Najsmaczniejsze przepisy dla dzieci

Auchan

Pokarm dla niemowląt tylko nieznacznie różni się od pokarmu dla dorosłych, ale różnice są znaczące. Posiłki dla dzieci powinny być niskotłuszczowe i nie pikantne. Dziś proponujemy przepisy, które można przygotować dla dzieci w różnym wieku. Wystarczy je tylko trochę dostosować, zmieniając proporcje lub ilość składników.

Pierwsze kursy

Zupy można przygotowywać z dodatkiem samych warzyw, mięsa, ryb, z płatkami zbożowymi, makaronem. W tym wyborze przyjrzymy się wariantom zupy zwykłej i puree. W drugim przypadku potrawa okazuje się jednolita, o gęstej, kremowej strukturze.

Przepis dla dzieci na zupę przecierową z papryką

To jest jasna, aromatyczna zupa, która może być zrobiona z bulionem warzywnym lub mięsnym. Dzieciom spodoba się ten wesoły akcent i chętnie go skosztują.

Jakie składniki będą potrzebne:

  • 6-8 czerwonych papryczek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 2 marchewki;
  • sól, pieprz;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 łyżeczki curry;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 do 1,5 łyżki wody lub bulionu.
Przepis dla dzieci na zupę przecierową z paprykąPrzygotowanie

krok po kroku

:
  1. Umyć czerwoną paprykę. W całości rozłóż je na blasze do pieczenia. Jeśli robisz małą objętość, możesz użyć naczynia do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Odwróć warzywa i piecz na drugiej stronie przez kolejne 15 minut. Ugotowana papryka powinna wyglądać na przypaloną.
  3. Wyjąć paprykę z piekarnika. Są bardzo gorące, więc uważaj, żeby się nie poparzyć. Włóż je do torby, gdy są gorące. Przykryć folią, aby uzyskać efekt szklarni. Papryka powinna całkowicie ostygnąć. Po ugotowaniu na parze i ostudzeniu łatwo zdjąć z nich skórkę.
  4. Podczas gdy papryka dusi się w piekarniku, drobno posiekaj cebulę i czosnek.
  5. Marchewki obrać i pokroić w małe krążki.
  6. Do przygotowania zupy z tłuczonych ziemniaków potrzebny będzie garnek z grubym dnem. Na grube dno wlać olej i rozgrzać go. Do oleju dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażać przez 3 minuty.
  7. Potem czas na marchewki. Smażyć na małym ogniu. Trwa to około dwóch minut.
  8. Zdjąć skórkę z papryki, usunąć nasiona i szypułki.
  9. Obraną paprykę włożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy, liść laurowy i sól. Gotować na małym ogniu. Zupa jest gotowa, gdy marchewki są miękkie.
  10. Ugotowane warzywa zmiksować blenderem. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodaj bulionu lub wrzątku. W tym przypadku należy pamiętać o ponownym zagotowaniu.

Zupę paprykową rozlać do talerzy. Dodać kwaśną śmietanę i zioła.

Zupa gwiaździsta

Jednym ze wspomnień z dzieciństwa jest zupa z gwiazdkami. Kiedyś był sprzedawany w saszetkach, ale teraz można go zrobić w domu. Oto prosty i obfity przepis dla dzieci.

Składniki:

  • Mielona wołowina - 400 gr;
  • Koła łańcuchowe Makfa - 100 gr;
  • Ziemniaki - 2 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • "Bukiet wiosennej zieleni i warzyw!" z Pripravych - 2-3 łyżki;
  • Sól, czarny pieprz do smaku;
  • Liść laurowy - 1 szt.
Zupa rozgwiazdowaPrzepis krok po kroku na zupę

rozgwiazdową dla dzieci

:
  1. Do 3-litrowego rondla wlać 2,7 litra wody. Postawić na dużym ogniu.
  2. Zetrzeć cebulę na średniej tarce i dodać do mięsa mielonego. Dodać pieprz i sól. Do klopsików dodajemy wodę, tak aby były miękkie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i mokrymi rękami formować klopsiki.
  3. W tym czasie doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy klopsiki. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zetrzeć pianę, która się utworzyła.
  4. Obrać i obrać ziemniaki. Bulwy umyć i pokroić w kostkę. Dodaj je do klopsików, poczekaj aż wszystko się zagotuje i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Następnie przychodzi kolej na rozgwiazdę, którą należy wsypać razem z suchymi ziołami. W tym momencie należy dodać sól i liść laurowy. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Gotować przez około pięć minut na średnim ogniu. Pierwszy raz trzeba zupę zamieszać, żeby gwiazdki nie przywarły do dna.

Przed podaniem usunąć liść laurowy. Jako dressing użyj majonezu lub kwaśnej śmietany.

Drugie kursy

Drugie dania powinny być odpowiednio kaloryczne i niskotłuszczowe.

Tłuczone ziemniaki

Miękkie i kremowe puree ziemniaczane jest ulubionym przysmakiem wielu dzieci. Dorośli również chętnie spróbują go jako dodatek do dań.

Tłuczone ziemniaki można przygotować więcej niż raz, ponieważ można je podgrzewać w mikrofalówce. Będzie tak samo sycące i pyszne.

Co będzie potrzebne:

  • 2 kg. ziemniaków;
  • 200g masła;
  • 200g. mleka pełnego;
  • Sól do smaku.
Tłuczone ziemniakiSzybkie

gotowanie

:
  1. Bulwy ziemniaków obrać i umyć. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Na koniec posolić je, gotować jeszcze kilka minut, a następnie odcedzić cały płyn. Aby uzyskać smaczne purée, pamiętaj o odcedzeniu całej wody.
  2. Ugotowane bulwy zmiksować na gładką masę. Jest to ważny etap w procesie zacierania, ponieważ od jego jakości zależy smak potrawy. Dokładnie rozgnieć wszystkie grudki. Ważna uwaga: jeśli pozostanie nawet odrobina wody, grudki i tak zepsują potrawę. Kiedy puree będzie całkowicie jednolite, dodaj roztopione masło.
  3. Masło powinno być dodawane małymi porcjami. Rozcieraj masę, aż ziemniaki przestaną przywierać do ścianek naczynia i utworzą jednolitą masę.
  4. Doprowadzić mleko do wrzenia i dodawać po trochu do masy ziemniaczanej. Nie przestawaj mieszać. Ważne jest, aby wlać ciepłe mleko, w przeciwnym razie tłuczone ziemniaki staną się szare.

Kiedy puree jest miękkie i gładkie, jest gotowe. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, itp.

Klopsiki z kurczakiem i serem

Kurczak i ser to ulubione danie wielu osób. Kurczak i ser są używane w zupach, sałatkach i przekąskach. Tutaj sprawdzamy, jak zrobić własny przepis na danie dla dzieci - kulki z kurczaka i sera.

Będziemy potrzebować:

  • Mięso mielone wołowe - 600 gr;
  • Ser - 200 gr;
  • Jajko - 1 jajko;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Mielony czerwony pieprz - do smaku;
  • Sól - do smaku;
  • Olej - 20 g.
Klopsiki z kurczaka i seraPrzygotowanie klopsików

z kurczaka i sera

:
  1. Zetrzeć ser na grubej tarce. Dodać czosnek za pomocą tłuczka do czosnku. W misce o głębokim dnie wymieszać mięso mielone, ser, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i wbić jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut.
  2. Nasmaruj blachę do pieczenia lub formę olejem roślinnym. Mokrymi dłońmi formujemy kulki z mięsa mielonego i układamy je na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec kulki z kurczaka przez 10 minut.
  3. Wyjmij kulki z formy, posyp tartym serem i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut, aby ser się roztopił.

Kurczak mielony i kulki serowe są gotowe! gotowe do podania!

Zapiekanka z twarogiem, gruszkami i płatkami owsianymi

Jest to danie dietetyczne, bez mąki, kaszy manny i cukru. Dzięki obecności słodkich gruszek danie będzie smaczne dla Twoich dzieci.

Co będzie nam potrzebne:

  • 400g twarogu (max 5% tłuszczu);
  • Kwaśna śmietana (15% tłuszczu) - 1 łyżka;
  • Płatki owsiane - 50 gr;
  • Mleko - 2/3 łyżki;
  • Gruszki - 200 gr;
  • Jedno jajko kurze - 1 jajko;
  • Masło i kasza manna do wyłożenia tortownicy.
Zapiekanka z twarogiem, gruszkami i płatkami owsianymiUgotuj

dziecku zapiekankę z gruszkami, twarogiem i płatkami

:
  1. Przygotuj wcześniej naczynie do pieczenia. Należy go posmarować masłem i posypać kaszą manną. Zamiast masła można użyć oleju roślinnego. Kaszę mannę można zastąpić mąką. Wstaw formę do lodówki i pozostaw do schłodzenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki. Przy zakupie należy wybierać słodkie owoce. Nie powinny być jednak soczyste, ponieważ podczas pieczenia będą się rozlewać i kapać.
  3. Wlać twaróg do miski i dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać na gładką masę.
  4. Ubij jajko i dodaj mleko do masy twarogowo-śmietanowej. Ponownie wymieszać masę. Ubijać trzepaczką lub mikserem na delikatnych obrotach.
  5. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy, aby nie było grudek. Pozostawić owies do zaparzenia na 5 do 10 minut. W tym czasie płatki owsiane wchłoną płyn i spęcznieją.
  6. Kolejnym krokiem jest dodanie gruszek. Posypać kawałkami i dokładnie wymieszać.
  7. Wlać masę do nagrzanej formy.
  8. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia można skrócić lub wydłużyć maksymalnie o pięć minut. Ustaw dokładny czas w oparciu o właściwości piekarnika.

Wyjmij zapiekankę, pozwól jej ostygnąć i przełóż do naczynia. Bon appetit!

Przepisy na desery dla dzieci

Żadne dziecięce przyjęcie nie jest kompletne bez deseru. Oto kilka pomysłów na kolorowe i świąteczne desery, które pokochają Twoje dzieci.

Deser twarogowy z czekoladą i malinami

Twarożek i czekolada świetnie się razem komponują, dlatego produkty te są często wykorzystywane w różnych potrawach. Deser ten można uzupełnić różnymi owocami jagodowymi w zależności od pory roku.

Czego będziesz potrzebować:

  • Ser (lub masa twarogowa) - 250 g;
  • Maliny - 400 gr;
  • 10% krem - 125 ml;
  • Herbatniki z kawałkami czekolady - 150g;
  • Czekolada mleczna - 30g;
  • Cukier waniliowy - 15g;
  • Cukier - 30g.
Deser twarogowy z czekoladą i malinamiPrzygotować

w kilku krokach

:
  1. Wszystkie maliny zasypać cukrem. Zostaw kilka jagód do udekorowania słodkiego dania. Maliny z cukrem gotować na małym ogniu przez pięć minut. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.
  2. Włóż herbatniki do woreczka i rozgnieć je wałkiem. Ciastka powinny tworzyć małe kawałki.
  3. Wymieszać twaróg z cukrem waniliowym i śmietaną. Ubijać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Użyj miksera lub trzepaczki. Umieścić masę w lodówce na około 40 minut. W tym czasie ciasto ostygnie i nie będzie się rozlewać w misce do serwowania.
  4. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  5. Kiedy masa śmietanowo-serowa ostygnie, możesz napełnić foremki. Weź okulary. Potrzebne będą trzy szklanki. Na dnie układamy herbatniki, następnie maliny z cukrem i masę twarogowo-maślaną. W ten sposób nakładaj warstwy na przemian, aż szklanki będą całkowicie wypełnione.

Udekorować deser startą czekoladą i pozostałymi jagodami. Odstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Po tym można już podawać deser!

Lody truskawkowe i miodowe

Jest to smakowity przysmak, który z przyjemnością spróbują zarówno dorośli, jak i dzieci. Co może być smaczniejszego w gorący letni dzień niż pyszne, domowe lody. Nie ma w nim żadnych chemikaliów ani dodatków.

Będziemy potrzebować:

  • 2 łyżki truskawek;
  • 3 łyżki miodu (cukru);
  • 1 łyżka jogurtu (10% śmietany).
Lody truskawkowe i

miodowePrzygotowanie

lodów krok po kroku:
  1. Umyć truskawki, usunąć szypułki.
  2. Wszystko zmiksować za pomocą blendera.
  3. Dodaj miód do mieszanki truskawkowej i dobrze wymieszaj. Upewnij się, że miód całkowicie się rozpuścił.
  4. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt. Wymieszać jeszcze raz.
  5. Gotową masę należy przełożyć do specjalnych foremek. Włożyć do zamrażarki. Przechowuj lody w zamrażarce przez co najmniej 6 godzin.

Wyjmij gotowe lody i podaj je dzieciom.

Ciasteczka z truskawkami i kokosem

Ten deser można zrobić naprawdę szybko. Nie trzeba go piec.

Będziemy potrzebować:

  • Truskawka - 200-250 gr;
  • Herbatniki (typu szachownica) - 200 gr;
  • Cukier puder - 80 gr;
  • Masło - 50 gr;
  • Twarożek - 150 gr;
  • Płatki kokosowe - 2-3 łyżki.
Ciasteczka z truskawkami i

kokosemPrzygotowanie:

  1. Włóż herbatniki do woreczka i zmiel na okruchy. Zostaw kilka herbatników do posypania.
  2. Wymieszać herbatniki, twaróg, roztopione masło i cukier puder. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  3. Obtoczyć w kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz każdą kulkę. Obtocz truskawki w powstałej masie. Uformować z powrotem w kulki.
  4. Pozostałe herbatniki posiekać i wymieszać z płatkami kokosowymi. Każdą kulkę obtoczyć w kruszonce.

Ciastka są gotowe do jedzenia!

Możesz również polubić:

Makaron z farszem: przepis w piekarniku

Przepis na szwajcarskie ciasto churro roll

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu