Oryginalne przepisy na dorsza

Wiele potraw bazuje na delikatnym i smacznym dorszu, a przepisy są dość zróżnicowane. Ryba może być używana do zup, dań głównych, kanapek i przekąsek. Jeśli chcesz, możesz je po prostu usmażyć, a na stole pojawi się pyszna płyta z chrupiącą skórką! Dorsz ma przyjemny profil smakowy. Można go więc używać do codziennych i uroczystych potraw.

Dorsz doskonale komponuje się z warzywami, płatkami śniadaniowymi, makaronami oraz owocami cytrusowymi: pomarańczami, cytrynami, grejpfrutami. Ryby można przyrządzać w różnych temperaturach. Można go smażyć, gotować, piec w piekarniku, gotować w multicookerze. Nie tylko filety z dorsza mogą być wykorzystywane w przepisach, ale również wątroba. W tym przypadku produkt jest kupowany w postaci puszki.

Jak smacznie przyrządzić dorsza?

Dorsz ma dość delikatne i soczyste mięso. Ma niewiele kości. Dlatego dorsza kochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można ją przyrządzać na różne sposoby. Ale wariant prezentowany poniżej jest pyszny, chrupiący i zdrowy. W nim filet rybny zapiekany jest w płatkach kukurydzianych, które tworzą rodzaj panierki. Z reguły takie potrawy smaży się na dużej ilości oleju roślinnego. Ale to nie jest zdrowe.

Dorsz pieczony w piekarniku zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze. Dzięki panierce zachowuje swoją soczystość i kruchość. Chrupiąca panierka, miękkie wnętrze - to danie przerośnie wszystkie Twoje oczekiwania! Można je podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub po prostu jako przystawkę, polane dressingiem lub sosem. Danie w formie pałeczek. Dzięki temu można go zabrać ze sobą na piknik!

Składniki:

  • Filet z dorsza - 300 gramów;
  • Płatki kukurydziane niesłodzone - 80 gramów;
  • Jajko - 1 jajko;
  • Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe;
  • Cytryna - ½ sztuki;
  • Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
  • Woda - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku.
Jak sprawić, aby dorsz był smaczny?

Metoda przygotowania:

  1. Filet z dorsza umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kawałki równej wielkości;
  2. Rybę posolić i popieprzyć, polać sokiem z cytryny. Zetrzyj skórkę i zostaw ją do wykorzystania później. Umieścić rybę w lodówce na 30 minut. Ten czas wystarczy na zamarynowanie ryby;
  3. Płatki zmielić za pomocą rozdrabniacza. Powinny stać się małe, ale nie kruche;
  4. Wbij jajko do miski i wymieszaj z wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej masy;
  5. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni;
  6. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdy kawałek fileta, następnie maczamy go w jajku i posiekanych płatkach kukurydzianych;
  7. Pałeczki układamy na blasze posmarowanej olejem i pieczemy w piekarniku około 25 minut;
  8. Podawaj pałeczki natychmiast po usmażeniu, gdy są jeszcze gorące.

W razie potrzeby danie można uzupełnić sosem czosnkowym. Do jego przygotowania weź równe ilości kwaśnej śmietany i jogurtu, zmielony czosnek, zioła i przyprawy: sól, czarny pieprz. Opatrunek nie powinien trwać dłużej niż 3 dni. Ale paluszki z dorsza są tak pyszne, że zjada się je razem z sosem zaraz po ugotowaniu!

Jak sprawić, by dorsz był wyjątkowy?

Kiedy wiele gospodyń myśli, co ugotować z dorsza, przychodzą im na myśl najprostsze potrawy. Ale mogą być też całkiem pożywne, smaczne i oryginalne. Dowodem na to jest poniższy przepis. Jest to danie uniwersalne: na ciepło, jednocześnie jako dodatek do dań. Ryba jest gotowana w jednym kawałku. Zawinięte w "płaszcz" z ziemniaków. W ten sposób podczas procesu gotowania filet zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze.

Doskonałym dodatkiem do ryby są ziemniaki, które przygotowuje się w formie placka. Podczas smażenia, ziemniaki stają się chrupiące i pachnące. Paruje rybę i sprawia, że jest soczysta i miękka. Do przepisu należy użyć tylko filetów. Danie wygląda jak kotlety. Dlatego może być spożywany w całości. Ważne jest, aby nie było w nim żadnych kości.

Składniki:

  • Filet z dorsza - 600 gr;
  • Jajko kurze - 1 jajko;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Mąka - ok. 3 łyżki stołowe;
  • Sok - ½ cytryny;
  • Zielenina - do smaku;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny do smażenia.
Jak nietypowo przyrządzić dorsza?

Metoda przygotowania:

  1. Rybę umyć, pokroić na porcje. Ważne jest, aby plasterki nie były zbyt grube;
  2. Rybę posolić i popieprzyć, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanymi ziołami. Pozostawić filety do zamarynowania na pół godziny;
  3. Podczas gdy dorsz się marynuje, przygotuj masę ziemniaczaną. W tym celu należy obrać bulwy, zetrzeć je na tarce, posypać odrobiną soli i pozostawić na minutę. Odciśnij wiórki i przełóż je do osobnej miski;
  4. Do wyciśniętych wiórków dodać jajko i mąkę, wymieszać;
  5. Każdy kawałek obtoczyć w mące i zawinąć w ciasto ziemniaczane;
  6. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron. Przewróć na drugą stronę, gdy ziemniaki staną się chrupiące i złociste;
  7. Gotowe danie rozłóż na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu;
  8. Podawaj danie po ugotowaniu, gdy jest jeszcze gorące.

Jak przygotować filety z dorsza na święta?

Niestety, nie każdy lubi ryby. A to dlatego, że nie każdy wie, jak ją przyrządzić. Tak, a duża ilość kości ma negatywny wpływ na gotową potrawę. Aby przyrządzić wystawną rybę, wystarczy wziąć filet z dorsza i włożyć w niego trochę wysiłku. Po tym na stole pojawią się pyszne świąteczne dania, które zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Filety rybne dobrze komponują się z grzybami. Zostaną one wykorzystane w tym przepisie. Grzyby mają zrównoważony skład białek, tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowo należą one do produktów niskokalorycznych. Dlatego takie danie nie wpłynie na sylwetkę z dodatkowymi kilogramami. Ryba z grzybami uważana jest za produkt dietetyczny, który doskonale syci i nie wpływa na sylwetkę w postaci dodatkowych kilogramów. Oczywiście, można wziąć dowolne grzyby: świeże, mrożone, suszone. Ale tylko świeże, dzikie grzyby nadadzą potrawie niesamowity smak!

Składniki:

  • Filet z dorsza - 1 kg;
  • Świeże pieczarki - 350 gramów;
  • Mleko - ½ litra;
  • Cebula - 1 główka;
  • Pietruszka lub inne zioła - ½ pęczka;
  • Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki stołowe;
  • Masło - 2 łyżki stołowe;
  • Tymianek, czarny pieprz i inne do smaku.
Jak przygotować filet z dorsza na święta?

Metoda przygotowania:

  1. Przygotować rybę jak zwykle. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem;
  2. Umyj zioła i posiekaj je na małe kawałki;
  3. Obierz pieczarki i pokrój je na małe kawałki. Cebulę pokroić w półkrążki lub drobną kostkę;
  4. Na wysokiej patelni rozgrzać masło i zrumienić grzyby i cebulę;
  5. Podsmażoną cebulę i grzyby włożyć do brytfanny. Na wierzchu ułożyć filet z dorsza, posolić, popieprzyć, przyprawić i posypać ziołami;
  6. Rozcieńczyć skrobię zimną wodą do całkowitego rozpuszczenia;
  7. Mleko postawić na ogniu, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać do niego roztwór skrobi. Gotuj sos, aż zgęstnieje.
  8. Powstałym sosem polewamy nasze naczynie i wysyłamy do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej pożywne, możesz zrobić z niego serową skórkę. W tym celu należy posypać rybę startym serem na 5 minut przed końcem czasu gotowania!

Co można zrobić z filetów z dorsza dla dzieci?

Wiele dzieci nie lubi ryb z powodu ości. Ale oni uwielbiają hamburgery. Filety z dorsza można rozdrobnić, a z mielonego mięsa zrobić kotlety. W rezultacie otrzymujemy pyszny produkt, który świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami. Wędliny rybne mogą być przygotowywane w taki sam sposób jak mięsne. Mają one jednak mniej kalorii i są szybciej trawione.

Pediatrzy i dietetycy zalecają włączenie chudych ryb do diety dziecka przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Filet z dorsza jest bogaty w aminokwasy i mikroelementy, które są ważne dla prawidłowego wzrostu dzieci i biorą udział w budowie komórek ciała. Niestety nie wszystkie dzieci jedzą ryby ze względu na ich specyficzny smak i zapach. Ale prawie wszyscy uwielbiają placki rybne! Dlatego filety rybne zawsze można przygotować w nietypowy sposób, tak aby dziecko zjadło je z wielką przyjemnością!

Składniki:

  • Filet z dorsza - 800 gramów;
  • Cebula - 1 główka;
  • Masło - ½ opakowania;
  • Mleko - ½ szklanki;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Jaja kurze - 3 szt;
  • Batuta - 200 gramów;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Okruchy chleba.
Co można zrobić z filetów z dorsza dla dzieci?

Metoda przygotowania:

  1. Filet z dorsza wraz z posiekaną cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa;
  2. Miąższ bochenka zalać mlekiem, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego;
  3. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać;
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do nadzienia i delikatnie mieszamy. W ten sposób nasze kotlety staną się niesamowicie zwiewne i delikatne;
  5. Wilgotnymi dłońmi zacznij formować;
  6. Smażyć uformowane kołoboki w rozgrzanym oleju roślinnym, aż będą gotowe.

Kotlety rybne można również upiec w piekarniku. W tym przypadku będą one mniej kaloryczne i bardziej zdrowe. Otrzymujesz półprodukt w postaci muffinek. Można je podawać z kwaśną śmietaną lub ketchupem, który można zrobić samemu z pulpy pomidorowej. Domowy ketchup dla dzieci jest dość prosty. Aby to zrobić, przepuść miąższ pomidorów bez skóry, wraz z czosnkiem, cebulą i ziołami przez blender. Mieszankę gotujemy do zgęstnienia, następnie przecedzamy przez sito i podajemy na zimno. Domowy ketchup będzie się dość długo gotował. Jeśli nie ma na to czasu, można po prostu dodać skrobię, która działa jak naturalny zagęszczacz.

Można po prostu usmażyć rybę. Należy jednak robić to ostrożnie, aby filety nie okazały się suche. W tym celu rybę należy opanierować lub upiec w mieszance marchwi i cebuli. Można używać różnych marynat i sosów. Nie chcesz dodatkowych kalorii? Wystarczy spryskać filety olejem roślinnym i upiec w folii.
Do Ciebie należy decyzja, co zrobić z ryby. Ale przepisów na dorsza jest tak wiele, że zawsze znajdziesz oryginalną wersję, która ucieszy Twoich bliskich!

Możesz również polubić:

Makaron z farszem: przepis w piekarniku

Szwajcarska bułka churro: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan