Pyszne klopsiki w sosie śmietanowym: łatwy przepis

Klopsiki w sosie śmietanowym mają delikatny, kremowy smak. Można je łączyć z różnymi dodatkami do dań. W przeciwieństwie do kotletów, klopsiki są okrągłe. Są one panierowane tylko w mące. Nie należy ich jednak panierować w bułce tartej, jeśli podawane są z sosem. Klopsiki przyrządza się z ryżem i różnymi warzywami. Przepis może być różny, w zależności od osobistych upodobań.

Klopsiki w sosie śmietanowym można przygotować na patelni lub w piekarniku. To, którą wersję wybierzesz, zależy od Ciebie. Do przygotowania klopsików najlepiej użyć mieszanki mielonego mięsa wieprzowego i wołowego. Dzieci pokochają klopsiki z kurczaka. Będą one bardzo delikatne. Lepiej jest przygotować klopsiki samemu niż kupować je w sklepie. W ten sposób można mieć pewność co do jego jakości i składu. Mięso mielone można przygotować nie tylko za pomocą maszynki do mięsa. Możesz również użyć zwykłego blendera.

Smakowite klopsiki w sosie śmietanowym: prosty przepis

Do przygotowania sosu potrzebna będzie płynna kwaśna śmietana. Jeśli zakupiony został produkt o gęstej konsystencji, należy go rozcieńczyć przegotowaną wodą. Do sosu można dodać różne przyprawy, które sprawią, że jego smak będzie bardziej wyrazisty.

Składniki:

  • Mięso mielone - 500 gr;
  • Jajko kurze - 1 jajko;
  • Ryż gotowany - ½ łyżki;
  • Posiekana cebula - 2 główki;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Kwaśna śmietana - 250 gr;
  • Bułka tarta - 3 łyżki stołowe;
  • Olej roślinny - 3 łyżki;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Pieprz czarny - ¼ łyżeczki.
Pyszne klopsiki w sosie śmietanowym: prosty przepisMetoda

przygotowania

:
  1. Mięso mielone włożyć do miski i ugnieść widelcem. Klopsiki powinny być na tyle tłuste, aby nie stały się sztywne;
  2. Cebulę posiekać i podzielić na 2 części. Jedną część dodajemy do farszu razem z jajkiem, ryżem, bułką tartą, solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać;
  3. Odstawiamy masę na 20 minut, po czym mokrymi rękami formujemy mięsne kulki o średnicy 4-5 cm;
  4. Klopsiki wrzucamy z powrotem na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć je ze wszystkich stron na złoty kolor;
  5. Wyjmiemy klopsiki i na pozostałym oleju podsmażymy resztę cebuli. Jak tylko się zezłoci, dodajemy kwaśną śmietanę. Jeśli jest gęsty, dodaj wrzącej wody, aby doprowadzić sos do pożądanej konsystencji. Dodać zmiażdżony czosnek, sól i czarny pieprz;
  6. Umieść klopsiki w sosie. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez kolejne 15 minut.

Sos śmietanowy można uzupełnić pastą pomidorową. Opatrunek będzie miał wtedy jaśniejszy kolor.

Możesz również polubić:

Auchan

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu