Suszone owoce: korzyści i szkody

Przyjrzyjmy się, czym są suszone owoce i jakie korzyści i szkody mogą wyrządzić organizmowi.

Korzyści płynące z suszonych owoców

Korzyści płynące z suszonych owoców dla organizmu są obecnie znane wszystkim. Termin ten obejmuje takie owoce i jagody jak:

  • Sułtanki (pierwotnie winogrona) podnoszą poziom hemoglobiny we krwi, normalizują pracę serca i są dobre na trawienie. Jest również źródłem potasu, wapnia i doskonałym środkiem moczopędnym;
  • morela (oryginalnie morela) wspomaga wzrok i poprawia pracę serca. Jest źródłem potasu, fosforu i wapnia;
  • Jabłka są dobre przy problemach z nerkami i tarczycą;
  • Śliwki działają bardziej jako środek przeczyszczający i są zalecane przy zaburzeniach żołądkowych i jelitowych;
  • Gruszki uzupełniają niedobory witamin w organizmie i dobrze komponują się w kompocie z innymi suszonymi owocami;
  • Czereśnie są bogate w witaminę C i zachowują większość swoich właściwości zdrowotnych nawet po wysuszeniu;
  • Borówki są świetne na choroby jelit i są dobre dla wzroku, łagodząc zmęczenie oczu;
  • Banany pomagają zwalczać zmęczenie dzięki wysokiej zawartości endorfiny;
  • Figi pomagają utrzymać sprawność umysłową na wysokim poziomie i wzbogacają organizm w witaminy pomagające zwalczać infekcje;
  • Daktyle są świetne w łagodzeniu zmęczenia, obniżaniu ciśnienia krwi i działaniu uspokajającym;
  • Ananasy spalają zbędne kilogramy i zwalczają choroby jelit;
  • Melon dobrze łączy się w kompotach witaminowych z innymi owocami.
Kaszka ryżowa z jabłkami i suszonymi

owocamiLista nie ogranicza się do tych produktów, ponieważ w wielu krajach i kulturach istnieje wiele różnych owoców poddawanych suszeniu. Produkty są suszone do momentu, gdy zawartość wilgoci utrzymuje się na poziomie 20%. Tę idealną wartość osiąga się poprzez suszenie na słońcu, w piecu lub przy użyciu maszyn przemysłowych. Zaletą suszonych owoców jest to, że witaminy nie wychodzą z nich, są zachowane. Ich ilość wzrasta podczas procesu suszenia (z wyjątkiem witaminy C).

Szkody dla ciała

Oprócz korzyści, suszone owoce mogą być również szkodliwe dla organizmu. Dotyczy to głównie produktów wytwarzanych przemysłowo. Oto, na co należy zwrócić uwagę:

  • Zanim trafią do sklepu, suszone owoce poddawane są w fabryce działaniu różnych środków chemicznych i wosków, aby poprawić ich odczuwalność dla oka. Również owady i pleśń nie boją się takiego produktu, ale szkody są spowodowane bezpośrednio do organizmu ludzkiego, gdy jest spożywany;
  • Diabetycy i osoby z nadwagą nie powinny nadużywać suszonych owoców, ponieważ są one bardzo kaloryczne;
  • Spożywanie ich w dużych ilościach może być szkodliwe dla zdrowia, powodować odwodnienie i wywoływać alergie;
  • Suszone owoce mają negatywny wpływ na jamę ustną i zęby, a po ich spożyciu szybciej namnażają się bakterie. Wpływ na to ma również wysoka zawartość cukru w produkcie;
  • Nie zaleca się spożywania suszonych owoców przy chorobie wrzodowej, gdyż mogą one wywołać biegunkę.

Prawidłowe przechowywanie suszonych owoców

W pierwszej kolejności należy zebrać owoce i jagody oraz pozbyć się nadmiaru zanieczyszczeń, gałązek, małych owadów i zgniłych owoców. Następnie należy je umyć w dużej ilości wody i pokroić na małe, równe kawałki, po czym należy użyć roztworu soli (proporcja soli do wody 20g/1l.), aby zapobiec pleśnieniu produktu.

Po wszystkich przygotowaniach, przyszłe suszone owoce rozkłada się na drewnianej powierzchni z zachowaniem odpowiedniej przestrzeni między nimi. Nie należy wybierać metalu jako powierzchni, ponieważ owoce i jagody mogą z czasem sczernieć. Jagody najlepiej suszyć w ciepłe dni w cieniu (jeśli wybieramy metodę suszenia na słońcu). W nocy i w wilgotnych porach dnia produkty powinny być przechowywane w pomieszczeniach zamkniętych. Istotnym plusem tego procesu są suche pomieszczenia. Aby suszone owoce były w pełni ugotowane, musi minąć do 5 dni.

Suszenie suszonych owoców w piekarniku wymaga starannej uwagi. Cienkie kawałki rozkładamy na stojaku i suszymy w temperaturze ~70 stopni przez około 12 godzin. Drzwi piekarnika powinny być otwarte, aby umożliwić regularną cyrkulację powietrza.

Aby stwierdzić, czy suszone owoce są gotowe, należy je lekko nacisnąć przedmiotem o szerokiej powierzchni. Jeśli są gotowe, nie powinien wypływać z nich sok. Nie powinny być jednak zbyt twarde, gdyż świadczy to o zbyt małej wilgotności i wyschnięciu. Otrzymany produkt może być przechowywany w szklanym pojemniku lub w torebce celofanowej w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli masz szafkę, która nie dostaje żadnego światła słonecznego, to jest to dobry pomysł.

Auchan

Samodzielnie ugotowany kompot z suszonych owoców jest bardziej użyteczny i smakuje o wiele lepiej niż owoce kupione w sklepie, ponieważ nie został poddany mechanicznej obróbce.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu