Zupa kalafiorowa i cukiniowa puree
Jeśli podzielasz pogląd, że jedzenie powinno być jedzeniem, aby odżywiać organizm zdrowymi elementami, włącz do swojej diety zupę z kalafiora i cukinii. Oto kilka kluczowych argumentów przemawiających za tym, by zrobić to dzisiaj.
Warzywa te są szlachetnym źródłem błonnika i witamin. Antyoksydanty, które są bogate w preparaty, promują zdrowy wzrost komórek. Błonnik korzystnie wpływa na jakość trawienia i korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Istnieje wiele dowodów, które mówią o korzyściach.
Ale ważne jest też to, że zupa z kalafiora i cukinii jest naprawdę smaczna. Mimo swojej lekkości i neutralności, warzywo krzyżowe daje przyjemny posmak. Ty i cała rodzina pokochacie to danie na obiad!
Zupa z kalafiora i cukinii
Koniecznie przygotuj zupę purée z kalafiora i cukinii jako danie obiadowe. Smak tego dania jest absolutnie niesamowity! Spodoba się nawet dzieciom i nastolatkom. Prosciutto w składzie można zastąpić plasterkami boczku doskonałej jakości.
Przygotuj się:
- 750 g różyczek kalafiora;
- 2 cukinie;
- 4 ziemniaki;
- 1 cebula;
- 1 łyżka młodych liści szpinaku;
- 1 łyżka oleju;
- 1-1,3 l bulionu z kurczaka;
- 1/2 łyżki śmietany (plus dodatkowa, do podania);
- 4 plasterki prosciutto;
- Chrupiący chleb, do podania.
:
- Umyć warzywa. Ziemniaki i cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Kapustę podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Ugotuj plastry prosciutto aż będą chrupiące, rozerwij je lub posiekaj na małe kawałki.
- Podgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu.
- Smażyć cebulę przez 2-3 minuty lub do miękkości.
- Ułożyć kalafior, ziemniaki i cukinię. Gotować około 2 minut, mieszając.
- Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia.
- Doprawić solą i doprawić do smaku.
- Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Dodać liście szpinaku.
- Zupę przetwarzać za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać śmietanę.
- Podgrzewać na średnim ogniu, nie doprowadzając do bulgoczącego wrzenia. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Podawaj zupę z dodatkową śmietaną, szynką prosciutto i chrupiącym pieczywem.
Zupa kalafiorowa, z cukinii i puree z kurczaka
To purée z kalafiora, cukinii i kurczaka jest świetne do zaspokojenia głodu. Kremowy i aromatyczny, urzeka swoim delikatnym smakiem. Podawać z dekoracją jak na zdjęciu lub klasycznie.
Przygotuj się:
- 800 g cukinii;
- 800g różyczek kalafiora;
- 1 filet z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula;
- 1 plasterek świeżego imbiru, ok. 1,5 cm;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- czarny pieprz, sól do smaku.
:
- Opłucz filety z kurczaka, pokrój na średnie lub małe kawałki.
- Przełożyć do rondla, zalać 1,5-1,7l wody. Doprowadzić do wrzenia, usunąć wrzątek. Gotować na średnim ogniu przez co najmniej 40 minut.
- Warzywa umyć i obrać.
- Cukinię pokroić w kostkę.
- Posiekać cebulę i zetrzeć imbir.
- Rozgrzej łyżkę oleju w nieprzywierającej patelni do zupy.
- Sauté cebula, smażyć aż do translucentny na średnim ogniu.
- Dodaj cukinię, kalafior, imbir, kurkumę, sól i pieprz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty, często mieszając.
- Wlać 1-1,2 l bulionu z mięsem z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do momentu, gdy kalafior będzie miękki. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Używając blendera zanurzeniowego, posiekaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Doprowadzić do wrzenia i podawać.
Możesz również polubić:
Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu