3 najlepsze przepisy na gotowanie mięsa

Mięso zawiera dużo białka, które nasyca organizm, daje długotrwałe uczucie sytości, pomaga budować masę mięśniową i poprawia metabolizm. Dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, świeżymi warzywami i ziołami. Dlatego wiele gospodyń domowych używa go jako głównego składnika do przygotowania wszelkiego rodzaju potraw. Rozważ 3 najlepsze przepisy na mięso, pozwalające przygotować pyszne, pożywne i oryginalne dania!

Mięso po francusku: sprawdzony i prawdziwy klasyk

Wbrew powszechnej opinii, przepis na mięso à la française pochodzi jeszcze z czasów sowieckich. Było to popularne danie w stołówkach. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, nigdy nie zyska popularności wśród miłośników soczystych i apetycznych dań. Do przygotowania potrawy potrzebujemy mięsa o średniej ilości tłuszczu. Doskonałym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii, możesz przygotować przepis z ud kurczaka lub indyka. Można również stosować wołowinę i jagnięcinę. Te rodzaje mięsa wymagają jednak dłuższego czasu gotowania. Ponadto, są one dość wytrzymałe. Dlatego przed włączeniem do mieszanki kawałki należy dokładnie obtoczyć.

Istnieje ogromna ilość przepisów na francuskie mięso. Do kompozycji można dodać grzyby, ziemniaki, a nawet ananasa. Głównymi składnikami są mięso, cebula i twardy ser. Z reguły danie jest pieczone w piekarniku. Można je jednak przyrządzić na patelni, a nawet w multicookerze.

Składniki:

  • Karkówka - 700 gr;
  • Cebula - 2 główki;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Pomidory - 4 szt;
  • Majonez - 4 łyżki;
  • Ziemniaki - 5 szt;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Zielenina - według uznania;
  • Olej roślinny - 2 łyżki.
Top 3 przepisy na gotowanie mięsaMetoda

przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry, następnie przykryć folią i lekko rozbić. Jeśli kawałki są bardzo cienkie, nie musisz ich ubijać. Doprawić plastry solą i pieprzem;
  2. Obierz ziemniaki, pokrój je w cienkie paski i włóż do durszlaka. Opłucz dokładnie kawałki, aby usunąć z nich skrobię;
  3. Cebulę pokroić w półkrążki, pomidora w kółka, ser zetrzeć na średniej tarce;
  4. Blachę do pieczenia posmarujemy olejem i ułożymy na niej kawałki mięsa, następnie półpierścienie cebuli, ziemniaki i krążki pomidorów;
  5. Wierzchnią warstwę posmarować majonezem, posolić i popieprzyć, a następnie posypać tartym serem;
  6. Wysyłamy danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut. Kiedy serowa skórka się zrumieni, sprawdź ziemniaki wykałaczką;
  7. Podawać do stołu na gorąco.

Zaletą potrawy jest to, że zachowuje ona swoje właściwości smakowe przez 3-4 dni. Mięso francuskie świetnie nadaje się na codzienny obiad i kolację, ale równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.

Grillowane żeberka wieprzowe

Grillowane żeberka wieprzowe wyglądają bardzo oryginalnie. Nawet niedoświadczone gospodynie robią je delikatne i soczyste w środku. Miękką konsystencję uzyskuje się dzięki zamknięciu soków w środku kawałka podczas grillowania w wysokiej temperaturze lub pieczenia w piekarniku. Kolejną zaletą gotowania żeberek jest to, że są one gotowane w jednym kawałku i krojone na porcje tuż przed podaniem.

Do żeberek wieprzowych nadaje się prawie każda marynata. Niektórzy szefowie kuchni wolą marynować kawałki, aby po upieczeniu nabrały ładnej, błyszczącej powierzchni.

Składniki:

  • Żeberka wieprzowe świeże - 2 kg;
  • Miód - 4 łyżki;
  • Sos sojowy - 200 ml;
  • Cukier - 4 łyżki;
  • Ocet balsamiczny - 100 ml;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Ketchup - 300g;
  • Posiekana cebula - 4 główki;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku.
Grillowane

żeberka

wieprzoweSposób przyrządzania:
  1. Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać na małe kawałki;
  2. W misce wymieszaj płynny miód, cukier, sos sojowy, ocet balsamiczny, ketchup, sól i czarny pieprz. Jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w kuchence mikrofalowej;
  3. Wymieszać marynatę z warzywami. Następnie natrzeć masą żeberka ze wszystkich stron i odstawić na około godzinę;
  4. Następnie połóż żeberka wraz z marynatą na ogniu. Po zagotowaniu marynaty dusimy żeberka przez około 45 minut. Następnie zdejmij je z patelni i pokrój na porcje;
  5. Marynatę dusimy, aż zgęstnieje;
  6. Grillować żeberka na patelni grillowej posmarowanej olejem roślinnym. Podczas pieczenia, ciągle smaruj kawałek marynatą. Wieprzowina będzie miała błyszczącą skórkę.

Żeberka można podawać samodzielnie lub uzupełniając je różnymi dodatkami. Świeże warzywa i zioła to najlepsze połączenie. Dzięki nim przygotowanie posiłków jest łatwiejsze i zdrowsze.

Kurczak z kwaśną śmietaną i pieczarkami

Nie każdy preferuje czerwone mięso. Nie zaleca się jednak całkowitego wykluczenia tego produktu z diety. Doskonałym dietetycznym odpowiednikiem będzie kurczak lub indyk. Można go przyrządzić dość szybko i łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Doskonale łączy się z różnymi komponentami. Wiele gospodyń woli przygotować filety z kurczaka tak, aby od razu podawać je z sosem. Dlatego też drób często polewa się kwaśną śmietaną lub kremem. Produkty mleczne pomagają zmiękczyć kurczaka i sprawiają, że jest on niezwykle delikatny w smaku.

Do przygotowania sosu najlepiej użyć kwaśnej śmietany. Jeśli jednak chcesz, możesz użyć podwójnej śmietany. W tym przypadku smak będzie delikatniejszy i pozbawiony charakterystycznej kwaskowatości.

Składniki:

  • Filet z kurczaka - 2 kawałki kurczaka;
  • Kwaśna śmietana - 100 gr;
  • Pasta pomidorowa - 1 łyżka;
  • Cebula - 2 główki;
  • Rosół z kurczaka - 200 ml;
  • Pieczarki - 250 gr;
  • Sól, czarny pieprz, papryka - do smaku;
  • Olej roślinny - 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Jeśli chcesz, aby Twoja cebula miała bardziej intensywny smak, pokrój ją w półpierścienie;
  2. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju roślinnego. Powinny być miękkie i półprzezroczyste;
  3. W ciągu 5 minut wysyłamy na patelnię posiekane grzyby, które powinny być wcześniej umyte i oczyszczone;
  4. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon, kroimy w średniej wielkości kostki i wysyłamy do grzybów z cebulą;
  5. Smażyć potrawę na dużym ogniu przez około 4-6 minut. Płyn z grzybów powinien odparować, a kawałki kurczaka powinny się zrumienić;
  6. Teraz dodajemy paprykę. Gotuj potrawę dosłownie przez 1 minutę, aby przyprawa miała czas rozwinąć swój smak;
  7. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Dusić przez około 5 minut. Kurczak powinien być miękki;
  8. Na sam koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wyłączamy ogień. Pamiętaj, aby dobrze wymieszać dressing, aby się nie rozwarstwił. Doprawić do smaku i posolić. W razie potrzeby dodać przyprawy;
  9. Pozostawić potrawę do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką na około 10 minut. Możesz dodać do kurczaka dowolną przystawkę i podawać!

Kurczak w sosie śmietanowym z grzybami dobrze komponuje się z ziemniakami wszelkiego rodzaju, czy to puree, czy kluski ziemniaczane, czy po prostu ugotowane bulwy. Ryż i kasza gryczana bardzo dobrze komponują się z kurczakiem.

Możesz również polubić:

Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu