Apetyczne przepisy na przyrządzanie potraw z orkiszu

Smelt ma niesamowicie delikatny smak, przepisy na przyrządzanie ryb są proste, ale różnorodne. Mięso jest bogate w cenne składniki mineralne, kwas nikotynowy oraz witaminy z grupy B. Ryba jest dość tłusta, ale niskokaloryczna. Warto wspomnieć, że olej rybi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A. Składniki te wspomagają układ odpornościowy i poprawiają ostrość widzenia.

Stynka jest raczej małą rybą. Ma miękki ogon i kości. Dlatego podczas przygotowywania ryby usuwa się tylko głowę. Sama ryba jest spożywana z ogonem i ośćmi. Smelt dobrze komponuje się z warzywami i masłem, różnymi warzywami. Tradycyjnie podaje się go z piwem lub białym winem. Jeśli chodzi o sosy, wystarczy tradycyjny dressing cytrynowy.

Jak przyrządzić topinambur?

Jeśli zastanawiasz się: "Jak smacznie przyrządzić orkisz?", jest wiele sposobów. Jak zwykle, rybę smaży się zanurzając ją w mące i skrapiając sokiem z cytryny. Grillowanie jest możliwe nie tylko na patelni, ale również na grillu. Istnieją również inne sposoby przyrządzania ryb:

    Marynowanie w pikantnym sosie cytrynowym; Gotowanie z warzywami i przyprawami; Duszenie w białym winie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół.

Każdy kraj ma swoje własne sposoby przyrządzania topionego mięsa. W Niemczech, na przykład, smaży się go na maśle z boczkiem. W Japonii ryba jest grillowana lub używana jako podstawa sushi. Włosi na Boże Narodzenie najchętniej jedzą potrawy z pieczonego stynki.

Co można ugotować z topinamburu?

Bardzo różnorodne potrawy z topinamburu, przepisy zaczynają się od przygotowania tuszy. Rybę należy dokładnie umyć, oczyścić z łusek i usunąć podroby. W dużej tuszy lepiej jest usunąć głowę, małe ryby mogą być gotowane w całości.

Ryba w cieście może być bardzo smaczna i aromatyczna. Ciasto można przygotować na dowolnej bazie. Z reguły stosuje się mąkę pszenną lub kukurydzianą oraz jajka. Niektórzy smakosze przygotowują ciasto na bazie skrobi, piwa, a nawet białego wina. Nie jest konieczne przykrywanie patelni podczas smażenia ryby. W przeciwnym razie ciasto spęcznieje i zamieni się w kleistą masę.

Składniki:

- Smelt - 1 kilogram; - Mąka kukurydziana - 1-2 filiżanki; - Bułka tarta lub bułka tarta - 1 szklanka; - Sól do smaku; - Olej roślinny do smażenia; - Jajko kurze - 2 szt.

Metoda przygotowania:

    Przygotować rybę do smażenia. Procedura przygotowawcza opisana powyżej; Mieszamy mąkę kukurydzianą z solą i mieszanką do panierowania; W osobnej misce ubić jajka kurze; Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej roślinny; Zanurz każdego kurczaka najpierw w jajku, a następnie w mieszance kukurydzianej; Smażyć rybę z obu stron, aż do uzyskania złotej, chrupiącej skóry; Wylać rybę na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu; Rybę podaje się na gorąco.

Jak przyrządzić smaczny topinambur bez smażenia?

Ryba może być nie tylko smaczna smażona, ale również marynowana. W tym przypadku produkt okazuje się być mniej kaloryczny i bardziej użyteczny. Ponadto, topik zachowuje wszystkie cenne substancje. Ryba nabiera ciekawego aromatu, poprawia się jej smak. Będzie to doskonały dodatek do świątecznego stołu.

Składniki:

- Cebula - 2 szt; - Smelt - 600 gr; - Przegotowana woda - 1 szklanka; - Ocet 6% - 3 łyżki stołowe; - Sól - ½ łyżeczki; - Pieprz czarny - 6 groszków; - Rozmaryn - kilka gałązek; - Liść laurowy - 3 szt; - Cukier - ¼ łyżeczki.

Metoda przygotowania:

    Rybę przygotowuje się do marynowania. Należy go umyć, usunąć wnętrze i osuszyć papierowym ręcznikiem; Umieść tuszki w szklanym lub emaliowanym pojemniku; Przygotowujemy marynatę. Wymieszać wodę, ocet, sól, cukier i pieprz; Rybę przekładamy razem z gałązkami rozmarynu, wsypujemy cebulę pokrojoną w krążki, zalewamy marynatą i dodajemy liść laurowy; Małe tusze powinny być marynowane przez 12 godzin, natomiast duże przez 24 godziny; Rybę podajemy z rozmarynem i cytryną.

Stynka duszona w białym winie

Jeśli zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić w domu topinambur, zachowując wszystkie cenne substancje, rozważ duszenie potrawy. Podczas duszenia ryba jest gotowana i lekko pieczona. Dzięki temu nabiera niesamowitego aromatu i zachowuje wspaniały smak!

Składniki:

- Ryba - 800 gramów; - Białe wino wytrawne - 2 łyżki stołowe; - Cebula - 1 duża główka; - Masło - 2 łyżki stołowe; - Świeże zioła - 1 pęczek; - Sól - 1,5 łyżeczki; - Kwaśna śmietana - 15% tłuszczu - ½ szklanki; - Mielony pieprz do smaku; - Mąka - 1 łyżka stołowa.

Metoda przygotowania:

    Kotlet jest przygotowany do duszenia. Aby to zrobić, umyj go, usuń wnętrze; Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, kładziemy na nią rybę, dodajemy posiekaną zieleninę, doprawiamy winem; Podsmażmy rybę przez kilka minut, a następnie dodajmy wodę i sól; Topinambur dusimy przez 15-20 minut; Na patelni o grubych ściankach podsmaż mąkę na złoty kolor. Nie zapominaj o mieszaniu, w przeciwnym razie mąka się przypali; Do mąki dodać łyżkę masła i delikatnie wymieszać. Masło musi się całkowicie roztopić; Do sosu stopniowo dodawać po łyżce kwaśnej śmietany, za każdym razem dobrze mieszając; Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy sos do wrzenia i po kilku minutach wyłączamy ogień; Wyjąć rybę z patelni; Do mieszanki na patelni dodajemy biały sos, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia; Podawać razem z białym sosem i plasterkiem cytryny.

Gotowany stynka

Jeśli przestrzegasz ścisłej diety i naprawdę lubisz stynkę, możesz ją po prostu ugotować. W tej postaci produkt okazuje się być najbardziej niskokaloryczny. Ryba jest bardzo delikatna. Dlatego nie należy go długo gotować.

Składniki:

- Smelt - 500 gramów; - Cebula - 2 główki; - Liść laurowy - 2 szt; - Papryka - 4 szt; - Sól do smaku.

Metoda przygotowania:

    Przygotować rybę jak w poprzednich przepisach; Posolić rybę i pozostawić na godzinę. Rybę można włożyć pod folię i wstawić do lodówki; Cebule wrzucamy do wrzącej wody w całości, dodajemy odrobinę soli, liść laurowy i pieprz. Gotuj bulion warzywny przez około 20 minut, a następnie dodaj do niego tusze ryb; Gotuj rybę na małym ogniu przez około 15 minut; Podawaj rybę z odrobiną bulionu. Do potrawy można podać biały sos lub chrzan.

Bardzo łatwo jest przyrządzić topinambur. Dania są niskokaloryczne i niezwykle smaczne. Można usmażyć małe rybki i podać je z piwem. Smelt to wspaniała przekąska, która sprawdzi się na każdym stole!

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!