Bardzo smaczny przepis na kotlety z sandacza
Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Można użyć wieprzowiny, wołowiny lub mięsnych ryb, takich jak sandacz lub sum. Najsmaczniejsze są jednak kotlety z sandacza. Przepis na takie danie pomoże przygotować smakołyk, którego nie odmówią nawet dzieci. Soczyste i delikatne, staną się prawdziwym skarbem każdego stołu, podkreślą umiejętności gospodyni. W tej publikacji dowiesz się, jak przyrządzić kotlety ze szczupaka w 5 różnych przepisach.
Przepis 1: Klasyczny
W gotowaniu istnieje niewypowiedziana zasada: aby danie było doskonałe, należy używać świeżych produktów. Zwłaszcza jeśli chodzi o rybę mieloną. Nie zaleca się zbyt długiego trzymania go na zewnątrz.
Z umiarem stosuj też przyprawy i przyprawy korzenne. Im mniej pikantnych składników, tym smaczniejsze i bardziej wyraziste będą kotlety ze szczupaka. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczną technikę krok po kroku:
Komponenty:
- Polędwica - 0,5 kg;
- Cebula - 1 szt;
- Jajko - 1 szt;
- Słonina - 0,1 kg;
- Okruchy - 100 gr;
- Kolendra - 4-5 gałązek;
- Mleko - 0,1 l;
- Sól, pieprz, olej roślinny.
przepisTechnologia przy
rządzania:- Jeśli używamy całej tuszy, oddzielamy części polędwicy, aby zrobić kotlety ze szczupaka bez kości. Przepis na farsz jest dość prosty.
- Obrać cebulę, posiekać kolendrę.
- Filety rybne przepuścić przez maszynkę do grubego mielenia mięsa, cebulę i boczek przez maszynkę do drobnego mielenia.
- Dodajemy bułkę tartą i ponownie mielimy wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Dodać zioła wraz z solą i pieprzem.
- Wbić jajko, dodać mleko i wymieszać składniki. Dodaj masę jajeczną do mięsa mielonego.
- Wszystkie składniki zagnieść razem, szybko ubić mięso mielone na kotlety ze szczupaka. Przepis wraz ze zdjęciami demonstruje właściwą konsystencję.
- Masę dzielimy na małe porcje, formujemy płaskie kulki.
- Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Przepis 2: Kotlet ze szczupaka z warzywami
Ciesz się tym klasycznym przepisem na kotlety przez nieskończoną ilość czasu. Ale jeśli chcesz odmiany, możesz usmażyć kotlety ze szczupaka z burakami i marchewką. Przepisy na mincemeat są bardziej czasochłonne niż klasyczne przepisy. Ale gotowe kotlety mają nieco inny smak. Rozwijanie go to przyjemność przy rodzinnym obiedzie.
Składniki:
- Części polędwicy z kilogramowego szczupaka;
- Cebula - 2 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Burak ćwikłowy - 1 szt;
- Jajko - 1 szt;
- Mleko - 3 łyżki;
- Okruchy - 100 gr;
- Przyprawy, olej do gotowania.
warzywamiSposób przy
rządzania:- Smakowite kotlety szczupakowe przyrządzane są z warzywami. Przepisy mogą być różne, ale my używamy warzyw pieczonych w piekarniku.
- Ponieważ pieczenie wymaga czasu, jest to dobre miejsce, aby zacząć.
- Używaj warzyw o niewielkich rozmiarach. Marchew i buraki umyć i osuszyć, a następnie upiec w piekarniku do miękkości.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy do miękkości. Nie smaż cebuli, w przeciwnym razie kotlety ze szczupaka będą gorzkie. Przepis na smażenie cebuli jest prosty: należy regularnie mieszać podczas smażenia.
- Kawałki szczupaka przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Wcześniej usunąć kości i zdjąć skórę.
- Podsmażoną, przestudzoną cebulę połączyć z mięsem mielonym. Do mięsa dodajemy przyprawy (suszone zioła, ziele angielskie, pieprz) i sól.
- W misce ubij jajko, dodaj mleko i wymieszaj. Wymieszać mieszaninę z
- Wymieszać z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą i wymieszać wszystkie składniki.
- Z gotowego mięsa mielonego formujemy małe kotleciki szczupakowe. Przepis z fotografią krok po kroku pokazuje optymalny kształt.
- Smażyć kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony. Podczas gdy porcje się smażą, obierz ostudzone warzywa i pokrój je w plasterki.
- Gotowe kotlety ułożyć na blasze do pieczenia. Obok nich ułożyć plastry warzyw.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Przepis 3: Kotlety ze szczupaka i twarogu
Jeśli jesteś fanem niekonwencjonalnej kuchni, to powinieneś spróbować kotletów z twarogu ze szczupaka. Przepis ze zdjęciami krok po kroku pomoże w stworzeniu tego arcydzieła. Gotowe danie należy podawać z dodatkiem ziemniaków lub warzyw.
Komponenty:
- Kotlety ze szczupaka - 0,3 kg;
- Twaróg - 0,2 kg;
- Jajka - 2 szt;
- Mąka - 50 gr;
- Sól, przyprawy, 3 ząbki czosnku;
- Masło - 100g;
- Płatki owsiane - 50 gr.
Kotlety
ze szczupaka i twaroguSposóbprzyrządzania
:- Oczyść mięso z ości i skóry, aby przygotować delikatne kotlety ze szczupaka.
- Przepis z fotografią krok po kroku nie zajmie dużo czasu.
- Obrać cebulę.
- Obrane mięso posiekać nożem. Cebulę drobno posiekać. Wymieszaj składniki razem: rybę, cebulę, twarożek i dobrze wymieszaj.
- Jajka rozbić do miski, ubić trzepaczką z solą, przyprawami. Dodać do mięsa mielonego, wymieszać. Wymieszać farsz na możliwie jednorodną masę.
- Z mielonego szczupaka uformować małe kotleciki. Przepis jest prosty: zwilżamy dłonie wodą, oddzielamy niewielki kawałek mięsa mielonego, zwijamy w kulkę, spłaszczamy ją dłońmi. Do środka każdego z nich włóż kawałek masła.
- Obtocz te tortille w mące i płatkach owsianych.
- Smażyć na patelni. Podczas smażenia dodajemy na powierzchnię patelni posiekany czosnek.
Przepis 4: Dietetyczne ciastka z piki
Dla tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie, kotlety ze szczupaka w piekarniku są wybawieniem. Przepis jest dość prosty i łatwy do wykonania dla młodych gospodyń domowych. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę czasu i zestaw składników. Po chwili Twoje mieszkanie wypełni się przyjemnym aromatem pieczonych kotletów. Teraz opowiemy, jak przyrządzić kotlety ze szczupaka według przepisu krok po kroku, który wzbudzi apetyt nawet wybrednego gościa.
Komponenty:
- Mięso szczupaka bez skóry - 1 kg;
- Cebula - 2 szt;
- Chleb biały - 150 gr;
- Bułka tarta - 1 opakowanie;
- Bekon - 150 gr;
- Mleko - 120 ml;
- Czosnek, koperek, pieprz, sól.
kotlety
ze szczupakaSposób przyrządzania:- Włączyć piekarnik, aby się rozgrzał.
- Z chleba odkroić skórkę i zalać go mlekiem.
- Boczek pokroić w drobną kostkę bez skóry.
- Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Z mięsa szczupaka usunąć skórę i ości, dzięki czemu kotlety ze szczupaka mogą jeść nawet dzieci. Przepis z fotografiami demonstruje technologię.
- Przygotowane składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
- Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek, sól.
- Zagnieść masę mięsną i lekko ją ubić.
- Dłońmi zamoczonymi w wodzie formować porcjowane kotlety.
- Natłuścić blachę do pieczenia i ułożyć w rzędach kotlety ze szczupaka. Przepisy dotyczące gotowania w piekarniku zalecają stosowanie niskiej temperatury. Niska temperatura 180 stopni jest wystarczająca. Aby uformować skórkę, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni na 5 minut przed wyłączeniem. Jednak lepiej jest użyć odpowiedniej funkcji (konwekcja).
- Po 30-40 minutach kotlety będą gotowe.
Przepis 5: Kotlet ze szczupaka z serem
Dzieci są szczególnym rodzajem konsumentów. Ważne jest, aby ich zadowolić. Szczególnie jeśli chodzi o dania z ryb. Z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić pyszne kotlety ze szczupaka. Tajemnica sukcesu jest prosta - muszą mieć w sobie niespodziankę. Co sprawia, że zęby są mocne i zdrowe? Oczywiście, że ser! To jest to, czego użyjemy jako niespodzianki.
Składniki:
- Mięso szczupaka - 1 kg;
- Jajko - 1 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Ser - 200 gr;
- Przyprawy (gałka muszkatołowa, mielony liść laurowy), sól;
- Masło, kasza manna.
seremSposób przy
rządzania:- W tej technologii powstają naprawdę smaczne kotlety szczupakowe.
- Przepis zawiera minimalną ilość przypraw. W ten sposób zachowuje się przyjemny smak ryby.
- Oczyszczone mięso przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Cebulę obrać, posiekać i lekko podsmażyć na patelni. Jeśli dzieci nie chcą jeść cebuli, przepuść ją przez blender. Grzybek nada kotletom soczystości i smaku, pozostając niezauważonym.
- Jeśli mięso mielone jest wystarczająco wilgotne, przygotuj przepis na kotlety ze szczupaka bez tłuszczu. Jeśli konsystencja jest sucha, ukręć na drobnych oczkach tylko 100 gramów smalcu.
- Dodać przyprawy i sól.
- Aby kotlety były delikatne, ubijamy mięso mielone.
- Zetrzeć ser na tarce.
- Uformuj placek na dłoni. Na środku położyć szczyptę sera i zawinąć tak, aby nadzienie pokryło wszystkie strony sera.
- Zanurz każdy z nich w semolinie i ułóż na blasze do pieczenia. Jeśli kotlety są dla dzieci, upiecz je w piekarniku. Można je również smażyć na patelni aż do ugotowania. Następnie dusić pod przykryciem z liściem laurowym przez 5-10 minut.
Możesz również polubić:
Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne
Jak przyrządzić tilapię
Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu