Barszcz z pampuszkami: przepisy kulinarne

Barszcz czerwony z pampuszkami to jedno z najbardziej znanych dań kuchni ukraińskiej. Jest popularny na całym świecie, co nie dziwi, biorąc pod uwagę jego nieporównywalny, oryginalny smak. Ugotowanie takiego barszczu nie jest jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. A każda gospodyni musi znać przepis na barszcz ukraiński z pampuszkami. To pyszne i pożywne danie doskonale nadaje się zarówno do codziennych, jak i uroczystych posiłków. Zgodnie z tradycją, barszcz z pampuszkami doprawia się kwaśną śmietaną i podaje z czosnkiem.

Przepis na klasyczny barszcz z pampuszkami

Każda gospodyni ma swój własny przepis na przyrządzenie tego dania. Jednak bez względu na to, jakie dodatkowe składniki zostaną dodane do barszczu, jego podstawa pozostaje taka sama. Rozważmy przepis na gotowanie barszczu z pampuszkami bardziej szczegółowo. Jest to odchudzona wersja dania, dlatego przypadnie do gustu zwolennikom wszystkich rodzajów diet.

Składniki:

    duże buraki; 350 gramów ziemniaków; 500-600 gramów kapusty; mała marchewka; 300 gramów pomidorów (z puszki lub świeżych) cebula; kilka łodyg zielonej cebuli; słodka papryka pęczek pietruszki; 2 ząbki czosnku; 4-5 litrów wody; 1 łyżka stołowa soku z cytryny; 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek; cukier i sól.

Do przygotowania pampuchów będziesz potrzebować:

    szklankę mąki; 5 gramów suchych drożdży; jajko; pół szklanki wody; 100 ml oliwy z oliwek; 3-4 ząbki czosnku; pietruszka; sól i cukier.

Czynności przygotowawcze:

    Po obraniu i umyciu cebuli, przekrój ją na pół. Bierzemy połowę i ścieramy na grubej tarce. Marchew również zetrzeć na tarce. Buraki należy obrać, przekroić na pół, a także zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić w kostkę. Druga połowa cebuli powinna być posiekana. To samo zrób z czosnkiem. Patelnię z niewielką ilością oleju stawiamy na ogniu. Czosnek podsmażamy z cebulą. Nie trzeba długo smażyć, jak tylko warzywa staną się półprzezroczyste, dodajemy marchewkę. Dokładnie wymieszać, a następnie dusić jeszcze przez około 2 minuty. Dodaj buraki do warzyw. Dusić przez około 4-5 minut. Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Następnie dodajemy je na patelnię i dusimy przez około 3-4 minuty. Następnie wrzuć je do rondla z gotującą się wodą. Kapustę umyć, zdjąć wierzchnie liście, a następnie drobno posiekać. Dodaj kapustę do reszty warzyw i gotuj przez około 15 minut. Zieloną cebulę i pietruszkę posiekać jak najdrobniej. Teraz przystąp do przygotowania pampuszków. Przesiej mąkę do małej miski. Dodaj cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewając te składniki z wodą, zaczynamy wyrabiać ciasto. Dzięki temu powinien być gęsty i jednorodny. Przykryj ciasto pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Rozgrzać piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni. Podziel ciasto na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Formę smarujemy oliwą z oliwek, układamy na niej nasze przyszłe pampuszki. Posmaruj je z wierzchu oliwą i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Obrać i posiekać paprykę i dodać ją do garnka razem z ziołami. Gotować nie dłużej niż 2 minuty. Wyciskamy sok z cytryny i zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Posiekaj czosnek i pietruszkę, wymieszaj z oliwą. Wyjmij pampuchy z piekarnika i pokryj je masą olejową.

Prawdziwy barszcz ukraiński już gotowy!

Gotowanie barszczu z mięsem i pampuszkami

Mięsny barszcz ukraiński to bardzo smaczne i niezwykle sycące danie. To najlepsza opcja na rodzinny obiad.

Składniki:

    0,5 kg kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny (kto co lubi); 250 gramów kapusty; 340 gramów ziemniaków; średniej wielkości papryki; około 200 gramów buraków; 90-100 gramów koncentratu pomidorowego; 1 cebula i 1 marchewka; łyżkę mąki i taką samą ilość cukru; 50 gramów korzenia pietruszki; 25 gramów bekonu; 2-3 ząbki czosnku; 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany; przyprawy i zioła.

Do przygotowania pampuszków będziemy potrzebować:

    2,5 szklanki mąki; 2/3 szklanki wody; 12 gramów drożdży; łyżka stołowa cukru.

Dodatkowo do pampuchów potrzebny będzie sos czosnkowy. Nie potrzeba tu żadnych specjalnych składników. Wystarczy mieć 10 ząbków czosnku, olej roślinny i wodę. Jeśli chcesz, możesz użyć kvass zamiast wody.

Etapy przygotowania:

    Przygotować zwykły bulion mięsny. Następnie należy go odcedzić. Mięso ostudzić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Następnie odcedzony bulion wrzucamy z powrotem na ogień. Pokrój ziemniaki w plastry i dodaj je do gotującego się bulionu. Kapustę poszatkować, a paprykę pokroić. Dodaj te warzywa do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Buraki pokroić w paski julienne. Cebulę i marchew również należy drobno posiekać, a następnie wrzucić warzywa do bulionu i gotować, aż będą gotowe. Nasz barszcz wypełniamy masą mączną, dodajemy cukier i sól. Następnie gotujemy jeszcze około 5 minut i dodajemy liść laurowy, czarny pieprz, pietruszkę i przetartą słoninę z czosnkiem. Doprowadzić potrawę do wrzenia i zdjąć z ognia. Przed podaniem zupy należy dodać pokrojone gotowane mięso i pozostawić na 20 minut. Aby przygotować pampuchy należy wsypać wszystkie składniki na patelnię, a następnie zagnieść ciasto. Dobrze zagnieść, aby ciasto było bez grudek, jednolite i gęste. Następnie zawiń ciasto w folię i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto miało czas na "wyrośnięcie". Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem formę do pieczenia. Ciasto dzielimy na małe kawałki, po 40-50 gramów każdy. Obtoczyć w kulki i ułożyć na blasze. Piecz pampuszki przez 20-30 minut. Podczas gdy pampuszki się pieką, przygotuj sos czosnkowy. 10 ząbków czosnku zmielić przez młynek. Dodaj 100 gramów wody i 30-40 gramów oleju roślinnego. Dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem nasze pampuszki.

Barszcz mięsny z pampuszkami jest gotowy!

Gotowanie barszczu na żeberkach wieprzowych

Kolejna ciekawa odmiana barszczu ukraińskiego. Żeberka wieprzowe dadzą aromatyczny i soczysty rosół.

Składniki na bulion:

    Kilogram żeberek wieprzowych; marchewka i cebula; 2,5-3 litry wody.

Inne składniki:

    2 małe buraki; kilka ziemniaków; 350 gramów białej kapusty; cebulę i marchewkę; 1 łyżka stołowa octu; 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego; 30 gramów masła; paprykę, pieprz mielony, liść laurowy; sól i cukier.

Etapy gotowania:

    Zaczynamy gotowanie od bulionu. Do rondla włożyć umyte mięso, marchewkę i cebulę. Zalać je wodą. Stawiamy garnek na dużym ogniu i czekamy aż nasz rosół się zagotuje. Jak tylko to się stanie, zdejmij piankę. Po tym czasie rosół należy przykryć pokrywką i gotować przez półtorej godziny. Buraki kroimy w paski julienne i wrzucamy do rondla razem z cukrem, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu, aż buraki będą miękkie. Marchew i cebulę drobno siekamy i dusimy na patelni, aż cebula lekko się zarumieni. Ziemniaki pokroić w plasterki, a kapustę drobno posiekać. Z wywaru wyjąć mięso, cebulę i marchewkę. Pozostawić bulion na ogniu. Dodać uduszone na patelni ziemniaki, cebulę i marchew oraz kapustę. Następnie nałóż pokrywkę na garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po ostygnięciu mięsa, zdejmij je z kości i włóż z powrotem do bulionu. W ostatniej fazie gotowania dodajemy sos buraczany, liść laurowy i wyciskamy sok z połowy cytryny.

Barszcz może być podany! Bon appetit!

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!