Barszcz zielony: Przepisy na klasyczne i wielkopostne zupy

Auchan

W lecie, kiedy szczaw jest łatwo dostępny w sprzedaży, można zrobić zielony barszcz, przepis na tę zupę jest dość prosty. Pierwsze danie ma swoistą kwaskowatość, ale smak jest delikatniejszy niż zupa z kiszonej kapusty. Do przepisu można włączyć inne zielone składniki: szpinak, liście buraka, natkę pietruszki, kolendrę. Zupa jest smaczna, obfita i zdrowa. Może być dwojakiego rodzaju: gorąca i zimna. Pierwszy z nich przygotowuje się w tłustym wywarze mięsnym. Drugi przygotowuje się w bulionie warzywnym.

Tradycyjnym dodatkiem do barszczu zielonego jest kwaśna śmietana. Można też użyć majonezu lub klasycznego białego jogurtu. Do składu koniecznie należy dodać składniki mleczne. Wynika to z faktu, że neutralizują one kwas szczawiowy, który zawarty jest w szczawiu. Ważne jest, aby zrozumieć, że im młodszy jest szczaw, tym mniej kwasu zawiera. Dlatego do przygotowania zupy należy używać młodego szczawiu.

Sekrety kulinarne zielonego szczawiu

Ta zupa jest przygotowana z prostych składników. Jako składnika mięsnego należy użyć wołowiny z kością lub żeberek wieprzowych. Jeśli chcemy zrobić zupę bardziej nie zakwaszoną, rosół można ugotować na piersi z kurczaka. Do zupy dodać ugotowane jajka. Z reguły jajko przecina się na pół. Można jednak wyjąć żółtko i rozgnieść je widelcem, a białko pokroić w drobną kostkę.

Sekrety gotowania zielonego barszczuTajemnice

gotowania pysznego zielonego barszczu

:
  • Połączyć kilka rodzajów zieleniny. Szczaw najlepiej uzupełniać szpinakiem, zieloną cebulką i innymi zieleninami. Smak zupy będzie bogatszy. Szpinak może również neutralizować kwas, który może być uwalniany przez szczaw;
  • Można dodać pokrzywy, które przed włączeniem do przepisu należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie o temperaturze 80 stopni;
  • Szczaw nie może być dodawany do zupy w trakcie gotowania, ale zrobiony na dressing. W tym przypadku jest on mieszany z kwaśną śmietaną i schłodzonym bulionem. Lepiej jest ubijać dressing blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji;
  • Przed podaniem spróbować barszczu zielonego. Jeśli okaże się zbyt kwaśny, należy dodać cukier;
  • Jeśli zupa była gotowana bez pieczenia, można wzbogacić jej smak kawałkiem masła.

Smaczny zielony barszcz: klasyczny przepis z rosołem wołowym

Do przygotowania pierwszego dania potrzebny nam będzie mostek wołowy. Ta część mięsa, dzięki obecności kości, da smaczny rosół. Mostek wołowy jest również cudownie delikatny. Dlatego zupa będzie miała soczysty składnik mięsny. Jeśli masz mały kawałek wołowiny, można również włączyć wieprzowinę, która jest również lepiej wziąć na kości.

Proces gotowania zupy rozpoczyna się od zagotowania bulionu. Podczas gotowania powstaną szumowiny, które należy usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Lepiej jest przecedzić bulion przed dodaniem pozostałych składników. Barszcz zielony tradycyjnie podaje się z chlebem. Ale można też uzupełnić zupę różnymi tortillami, bułką tartą. W przepisie podana jest ilość składników przy tempie gotowania zupy dla garnka o pojemności 3 litrów.

Składniki:

  • Mostek wołowy - 700 gramów;
  • Cebula - 1 główka;
  • Ziemniaki - 4 szt;
  • Szczaw - 200 gramów;
  • Szpinak - 200 gr;
  • Zielona cebula - 200 gramów;
  • Pietruszka - 200 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Goździki, tymianek, seler - do smaku/do zagotowania bulionu;
  • Sól, czarny pieprz, liść laurowy - do smaku;
  • Jajka kurze - do smaku;
  • Kwaśna śmietana - do smaku.
Pyszny zielony barszcz: klasyczny przepis z

rosołem

wołowymSposób

przyrządzania

:
  1. Wołowinę myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Usuwać kamień w miarę jego powstawania. Jak tylko bulion będzie klarowny, dodajemy obraną cebulę i marchew. Warzywa nie powinny być posiekane. Włóż je do garnka w całości!
  2. Gotuj bulion przez około 2 godziny pod zamkniętą pokrywką. Ważne jest, aby nie zagotować, a jedynie lekko poddusić. Jeśli zagotuje się zbyt mocno, bulion nie będzie klarowny;
  3. Około 30 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu liść laurowy, goździki, tymianek i seler;
  4. Po ugotowaniu wyjąć warzywa z garnka i przecedzić bulion;
  5. Odstawiamy mięso do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy je na kawałki;
  6. Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do bulionu na około 15-20 minut;
  7. Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotujmy zieleninę. Opłucz je dokładnie i włóż do durszlaka, aby odsączyć wodę. Posiekaj zioła tak drobno, jak to tylko możliwe;
  8. W garnku z ziemniakami układamy kawałki wołowiny, następnie zieleninę. Doprowadzić bulion do wrzenia, posolić i popieprzyć;
  9. Wyłączyć zupę i pozostawić pod zamkniętą pokrywką do zaparzenia na 15-20 minut;
  10. Podczas gdy zupa się gotuje, my gotujemy jajka kurze. Z reguły na jedną porcję zupy potrzebna jest połowa jajka;
  11. Rozlewamy zupę na talerze, smarujemy jajkiem, dodajemy śmietanę i podajemy!

Bardzo smaczny barszcz zielony przyrządza się z mięsem indyczym. Można połączyć pierś z kurczaka z mięsem z indyczych ud. Bulion będzie bardzo bogaty, a zupa delikatna. Mięso z piersi kurczaka można również wykorzystać do przygotowania drugiego dania lub sałatki.

Wielkopostny barszcz zielony: przepis z fotografią

W gorące dni nie zawsze chcesz tłuste i bogate zupy. Takie pierwsze dania pozostają prerogatywą diety w zimnej pogodzie. Latem świetnie sprawdzają się zupy na bazie bulionu warzywnego. A mogą być całkiem obfite, jeśli doda się do nich zboża lub rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Barszcz zielony najczęściej przyrządza się z ryżem. To jest ponieważ fasola bierze dłużej gotować i ciecierzyca potrzebuje gotować 12 godzin zanim zupa jest gotowa. W każdym razie, jeśli chcesz, możesz dodać również rośliny strączkowe.

Wielkopostne zupy są nie mniej smaczne, jeśli połączymy je z pieczonymi warzywami. Dodatkowo, duża ilość różnorodnej zieleniny będzie w sam raz! Ilość składników podana jest dla 3-litrowego garnka.

Składniki:

  • Szczaw - 2 pęczki;
  • Szpinak - 2 pęczki;
  • Kolendra - ½ pęczka;
  • Wierzchołki buraków - 5 sztuk/jak kto woli;
  • Ziemniaki - 4 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 główka;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Pomidor - 1 duży pomidor;
  • Przyprawy - do smaku;
  • Koperek - według uznania;
  • Kwaśna śmietana - do sosu;
  • Ryż - 4 łyżki stołowe;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
Postny barszcz zielony: przepis ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. W rondlu doprowadzić do wrzenia około 2 litrów wody;
  2. W międzyczasie przygotujmy warzywa. Zieleninę umyć, odcedzić w durszlaku i drobno posiekać. Ziemniaki i cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę;
  3. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim marchewki. Jeśli lubisz liść laurowy, możesz go włożyć razem z marchewką na 2-3 minuty. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez kilka minut;
  4. Pomidora obrać, pokroić w kostkę i posiekać blenderem. Masę wlewamy na patelnię razem z marchewką i papryką. Dusić przez 3 do 5 minut;
  5. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy do niej ziemniaki. Kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki;
  6. Jak tylko bulion się zagotuje, dodać posiekaną zieleninę. Natychmiast po ponownym zagotowaniu wyłączyć ogień, nałożyć pokrywkę i pozwolić zupie odpocząć przez pół godziny;
  7. Zupę podawać razem z kwaśną śmietaną.

Przepis na zieloną zupę jest dość prosty i popularny. W okresie wiosenno-letnim przyda się, gdy będziesz potrzebował smacznej przekąski. Ponadto zupa ma wysoką wartość odżywczą. Jest pełen ziół i wielu rodzajów zieleniny. Wiele gospodyń woli przygotować taką zupę na wsi. Wszystkie potrzebne składniki masz na wyciągnięcie ręki!

10% zniżki przy zakupie abonamentu!

Na Bazarze Szefa Kuchni znajdziesz produkty z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Skorzystaj z cotygodniowej dostawy i otrzymaj 10% zniżki na całe menu! Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet poza miasto.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu