Boczniaki pieczone z ziemniakami: przepisy ze zdjęciami

Ostrygi: cechy charakterystyczne

W naturze boczniaki rosną na drzewach. Ale ludzie już dawno nauczyli się hodować te grzyby w sztucznych warunkach. Na półkach sklepowych ostrygi są znacznie rzadziej spotykane niż pieczarki, ale smakują równie dobrze jak ich bardziej znany odpowiednik. A jeśli zostanie prawidłowo przygotowany, danie z boczniaków okaże się pożywne, soczyste i zdrowe.

Gratin to wariacja na temat ziemniaków z ostrygami.

Boczniaki to duże grzyby o szarych lub szarobrązowych kapeluszach. Gęste i twarde łodygi nie nadają się do jedzenia, ale kapelusze są bardzo długo gotowane. Ostrygi doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami i nadają się jako dodatek do dania głównego lub jako danie główne.

Ostrygi same w sobie są niskokaloryczne i mogą stanowić element dietetycznego menu. Ale mieszane z ziemniakami i innymi składnikami tworzą obfite i pożywne danie.

Kapelusze boczniaków są bardzo kruche i mogą pękać podczas gotowania. Spłucz je delikatnie czystą, wilgotną gąbką. Przed pieczeniem grzyby można gotować przez 5 minut, ale nie jest to konieczne. Produkt zawiera dużo wody, która uwalnia się podczas smażenia.

Boczniaki z ziemniakami na patelni

Ostrygi z ziemniakami na patelni to prosty

i popularny przepis, którym można nakarmić całą rodzinę. Ziemniaki i grzyby są szybkie w przygotowaniu i trudne do zniszczenia. Zwycięskie połączenie ostryg i ziemniaków, które pokocha cała rodzina.

Składniki (na 2 porcje)

  • 5 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g boczniaków ostrygowatych;
  • 1 średnia cebula;
  • Olej roślinny lub oliwa z oliwek;
  • Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.

Najpierw należy przygotować wszystkie produkty: obrać ziemniaki i pokroić je w julienne lub plasterki (wielkość plasterków ustalamy według smaku), obrać cebulę, starannie umyć i osuszyć boczniaki.

Na patelni rozgrzać rafinowany olej roślinny lub oliwę z oliwek. Ziemniaki będą się smażyć dłużej niż grzyby, więc wrzuć je na patelnię jako pierwsze. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby ziemniaki nie przywarły.

Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokroić grzyby w cienkie plasterki. Dodać do ziemniaków 5-7 minut po usmażeniu. Wymieszaj delikatnie, uważając, aby nie uszkodzić ostryg.

Do smaku można dodać do potrawy cebulę: pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić do grzybów i ziemniaków 2-3 minuty przed końcem gotowania. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać ulubione przyprawy. Wymieszaj jeszcze raz, aby ostrygi nadały smak ziemniakom, a cebula dodała słodyczy i pikanterii.

Podawaj danie od razu, na gorąco. Upieczone boczniaki można posypać ziołami.

Ostrygi z ziemniakami, kwaśną śmietaną i serem

Obfita wersja dania, które stanowi pełnowartościowy posiłek. Ten przepis jest bardziej kaloryczny, więc nie nadaje się na stół dietetyczny. Przygotowanie zajmuje około 15 minut.

Składniki (na 2 porcje)

  • 5 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g boczniaków ostrygowatych;
  • 1 główka cebuli;
  • 150 gramów twardego sera;
  • 150 ml kwaśnej śmietany;
  • Sól, pieprz i przyprawy do smaku.

Przygotować ziemniaki, grzyby i cebulę. Bulwy ziemniaków obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Smażyć je na patelni, aż będą w pełni ugotowane, używając rafinowanego oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Podsmażone ziemniaki przełożyć do miski o grubych ściankach.

Obrać cebulę, posiekać ją i gotować na wolnym ogniu na złoty kolor. Dodać do ziemniaków i wymieszać.

Ostrygi pokroić w plastry lub kostkę. Piecz je przez 5 minut, delikatnie mieszając, zdejmij z ognia i dodaj do mieszanki cebuli i ziemniaków.

Twardy ser zetrzeć na drobnej tarce. Dobrze sprawdza się maasdam lub parmezan. Posypać serem masę ziemniaków i boczniaków. Dodajemy całą kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i postawić na minimalnym ogniu. Dusić przez 3-5 minut.

Podawać od razu, lub w miseczce. Można ją również spożywać jako dodatek do kurczaka lub ryby.

Gratin

Gratin z pieczarkami Gratin

to pyszne danie, które będzie odpowiednie nawet na świąteczny stół. Kremowy sos uzupełnia smak grzybów i ziemniaków, a przyprawy dodają pikanterii. Francuski przepis wcale nie jest trudny w przygotowaniu, a wprowadza urozmaicenie do codziennego menu.

Składniki (na dwie porcje)

  • 5 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g boczniaków ostrygowatych;
  • 0,5 szklanki wrzącej wody;
  • 25 gramów suszonych grzybów;
  • 1 łyżka podwójnej śmietany;
  • 1 łyżka miękkiego masła;
  • 2 gałązki tymianku;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 0,5 szklanki świeżego mleka;
  • Sól, przyprawy, przyprawy do smaku.

Suszone grzyby włożyć do głębokiej miski o grubych ściankach i zalać je wrzątkiem. Odstaw patelnię na bok i przygotuj ziemniaki. Obierz bulwy, pokrój je w cienkie plasterki i umieść w głębokim garnku.

Posiekaj czosnek za pomocą praski lub pokrój go w cienkie plasterki. Ułożyć na pokrojonych w plastry ziemniakach, a na wierzchu położyć gałązki tymianku.

Zmieszaj bulion grzybowy z mlekiem. Tą mieszanką zalać ziemniaki. Połóż ziemniaki na dużym ogniu. Wyjąć po 8 minutach gotowania.

Przygotować grzyby do kaszki. Dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić w równe plastry, plasterki lub kostkę. Smażyć na maśle aż do całkowitego ugotowania.

Dno i boki wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Miękkie ziemniaki układamy w równej warstwie, doprawiamy solą i przyprawami do smaku. Na wierzchu ułożyć podsmażone boczniaki.

Wywar, w którym gotowały się ziemniaki, połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem śmietanowym polać ziemniaki i boczniaki. Piec w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni. Danie jest gotowe w około 20 minut.

Podawać na gorąco, posypane zieleniną.

Boczniaki z ziemniakami w multicookerze

Ostrygi z ziemniakamiJeśli masz

bardzo mało czasu, a potrzebny jest smaczny obiad, możesz przygotować aromatyczne i obfite danie w multicookerze. Pozostanie soczysty, odżywczy i zdrowy, a jego przygotowanie wymaga jeszcze mniej wysiłku.

Składniki

  • 5 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g boczniaków ostrygowatych;
  • 1 główka cebuli;
  • olej roślinny lub oliwę z oliwek;
  • Koperek, pietruszka lub inna zielenina;
  • sól i przyprawy do smaku.

Przygotować ziemniaki, grzyby i cebulę. Obierz bulwy ziemniaków i pokrój je w równe plastry. Umyj i osusz boczniaki, a następnie pokrój je w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Dodaj olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek do misy multicookera i włóż ziemniaki. Wybierz program "Smażenie" i ustaw timer na 5 minut. Następnie dodajemy grzyby, delikatnie mieszając je z ziemniakami, wybieramy ten sam program i włączamy ponownie na 5 minut.

Na koniec dodajemy cebulę do głównej mieszanki. W tym momencie dodaj również dwie łyżki wody. Zamknąć misę, wybrać tryb "Fry" i ustawić czas gotowania na 20 minut. Mieszaj ziemniaki, grzyby i cebulę co 5-10 minut, aby utrzymać konsystencję potrawy.

Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, zdejmij pokrywę multicookera na 2-3 minuty przed końcem gotowania. Dodać sól i przyprawy.

Podawać na gorąco, można odgrzewać bez utraty smaku. Przed podaniem posypać ziołami lub serem.

Boczniaki z ziemniakami i wieprzowiną

Klasyczny przepis mówi o dodaniu mięsa

do ostryg z ziemniakami i wieprzowiną.

W ten sposób powstaje bardzo obfite i pożywne danie, które przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i dzieciom. Jest to pełnowartościowy posiłek, łatwy w przygotowaniu i dostępny dla każdej gospodyni domowej.

Składniki (na 2 porcje)

  • 5 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g boczniaków ostrygowatych;
  • 350 gramów mięsa wieprzowego (karkówki);
  • 1 średnia cebula;
  • 200 ml niskotłuszczowej kwaśnej śmietany;
  • Olej roślinny lub oliwa z oliwek;
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku;
  • Liść laurowy - 2 szt;
  • Natka pietruszki i koperek do smaku.

Po pierwsze, ważne jest, aby prawidłowo przetworzyć mięso: usunąć folię, tłuszcz i wszystkie żyły, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Schab pokroić w kostkę i plastry, natrzeć przyprawami lub ogórkiem do smaku.

Następnie przygotowujemy boczniaki: starannie je myjemy, wybieramy duże grzyby, kroimy w kostkę lub plastry, uważając, aby nie uszkodzić delikatnej struktury grzybów.

Cebulę obrać, pokroić w grube krążki lub półkrążki. Podsmażamy je krótko lub dodajemy pod koniec gotowania.

Obrać i obrać bulwy. Każdy z nich umyć i pokroić w grube krążki lub plastry. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy, dodaj mięso i smaż na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez kolejne 5 minut.

Wymieszaj mięso i ziemniaki, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, przykryj i smaż przez 10 minut. Następnie dodać do potrawy boczniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli jest zbyt mało płynu, dodaj odrobinę gorącej wody, aby przykryć grzyby. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie nie należy mieszać.

Po 40 minutach wlewamy kwaśną śmietanę i liść laurowy. Delikatnie wymieszać, a następnie ponownie nałożyć pokrywkę. Pozostawić na małym ogniu przez 15 minut.

Danie jest gotowe. Możesz podać ją jako danie główne na obiad. Jako dodatek do dania można dodać sałatę, ogórki lub kapustę pekińską zaprawioną octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.

Tajniki gotowania ostryg

Ważne jest, aby wybrać dobre, świeże boczniaki, które nadadzą potrawie pełny, grzybowy aromat. Zwrócić uwagę na powierzchnię nasadek. Powierzchnia powinna być ze wszystkich stron szara lub szarobrązowa, bez żółtych plamek lub innych wtrąceń.

Ostrygi delikatnie opłukać w stojącej, ale nie bieżącej wodzie. Ostrygi przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu.

Aby kliny ziemniaczane były złociste, chrupiące i usmażone, dobrze rozgrzej olej, na którym będą smażone. Wcześniej namocz kromki w zimnej wodzie na 2-3 godziny, aby się nie posklejały i nie rozpadły. Przed smażeniem ziemniaki należy dokładnie osuszyć.

Przyprawy i sól dodajemy pod koniec gotowania, a nie na początku, aby ziemniaki się nie rozgotowały. Olej musztardowy dodaje potrawie dodatkowego smaku i koloru.

Wszystkie warianty pieczonych ziemniaków z boczniakami dobrze komponują się z zieleniną.

Danie można przyrządzić w piekarniku, napełniając grzyby i ziemniaki kwaśną śmietaną i posypując serem na kilka minut przed końcem pieczenia.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu