Bułki w domu: przepis z fotografią

Japońska kultura fascynuje pewną powściągliwością i absolutną autentycznością. Od "podniesienia zasłony" minęły dziesięciolecia. Ale i tak fascynujące jest odkrywanie cech kulinarnych, preferencji gastronomicznych, nawyków żywieniowych i trendów kuchni narodowej. Jeśli dopiero zaczynasz odkrywać kuchnię japońską, koniecznie powinieneś nauczyć się robić bułki w domu. Przepis wraz ze zdjęciami z naszej publikacji będzie doskonałą podpowiedzią dla początkujących i inspiracją dla doświadczonych kucharzy.

Maki sushi: rolki dla początkujących

Ci, którzy planują po raz pierwszy zrobić roladki w domu, nie chcą szczególnie używać łososia lub łososia do dodatków. Czerwona ryba stała się czymś w rodzaju symbolu, tradycyjnym atrybutem kuchni domowej. Choć w naszych szerokościach geograficznych nie zawsze jest on stosowany. Nic dziwnego, bo przyczynia się do tego geografia tego wyspiarskiego kraju. Obmywany ze wszystkich stron przez Ocean Spokojny, dania kuchni narodowej zachwycają obfitością wszelkiego rodzaju owoców morza.

Użyj:

  • 0,5 kg ryżu okrągłego do sushi
  • 150g świeżo posolonego łososia
  • 150 gr. świeżo posolonego tuńczyka;
  • 10 arkuszy nori;
  • 50 ml. ryżowego octu winnego;
  • 1 świeży ogórek;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 550 ml wody.
Maki sushi: rolki dla początkującychJak

gotować:

  1. Nowicjusz to świetny status, aby nabrać właściwych nawyków. Po pierwsze, wyrób sobie nawyk rozpoczynania robienia bułek w domu za pomocą przepisów z etapu przygotowywania sosu ryżowego. Aby to zrobić, wymieszaj w misce ocet ryżowy, sól i cukier.
  2. Teraz możesz zacząć od samego ryżu. Aby przygotować bułki, należy je dobrze wypłukać. Kiedy woda zacznie być czysta, możesz zacząć ją gotować.
  3. W tym celu należy użyć garnka z grubymi ściankami i nieprzywierającą powłoką. Wybór odpowiedniego naczynia do gotowania zmniejsza szansę na zniszczenie podstawy.
  4. Wsypać umyty ryż, zalać podaną ilością wody.
  5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Wyłączyć ogrzewanie. Zdejmij pokrywkę, przykryj garnek ręcznikiem i zamocuj pokrywkę. Pozostawić patelnię w tej pozycji na 15 minut.
  7. W tym czasie przygotuj w domu nadzienie do bułek. Przepis na zdjęcie jest prosty i wymaga przystępnego zestawu produktów. Pokrój ogórek wzdłuż w paski, a następnie w poprzek, aby powstała długa słomka. Jeśli środek ogórka jest zbyt miękki, usuń go. Zamiast tego weź drugiego ogórka i uzupełnij brakującą ilość.
  8. Usuń skórę z łososia (jeśli gotujesz z domowym, solonym stekiem). Miąższ pokroić w paski julienne.
  9. Mięso tuńczyka kroimy w paski o grubości ok. 2 cm.
  10. Do tego czasu ryż powinien być już ugotowany na parze. Zdjąć pokrywę, wlać sos przygotowany w pierwszym etapie. Wymieszać zawartość.
  11. Arkusz nori pokroić na 2 równe kawałki.
  12. Górną część maty przykryć folią spożywczą.
  13. Połóż połowę maty błyszczącą stroną do dołu.
  14. Ułożyć ryż na oszronionej stronie tak, aby pozostała nieosłonięta krawędź o długości 1 cm.
  15. Rozpłaszcz ryż tak, aby warstwa wyszła równomiernie gruba i gęsta.
  16. Od najbliższej krawędzi ułożyć ogórek.
  17. Zwinąć matę w rulon. Przepis jest szybki i łatwy do wykonania w domu wraz ze zdjęciami.
  18. Pasek bez ryżu zwilżyć wodą, zamknąć rolkę, wyprostować brzegi.
  19. Drugą połowę arkusza nori pokryć ryżem w podobny sposób, z łososiem jako nadzieniem.
  20. Zawiń kolejną połowę arkusza z nadzieniem z tuńczyka.
  21. W ten sam sposób postępuj z wszystkimi arkuszami i wypełnieniami.
  22. Każdą uformowaną rolkę pokroić na 6 równych części.
  23. Podawać z sosem sojowym, imbirem lub wasabi.

Wariant bułki "kalifornijskiej" z ziarnami sezamu

Roladki, tradycyjne danie kuchni japońskiej, są powszechnie lubiane na wszystkich kontynentach. Jego walory smakowe są wysoko cenione również w dalekiej Ameryce. Tutaj lokalni mistrzowie dodali swój własny twist, doskonaląc nie tylko smak, ale i sposób podania. W tym przepisie, w przeciwieństwie do poprzedniego, ryż jest na zewnątrz. Ta odmiana nazywana jest uramaki - bułeczki na zewnątrz. Przepis z fotografiami proponujemy wykonać w domu z łososiem i kawiorem.

Użyj:

  • 90g ryżu do sushi;
  • 60 g lekko solonego łososia
  • 30 gr. ziarna sezamu;
  • 3 arkusze nori;
  • 1 awokado;
  • 150 gr. kremowy serek topiony;
  • 90 gr. kawior z gromadnika;
  • 30 ml. ryżowego octu winnego;
  • 1 łyżka niesłodzonego cukru;
  • 1/3 łyżeczki soli.
California variation roll z ziarnami sezamuJak

przyrządzać:

  1. Zgodnie z tą zasadą, rozpocznij przygotowanie sosu ryżowego. Wymieszaj w misce ocet, sól i cukier.
  2. Opłukać ryż do sushi. W miarę możliwości należy używać tego ryżu.
  3. Napełnić ryż wodą (1 na 2) i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po 10-15 minutach zdjąć z ognia, przykryć ręcznikiem i zabezpieczyć pokrywką.
  5. Umyć awokado i przekroić na pół. Usuń pitę, pokrój miąższ na cienkie plasterki. Dla tych, którzy nie lubią awokado, roladki w domu przepis ze zdjęciem przygotować z ogórkiem.
  6. Rybę również pokroić w cienkie paski.
  7. Lekko oszronić roztopiony ser, aby ułatwić krojenie. Jeśli nie masz czasu, zanurz nóż w wodzie, a następnie pokrój paski. To sprawi, że będą one łatwiej schodzić z noża. Z pasków zrób słomki.
  8. Zdjąć pokrywkę z ryżu, dodać dressing, wymieszać.
  9. Przykryć matę bambusową folią spożywczą.
  10. Połóż arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu. Duże arkusze najlepiej przeciąć na pół.
  11. Zwilż ręce wodą, nabierz odrobinę ryżu i rozsyp na nori tak, aby krawędź arkusza, która jest najbliżej Ciebie, była wypełniona ryżem 1 cm przed Tobą.
  12. Rozłóż ryż na całej powierzchni blachy w równej warstwie. Zrób wgłębienie 1 cm od krawędzi arkusza w kierunku od siebie.
  13. Ryż posypać na całej powierzchni ziarnami sezamu.
  14. Odwróć delikatnie nori tak, aby ryż znalazł się na spodzie, a arkusz na wierzchu.
  15. Posmaruj powierzchnię nori ikrą z gromadnika.
  16. Na brzegu (tam gdzie ryż jest wolny) układamy paskami nadzienie: ryba, ogórek, ser.
  17. Na macie uformować pierwszy wałek. Przytrzymać, pomóc ręką uformować wałek.
  18. Zawiń całkowicie, starając się zrobić ciasny rulon.
  19. Nóż zwilżamy wodą, kroimy na 6 równych części.
  20. W ten sam sposób zwiń 3 kolejne płaty.
  21. Podawać z wasabi, sosem sojowym, imbirem.

Bułki ze śledziem

Kulinarni guru kuchni rosyjskiej również nie pozostali w tyle za trendami. Japońscy mistrzowie odpowiedzieli im w postaci uwielbianej przez miliony kombinacji: tłuczonych ziemniaków i pikantnego śledzia. Połączenie w tej interpretacji okazało się na tyle udane, że jesteśmy pewni, że Japończycy zjedliby taki smakołyk z przyjemnością. W międzyczasie, oto jak zrobić własne bułki dla swoich ulubieńców w domu. Przepis wraz ze zdjęciami pomoże w prosty sposób wykonać ciekawe danie.

Użyj:

  • 3 filety śledziowe;
  • 6 bulw ziemniaka;
  • 1 jajko;
  • 9-10 liści sałaty;
  • 6-8 gałązek zielonej cebuli;
  • Pieprz, sól do smaku.
Roladki śledzioweJak

przyrządzać:

  1. Ziemniaki obrać, umyć.
  2. Zetrzeć bulwy na drobnej tarce lub zmielić w blenderze bez grudek. Ziemniaki zmiksować w blenderze na duruns.
  3. Posolić i popieprzyć, dodać do ziemniaków jajko, wymieszać.
  4. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego.
  5. Rozłożyć 3-4 łyżki na patelni, spłaszczyć na kształt cienkiej tortilli. Będzie to baza do bułek w domu. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu, wystarczy zrobić zdjęcie.
  6. Smażyć z obu stron do uzyskania chrupiącej skórki. Smażyć na małym ogniu, obracając dobrze zrumienione, aby się nie rozerwały.
  7. Uformuj 3 lub 4 takie tortille.
  8. Filety śledziowe pokroić w cienkie, długie paski.
  9. Cebulę i sałatę umyć i osuszyć.
  10. Kiedy wszystkie tortille będą gotowe, zacznij formować roladki. Połóż 1-2 liście sałaty na płaskim chlebie. Na wierzchu liści sałaty ułożyć 2-3 piórka cebuli. Na cebuli ułożyć paski śledzia.
  11. Zwinąć rolkę, zaczynając od brzegu z nadzieniem. Każdą gotową bułkę pokroić na 4-6 kawałków (w zależności od wielkości). Danie obiadowe dla dwojga jest gotowe.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu