Cebula marynowana: przepisy krok po kroku

Najpopularniejszym dodatkiem do grilla i kebaba jest marynowana cebula. Optymalna równowaga kwasowości i słodyczy, apetyczna chrupkość i absolutny brak charakterystycznej goryczki sprawiają, że taka przystawka jest niezastąpiona do smakowitych kawałków mięsa.
Odpowiednio zamarynowana cebula podkreśla smak przypraw, nie dominując nad głównym elementem dania. Dlatego podaje się ją w najlepszych restauracjach i z zapałem przyrządza w domu. W tej publikacji dowiesz się, jak marynować cebulę, aby była pyszna.

Klasyczny sposób na marynatę

Fermentacja to proces, w którym warzywa zmieniają swoją konsystencję pod wpływem działania kwasu. Jest to proces kulinarny znany jako kiszenie. Główną zaletą marynowania cebuli jest to, że częściowo traci ona swoją gorycz i ostrość. Prawidłowo ukiszona cebula nabiera przyjemnego słodko-kwaśnego smaku. Taki produkt można dodać do każdej potrawy: do kanapek, do sałatek, do pieczonego mięsa.

Składniki na potrawę:

  • 1 duża szalotka;
  • 50 gr. cukru;
  • 1-2 goździki;
  • 50 gr. sól;
  • 200 ml wody;
  • 1 liść laurowy;
  • 100 gr. octu;
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

Klasyczna metoda kiszeniaPrzygotowanie

:

  1. Aby szybko przygotować marynowaną cebulę, obraną cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Im grubsze plastry uzyskasz, tym dłużej musisz je trzymać w marynacie.
  2. Zagotować podaną ilość wody.
  3. Dodać sól i cukier, ziele angielskie i goździki.
  4. Dobrze wymieszać, aby granulki się rozpuściły.
  5. Zdjąć z ognia. Przed zamarynowaniem cebuli dodać ocet, liść laurowy, wymieszać.
  6. Do marynaty włożyć poszatkowaną cebulę, pozostawić na godzinę, następnie dostosować stopień intensywności smaku długością marynowania.

Szybki sposób na kiszenie cebuli

Pyszna marynowana cebula to prawdziwa gastronomiczna przyjemność. Szczególnie w połączeniu z aromatycznymi pieczonymi mięsami.

Składniki na potrawę:

  • 3,5 małej cebuli;
  • 40 ml. 9% octu stołowego;
  • 400 ml wody;
  • 1 łyżeczka soli

Szybki sposób na marynowanie cebuliPrzygotowanie

:

  1. Obraną cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Jeśli masz mandolinę, użyj jej do pokrojenia w cienkie, zgrabne krążki.
  2. Posiekaną cebulę włożyć do miski. Dodaj ocet, a następnie wlej lodowatą wodę.
  3. Dodać sól, wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  4. Odsączyć przed podaniem.

Cebula marynowana z koperkiem

Ten przepis jest rozwinięciem metody szybkiego kiszenia. Jeśli znudzi Ci się klasyczny smak, urozmaić go aromatem świeżych ziół.

Składniki na potrawę:

  • 200 g szybko marynowanej cebuli z powyższego przepisu;
  • 0,5-1 pęczek koperku;
  • Mielony pieprz do smaku.

Cebula marynowana z koperkiemPrzygotowanie

:

  1. Przed marynowaniem cebuli i ziół, odsącz przez sito nadmiar płynu z miski.
  2. Drobno posiekać koperek wraz z cienkimi łodyżkami. To właśnie tutaj charakterystyczny aromat jest największy.
  3. Dodaj pieprz do smaku, warto użyć świeżo zmielonej mieszanki pieprzu.
  4. Zalecamy posolić do smaku tuż przed podaniem. Jeśli dodamy go wcześniej, zmiękczy strukturę cebuli i straci ona swoją apetyczną chrupkość.

Kiszona cebula z azjatyckim akcentem

Czy lubisz pikantne dodatki? Następnie przygotować marynowaną cebulę z przyprawami azjatyckimi. Takie danie jest szczególnie smaczne w połączeniu z kebabem w chlebku pita.

Składniki na potrawę:

  • 200g szybko marynowanej cebuli;
  • 0,5 pęczka kolendry;
  • ½ łyżeczki sumaku;
  • Szczypta pieprzu cayenne.

Kiszona cebula z azjatyckim akcentemPrzygotowanie

:

  1. Umieścić cebulę w głębokiej misce i odsączyć z wilgoci.
  2. Posiekaj kolendrę wraz z łodygami. Dodać do cebuli.
  3. Posypać sumakiem, pieprzem cayenne.
  4. Wymieszać, pozostawić do połączenia się smaków.

Cebula marynowana w stylu południowo-wschodniej Azji

Jeśli przygotowujesz satay, kebaby wieprzowe lub wołowe w sosie teriyaki, chilli lub sosie ostrygowym, użyj łodyg kolendry do zamarynowania cebuli. To właśnie one zawierają oleje, które są bogate w smaku. Jak marynować cebulę - dowiesz się teraz.

Skład potrawy:

  • 200g cebuli marynowanej w szybkim procesie;
  • 4-6 łodyg kolendry;
  • 3 do 4 gałązek zielonej (świeżej) bazylii;
  • ½ małej papryczki chili;
  • Niecały gram (szczypta) imbiru.
  • 0,5 łyżki sosu sojowego.

Cebula marynowana w stylu południowo-wschodniej AzjiPrzygotowanie

:

  1. Jako bazy użyj marynowanej cebuli. Okaże się neutralny, a zioła z kompozycji dodadzą warzywom głównych akcentów smakowych.
  2. Pokroić ostrą czerwoną paprykę w krążki.
  3. Posiekać bazylię z łodygami.
  4. Drobno posiekać łodygi kolendry. Zetrzeć imbir na drobnej tarce.
  5. Do cebuli dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego.
  6. Połączyć składniki i wymieszać do połączenia. Dzięki temu uzyskuje się jasny, azjatycki smak, idealny do kebabu drobiowego lub wieprzowego.

Wersja "kempingowa" marynowania cebuli

Planujesz robić kebaby na spontanie? Nie wyobrażasz sobie aromatycznego mięsa bez chrupiącej, smacznej cebuli, ale nie masz czasu na jej przyrządzenie? Nie rozpaczaj! Wystarczy kilka minut i Twój dodatek warzywny będzie gotowy. Teraz powiemy Ci, jak szybko i smacznie kisić cebulę.

Skład potrawy:

  • 3 średniej wielkości cebule;
  • 12 łyżek octu stołowego lub pół porcji, jeśli używamy esencji octowej;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki. 200g wody;
  • 3 łyżki stołowe soli.
  • Koperek, kolendra, liść laurowy do smaku.

Obozowa" wersja marynowania cebuliPrzygotowanie

:

  1. Zamarynuj cebulę według tego przepisu tuż przed wyjściem na wieś. Do marynowania używaj przykrytego pojemnika - tacki lub słoika.
  2. Cebulę drobno posiekać w krążki lub półpierścienie.
  3. Wodę lekko podgrzać, dodać sól i cukier i rozpuścić.
  4. Wlej wodę z octem i wrzuć zioła (nie musisz ich siekać).
  5. Przykryj szczelnie i przykryj pokrywką. Jeśli jest czas, marynować w lodówce przez 30 minut.

Kiszenie cebuli z sokiem z cytryny

Sok z cytryny sprawia, że marynowana cebula jest bardziej aromatyczna. Nie pozostawia żadnego posmaku ani goryczy. Zaleca się przyrządzanie tego dania z mięsem lub produktami mięsnymi. Dobrze sprawdza się również jako dodatek do sałatek.

Składniki na potrawę:

  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 cytryna; 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego;
  • 100 ml wody;
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • 3-5 gałązek świeżych ziół.

Cebula marynowana z sokiem z cytrynyPrzygotowanie

:

  1. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub ćwiartki krążków. Im płytsze plasterki, tym szybciej ugotuje się marynowana cebula. Na szybki przepis z sokiem z cytryny zrobimy go w około 30 minut.
  2. Zagotować wodę, cebulę zalać wrzątkiem.
  3. Pozostawić na 5 minut, a następnie odsączyć.
  4. Jeśli wiesz, że Twoja cebula jest gorzka, powtórz gotowanie na parze jeszcze raz.
  5. Następnie ułożyć plastry w naczyniu, wycisnąć sok nad cebulą. Wystarczy wycisnąć pół cytryny. Ale kieruj się również swoim osobistym gustem, tak aby w efekcie otrzymać szybko marynowaną cebulę z optymalną równowagą kwasów. Kontynuując przepis, przygotuj marynatę.
  6. Reszta wrzącej wody zdążyła już ostygnąć. Do 50 ml ciepłej wody dodajemy sól, cukier, pieprz i olej. Mieszać, aż cukier i sól maksymalnie się rozpuszczą.
  7. Posiekać zioła i dodać do cebuli.
  8. Wszystko zalać ciepłą marynatą, przykryć pokrywką pojemnika. Pozostawić do zamarynowania na 25-30 minut.
  9. Cedzenie, degustacja.

Marynata z dodatkiem musztardy

Z dodatkiem musztardy otrzymujemy specyficzną marynowaną cebulę. Przepis jest gotowy w occie dość szybko. W ciągu zaledwie dwóch godzin możesz podać chrupiącą, aromatyczną cebulę z pikantnym posmakiem. Należy tylko pamiętać przed przyrządzeniem: na szybkość marynowania bezpośredni wpływ ma grubość plastrów.

Składniki na potrawę:

  • 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka musztardy;
  • Majeranek, pieprz mielony do smaku.

Marynata z musztardąPrzygotowanie

:

  1. Jeśli nie wiesz, jak zamarynować cebulę w occie, przyda się szybki przepis z musztardą. Cebulę obrać, opłukać wodą.
  2. Pokroić w cienkie półpierścienie. Namoczyć plasterki we wrzącej wodzie na kilka minut, aby usunąć gorycz. Użyj tej techniki w razie potrzeby.
  3. Następnie przygotowane kromki posypujemy suchą musztardą w proszku lub skrapiamy musztardą z opakowania.
  4. Dodać olej, ocet i przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do słoika lub na tackę z pokrywką.
  6. Pozostawić w lodówce na 2 godziny.

Aromatyczna marynowana cebula

Możliwe jest przygotowanie marynowanej cebuli bez octu. Efekt końcowy będzie zachwycał wspaniałym smakiem. Zamiast octu proponujemy przepis z dodatkiem kwasku cytrynowego i aromatycznych przypraw.

Składniki na potrawę:

  • 2 cebule;
  • 2 do 3 cienkich krążków buraka;
  • 1 pączek goździków;
  • 5g kwasu cytrynowego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 5 gr. liść laurowy;
  • 200 ml wody;
  • 5 gr. cynamonu;
  • 5 gr. mielonej czerwonej papryki;
  • 5 gr. mielonego czarnego pieprzu.

Aromatyczna cebula marynowanaPrzygotowanie

:

  1. Podobnie jak w przypadku cebuli z octem, szybki przepis na kwasek cytrynowy, zacznij od przygotowania warzyw.
  2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  3. Surowego buraka obrać, odkroić 2 cienkie plasterki.
  4. Na dnie naczynia ułożyć liść laurowy.
  5. Ułożyć pół krążki cebuli tak, aby przykryły dno.
  6. Na środku położyć plasterek buraka.
  7. Następnie włożyć resztę cebuli do 2/3 słoika.
  8. Ułożyć ponownie plasterek buraka.
  9. Wykończ cebulę na wierzchu.
  10. Postawić na ogniu rondel z wodą, aby ugotować cebulę. Z octem przepis jest również szybki, ale będzie mniej pikantny.
  11. Dodajemy sól, cynamon, goździki, kwasek cytrynowy i dwa rodzaje pieprzu.
  12. Doprowadzić do wrzenia, przelać do słoika.

Piklowana cebula smażona

Jeśli wszystko zostanie odpowiednio przygotowane, otrzymamy prawdziwe danie mięsne na cały rok. Kiszona cebulka wygląda pysznie. Ten szybki przepis jest łatwy do wykonania. Jedyną trudnością jest zdobycie ich w sezonie. Aby ułatwić obieranie warzywa, namocz je przez chwilę w wodzie. W ten sposób suche plewy zejdą szybciej i łatwiej.

Skład potrawy:

  • 0,5 kg drobnego szczypiorku;
  • 100 ml. octu winnego;
  • 0,5 szt. cytryny;
  • 1 łyżka soli;
  • 4-6 groszków z czarnym pieprzem;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1-2 liście laurowe.

Cebula marynowanaPrzygotowanie

:

  1. Cebule oczyścić, przygotować 0,5 l słoiki do marynowania. Wysterylizuj słoiki i pokrywki.
  2. Cebule umyć, usunąć łuski.
  3. Włóż je do plastikowego pojemnika lub miski, dodaj 1 łyżkę soli.
  4. Poziom cebuli zalać zimną wodą, dodać sok z połowy cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  5. Do rondla wlewamy półtora litra czystej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, cukier, pieprz i liść laurowy. Dodaj ocet, gdy woda zacznie się gotować. Doprowadzić do wrzenia.
  6. Wyjąć cebulę z lodówki na durszlak, włożyć do gorącej marynaty i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  7. Do słoików z marynatą nakładamy łyżką marynowaną cebulę. Przykryć pokrywkami, postawić do góry nogami i przykryć kocem.
  8. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowywać w spiżarni lub lodówce.
  9. Po miesiącu cebula będzie miała bogaty smak.

 

Możesz również polubić:

Auchan

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Łatwe przepisy na przekąski dla natury

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu