Chleb czosnkowy w maszynie do chleba

Pyszne i świeże pieczywo zawsze było kluczem do dobrego posiłku. W ten sposób Włochy wymyśliły swój specjalny rodzaj chleba - chleb czosnkowy. Chleb czosnkowy nazywany jest chlebem czosnkowym, ponieważ po upieczeniu jest obficie posmarowany mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Do tej mieszanki często dodaje się różne włoskie zioła: rozmaryn lub oregano. Mimo że chleb czosnkowy można kupić w wielu sklepach spożywczych, takich jak Kaufland, Lidl czy Biedronka, warto spróbować przygotować chleb czosnkowy w domu.

Dzięki temu mają charakterystyczny, jasny aromat i błyszczącą skórkę. Ten przysmak wypiekany jest w specjalnym piecu lub piekarni, a następnie często grillowany. Taki chleb przygotowuje się jako dodatek do poszczególnych potraw, jak również spożywa się go samodzielnie.

Bardzo często do dalszego przygotowania bruschetty przygotowuje się pieczywo czosnkowe, na które nakłada się nadzienie, a następnie zapieka w piekarniku. Dlatego dziś zrobimy z Wami chleb czosnkowy w wypiekaczu do chleba. Ogólnie rzecz biorąc, jest to uniwersalna opcja chleba czosnkowego, która świetnie nadaje się na każdą okazję.

Ogólnie rzecz biorąc, proces gotowania jest bardzo podobny do zwykłego chleba, ale cała atrakcja polega właśnie na przygotowaniu odpowiedniej mieszanki czosnkowej. A dzięki użyciu wypiekacza do chleba, proces gotowania będzie o wiele łatwiejszy dla każdej gospodyni. Jesteśmy zwolennikami szybkiego, jak najprostszego, a jednocześnie smacznego i jakościowego jedzenia.

Przeczytaj także: Sztuka kupowania: gromadzenie zapasów

Chleb czosnkowy

Aby zrobić ten chleb, będziesz potrzebować kilku prostych składników:

  • Mąka - 3 filiżanki;
  • Drożdże - 1 torebka;
  • Mleko - 1,5 szklanki (ciepłe);
  • Jajko - 2 szt;
  • Sól - 1/2 łyżeczki;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Suszony czosnek - 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek - 1 1/4 szklanki;
  • Czosnek - 3-4 ząbki;
  • Rozmaryn - 1-2 łyżki;
  • Oregano - 1-2 łyżki.

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki wymienione na liście. Najpierw podgrzej trochę mleko w mikrofalówce i dodaj do niego drożdże. Pozostawić do zaparzenia na 15-20 minut, aby się uaktywnił. Możesz to zrobić bezpośrednio w maszynie do chleba, ale ta opcja jest bardziej niezawodna i nie zdarzy się żadna wpadka podczas pieczenia. Następnie, możesz zagnieść ciasto samodzielnie lub zrobić to w specjalnym trybie w maszynie do chleba. Aby to zrobić, wystarczy wsypać wszystkie składniki i włączyć tryb gotowania ciasta na zwykły chleb. Różnica w stosunku do klasycznego chleba będzie polegała na tym, że w tym przepisie dodamy do ciasta odrobinę suszonego czosnku dla smaku. Kiedy ciasto jest już wyrobione, włóż je do pieca na 2-3 godziny, w zależności od trybu i ustawień Twojego wypiekacza do chleba. Podczas gdy nasze ciasto się piecze, Ty możesz zająć się przygotowaniem mieszanki czosnkowej. Jest to dość proste: trzeba zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać go w młynku do czosnku. Przełóż je do małej miseczki i polej oliwą z oliwek. Można też dodać trochę suszonego czosnku. W to samo miejsce wsyp włoskie zioła, jeśli chcesz możesz dodać swoje ulubione opcje. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki, a następnie czekamy, aż nasz chlebek skończy się piec.

Gotowy chleb wyjmujemy z maszyny do chleba i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcesz, możesz lekko natrzeć skórkę świeżym czosnkiem, a wcześniej użyć mieszanki oliwy z oliwek i czosnku. Po tym czasie wyjmujemy naszą mieszankę czosnkową i smarujemy nią skórkę chleba.

Można również przygotować grzanki z chleba na grillu lub w tosterze i rozsmarować mieszankę czosnkową na całej powierzchni chleba. Taki chleb można wykorzystać do przygotowania różnych włoskich potraw lub spożywać go samodzielnie. To niesamowicie aromatyczne i pyszne danie, biegnijcie i spróbujcie! Bon appetit!

Auchan