Christmas stollen: przepis z instrukcją krok po kroku

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Niesamowicie pachnąca babeczka z Niemiec z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Mimo, że jest to tradycyjne ciasto świąteczne o intensywnym, smakowitym zapachu, piecze się je dużo wcześniej przed świętami.

Klasyczny świąteczny Stollen, na który przepis przedstawimy poniżej, przygotowuje się na kilka tygodni przed degustacją. Ciasto musi dojrzeć, aby ujawnić pełną harmonię smaku i aromatu, a rum pełni rolę środka konserwującego.

Sama receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a każda gospodyni ma swoje własne specyfiki i sekrety pieczenia Christmas Stollen. Choć oczywiście można go kupić w każdym sklepie, którego półki w Wigilię zapełniają się kolorowymi pudełkami z pachnącym, tradycyjnym ciastem.

Tradycyjny przepis na Christmas Stollen wymaga składników takich jak orzechy, kandyzowane owoce i sułtanki. Podstawą ciasta jest mąka, masło, jajka, drożdże i mleko. Dla podkreślenia smaku dodaje się skórkę cytrusową i strąki wanilii. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest rum lub likier.

Tradycyjny przepis na Stollen

Jakie proporcje są dodawane i jak wyrabiane jest ciasto? Przyjrzyjmy się dalszej części historii. Tak więc, aby zrobić tradycyjny Stollen, który jest pieczony w Niemczech w Wigilię, będziesz potrzebował:

  • Około 3 szklanek mąki plus mąka do podsypywania podczas wyrabiania i wałkowania ciasta;
  • 2 filiżanki mieszanki orzechów (może być mieszanka orzechów nerkowca, laskowych, migdałów, orzechów włoskich lub piniowych);
  • 1 filiżanka owoców kandyzowanych (mieszanka cytrusów o intensywnym aromacie);
  • 120g masła;
  • 1 filiżanka ciemnych sułtanek;
  • 6 żółtek jaj;
  • 0,5 łyżki mleka;
  • 15 g suchych drożdży;
  • 3 łyżki brązowego cukru;
  • 0,5 łyżki rumu lub likieru;
  • Skórka z całej cytryny;
  • 1 łyżka zwykłego cukru;
  • Pół laski wanilii;
  • 1 łyżeczka soli.

Do pokrycia tortu używamy:

  • 100g masła;
  • Pół laski wanilii;
  • 0,5 łyżki cukru pudru.

Wyrób Stollen to proces twórczy. Na pewno powinieneś przeznaczyć na to wystarczająco dużo wolnego czasu. Lepiej jest zrobić to w kilku krokach, aby dokładnie odtworzyć przepis i skończyć z cudownie pysznym i zaskakująco aromatycznym tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym, które jest zasłużenie popularne w swojej historycznej ojczyźnie, Niemczech.

Tradycyjne przygotowanie StollenPrzygotowanie

:

  1. Zacznij więc przygotowywać stollen, wyjmując potrzebne składniki i kładąc je na stole. Następnie w głębokiej misce lub innym niemetalowym naczyniu umieścić masę orzechową, kandyzowane owoce cytrusowe i sułtanki. Zalej tę cudowną mieszankę rumem lub likierem i pozostaw do zaparzenia na 4-6 godzin. Orzechy i suszone owoce można namoczyć na noc, aby nasiąknęły smakiem i aromatem rumu.
  2. Kolejnym krokiem jest wyłożenie zawartości miski na durszlak. Suszone owoce, a także mieszankę orzechów, należy dokładnie wysuszyć po odsączeniu nadmiaru płynu. Lepiej się tu nie spieszyć. Następnie obtocz je w mące, aby aromatyczne kawałki nie sklejały się w cieście. Rum, w którym moczyły się orzechy i kandyzowane owoce, nie będzie już przydatny, więc można go odstawić lub wyrzucić.
  3. Kiedy suszone owoce i orzechy są już gotowe, można rozpocząć proces wyrabiania ciasta. Weź głęboki pojemnik i wymieszaj zwykły cukier z mlekiem, a następnie dodaj drożdże. Następnie dodajemy do masy 5-6 łyżek mąki. Zagnieść powstały zaczyn do uzyskania jednolitej masy, przykryć folią spożywczą lub czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aby wszystkie składniki połączyły się i rozpoczął się proces fermentacji.
  4. Aby ciasto było wyjątkowo aromatyczne i wydawało magiczny, cytrusowy zapach, przygotuj skórkę z cytryny. Następnym krokiem jest wanilia. Weź strąk i przekrój go wzdłuż, a następnie delikatnie usuń nasiona i połącz je z wcześniej roztopionym masłem.
  5. Wracając do naszego zakwasu. Dodaj resztę mąki do miski i delikatnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy brązowy cukier, żółtka oddzielone od białek i pachnące masło waniliowe. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  6. Kolejnym krokiem w przygotowaniu świątecznego stollen jest dodanie do ciasta wymieszanych orzechów i suszonych owoców. Wyrabiaj ciasto na blacie, posypanym wcześniej mąką, aby się nie kleiło. Dodajemy kandyzowane owoce namoczone w rumie i wysuszone, orzechy, skórkę z cytryny i odrobinę soli. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto. Zagnieść ciasto w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny.
  7. Tradycyjny jest nie tylko przepis na stollen, ale również jego owalny kształt, który nadaje ciastu rozpoznawalny wygląd i szczególny urok. Aby ciasto było nie tylko smaczne, ale i piękne, rozwałkuj je na owalny kształt. Następnie, grzbietem dłoni robimy w środku naszego owalu zgrabne wgłębienie i składamy ciasto z prawej strony na lewą, tak aby lekko wystawało ponad środek. Teraz możesz umieścić ciasto na pachnący świąteczny stollen na blasze wyłożonej pergaminem, następnie przykryj je ponownie ręcznikiem do herbaty i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Posmaruj ciasto roztopionym masłem tak, aby łatwo odchodziło od pergaminu.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Piec stollen w gorącym piekarniku przez około 60 minut. Aby ciasto nie przypaliło się po około 40 minutach w piekarniku, należy przykryć je folią. Sprawdzić gotowość stollen za pomocą zwykłego drewnianego patyczka. Stollen jest gotowy, jeśli pozostanie suchy.
  9. Ostatnim etapem jest udekorowanie stollen aromatycznym masłem. Wcześniej roztopić masło. Dodaj nasiona z pozostałej połowy laski wanilii i dobrze wymieszaj.
  10. Jeszcze gorącą babeczkę, zaraz po wyjęciu z piekarnika, smarujemy masłem waniliowym. Następnie powierzchnię pachnącego ciasta posypujemy przesianym przez drobne sitko cukrem pudrem, który dzielimy na 4 części.

Powtórz tę czynność jeszcze 3 razy, nakładając na przemian warstwę pachnącego masła i pokruszonego cukru pudru.

Niezbędnik

Ważna uwaga! W oryginalnym przepisie jest napisane, że do stollen używa się suchych drożdży. Ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić zwykłymi drożdżami. Aby uzyskać nieskazitelne, puszyste ciasto, wystarczy 50 g świeżych drożdży.

Aby uzyskać

szczególnie aromatyczne i pełne smaku danie, procedurę namaczania orzechów i owoców kandyzowanych można przedłużyć do 24-48 godzin. Będzie to tylko z korzyścią dla gotowego ciasta, więc spróbuj rozpocząć przygotowanie deseru z dużym wyprzedzeniem i docenić rezultat.

Ostudzona babeczka, posmarowana masłem i posypana cukrem pudrem, powinna dojrzewać w temperaturze pokojowej. Przygotowuje się go z wyprzedzeniem, ponieważ musi upłynąć trochę czasu, zanim będzie można go skosztować. Po ostygnięciu zawijamy gotowy Stollen w pergamin, starannie, ale szczelnie. Następnie zawijamy je ponownie w folię, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza do środka.

Optymalna temperatura dla dojrzewania stollen to temperatura pokojowa. Z tego powodu ciasto należy przechowywać do świąt w zamkniętej szafce kuchennej lub szufladzie szafy.

Chociaż klasyczne niemieckie Stollen przegrywa wyglądem z angielskim ciastem, w niczym nie ustępuje mu smakiem, ma niepowtarzalny aromat i święte znaczenie, uosabiając nowonarodzonego Chrystusa.

To, co czyni ten słodki przysmak bogatym, to obfitość suszonych owoców i różnych orzechów wstępnie nasączonych alkoholem. Wydobywa to ich smak, który szczególnie uwydatnia się w deserze i urzeka pozornie prostym, ale nie mniej ciekawym połączeniem.

Przy wypieku Stollen szczególną uwagę zwraca się na dobór składników. Pachnące suszone owoce i orzechy dobrej jakości czynią to danie wyjątkowym. Ważnym akcentem jest proces dojrzewania, który trwa średnio 3-4 tygodnie. W tym czasie smaki ciasta stają się jeszcze jaśniejsze i bardziej wyraziste. Pojawiają się nowe niuanse i niuanse smakowe, a proces rozpakowywania ciasta, starannie zawiniętego na czas dojrzewania w pergamin, staje się niezapomnianą i wyczekiwaną czynnością, na którą z niecierpliwością czekają wszyscy członkowie rodziny. Łączy, jak wszystkie tradycje.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Szwajcarska bułka z ciasta choux: przepis

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !