Chrupiący kurczak w piekarniku

Bardzo prostym i pysznym daniem jest kurczak w piekarniku. Drób można przyrządzić na obiad lub kolację. Będzie odpowiedni dla świątecznego stołu, jeśli prawidłowo bawić się z naczynia. Dość szybko upiekliśmy kurczaka w piekarniku w całości. Proces gotowania trwa około 1 godziny. Jeśli dodamy przyprawy i odrobinę czosnku, to po kuchni rozejdą się niesamowite smaki. Więc wszyscy zbiorą się przy stole, zanim kurczak skończy się gotować.

Kurczak może być pieczony samodzielnie lub razem z dodatkami. W tym ostatnim przypadku stół będzie pełne danie, które jest potrzebne tylko umieścić na pięknym talerzu i służyć do stołu. Istnieje ogromna liczba sposobów na przyrządzenie kurczaka w piekarniku. Z reguły nie jest konieczne posiadanie specjalnych umiejętności kulinarnych. Kurczak zawsze wychodzi soczysty i niesamowicie pyszny!

Chrupiący kurczak w piekarniku w całości: przepis z fotografią

Niesamowicie pyszny kurczak okazuje się z jogurtową marynatą. Miękkie soczyste mięso, nienachalne smaki przypraw, chrupiąca skórka - danie okazuje się niezwykłe. Gotuje się go dość szybko. Ten przepis jest indyjski. W związku z tym wymaga użycia dużej ilości przypraw.

Mięso z kurczaka zawiera dużą ilość białka, które jest szybko trawione. Dlatego kurczak stanowi podstawę diety i prawidłowego żywienia. Najmniej kalorii jest w piersi, najwięcej w skórze. Jednak wiele osób lubi kurczaka właśnie za jego chrupiącą skórkę. Ponadto, wszystko z umiarem jest pożyteczne. W przepisie znajduje się wiele przypraw, które mają właściwości antyoksydacyjne. Skład przypraw może być dowolny. Na przykład, jeśli nie tolerujesz, jakiejkolwiek przyprawy, można ją pominąć.

Składniki:

    Tuszka kurczaka - 1,5 kilograma (waga jest przybliżona); Jogurt naturalny niesłodzony - 5 łyżek stołowych; Migdały - 30 gr; Sól - 2 łyżeczki; Pieprz czarny - 1 łyżeczka; Cynamon mielony - 2 łyżeczki; Mielony kminek - 2 łyżeczki; Mielona kolendra - 1 łyżeczka; Kurkuma mielona - ½ łyżeczki; Goździki mielone - ¼ łyżeczki; Suszony czosnek - 1 łyżeczka.

Metoda przygotowania:

    Wymieszaj przyprawy w misce; Migdały wysuszyć na suchej patelni i zmielić blenderem na okruchy; W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z pokruszonymi migdałami i przyprawami; Tuszę należy dokładnie wypłukać i obejrzeć. Jeśli są jakieś pióra, usuwamy je. Osuszyć tuszkę ręcznikiem papierowym. Następnie obficie natrzyj ją otrzymaną mieszanką jogurtową. Część sosu należy wykorzystać do natarcia kurczaka pod skórą. Trzeba to jednak robić ostrożnie, aby nie popękać skóry. Pozostałą część dressingu wlewamy do środka kurczaka; Zawijamy kurczaka w folię i wkładamy do lodówki na 3-5 godzin; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Umieszczamy w nim kurczaka na 1 godzinę. Po upływie czasu zdejmujemy folię i zostawiamy kurczaka jeszcze na 20 minut. W tym czasie kurczak utworzy równomiernie chrupiącą skórkę.

Pikantny kurczak doskonale komponuje się z każdą dekoracją. Można go podawać zarówno z warzywami, jak i z makaronem. Szczególnie dobrze sprawdzą się duszone lub pieczone warzywa. Jeśli chcesz, możesz również przygotować sałatkę ze świeżych warzyw.

Jak upiec kurczaka w piekarniku z warzywami?

Kurczak dobrze komponuje się z różnymi warzywami. Dlatego można go od razu upiec na grządce z warzywami. W tym przypadku otrzymają Państwo pełnowartościowe drugie danie, które nadaje się zarówno na zwykłą kolację, jak i na uroczyste okazje. Jeśli chodzi o warzywa, możesz użyć swojej wyobraźni. Polecane są również tradycyjne ziemniaki, marchew, cukinia i dynia.

Lepiej jest zrobić poduszkę warzywną z kilku rodzajów warzyw. W tym przypadku rezultatem jest zrównoważone i pożywne danie. Dodatkowo, jeśli danie jest przygotowywane dla dużej firmy, każdy z gości będzie mógł wybrać dokładnie to, co preferuje. Koniecznie dodaj cebulę. To właśnie on nada równowagę smakowi gotowego dania.

Składniki:

    Tuszka kurczaka - 1 sztuka średniej wielkości; Sól, mielony czarny pieprz - do smaku; Cebula - 1 szt; Marchew - 3 szt; Ziemniaki - 3 szt; Cukinia - 1 średnia; Czosnek - 3 ząbki; Masło - 3 łyżki stołowe; Cytryna - 1 szt; Pomidorki koktajlowe - 8-10 sztuk; Świeże zioła - 1 mały pęczek.

Metoda przygotowania:

    Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od przygotowania tuszy. Dobrze umyć, wyparzyć i w razie potrzeby usunąć pióra. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli na powierzchni znajduje się wilgoć, trudniej będzie uzyskać chrupiącą skórkę; Warzywa obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę można pokroić na 8-10 części. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na 2-3 części, nie siekamy go zbytnio; Wymieszać sól i czarny pieprz. Nacieramy kurczaka tą mieszanką; Blachę posmarować częścią roztopionego masła, ułożyć na niej warzywa, a następnie kurczaka; Posmaruj kurczaka pozostałym masłem ze wszystkich stron; Wysyłamy danie w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku na 1 godzinę; Po upływie czasu pieczenia wyjmij tacę i przykryj ją folią. Pozostawić potrawę w wyłączonym piekarniku na kolejne 20-25 minut.

Podawać kurczaka na poduszce z warzyw lepiej na wspólnym naczyniu. Wielu szefów kuchni zaleca stosowanie pięknej blachy do pieczenia, w którym następnie i służyć kurczaka z warzywami, bez układania.

Kremowy kurczak w piekarniku w całości: przepis z kwaśną śmietaną

Kurczak w śmietanie okazuje się niesamowicie delikatny. Niektóre gospodynie próbują zastąpić kwaśną śmietanę majonezem, ale to w żaden sposób nie jest możliwe, ponieważ majonez absolutnie nie jest przeznaczony do obróbki cieplnej. Ponadto, kwaśna śmietana jest dość tania. Dlatego nie będzie trudno go kupić.

Przy użyciu kwaśnej śmietany mięso drobiowe nabiera przyjemnego, kremowego smaku. Ważne jest, aby zamarynować kurczaka. Tuszę inkubuje się przez około 12 godzin, czyli przez noc. Jeśli danie jest przygotowywane na wieczór, można je zamarynować rano.

Składniki:

    Kurczak - 1 tuszka; Kwaśna śmietana - 8 łyżek stołowych; Sól - 1 łyżeczka; Hmeli suneli - 1 łyżeczka; Papryka mielona - 1 łyżeczka; Suszony czosnek - 1 łyżeczka.

Metoda przygotowania:

    Wymieszaj przyprawy w pojemniku, następnie dodaj do nich kwaśną śmietanę i ponownie dobrze wymieszaj; Umyj tuszę, zrób ukośne nacięcia na skórze. Należy wykonać ich kilka na piersi, jedną na plecach i jedną na udach; Kurczaka natrzeć sosem; Włóż kurczaka do woreczka i pozostaw na noc w lodówce; Rano wyjmij kurczaka, usuń z torby, inkubuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij go do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie kolejne 25-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak prawidłowo upiec kurczaka w piekarniku w całości?

Jeśli nie chcesz kroić tuszy, możesz upiec ją w całości. Po upieczeniu kurczak stanie się miękki, a jego części będą łatwe do oddzielenia od tuszki. Dlatego łatwiej jest pokroić ciało po ugotowaniu niż na surowo.

Oto kilka sekretów, jak przyrządzić idealnego kurczaka:

    Marynata. Mięso drobiowe jest dość miękkie. W tym celu należy stosować marynaty na bazie olejów roślinnych i produktów mlecznych. Nie jest konieczne zbyt długie marynowanie kurczaka. Mięso można upiec po 2-4 godzinach od zamarynowania; Opatrunek. Wiele osób uważa, że wiązanie nóg przed pieczeniem jest procesem obowiązkowym. Chociaż wpływa to tylko na wygląd gotowego dania. Jeśli zwiążesz nogi i przymocujesz skrzydła, kurczak będzie wyglądał bardziej schludnie. Tę procedurę można również pominąć; Temperatura kurczaka. Przed włożeniem do piekarnika kurczak powinien mieć temperaturę pokojową. Ważne jest, aby na tuszy nie było wilgoci (marynata się nie liczy). W przeciwnym razie kurczak nie będzie się nierównomiernie przypiekał; Przyprawy i przyprawy korzenne. Sól i czarny pieprz nie zaszkodzą kurczakowi, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Sól usuwa wilgoć, a kurczak może być zbyt suchy. Jeśli chodzi o pozostałe przyprawy, konieczne jest zachowanie proporcji. W przeciwnym razie mogą one wpływać na naturalny smak drobiu. Można użyć dowolnej zieleni. I to w każdej formie; Metoda obróbki termicznej. Doświadczeni szefowie kuchni stosują 2 metody gotowania tuszy. Pierwszym z nich jest powolne gotowanie w niskiej temperaturze. Kurczaka pieczemy przez około 3 godziny w temperaturze 140 stopni. W tym przypadku mięso jest duszone. Wychodzi niesamowicie delikatny i soczysty. Druga metoda gotowania - szybka. Kurczaka smażymy na patelni do uzyskania chrupiącej skórki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45-60 minut. Ostateczny czas gotowania zależy od wielkości kurczaka; Sól. Ten składnik pozwoli nawet niedoświadczonym gospodyniom przygotować niesamowicie delikatnego kurczaka z pyszną chrupiącą skórką. Sposób pieczenia jest dość prosty. Przygotowaną tuszę kładzie się po prostu grzbietem do dołu na 1 kg soli i wysyła do pieca. Nie trzeba się martwić, że mięso będzie przesolone. Tusza wchłonie odpowiednią ilość soli. Dlatego wyjdzie niesamowicie delikatny, a skórka - chrupiąca; Cięcie. Rozpocząć krojenie tuszy 15 minut po jej ugotowaniu i wyjęciu z piekarnika. Czas ten jest niezbędny, aby sok, który podczas obróbki termicznej wypłynął na powierzchnię, wypełnił włókna i równomiernie rozprowadził się po całym kurczaku.

Mimo całej prostoty gotowania, kurczak w piekarniku może być dość oryginalnym daniem. Można eksperymentować ze sposobem podania, obróbką termiczną, dodatkowymi składnikami. W każdym razie danie przygotowywane jest z dostępnych produktów, które zawsze można znaleźć na półkach supermarketu. Kurczaka można piec nie tylko w piekarniku. Nie mniej pyszny kurczak okazuje się w kuchence mikrofalowej, w aerogrillu i multicookerze. W tym ostatnim przypadku, trzeba będzie wybrać mały tusz, więc może łatwo zmieścić się w gadżecie kuchennym.

Wiele gospodyń domowych lubi piec kurczaka w rękawie kulinarnym. W tym przypadku okazuje się bardzo soczysty, ponieważ jest gotowany, duszony i pieczony w tym samym czasie. Rękaw może być faszerowany warzywami. Nie będzie jednak możliwe uzyskanie chrupiącej skórki. Należy wziąć to pod uwagę przy wyborze tej opcji gotowania.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!