Ciasta serowe: przepisy ze zdjęciami
Zapiekanka z serem twarogowym
Zapiekanka serowa z twarogiem Jest tonajpopularniejsza zap
iekankaz twarogiem. Jest bardzo zdrowy, ponieważ jego głównym składnikiem jest twaróg, a zamiast mąki używa się odrobiny kaszy manny.
- Ser twarogowy 0,5 kg
- Manna 3 łyżki.
- Kwaśna śmietana 2 łyżki.
- Masło 2 łyżki.
- Jaja 4 szt.
- Cukier 70g
- Soda 0,5 łyżki.
- Wanilia 1 łyżka.
- sok z cytryny
- Sól szczypta
- sułtanki 50-100 gr
Rozetrzeć twaróg i dodać do niego śmietanę. Aby wszystko szybko zmiksować, można użyć blendera. Oddzielamy białka od żółtek.
Umyj i osusz sułtanki. W osobnej misce zagnieść żółtka, dodać cukier, wanilię, kaszę mannę i odrobinę sody oczyszczonej. Zmiękczyć sodę oczyszczoną sokiem z cytryny. Dodaj mieszaninę do masy twarogowej. Następnie dodajemy umyte rodzynki sułtańskie. Wszystko wymieszać.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką od dołu do góry. Uważaj, aby białka nie opadły, a zapiekanka będzie puszysta.
Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec przez 50 minut. Podawać schłodzone z herbatą lub kawą.
Muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladoweMuffiny torodzaj
babeczek.Aby były jeszcze bardziej delikatne, można je przygotować z twarogiem.
- 9% twaróg 300g
- Mąka 1 filiżanka
- 3 jajka
- Masło 100g
- Cukier 4 łyżki.
- Cynamon w proszku 0,25 łyżeczki.
- Czekolada 40g
- Rozczyn 1 łyżka.
Twaróg rozdrobnić widelcem. W osobnej misce ubij jajka i dodaj do twarogu. Dodać cukier i cynamon i dobrze wymieszać. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aby rozbić grudki.
Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wlać do miski z masą twarogową. Dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wysmarować foremki do muffinek masłem.
Rozłóż ciasto do foremek, wypełniając je w 2/3. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec muffiny przez 20 minut. Muffinki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciasto twarogowe z jagodami
To ciasto jestbardzo delikatne, ponieważ nie zawiera w ogóle mąki
.- Ser twarogowy 9 % 600g
- Podwójna śmietana 150 ml
- Masło 100 g
- Jajka (żółtka) 3 szt.
- Cukier 100 g
- Biała czekolada 50g
- Ekstrakt waniliowy 5 kropli
Do dekoracji:
- Jagody 200 g
- Biała czekolada 50 g
W małym rondelku utrzyj żółtka z cukrem, postaw na ogniu i gotuj masę, aż zgęstnieje. Mieszaj cały czas, aby żółtka się nie zsiadły. Następnie połam czekoladę i włóż ją do rondelka. Kiedy czekolada się rozpuści, wyjmij z rondla.
Do drugiego garnka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Jak tylko się zagotuje, wyłączyć gaz. Wlać śmietankę do masy czekoladowej, ciągle mieszając. Ostudź masę do temperatury pokojowej, dodaj ciepłe masło i ubijaj. Rozdrobnić twaróg widelcem, umieścić w misie blendera, dodać ekstrakt waniliowy, czekoladę i śmietanę.
Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Formę do ciasta wysmarować masłem, wlać do niej masę, za pomocą silikonowej szpatułki wygładzić i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Ciasto dokończyć następnego dnia. Oddzielić boki ciasta od formy, delikatnie przejeżdżając nożem między nimi. Następnie otworzyć pierścień dzielony. Rozpuść czekoladę, polej nią tort i posmaruj boki. Udekoruj wierzch według uznania, np. truskawkami lub borówkami.
Ciasto cytrynowe z kremem
Ciasto cytrynowe z curd- 400g twarogu
- Masło 2 łyżki.
- Cukier 1 filiżanka
- Mąka 2 filiżanki
- Jaja 4 szt.
- 1 cytryna.
- Soda 1 łyżka.
Dla lukru:
- Cukier puder 0,5 filiżanki.
- Jajka (białka) 2 szt.
- Sok z cytryny 2 łyżki.
- Sól 1 szczypta
Zmiękczyć łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Utrzeć z cukrem, a następnie z twarogiem.
Cytrynę dobrze opłukać i usunąć pestki. Zmiel razem ze skórką w blenderze. Dodaj masę do masy śmietanowo-serowej. Wmieszać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
Wysmarować masłem formę do ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotować przez około 45 minut.
Przygotować lukier. Białka do lukru powinny być zimne. Białka ubijamy mikserem z solą. Białka powinny utworzyć gęstą pianę. Dodać sok z cytryny i cukier puder.
Lekko przestudzoną babeczkę posypać lukrem. Wolną ręką obracaj babeczkę w kółko, aby powstała ładna mżawka. Wstaw ciasto do lodówki, aż lukier zastygnie.
Sernik
- Masło 200g
- Mąka 2,5 filiżanki
- Cukier 1 filiżanka
- Mleko 0,5 filiżanki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka sody
- Ocet
Dla nadzienia:
- Twarożek 700g
- Cukier 1 filiżanka
- 3 jajka
- Sól
Roztopić masło w kąpieli wodnej. Można też użyć margaryny. W osobnej misce wymieszaj cukier z mlekiem, przesiej mąkę i dodaj kakao. Wszystko wymieszać. Zmiękczyć sodę octem i dodać do ciasta razem z roztopionym masłem i zagnieść. Uformuj z ciasta 20 kulek i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Oddziel żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Białka można lepiej ubić, jeśli doda się do nich szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka do białek i ponownie ubijamy. Wymieszać twaróg przez sito i dodać do ubitych jajek.
rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Połowę kulek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nimi blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć nadzienie. Wypełnić pozostałymi kulkami, również startymi na grubej tarce. Piec w piekarniku przez 35 minut. Odstawić do ostygnięcia i pokroić na porcje.
Serniki w piekarniku
Placki serowemożna przygotować nie tylko na patelni, ale także upiec w piekarniku. Dzięki temu zawartość kalorii znacznie się zmniejsza.
- Twaróg serowy 1 kg
- 4 jajka
- Cukier 0,5 filiżanki
- Mąka 0,5 filiżanki
- Soda na czubku noża
Twaróg przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić łyżką. W osobnej misce ubić jajka i ubić z cukrem. Połączyć tę masę z cukrem i dobrze wymieszać. W misce przesiej przez sito pół szklanki mąki. Dodaj trochę sody oczyszczonej. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy.
Do osobnej miski wsypać mąkę. Łyżeczką nabieramy trochę masy twarogowej i wrzucamy ją do mąki. Obtoczyć w mące, aby uformować płaski placek. Z całej masy twarogowej zrobić placki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na niej serniczki i pozostawić w piekarniku na 15-20 minut. Gotowe serniczki posypać cukrem pudrem. Pyszne są również z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Ciasto makowe
To ciasto można porównać do słynnego sernika. Ma również piaszczystą podstawę i delikatne, kremowe nadzienie. Z kolei mak nadaje ciastu niepowtarzalny smak.
- Mąka 300g
- Masło 140g
- 100 gr cukru
Dla nadzienia:
- Ser żółty 250g
- Manna 150 g
- 700 g Mleko
- 100 g Masło
- 150 gr cukru
- 1 jajko
- Mak 150g
- Wanilia 0,25 łyżeczki.
Najpierw należy przygotować spód do ciasta. Mąkę przesiać przez sito. Dodaj cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Masło musi być zimne. Zetrzeć wszystko na drobne okruchy. Wyłóż tortownicę papierem pergaminowym, forma o średnicy 24 centymetrów jest w sam raz. Umieść większą część ciasta w formie i dobrze dociśnij do formy, aby utworzyć obręcz. Wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku zagotować mleko, masło i cukier, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, jak tylko mieszanina dojdzie do wrzenia. Wymieszać z kaszą manną i makiem i odstawić na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ubij twaróg, jajko i wanilię za pomocą miksera, podczas gdy mieszanka się gotuje. Połącz obie masy w misce i dobrze wymieszaj. Wyjąć podstawę ciasta z lodówki, wyłożyć na nią masę i posmarować nadzieniem. Wierzch posypać resztą okruchów ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Pozwól makowcowi ostygnąć przed podaniem.
Krążki kremowe
Ulubione danie z dzieciństwa można uczynić lżejszym poprzez zrobienie kremu z twarogu.
- Na ciasto:
- 130 ml mleka
- Woda 130 ml
- Masło 100g
- Mąka 150g
- Jaja 4 szt.
- Cukier 1 łyżka.
- Sól 0,5 łyżeczki.
Na krem:
- Twarożek 350g
- Masło 180 g
- Mleko skondensowane70g
- Cukier puder 90 g
- Cukier waniliowy 1 torebka
- Koniak 1 łyżka.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kremu. Zmiękczyć masło. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubij wszystko w blenderze. Stopniowo wmieszać mleko skondensowane i nadal ubijać. Wlać koniak. Twarożek przetrzeć przez sito i dodać do kremowej masy. Na koniec jeszcze raz dobrze ubić.
Następnie przygotować ciasto budyniowe. Roztopić masło w kąpieli wodnej, dodać mleko i wodę. Mieszankę należy stale mieszać. Kiedy płyn się zagotuje, dodajemy przesianą mąkę. Wymieszaj składniki jeszcze bardziej energicznie. Kontynuuj mieszanie przez pięć minut, aż ciasto zacznie się gotować. Następnie zdjąć z ognia. Dodać jajka i dobrze wymieszać ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieść ciasto w worku do dekoracji i ułóż krążki na blasze do pieczenia. Piec przez około pół godziny. Kiedy ciasto jest gotowe, ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Dolne połówki posmarować kremem i przykryć górnymi połówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pampushki
- Twarożek 300g
- Cukier 200g
- Margaryna 200g
- Jaja 2 szt.
- Mąka 7 łyżek.
- Skrobia ziemniaczana 4 łyżki.
- Soda 0,5 łyżki.
- Kwas cytrynowy
Najpierw trzeba ubić twaróg z cukrem. Twaróg lepiej przyjmować w postaci pasty. Następnie roztopić margarynę i wlać do masy twarogowej. Dobrze wymieszać. Ubić jajka i ponownie ubić. Wsyp sodę oczyszczoną do kubka, dodaj odrobinę kwasku cytrynowego i odrobinę wody. Połączyć sodę oczyszczoną z mieszanką. Mąkę przesiać i razem z mąką ziemniaczaną dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać.
Natłuścić i posmarować olejem foremki do ciastek i wlać masę do foremek, nie przekraczając ich brzegów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piecz pampuszki na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż lekko się zrumienią.
Auchan
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu