Ciasta serowe: przepisy ze zdjęciami

Zapiekanka z serem twarogowym

Zapiekanka serowa z twarogiem Jest to

najpopularniejsza zap

iekanka

z twarogiem. Jest bardzo zdrowy, ponieważ jego głównym składnikiem jest twaróg, a zamiast mąki używa się odrobiny kaszy manny.

  • Ser twarogowy 0,5 kg
  • Manna 3 łyżki.
  • Kwaśna śmietana 2 łyżki.
  • Masło 2 łyżki.
  • Jaja 4 szt.
  • Cukier 70g
  • Soda 0,5 łyżki.
  • Wanilia 1 łyżka.
  • sok z cytryny
  • Sól szczypta
  • sułtanki 50-100 gr

Rozetrzeć twaróg i dodać do niego śmietanę. Aby wszystko szybko zmiksować, można użyć blendera. Oddzielamy białka od żółtek.

Umyj i osusz sułtanki. W osobnej misce zagnieść żółtka, dodać cukier, wanilię, kaszę mannę i odrobinę sody oczyszczonej. Zmiękczyć sodę oczyszczoną sokiem z cytryny. Dodaj mieszaninę do masy twarogowej. Następnie dodajemy umyte rodzynki sułtańskie. Wszystko wymieszać.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką od dołu do góry. Uważaj, aby białka nie opadły, a zapiekanka będzie puszysta.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec przez 50 minut. Podawać schłodzone z herbatą lub kawą.

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladoweMuffiny to

rodzaj

babeczek.

Aby były jeszcze bardziej delikatne, można je przygotować z twarogiem.

  • 9% twaróg 300g
  • Mąka 1 filiżanka
  • 3 jajka
  • Masło 100g
  • Cukier 4 łyżki.
  • Cynamon w proszku 0,25 łyżeczki.
  • Czekolada 40g
  • Rozczyn 1 łyżka.

Twaróg rozdrobnić widelcem. W osobnej misce ubij jajka i dodaj do twarogu. Dodać cukier i cynamon i dobrze wymieszać. Do powstałej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aby rozbić grudki.

Roztopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wlać do miski z masą twarogową. Dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wysmarować foremki do muffinek masłem.

Rozłóż ciasto do foremek, wypełniając je w 2/3. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec muffiny przez 20 minut. Muffinki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto twarogowe z jagodami

To ciasto jest

bardzo delikatne, ponieważ nie zawiera w ogóle mąki

.
  • Ser twarogowy 9 % 600g
  • Podwójna śmietana 150 ml
  • Masło 100 g
  • Jajka (żółtka) 3 szt.
  • Cukier 100 g
  • Biała czekolada 50g
  • Ekstrakt waniliowy 5 kropli

Do dekoracji:

  • Jagody 200 g
  • Biała czekolada 50 g

W małym rondelku utrzyj żółtka z cukrem, postaw na ogniu i gotuj masę, aż zgęstnieje. Mieszaj cały czas, aby żółtka się nie zsiadły. Następnie połam czekoladę i włóż ją do rondelka. Kiedy czekolada się rozpuści, wyjmij z rondla.

Do drugiego garnka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Jak tylko się zagotuje, wyłączyć gaz. Wlać śmietankę do masy czekoladowej, ciągle mieszając. Ostudź masę do temperatury pokojowej, dodaj ciepłe masło i ubijaj. Rozdrobnić twaróg widelcem, umieścić w misie blendera, dodać ekstrakt waniliowy, czekoladę i śmietanę.

Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.

Formę do ciasta wysmarować masłem, wlać do niej masę, za pomocą silikonowej szpatułki wygładzić i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Ciasto dokończyć następnego dnia. Oddzielić boki ciasta od formy, delikatnie przejeżdżając nożem między nimi. Następnie otworzyć pierścień dzielony. Rozpuść czekoladę, polej nią tort i posmaruj boki. Udekoruj wierzch według uznania, np. truskawkami lub borówkami.

Ciasto cytrynowe z kremem

Ciasto cytrynowe z curd
  • 400g twarogu
  • Masło 2 łyżki.
  • Cukier 1 filiżanka
  • Mąka 2 filiżanki
  • Jaja 4 szt.
  • 1 cytryna.
  • Soda 1 łyżka.

Dla lukru:

  • Cukier puder 0,5 filiżanki.
  • Jajka (białka) 2 szt.
  • Sok z cytryny 2 łyżki.
  • Sól 1 szczypta

Zmiękczyć łyżkę masła w temperaturze pokojowej. Utrzeć z cukrem, a następnie z twarogiem.

Cytrynę dobrze opłukać i usunąć pestki. Zmiel razem ze skórką w blenderze. Dodaj masę do masy śmietanowo-serowej. Wmieszać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.

Wysmarować masłem formę do ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotować przez około 45 minut.

Przygotować lukier. Białka do lukru powinny być zimne. Białka ubijamy mikserem z solą. Białka powinny utworzyć gęstą pianę. Dodać sok z cytryny i cukier puder.

Lekko przestudzoną babeczkę posypać lukrem. Wolną ręką obracaj babeczkę w kółko, aby powstała ładna mżawka. Wstaw ciasto do lodówki, aż lukier zastygnie.

Sernik

  • Masło 200g
  • Mąka 2,5 filiżanki
  • Cukier 1 filiżanka
  • Mleko 0,5 filiżanki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • Ocet

Dla nadzienia:

  • Twarożek 700g
  • Cukier 1 filiżanka
  • 3 jajka
  • Sól

Roztopić masło w kąpieli wodnej. Można też użyć margaryny. W osobnej misce wymieszaj cukier z mlekiem, przesiej mąkę i dodaj kakao. Wszystko wymieszać. Zmiękczyć sodę octem i dodać do ciasta razem z roztopionym masłem i zagnieść. Uformuj z ciasta 20 kulek i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Oddziel żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Białka można lepiej ubić, jeśli doda się do nich szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka do białek i ponownie ubijamy. Wymieszać twaróg przez sito i dodać do ubitych jajek.

rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Połowę kulek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nimi blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć nadzienie. Wypełnić pozostałymi kulkami, również startymi na grubej tarce. Piec w piekarniku przez 35 minut. Odstawić do ostygnięcia i pokroić na porcje.

Serniki w piekarniku

Placki serowe

można przygotować nie tylko na patelni, ale także upiec w piekarniku. Dzięki temu zawartość kalorii znacznie się zmniejsza.

  • Twaróg serowy 1 kg
  • 4 jajka
  • Cukier 0,5 filiżanki
  • Mąka 0,5 filiżanki
  • Soda na czubku noża

Twaróg przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić łyżką. W osobnej misce ubić jajka i ubić z cukrem. Połączyć tę masę z cukrem i dobrze wymieszać. W misce przesiej przez sito pół szklanki mąki. Dodaj trochę sody oczyszczonej. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy.

Do osobnej miski wsypać mąkę. Łyżeczką nabieramy trochę masy twarogowej i wrzucamy ją do mąki. Obtoczyć w mące, aby uformować płaski placek. Z całej masy twarogowej zrobić placki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na niej serniczki i pozostawić w piekarniku na 15-20 minut. Gotowe serniczki posypać cukrem pudrem. Pyszne są również z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Ciasto makowe

To ciasto można porównać do słynnego sernika. Ma również piaszczystą podstawę i delikatne, kremowe nadzienie. Z kolei mak nadaje ciastu niepowtarzalny smak.

  • Mąka 300g
  • Masło 140g
  • 100 gr cukru

Dla nadzienia:

  • Ser żółty 250g
  • Manna 150 g
  • 700 g Mleko
  • 100 g Masło
  • 150 gr cukru
  • 1 jajko
  • Mak 150g
  • Wanilia 0,25 łyżeczki.

Najpierw należy przygotować spód do ciasta. Mąkę przesiać przez sito. Dodaj cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Masło musi być zimne. Zetrzeć wszystko na drobne okruchy. Wyłóż tortownicę papierem pergaminowym, forma o średnicy 24 centymetrów jest w sam raz. Umieść większą część ciasta w formie i dobrze dociśnij do formy, aby utworzyć obręcz. Wstawić do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku zagotować mleko, masło i cukier, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, jak tylko mieszanina dojdzie do wrzenia. Wymieszać z kaszą manną i makiem i odstawić na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ubij twaróg, jajko i wanilię za pomocą miksera, podczas gdy mieszanka się gotuje. Połącz obie masy w misce i dobrze wymieszaj. Wyjąć podstawę ciasta z lodówki, wyłożyć na nią masę i posmarować nadzieniem. Wierzch posypać resztą okruchów ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Pozwól makowcowi ostygnąć przed podaniem.

Krążki kremowe

Ulubione danie z dzieciństwa można uczynić lżejszym poprzez zrobienie kremu z twarogu.

  • Na ciasto:
  • 130 ml mleka
  • Woda 130 ml
  • Masło 100g
  • Mąka 150g
  • Jaja 4 szt.
  • Cukier 1 łyżka.
  • Sól 0,5 łyżeczki.

Na krem:

  • Twarożek 350g
  • Masło 180 g
  • Mleko skondensowane70g
  • Cukier puder 90 g
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Koniak 1 łyżka.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie kremu. Zmiękczyć masło. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubij wszystko w blenderze. Stopniowo wmieszać mleko skondensowane i nadal ubijać. Wlać koniak. Twarożek przetrzeć przez sito i dodać do kremowej masy. Na koniec jeszcze raz dobrze ubić.

Następnie przygotować ciasto budyniowe. Roztopić masło w kąpieli wodnej, dodać mleko i wodę. Mieszankę należy stale mieszać. Kiedy płyn się zagotuje, dodajemy przesianą mąkę. Wymieszaj składniki jeszcze bardziej energicznie. Kontynuuj mieszanie przez pięć minut, aż ciasto zacznie się gotować. Następnie zdjąć z ognia. Dodać jajka i dobrze wymieszać ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieść ciasto w worku do dekoracji i ułóż krążki na blasze do pieczenia. Piec przez około pół godziny. Kiedy ciasto jest gotowe, ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Dolne połówki posmarować kremem i przykryć górnymi połówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Pampushki

  • Twarożek 300g
  • Cukier 200g
  • Margaryna 200g
  • Jaja 2 szt.
  • Mąka 7 łyżek.
  • Skrobia ziemniaczana 4 łyżki.
  • Soda 0,5 łyżki.
  • Kwas cytrynowy

Najpierw trzeba ubić twaróg z cukrem. Twaróg lepiej przyjmować w postaci pasty. Następnie roztopić margarynę i wlać do masy twarogowej. Dobrze wymieszać. Ubić jajka i ponownie ubić. Wsyp sodę oczyszczoną do kubka, dodaj odrobinę kwasku cytrynowego i odrobinę wody. Połączyć sodę oczyszczoną z mieszanką. Mąkę przesiać i razem z mąką ziemniaczaną dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać.

Natłuścić i posmarować olejem foremki do ciastek i wlać masę do foremek, nie przekraczając ich brzegów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piecz pampuszki na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż lekko się zrumienią.

Auchan

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu