Ciasto cebulowe: klasyczny francuski przepis

Chcesz zrobić prosty, a zarazem wykwintny smakołyk? W takim razie spójrz na placek cebulowy. Przepis na klasyczne francuskie niesłodzone ciasto podawane jako przystawka. Dobrze komponuje się również z kawą lub herbatą. Abyście mogli znaleźć najlepszy dla siebie przepis, proponujemy kilka różnych wariantów. Każdy z nich jest dobry na swój sposób i zasługuje na to, by stać się ulubionym przysmakiem całej rodziny.

Francuski klasyk quiche

Pewnie słyszeliście już kiedyś nazwę "quiche". Za tym nieznanym słowem francuskiego pochodzenia kryje się zwykły placek cebulowy. Uczynimy ten przepis klasycznym, wykorzystując podstawowe ciasto do pieczenia i nadzienie z karmelizowanej cebuli.

Składniki:

  • 460g mąki uniwersalnej;
  • 320g masła;
  • 160 gr. wody;
  • 5g soli;
  • 180 ml. śmietany;
  • 300 gr. cebula;
  • 120 gr. sera provolone;
  • 30 ml. oliwy z oliwek;
  • 3 jajka;
  • 180 ml. mleka;
  • ½ łyżeczki pieprzu.
Quiche francuski klasykJak

gotować:

  1. Do ciasta wymieszać mąkę z solą (1 g).
  2. Zimne masło pokroić na kawałki. Wymieszaj masło z mąką, aż powstaną drobne okruchy.
  3. Używaj lodowatej wody. Dodać podaną ilość, zagnieść ciasto.
  4. Posypać mąką powierzchnię roboczą, przenieść ciasto na lekką warstwę mąki. Szybkimi ruchami uformować płaski prostokąt.
  5. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  6. Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie do placka cebulowego. Przepis rozpocznij od zdjęć, siekając cebulę na plasterki.
  7. Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy z oliwek i 20 g masła.
  8. Dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru.
  9. Jajka ubić trzepaczką, dodać śmietanę i mleko. Doprawić solą i pieprzem i ubić.
  10. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkować na blasze w proporcji 28 g na 3 cm: 28g x 3cm. Wyłożyć na blachę do pieczenia i spłaszczyć, tworząc obręcz.
  11. Na cieście cebulowym rozsmarować klasyczne nadzienie. Przepis jest już prawie gotowy wraz ze zdjęciem.
  12. Zalać nadzienie cebulowe masą z jajek i masła. Lekko pomóc widelcem, aby nadzienie równomiernie się rozprowadziło.
  13. Piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  14. Wyjmij tacę i posyp tartym serem provolone.
  15. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 10 minut.
  16. Tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Aromatyczny placek cebulowy z pomidorami

Proponujemy przygotowanie wspaniałej alternatywy dla klasyki - placka cebulowego z pomidorami. Przepis wraz ze zdjęciem krok po kroku znajduje się w załączniku. Stosując się do prostych zaleceń, z łatwością zastosujesz każdą technologię i będziesz cieszyć się pachnącym wypiekiem. Niesłodzone danie podbije podniebienia nawet wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 320g schłodzonego masła;
  • 460 g mąki extra virgin;
  • 10 gr. sól;
  • 160 g wody z lodem;
  • 180 ml. śmietany;
  • 3 jajka;
  • 180 ml. mleka;
  • 300 gr. pomidory;
  • 300 gr. pory;
  • Estragon lub bazylia - 6 gr. (2 łyżki);
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  • 120 g sera Emmental.
Aromatyczna tarta cebulowa z pomidoremJak

przyrządzić:

    1. Przygotować ciasto na placek cebulowy. Wykonaj przepis krok po kroku ze zdjęciem szybkimi, równomiernymi pociągnięciami.
    2. Posypać mąką powierzchnię roboczą.
    3. Zimne masło wyłożyć na mąkę, drobno posiekać nożem.
    4. Dodaj 1 gram soli, zmiel składniki na drobne okruchy.
    5. Dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto.
    6. Zawiń ciasto w folię i pozostaw do ostygnięcia.
    7. Z pomidorów zrobić concasse. W tym celu należy sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w drobną kostkę.
    8. Białe i zielone pory pokroić w piórka cebuli.
    9. Klasyczny francuski przepis wymaga użycia masła (20g) do smażenia.
    10. Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodaj pomidory.
    11. Dusimy aż do odparowania płynu.
    12. Posiekaj świeżą bazylię (jeśli jej nie masz, użyj suszonej) i dodaj do cebuli.
    13. Jajka ubić z dodatkiem szczypty soli.
    14. Dodać mleko, śmietanę i pozostałą sól.
    15. Dodać startą gałkę muszkatołową i 2 łyżki posiekanej bazylii.
    16. Przygotować blachę do pieczenia z głębokimi bokami na ciasto cebulowe.

Klasyczny przepis wymaga okrągłej formy do pieczenia ciasta. Ale można też użyć kształtu prostokątnego lub kwadratowego.

  • Rozwałkuj ciasto, połóż na blasze, udekoruj boki.
  • Rozprowadź na całej powierzchni farsz cebulowo-pomidorowy.
  • Wlać delikatnie sos jajeczno-maślany.
  • Piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  • Posypać tartym serem, zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Sprawdzić gotowość za pomocą noża, wkładając go do środka. Jeśli wyjdzie czysty - ciasto jest gotowe.

Ciasto cebulowe z boczkiem

Jego aromat sprawi, że oszalejesz. Musisz spróbować placka cebulowego z boczkiem. Przepis krok po kroku ze zdjęciami jest szczegółowo opisany, dzięki czemu nawet początkujący będą w stanie przygotować w domu danie o jakości restauracyjnej.

Składniki:

  • Masło - 100 gr;
  • Mąka - 230 gr;
  • Sól - szczypta;
  • Kwaśna śmietana - 1 łyżka;
  • Jajko - 3 szt;
  • Bekon - 250 gr;
  • Cebula - 200 gr;
  • Mleko - 100 ml;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Krem - 200 ml;
  • Szczypta gałki muszkatołowej;
  • Czarny pieprz do smaku.
przepis na tartę cebulową klasyczną francuskąJak

gotować:

  1. Mąkę wsypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce do mąki.
  2. Dodać 1 jajko, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, sól.
  3. Ciasto cebulowe zagniatamy szybkimi ruchami. Klasyczny francuski przepis jest nieco inny; to ciasto wychodzi bardziej bogate i bardzo delikatne.
  4. Zawiń ciasto w folię i pozostaw do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  6. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.
  7. Boczek pokroić w cienkie plasterki.
  8. Podsmaż plastry boczku, aż będą chrupiące.
  9. Wyjąć na talerz.
  10. Podsmaż cebulę na roztopionym tłuszczu z boczku i 30 g masła, aż będzie chrupiąca.
  11. Dodaj plasterki boczku, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wymieszaj.
  12. Podczas gdy nadzienie stygnie, przygotuj nadzienie z ubitych jajek, mleka, śmietany i szczypty soli.
  13. Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę pod formą do pieczenia. Pamiętaj o udekorowaniu obręczy.
  14. Rozłożyć farsz cebulowo-boczkowy, zalać masą śmietanową i zapiec.
  15. Optymalna temperatura to 180 stopni. Po 30 minutach posypać wierzch ciasta startym serem i dokończyć pieczenie, aż będzie miękkie i chrupiące.

Przepis na ciasto cebulowe z grzybami

Dla tych, którzy lubią eksperymentować, proponujemy upiec aromatyczny placek cebulowy z grzybami. Klasyczny przepis na ciasto francuskie. Wykorzystamy odmianę ciasta kruchego. Robi się go łatwiej, szybciej, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednocześnie, gotowe danie jest po prostu wspaniałe.

Przygotować nadzienie:

  • 250g pieczarek;
  • 3 cebule;
  • 1 białko jajka;
  • 2 jajka;
  • 1 torebka proszku do pieczenia;
  • 100 gr. twardego sera;
  • 200 gr. sera topionego.

Przygotować ciasto:

  • 200g masła;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 400 gr. mąki.

Przygotować polewę:

  • 2 łyżki nasion sezamu;
  • 1 żółtko.
Przepis na placek cebulowy z grzybamiJak

przygotować

:
  1. Przygotować ciasto na placek cebulowy. Przepis ze zdjęcia jest bardzo prosty. Mąkę odmierzyć do miski, dodać sól i proszek do pieczenia.
  2. Utrzeć masło i dodać utarte kawałki mąki.
  3. Wymieszać masło z mąką.
  4. Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na kulę. Blachę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto i wstawiamy do lodówki.
  6. Obrać cebulę i umyć grzyby. Wygodniej jest gotować z grzybami, ale z leśnymi otrzymamy bardziej aromatyczny francuski placek cebulowy. Przepis ze zdjęciem nadzienia również będzie łatwy do przygotowania. Pieczarki pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, delikatnie mieszając, aby wydobyć z nich wilgoć.
  7. Cebulę pokroić w półkrążki.
  8. Do grzybów dodajemy lekko olej słonecznikowy, dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy do miękkości.
  9. Farsz przełożyć do miski i posolić.
  10. Zetrzyj dwa rodzaje sera w osobnej misce.
  11. Do sera dodać białko i jajko. Odłóż żółtko na bok i użyj go do udekorowania wierzchu. Wymieszać farsz i doprawić solą i pieprzem.
  12. Wyjmij ciasto przygotowane na placek cebulowy. Kontynuuj przepis ze zdjęciami krok po kroku, dzieląc kulę na 2 części. Pierwsze - 2/3 przeznaczamy na dekorację spodu i boków tortu. Druga 1/3 jest potrzebna do pokrycia.
  13. Włączamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia.
  14. Rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nim formę.
  15. Równomiernie rozprowadzić nadzienie.
  16. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć ciasto tak, aby brzegi obręczy i wierzchu były złączone.
  17. Na środku blatu zrobić nacięcia, aby ciasto cebulowe upiekło się również w środku. Przepis krok po kroku z fotografią jest już prawie gotowy. Czas pieczenia to około 35 minut. Zanim włożysz ciasto do piekarnika, ubij żółtko i posmaruj nim wierzch. Posypujemy ziarnami sezamu i wkładamy ciasto do piekarnika.
  18. Kiedy ciasto będzie gotowe, pozostaw je na chwilę w formie, a następnie delikatnie wyjmij.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan