Ciasto Czarny Książę: przepisy z fotografiami
Wszystkie istniejące przepisy na Black Prince dzielą się na dwie główne kategorie: ciasta z czekoladą lub kakao oraz desery z puree jagodowym lub dżemem.
Klasyczne ciasto "Czarny Książę" z kakao
Składniki na ciasto:
- 1 łyżka mąki;
- 180 g cukru;
- 2 łyżki kakao;
- 1 jajko;
- 1 łyżka kefiru;
- Po 1 łyżce sody oczyszczonej i ciepłej wody.
Składniki na krem:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany;
- 1 łyżka przegotowanego mleka skondensowanego;
- 25g czekolady do dekoracji.
Aby przygotować w domu ciasto "Czarny Książę", ubij w misce jajko i cukier. Dodać łyżeczkę gorącej wody i ubić mikserem. Przelej kefir do miski, dodaj łyżkę kakao i ugniataj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
Stopniowo dodawaj mąkę do masy, dobrze mieszając. Na koniec, ciasto w misce powinno być średniej grubości.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki oprószyć mąką lub masłem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotowane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Kiedy ciasto będzie gotowe, lekko ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na dwa równej grubości plastry. Aby przygotować krem, wystarczy dokładnie wymieszać mleko skondensowane i kwaśną śmietanę.
Pierwszy placek posmarować obficie kremem. Rozłóż na drugim cieście i również posmaruj mieszaniną mleka skondensowanego i kwaśnej śmietany. Krem rozsmarować na bokach tortu. Posypujemy deser startą czekoladą i zostawiamy w lodówce do nasiąknięcia na noc.
Druga wariacja na temat klasycznego tortu z biszkoptem na bazie dżemu
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki mąki;
- 3 jajka;
- 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- W razie potrzeby odrobinę kakao;
- 1 łyżka kefiru;
- 2/3 łyżeczki cukru.
Na krem:
- Po 1 łyżce cukru i kwaśnej śmietany;
- Kilka pokruszonych orzechów włoskich i czekolada.
Umieścić cukier w dużej misce, wbić jajka i dodać 1 łyżkę wrzącej wody. Dobrze wymieszać składniki.
Do kefiru wsypać sodę oczyszczoną, odczekać 3 minuty, a następnie wlać do masy jajecznej. Wsyp do miski kakao, jeśli używasz. Wymieszać składniki.
Stopniowo, małymi porcjami dodawaj do masy przesianą mąkę. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Do masy dodać jagody czarnej porzeczki lub dżem utarty z cukrem i ponownie wymieszać.
Wyłóż formę papierem, posmaruj brzegi masłem i przelej do niej ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Włóż naczynie do piekarnika i pozostaw na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 185°C i piecz ciasto przez kolejne 20 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165°C i pozostaw ciasto w piekarniku przez 20 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż lekko ostygnie, a następnie wyjmij je z formy. Pokrój herbatniki na dwie równe kromki.
Dobrze ubić śmietanę z cukrem za pomocą miksera. Dodaj do masy pokruszone orzechy, według uznania. Posmaruj warstwy kremem i ułóż jedną na drugiej.
Posmarować całą powierzchnię ciasta, łącznie z bokami, masą z kwaśnej śmietany i posypać startą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki na 4 godziny do nasiąknięcia.
Przepis na ciasto "Czarny Książę" z kwaśną śmietaną krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250g kwaśnej śmietany 30%;
- 200g mąki;
- 250g cukru;
- 50g masła naturalnego;
- 2 łyżki kakao w proszku;
- 1 łyżka octu i soda oczyszczona;
- 3 jajka;
- 40g migdałów;
- 100g czekolady.
Na krem:
- 200 g kwaśnej śmietany;
- 100g cukru;
- kilka zmielonych orzechów laskowych.
W misce ubij jajka i cukier na gęstą, stabilną pianę. Do masy dodać kakao i kwaśną śmietanę. Ponownie dobrze wymieszać.
Przesianą mąkę wsypujemy do miski małymi porcjami. Dodaj sodę oczyszczoną z octem i wymieszaj z mieszaniną. Użyj miksera, aby doprowadzić ciasto do gładkiej konsystencji.
Upiecz grubą skórkę w nagrzanym do 180°C piekarniku i pokrój ją na 2 lub 3 części. Aby przygotować krem, wymieszaj mikserem kwaśną śmietanę z cukrem pudrem.
Do rondelka włożyć masło i pokruszoną czekoladę. Postaw patelnię na łaźni wodnej. Roztopioną masę wlać do zakwaszonej śmietany i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciastka posmarować kremem czekoladowym i ułożyć jedno na drugim. Kremem obficie posmarować wierzch i boki tortu. Posypać ciasto pokruszonymi orzechami laskowymi i pozostawić do nasiąknięcia w lodówce na 3 godziny.
Czarny Książę Ciasto z mlekiem i kremem z sera ricotta
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki mąki;
- 1 łyżka mleka i dowolny ciemny dżem;
- 2 jajka;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Na krem:
- 50g masła;
- 250g sera twarogowego 18%;
- 200g cukru lub cukru pudru;
- Dużo wanilii lub cynamonu.
Na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej, ciemnej czekolady;
- 30g masła;
- orzechy włoskie.
Ubić jajka z cukrem, dodać mleko i dżem. Mąkę wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Zmiękczyć sodę oczyszczoną octem i wsypać do mieszanki. Odczekaj kilka minut, a następnie wymieszaj wszystko ponownie.
Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przekroić ciasto na dwie połówki.
Aby przygotować krem, zmiękczyć masło w temperaturze pokojowej. Do twarogu dodajemy wanilię i dokładnie ugniatamy widelcem. Masło pokroić na kawałki i dodać do masy twarogowej.
Dobrze ubić mieszankę za pomocą miksera. Gdy masa będzie idealnie jednolita, dodajemy cukier. Ponownie wymieszać krem twarogowy za pomocą miksera.
Kiedy ciasto będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ciastka posmarować kremem i ułożyć jedno na drugim. Kremem posmarować boki i wierzch tortu.
Aby przygotować lukier, zetrzyj czekoladę na tarce i umieść w misce. Dodaj masło do czekolady. Wymieszać składniki i pozostawić w kąpieli wodnej.
Dodaj posiekane orzechy włoskie do roztopionego lukru. Wylać masę czekoladową na ciasto i pozostawić do nasiąknięcia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Czarny Książę Ciasto z twarogiem i borówkami
Składniki:
- 200 g mąki;
- 3 łyżki kakao;
- 20 ml śmietany;
- 200g cukru;
- 50g masła;
- Po 3 łyżki wody i kwaśnej śmietany;
- 300g niskotłuszczowego twarogu;
- ½ łyżeczki sody gazowanej;
- 2 jajka;
- borówki.
Jedno z przygotowanych jajek wbić do miski i ubić mikserem na pianę. W osobnym rondelku umieścić masło, kakao i połowę cukru. Podgrzać rondel na kuchence, zredukować masę czekoladową do płynnej postaci i ostudzić.
Wlać do ubitego jajka i dobrze wymieszać. Dodaj mąkę i śmietanę do miski. Ponownie wymieszać i odstawić miskę na bok.
Do osobnej miski włożyć twaróg, wbić 1 jajko, dodać kwaśną śmietanę i pozostały cukier. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wysmarować silikonowe naczynie masłem lub olejem roślinnym. Wlać ciasto czekoladowe do formy. Spłaszcz wierzch ciasta i rozprowadź na nim masę śmietanowo-serową.
Borówki dobrze opłukać, osuszyć na serwetce i rozłożyć na wierzchu masy twarogowej. Piec ciasto Black Prince w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Jak zrobić ciasto "Czarny Książę" z mlekiem skondensowanym i bitą śmietaną?
Składniki na ciasto:
- 1 puszka mleka skondensowanego;
- 2 jajka;
- 1 łyżka skrobi;
- 3 łyżki kakao;
- 250g mąki;
- 50g masła;
- 1 łyżka sody oczyszczonej z octem;
- odrobina cukru.
Na krem:
- 500ml śmietany;
- 50g cukru pudru;
- trochę dżemu jagodowego.
Do moczenia:
- Po 150g wody i cukru;
- 100g Koniaku rozcieńczonego do 20g.
Jajka ubić mikserem na sztywno i na pianę. Do jajek wlać mleko skondensowane. Delikatnie wymieszaj składniki razem.
Umieść skrobię i kakao w misce. Połowę mąki przesiać do miski. Dobrze wymieszać mikserem lub trzepaczką.
Małymi partiami wsypywać do miski pozostałą mąkę, mieszając masę. Natłuścić formę i lekko ją podgrzać.
Wlać ciasto do formy tak, aby wypełniło ją do połowy. Piec ciasto przez 40-45 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto kroimy na dwie lub trzy części.
Aby przygotować krem, należy ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Rozpuść cukier w wodzie i zrób syrop, w którym będziesz się moczyć. Ostudzić syrop i wlać do niego koniak.
Każdy placek nasączyć syropem i posmarować dżemem i kremem. Złożyć tort, układając ciastka jedno na drugim. Polej deser kremem i udekoruj wiśniami, jagodami lub orzechami, jeśli chcesz.
Ciasto "Czarny Książę" w multicookerze krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 300g kwaśnej śmietany;
- 2 jaja kurze;
- 200g cukru;
- 7 łyżek dżemu porzeczkowego;
- 400g mąki;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 50g masła.
Na krem:
- Po 250g mleka skondensowanego i kwaśnej śmietany;
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego.
- Dla lukru:
- 50g masła;
- tabliczkę czekolady.
Cukier wsypać do miski i dodać 2 jajka. Ubijać mieszankę mikserem do uzyskania gęstej i puszystej piany. Dodaj do miski zakwaszoną śmietanę i ponownie wymieszaj mikserem.
Dodaj proszek do pieczenia do mąki i dodawaj do miski małymi partiami. Wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść dżem w cieście i ponownie użyj miksera.
Boki i dno misy multicookera posmarować masłem. Ostrożnie wlać ciasto do miski. Zamknij miskę i włącz tryb "Piec" na 1 godzinę.
Wyjąć ciasto z multicookera i schłodzić. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mleko skondensowane, dżem i kwaśną śmietanę, aby uzyskać krem.
Tartę upieczoną w multicookerze pokroić na trzy części. Złożyć tort, rozprowadzając obficie krem na ciastkach.
Aby przygotować lukier, rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Polej ciasto lukrem i pozostaw w lodówce na 5-8 godzin.
Domowy tort Czarny Książę z kremem maślanym
Składniki na ciasto:
- 200g cukru;
- 150g mąki extra virgin;
- 1 łyżka kakao;
- 1 jajko;
- 200 ml kefiru średniotłustego;
- 1 łyżka sody oczyszczonej.
Na krem:
- 300g kwaśnej śmietany (30% tłuszczu);
- 250g masła;
- 100 g rafinatu;
- 1 tabliczka czekolady.
Jajko i cukier ubijamy w misce na sztywno. Do masy wlewamy kefir, kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaj sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko ponownie i odstaw ciasto na 15 minut, aż soda oczyszczona się uaktywni.
Ciasto wlewamy do wysokiej formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut. Ostudzić ciasto i przekroić na dwie części.
Aby przygotować krem, zmiękczyć masło w temperaturze pokojowej, posiekać je i utrzeć z cukrem. Dodaj do masła cukier waniliowy i ponownie wymieszaj.
Do miski z masłem włożyć całą kwaśną śmietanę i ubić ją mikserem. Umieść masę maślaną w lodówce na 30 minut.
Złożyć tort, rozprowadzając obficie schłodzony krem na warstwach. Rozprowadzić równomiernie masę maślaną po bokach i na wierzchu tortu. Zetrzeć czekoladę na powierzchnię Czarnego Księcia za pomocą drobnej tarki i pozostawić ciasto do nasiąknięcia w lodówce na 3 godziny.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu