Ciasto kefirowe: szybkie i łatwe!
Kapusta świetnie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Można je również stosować jako nadzienie do wypieków. Gdy zostanie trochę z kapusty, można zrobić placek z kapusty z kefirem. Zaletą przepisu jest to, że jest łatwy do zagniecenia. Dlatego z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet niedoświadczone gospodynie domowe. Placki z kapusty mają przyjemny aromat. Pachną jak domowe wypieki. Są więc idealne na przyjacielskie spotkania.
Kapusta jest bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa pozytywnie na przemianę materii, działa przeciwzapalnie i pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z organizmu. Kapusta charakteryzuje się niską kalorycznością. Dlatego może być składnikiem dietetycznych posiłków. Oczywiście, placka z kapustą nie można nazwać produktem dietetycznym. Ale jest tak pyszny, że mały kawałek nie zaszkodzi figurze!
Jak zrobić kapuśniak z kefirem?
Ciasto przygotowuje się w kefirze. Ciasto ma rzadką konsystencję. Nie wymaga więc wyrabiania ciasta. Ciasto spływa wokół nadzienia. Tak więc coleslaw będzie w środku przewiewnej bazy!
Farsz można przygotować z samej kapusty lub z różnymi dodatkami. Jajka, mięso i grzyby dobrze komponują się z kapustą. Nadzienie musi być ugotowane, ostudzone i dopiero wtedy dodane do ciasta.
Składniki:
- Kefir - 250 ml;
- Mąka - 250 g;
- Jaja kurze - 3 szt./ 2 szt. do ciasta + 1 szt. do farszu;
- Masło - 10 gr;
- Soda - 1 łyżka;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Kapusta biała - 300 gr;
- Olej roślinny - 2-3 łyżki;
- Sól, czarny pieprz i inne przyprawy - do smaku.
Metoda:
- Do kefiru dodajemy sodę oczyszczoną i sól, odstawiamy na kilka minut, aby zaszła reakcja. Z reguły wystarczy trzymać masę przez około 10 minut w ciepłym miejscu;
- Kapustę poszatkować na cienkie paski i wymieszać z odrobiną soli. Liście kapusty rozdrobnić z solą, aż masa zacznie się uginać;
- Dusić kapustę w oleju roślinnym z przyprawami do miękkości;
- Ugotuj jajko kurze, zetrzyj je na tarce i wyślij do farszu;
- Dodaj jajka kurze do kefiru i mieszaj do uzyskania gładkiej masy;
- Do bazy dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać ciasto do uzyskania jednorodnej masy;
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
- Wlać część ciasta do formy wysmarowanej olejem roślinnym. Następnie wlewamy nadzienie, wygładzamy je drewnianą łyżką i wylewamy resztę ciasta;
- Piec ciasto przez około 40 minut;
- Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj je masłem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokroić na porcje i podawać.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu