Ciasto kefirowe: szybkie i łatwe!

Kapusta świetnie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Można je również stosować jako nadzienie do wypieków. Gdy zostanie trochę z kapusty, można zrobić placek z kapusty z kefirem. Zaletą przepisu jest to, że jest łatwy do zagniecenia. Dlatego z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet niedoświadczone gospodynie domowe. Placki z kapusty mają przyjemny aromat. Pachną jak domowe wypieki. Są więc idealne na przyjacielskie spotkania.

Kapusta jest bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa pozytywnie na przemianę materii, działa przeciwzapalnie i pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z organizmu. Kapusta charakteryzuje się niską kalorycznością. Dlatego może być składnikiem dietetycznych posiłków. Oczywiście, placka z kapustą nie można nazwać produktem dietetycznym. Ale jest tak pyszny, że mały kawałek nie zaszkodzi figurze!

Jak zrobić kapuśniak z kefirem?

Ciasto przygotowuje się w kefirze. Ciasto ma rzadką konsystencję. Nie wymaga więc wyrabiania ciasta. Ciasto spływa wokół nadzienia. Tak więc coleslaw będzie w środku przewiewnej bazy!

Farsz można przygotować z samej kapusty lub z różnymi dodatkami. Jajka, mięso i grzyby dobrze komponują się z kapustą. Nadzienie musi być ugotowane, ostudzone i dopiero wtedy dodane do ciasta.

Składniki:

  • Kefir - 250 ml;
  • Mąka - 250 g;
  • Jaja kurze - 3 szt./ 2 szt. do ciasta + 1 szt. do farszu;
  • Masło - 10 gr;
  • Soda - 1 łyżka;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Kapusta biała - 300 gr;
  • Olej roślinny - 2-3 łyżki;
  • Sól, czarny pieprz i inne przyprawy - do smaku.
Ciasto z nadzieniem na bazie kefiru: szybkie i łatwe!

Metoda:

  1. Do kefiru dodajemy sodę oczyszczoną i sól, odstawiamy na kilka minut, aby zaszła reakcja. Z reguły wystarczy trzymać masę przez około 10 minut w ciepłym miejscu;
  2. Kapustę poszatkować na cienkie paski i wymieszać z odrobiną soli. Liście kapusty rozdrobnić z solą, aż masa zacznie się uginać;
  3. Dusić kapustę w oleju roślinnym z przyprawami do miękkości;
  4. Ugotuj jajko kurze, zetrzyj je na tarce i wyślij do farszu;
  5. Dodaj jajka kurze do kefiru i mieszaj do uzyskania gładkiej masy;
  6. Do bazy dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać ciasto do uzyskania jednorodnej masy;
  7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
  8. Wlać część ciasta do formy wysmarowanej olejem roślinnym. Następnie wlewamy nadzienie, wygładzamy je drewnianą łyżką i wylewamy resztę ciasta;
  9. Piec ciasto przez około 40 minut;
  10. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj je masłem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokroić na porcje i podawać.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu