Ciasto rybne: przepisy

Placek rybny to uniwersalne danie, które świetnie sprawdzi się jako obfity obiad, jak również jako jedno z dań na uroczystym bankiecie.

Aby przygotować idealny przepis na ciasto rybne, należy zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które zawarliśmy w tym artykule:

  1. Przed przystąpieniem do czyszczenia ryby moczymy ją przez pół godziny w zimnej wodzie.
  2. Do przygotowania placków rybnych nadają się ryby czerwone i białe. Na przykład pstrąg, łosoś różowy, jesiotr, morszczuk lub sandacz.
  3. Ciasto na placki rybne doskonale nadaje się z ciastem drożdżowym lub francuskim.
  4. Ryby można faszerować grzybami, ziołami, serem, cebulą, ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.
  5. Można przygotować placki rybne otwarte lub zamknięte, ale zamknięte są bardziej soczyste i smaczniejsze, ponieważ nie wysychają.
  6. Przed pieczeniem ciasta należy pamiętać o nakłuciu powierzchni ciasta widelcem lub zrobieniu otworu w środku, aby nadmiar pary mógł się wydostać.
  7. Podczas pieczenia nie trzaskać drzwiczkami piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może się skurczyć.

Ciasto rybne z różowym łososiem

Ciasto rybne

Będziesz potrzebować:

  • Mąka - 600gr;
  • Woda - 300 ml;
  • Masło - 120 gr;
  • Drożdże suche - 2 łyżeczki;
  • Filet z łososia różowego - 600 gr;
  • Jajko - 1 szt;
  • Cebula - 2 szt;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe;
  • Natka pietruszki, czarny pieprz i sól - według smaku.

Przygotowanie:

  1. Wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, szczyptę soli oraz jajko i zagnieść rękoma. Dodać drożdże. Następnie dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto łyżką po trochu. Umieścić miskę z ciastem w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, przykryć ręcznikiem. Ciasto będzie rosło i wyrastało przez około 30 minut.
  2. Przygotować farsz rybny. Rozmrożonego różowego łososia wypatroszyć, odciąć głowę, płetwy i ogon, przekroić wzdłuż na dwie połowy, usunąć kręgosłup i wszystkie widoczne ości. Następnie odkrawamy mięso od skóry i kroimy w drobną kostkę. Doprawić solą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
  3. Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym do uzyskania przezroczystości. Wymieszać z rybą.
  4. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
  5. Uformowane ciasto podzielić na dwie porcje. Rozwałkować, włożyć do formy. Ułóż ziemniaki na cieście, pozostawiając około 1 cm puree wokół krawędzi. Doprawić solą i pieprzem. Jako kolejną warstwę położyć farsz rybny.
  6. Rozwałkuj mniejszą część ciasta, robiąc na środku otwór, aby para wodna mogła się wydostać.
  7. Przykryj placek ciastem, spinając dłońmi brzegi obu warstw ciasta. Odstawić ciasto na 30 minut. Na 15 minut przed rozpoczęciem pieczenia włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
  8. Gotować ciasto przez 45-50 minut.
  9. Ciasto będzie pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Ciasto rybne: przepis z ryżem

Ciasto rybne w tym przepisie można przygotować z dowolnych ryb: morskich i rzecznych, czerwonych i białych, świeżych lub rozmrożonych.

Ciasto rybne z ryżem

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • Mąka - do 1 kg;
  • mleko - 800 ml;
  • Drożdże świeże - 30 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Kwaśna śmietana - 100 ml;
  • Sól - ćwierć łyżeczki;
  • Cukier - 1 łyżka stołowa.

Na farsz:

  • Filet rybny - 600 gr;
  • Cebula - 3 szt;
  • Ryż - 1 filiżanka;
  • Masło - 100 gr;
  • Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe;
  • Sól, pieprz - według smaku.

Do smarowania ciasta:

  • Jajko - 1 jajko.

Proces gotowania obejmuje następujące etapy:

  1. Przygotować ciasto. W tym celu wrzuć drożdże do ciepłego mleka i mieszaj, aż się rozpuszczą. Jajka ubić z solą. Do mleka dodać masę jajeczną i cukier. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
  2. Pod koniec wyrabiania dodać kwaśną śmietanę. Ciasto będzie lekkie, ale nie będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu. Wyrobić jeszcze raz ciasto ręcznie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  3. Przygotować nadzienie do ciasta. Oskalpować rybę, wypatroszyć, odciąć głowę, ogon i płetwy. Usunąć kręgosłup i wszystkie widoczne ości. Wyfiletować i pokroić na małe kawałki. Posolić i popieprzyć rybę.
  4. Ryż płuczemy w zimnej wodzie 5-6 razy, gotujemy do ugotowania.
  5. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.
  6. Przekroić ciasto na pół. Rozwałkować za pomocą wałka.
  7. Formę, w której zamierzasz piec ciasto, wyłóż papierem pergaminowym. Na posypanym mąką cieście ułożyć ciasto, następnie nałożyć nadzienie, pozostawiając pusty 1 cm kawałek ciasta wokół brzegów. Farsz układać warstwami w następującej kolejności: ryż, ryba, kawałki masła, przyprawy, cebula.
  8. Rozwałkuj ciasto i przykryj placek, tworząc rant wokół krawędzi, spinając dwie warstwy ciasta. Nakłuj wierzch ciasta widelcem, aby nie podniosło się podczas pieczenia.
  9. Posmaruj ciasto ubitym białkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
  10. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli wierzch ciasta przedwcześnie zbrązowieje, przykryć wilgotną kartką papieru.

Gotowe ciasto przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Podawać na stół.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu