Ciasto rybne: przepisy
Placek rybny to uniwersalne danie, które świetnie sprawdzi się jako obfity obiad, jak również jako jedno z dań na uroczystym bankiecie.
Aby przygotować idealny przepis na ciasto rybne, należy zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które zawarliśmy w tym artykule:
- Przed przystąpieniem do czyszczenia ryby moczymy ją przez pół godziny w zimnej wodzie.
- Do przygotowania placków rybnych nadają się ryby czerwone i białe. Na przykład pstrąg, łosoś różowy, jesiotr, morszczuk lub sandacz.
- Ciasto na placki rybne doskonale nadaje się z ciastem drożdżowym lub francuskim.
- Ryby można faszerować grzybami, ziołami, serem, cebulą, ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.
- Można przygotować placki rybne otwarte lub zamknięte, ale zamknięte są bardziej soczyste i smaczniejsze, ponieważ nie wysychają.
- Przed pieczeniem ciasta należy pamiętać o nakłuciu powierzchni ciasta widelcem lub zrobieniu otworu w środku, aby nadmiar pary mógł się wydostać.
- Podczas pieczenia nie trzaskać drzwiczkami piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może się skurczyć.
Ciasto rybne z różowym łososiem
Ciasto rybneBędziesz potrzebować:
- Mąka - 600gr;
- Woda - 300 ml;
- Masło - 120 gr;
- Drożdże suche - 2 łyżeczki;
- Filet z łososia różowego - 600 gr;
- Jajko - 1 szt;
- Cebula - 2 szt;
- Ziemniaki - 3 szt;
- Olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe;
- Natka pietruszki, czarny pieprz i sól - według smaku.
Przygotowanie:
- Wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, szczyptę soli oraz jajko i zagnieść rękoma. Dodać drożdże. Następnie dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto łyżką po trochu. Umieścić miskę z ciastem w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, przykryć ręcznikiem. Ciasto będzie rosło i wyrastało przez około 30 minut.
- Przygotować farsz rybny. Rozmrożonego różowego łososia wypatroszyć, odciąć głowę, płetwy i ogon, przekroić wzdłuż na dwie połowy, usunąć kręgosłup i wszystkie widoczne ości. Następnie odkrawamy mięso od skóry i kroimy w drobną kostkę. Doprawić solą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
- Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym do uzyskania przezroczystości. Wymieszać z rybą.
- Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
- Uformowane ciasto podzielić na dwie porcje. Rozwałkować, włożyć do formy. Ułóż ziemniaki na cieście, pozostawiając około 1 cm puree wokół krawędzi. Doprawić solą i pieprzem. Jako kolejną warstwę położyć farsz rybny.
- Rozwałkuj mniejszą część ciasta, robiąc na środku otwór, aby para wodna mogła się wydostać.
- Przykryj placek ciastem, spinając dłońmi brzegi obu warstw ciasta. Odstawić ciasto na 30 minut. Na 15 minut przed rozpoczęciem pieczenia włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
- Gotować ciasto przez 45-50 minut.
- Ciasto będzie pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Ciasto rybne: przepis z ryżem
Ciasto rybne w tym przepisie można przygotować z dowolnych ryb: morskich i rzecznych, czerwonych i białych, świeżych lub rozmrożonych.
Ciasto rybne z ryżemDo przygotowania ciasta potrzebne będą:
- Mąka - do 1 kg;
- mleko - 800 ml;
- Drożdże świeże - 30 gr;
- Jajka - 2 szt;
- Kwaśna śmietana - 100 ml;
- Sól - ćwierć łyżeczki;
- Cukier - 1 łyżka stołowa.
Na farsz:
- Filet rybny - 600 gr;
- Cebula - 3 szt;
- Ryż - 1 filiżanka;
- Masło - 100 gr;
- Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe;
- Sól, pieprz - według smaku.
Do smarowania ciasta:
- Jajko - 1 jajko.
Proces gotowania obejmuje następujące etapy:
- Przygotować ciasto. W tym celu wrzuć drożdże do ciepłego mleka i mieszaj, aż się rozpuszczą. Jajka ubić z solą. Do mleka dodać masę jajeczną i cukier. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać kwaśną śmietanę. Ciasto będzie lekkie, ale nie będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu. Wyrobić jeszcze raz ciasto ręcznie i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Przygotować nadzienie do ciasta. Oskalpować rybę, wypatroszyć, odciąć głowę, ogon i płetwy. Usunąć kręgosłup i wszystkie widoczne ości. Wyfiletować i pokroić na małe kawałki. Posolić i popieprzyć rybę.
- Ryż płuczemy w zimnej wodzie 5-6 razy, gotujemy do ugotowania.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.
- Przekroić ciasto na pół. Rozwałkować za pomocą wałka.
- Formę, w której zamierzasz piec ciasto, wyłóż papierem pergaminowym. Na posypanym mąką cieście ułożyć ciasto, następnie nałożyć nadzienie, pozostawiając pusty 1 cm kawałek ciasta wokół brzegów. Farsz układać warstwami w następującej kolejności: ryż, ryba, kawałki masła, przyprawy, cebula.
- Rozwałkuj ciasto i przykryj placek, tworząc rant wokół krawędzi, spinając dwie warstwy ciasta. Nakłuj wierzch ciasta widelcem, aby nie podniosło się podczas pieczenia.
- Posmaruj ciasto ubitym białkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli wierzch ciasta przedwcześnie zbrązowieje, przykryć wilgotną kartką papieru.
Gotowe ciasto przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Podawać na stół.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu