Ciasto Vanka Curly: przepisy ze zdjęciami

Do przygotowania tego ciasta w domu najlepiej jest użyć śmietany i kwaśnej śmietany. Pamiętaj o wcześniejszym schłodzeniu obu składników w lodówce, aby ciasto było miękkie i delikatne. Zaleca się pokroić kawałek ciasta na dość duże plastry, aby uformować placek.

Klasyczny przepis na ciasto Vanka Curly

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki;
  • 90g margaryny lub masła;
  • 2 jajka;
  • 200ml kefiru;
  • 180g cukru;
  • 20g kakao;
  • 5g sody oczyszczonej.

Na krem:

  • 700 g tłustej kwaśnej śmietany;
  • 120g cukru.

Na polewę:

  • 2 łyżki kakao z plasterkiem;
  • 80 ml mleka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 30g masła.

Aby przygotować ciasto, ubij jajka w misce, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania puszystej masy. Margarynę roztopić w kąpieli wodnej i razem z kefirem wlać do masy jajecznej. Wsyp sodę oczyszczoną do octu i dodaj ją również do jajek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przesiej mąkę do masy jajecznej i zagniataj ciasto, aż nie będzie grudek. Podziel ciasto na dwie równe części, przelewając je do misek. Jedną część pozostawić białą, a do drugiej dodać kakao.

Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze układać na przemian jasne i ciemne ciasto w chaotyczny wzór. W rezultacie powinno powstać jedno duże ciasto z plamkami.

Rozgrzać piekarnik do 170°C i piec ciasto przez 30 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, ostudź je i zdejmij z papieru za pomocą łopatki. Za pomocą talerza wyciąć okrąg dokładnie w środku ciasta.

Odetnij nożem górną część środkowej okrągłej podstawy, aby później mogła nasiąknąć kremem. Odłożyć okrągłe ciasto na bok. Pozostałą część kwadratowej skórki pokroić na średniej wielkości kawałki. [Box #1].

Aby przygotować krem, wlej do miski kwaśną śmietanę i cukier. Ubijaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. W osobnej misce połącz cukier, kakao i mleko puder.

Składniki gotować na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodajemy do lukru masło.

Przygotowany okrągły spód ciasta ułożyć na szerokiej blasze i posmarować grubą warstwą kwaśnej śmietany. Oderwane kawałki biszkoptu zanurzać po kilka w kremie i nakładać łyżką w dowolnej kolejności na spód. Powinieneś otrzymać ładnie wytłoczoną kupkę na talerzu.

Przełożyć lukier do worka do dekoracji i posypać cienkim strumieniem lukru całą powierzchnię tortu. Gotowe ciasto pozostawić na kilka godzin w lodówce do nasiąknięcia.

Ciasto "Vanka Curly" z kremem twarogowym krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 6 łyżek mąki;
  • 200g kefiru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżka sody oczyszczonej;
  • trochę wanilii.

Na krem:

  • 180g tłustego twarogu;
  • 30g masła;
  • 180g cukru lub cukru pudru.
  • 1 łyżka cukru.

Dla lukru:

  • 100ml mleka;
  • 2 łyżki kakao;
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 łyżka miękkiego masła.

Ubij jajka w misce, dodaj cukier i wanilię. Dobrze ubij masę za pomocą drucianej trzepaczki. Do masy jajecznej wlać szklankę kefiru. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i ocet.

Wszystkie składniki dobrze zagnieść, aż do uzyskania gładkiej masy. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z porcji dodajemy kakao.

Upiecz dwie różnokolorowe kruszonki. Wlej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut.

Pozwól ciastu ostygnąć i wyjmij je z foremek. Pokrój białe ciasto lub pokrój je rękoma na kawałki.

Aby przygotować krem, pozostaw masło w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Wymieszaj masło i twaróg za pomocą miksera. Stopniowo wmieszaj cukier lub cukier puder.

Ułóż ciemne ciasto czekoladowe na szerokim talerzu. Posmaruj obficie kremem twarogowym. Kawałki białego ciasta zanurzamy w kremie i układamy na spodzie czekoladowym.

Aby przygotować lukier, wlej mleko do rondelka, wsyp kakao i cukier. Podgrzewaj patelnię na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Dodajemy masło i polewamy nim ciasto.

Wstawić deser do lodówki i podawać.

Wariant ciasta z kwaśną śmietaną z wiśniowym sekretem

Składniki na ciasto:

  • 400g kwaśnej śmietany;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki mąki i cukier;
  • 1 łyżka sody kalcynowanej;
  • 2 łyżki kakao.

Na krem:

  • 500 ml kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 saszetka zagęszczacza do kwaśnej śmietany;
  • sok z ½ cytryny;
  • 200g czereśni.

Na polewę:

  • Po 4 łyżki kwaśnej śmietany, cukru i masła;
  • 3 łyżki kakao.

Aby przygotować biszkopt, włożyć do miski kwaśną śmietanę, wbić do niej jajka i wsypać cukier. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Sodę oczyszczoną zagotować z octem i dodać do ciasta. Ponownie dobrze wymieszać.

Przesiej mąkę do mieszanki śmietany i jajek i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Podziel ciasto na dwie miski i do jednej z nich dodaj kakao. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez 25-30 minut.

Aby przygotować krem, wlej kwaśną śmietanę do miski, wymieszaj z zagęstnikiem i cukrem, a następnie wlej sok z cytryny. Dobrze wymieszać składniki.

Kwaśną śmietanę, masło, kakao i cukier umieścić w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki i rozpuść na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pokroić jasne ciasto na kawałki. Ciemne ciasto przekroić na dwie części. Ułóż pierwszą cienką warstwę czekolady na talerzu i posmaruj ją kremem. Połowę przygotowanych jagód rozłożyć na cieście.

Pierwszą warstwę przykryć drugą warstwą czekoladową i również posmarować kremem. Na wierzchu rozsypać pozostałe jagody.

Kawałki jasnego ciasta zanurzamy w kremie, a następnie zsuwamy na górny placek. Gotowe ciasto udekorować lukrem i pozostawić do nasiąknięcia w lodówce.

Szybki przepis na ciasto "Vanka Curly" z bananami z gotowych herbatników

Składniki:

  • 1 gotowy biszkopt;
  • 500g kwaśnej śmietany 20%;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 2 banany.

Przygotowane ciasto położyć na płaskiej powierzchni. Użyj talerza, aby wyciąć krawędzie w kształcie koła. Resztę biszkoptu położyć na osobnym talerzu.

Obierz jednego z przygotowanych bananów i zmiksuj go na purée. Kwaśną śmietanę wlać do miski, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Do zakwaszonej śmietany dodać rozgniecionego banana i ponownie wymieszać.

Obrać drugiego banana i pokroić w cienkie plasterki. Okrągły spód biszkoptowy ułożyć na szerokiej blasze. Posmaruj spód obficie bananem i kwaśną śmietaną. Na wierzchu ułożyć plasterki banana.

Pozostały biszkopt z talerza połamać na kawałki. Kromki przełożyć do kremu i uformować z masy górkę. Wstawić ciasto do lodówki, aby nasiąkło przez 2 godziny.

"Vanka - ciasto ananasowe z mlekiem skondensowanym na cieście

Składniki na ciasto:

  • ½ t puszki mleka skondensowanego;
  • 1,5 t mąki;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 jajka;
  • 200g kwaśnej śmietany;
  • 3 łyżki kakao;
  • ½ łyżeczki sody gazowanej.

Na krem:

  • 800 g kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka cukru;
  • ananasa z puszki.

Na polewę:

  • ½ tabliczki czekolady;
  • 30g masła.

Ubij jajka w misce i dodaj cukier. Ugniataj masę, aż cukier się rozpuści. Do masy wlać kwaśną śmietanę i mleko skondensowane. Przesiej mąkę do miski i zagnieć ciasto na gładkie i bez grudek.

Ciasto podzielić na dwie miski i do jednej z nich wsypać kakao. Białe ciasto wlewamy do okrągłej formy. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Piec biszkopt w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.

Powstałe ciasto francuskie przeciąć sznurkiem na dwa placki w poprzek. Jeden z powstałych w ten sposób placków powinien być nieco cieńszy od drugiego.

Kwaśną śmietanę i cukier dokładnie wymieszać, aby powstał krem. Umieść krem w lodówce na 2 godziny.

Gruby biszkopt połamać na średniej wielkości kawałki. Ułóż cienki biszkopt na szerokim talerzu. Spód tortu posmarować schłodzonym kremem.

Odsączyć syrop ze słoika z ananasami. Owoce pokroić w kostkę. Część kostek ułożyć na spodzie ciasta. Zanurz kilka kromek biszkoptu w kremie i uformuj formę do ciasta, posypując od czasu do czasu kostkami ananasa.

Rozpuść czekoladę i masło, aż się rozpuszczą i polej nimi ciasto. Umieść deser w lodówce, aby nasiąknął.

Przepis krok po kroku na Vanka Curly Cake z sułtankami i orzechami

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki mąki;
  • 200g kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka kakao;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki sody oczyszczonej i odrobina octu;

Składniki na krem

  • 800g ciężkiej kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka cukru i zmiksowane sułtanki i orzechy;
  • Odrobina cukru waniliowego.

Dla lukru:

  • Po 2 łyżki kakao i kwaśnej śmietany;
  • 40g masła;
  • ¾ łyżki cukru.

Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszankę ubijać mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru. [Box #2].

W osobnej misce ubij jajka i dodaj cukier. Dobrze ubić masę, wlać kwaśną śmietanę, dodać kakao i sodę oczyszczoną. Przesiej mąkę do miski z jajkami i zagnieć na dość gęste ciasto.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niego całe ciasto. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 200° C przez 30 minut. Pokrój ciasto na grubsze i cieńsze plastry. Górne ciasto pokroić na kawałki o wymiarach ok. 2 x 2 cm.

Wyłóż cienkie ciasto na talerz i posmaruj obficie kwaśną śmietaną. Posypać sułtanki i orzechy pozostałym kremem. W tym samym miejscu ułożyć kromki biszkoptu. Delikatnie wymieszać. Utwórz kupkę z mieszanki na podstawie.

Umieść wszystkie składniki w małym rondelku, aby przygotować glazurę. Postawić patelnię na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.

Doprowadzić glazurę do wrzenia przez dwie minuty i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić lukier i obficie polać nim ciasto.

"Wanka Curly" z owocami i śmietaną

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka cukru;
  • 1,5 łyżki mąki;
  • 2 jajka; 1 łyżka;
  • 170g mleka skondensowanego;
  • ½ łyżeczki sody gazowanej;
  • 200g kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki kakao.

Na krem:

  • 900 g kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru i słodzone mleko skondensowane.

Dla nadzienia:

  • po 1,5 banana i pomarańczy;
  • po 1 jabłku i kiwi
  • Wiórki kokosowe do dekoracji.

Ubij jajka i cukier w misce miksera. Dobrze ubić składniki. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę, mleko skondensowane i sodę oczyszczoną. Wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przesiej mąkę do masy jajecznej. Za pomocą szpatułki zagnieść gładkie ciasto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem.

Wlać połowę ciasta do formy. Dodaj kakao do reszty ciasta. Łyżeczką nakładamy ciemne ciasto na jasne w przypadkowy sposób.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez 30 minut. Gotowe ciasto wyjmij z formy i ostudź.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi, obierz owoce i pokrój w drobną kostkę.

Aby uzyskać krem, wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie. Upieczone ciasto przekroić na dwie części za pomocą sznurka.

Ułóż jeden z tortów na szerokim talerzu, posmaruj obficie kremem i rozprowadź na nim część masy owocowej. Drugie ciasto połamać na kawałki. Zanurz niektóre kromki w kremie i rozprowadź na spodzie.

Na kromkach ułożyć część owoców. Ciasto uformować w tortownicy, układając na przemian warstwy biszkoptu i owoców. Gotowy deser polewamy polewą czekoladowo-maślaną i pozostawiamy do nasiąknięcia w lodówce.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu