Ciasto z pniaków: przepis krok po kroku z fotografią
Spośród wszystkich deserów największą popularnością cieszy się ciasto zwane Pniakiem. Jego cechą szczególną jest ciemny kolor ciasta, który można uzyskać poprzez dodanie dżemu borówkowego, porzeczkowego lub innego. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na ciasto z pniaków. Różnią się one kompozycją dodatkowych składników, a także obecnością lub brakiem kwaśnej śmietany lub kefiru w cieście.
Dodatkowo każdy z kucharzy próbuje wprowadzić własne zmiany do klasycznego przepisu na ciasto pniakowe. W związku z tym powstały różne odmiany tego popularnego przysmaku, które są jednak równie smaczne i delikatne jak tradycyjne ciasto. Wybierz swój ulubiony przepis i ruszaj na podbój nowych kulinarnych wyżyn.
Przepis na klasyczne ciasto z pniaków
Dzięki naszym instrukcjom krok po kroku, nawet początkująca gospodyni nie będzie miała problemu z przygotowaniem tego popularnego ciasta. Przygotujemy "Pieńki" według klasycznego przepisu z konfiturą i śmietaną.
Niezbędne składniki
Do przygotowania ciasta i kremu będziemy potrzebować:
- Kwaśna śmietana - 600 ml;
- Mąka pszenna (w/c) - 260 gramów (2 filiżanki);
- 3 jaja kurze; 3 szt;
- Cukier - 400 gr;
- Dżem (borówki, porzeczki) - 1 szklanka;
- Soda - 1 łyżeczka;
- Śliwki i morele - po 100 gramów.
Do dekoracji można również przygotować czekoladę lub np. ciasteczka w formie "grzybków" - aby pobawić się nazwą tortu.
Klasyczny przepis naciasto
z pniakówProcesgotowania
Włączyć piekarnik wcześniej (na 180 stopni), tak aby był nagrzany do czasu pieczenia ciasta:
- Aby rozpocząć pracę z suszonymi morelami i śliwkami należy namoczyć je w ciepłej wodzie przez 10 minut, następnie wysuszyć i pokroić na małe kawałki.
- Następnie zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wlej 200 mililitrów kwaśnej śmietany do głębokiej miski, dodaj do niej sodę oczyszczoną i odstaw na 3-4 minuty.
- Osobno ubijamy jajka kurze z cukrem (200 gramów), które następnie dodajemy do kwaśnej śmietany. Dodać dżem i wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy pokrojone suszone owoce i ponownie mieszamy.
- Mąkę przesiać przez sito i dodawać małymi porcjami do reszty składników, cały czas mieszając. Ciasto nie powinno być zbyt gęste i powinno być jednolite.
- Ciasto wylewamy na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym). Piec w temperaturze 180 stopni przez 22-25 minut.
- Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj kwaśną śmietanę. Wymieszaj 400 ml kwaśnej śmietany z jedną filiżanką cukru. Wstaw krem do lodówki na 20 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika zaraz po upieczeniu i odetnij nierówne brzegi, aby powstał prostokąt (posłuży on do posypania ciasta).
- Pokroić ciasto na trzy paski o równej szerokości. Wyjmij z lodówki kwaśną śmietanę, nałóż 1/3 jej ilości i posmaruj dokładnie każdy pasek z każdej strony. Pozostawić skórki do nasiąknięcia i ostygnięcia na pół godziny.
- Następnie jeszcze raz smarujemy każdy pasek kremem (bierzemy jeszcze jedną trzecią kremu, a resztę zostawiamy do ostatecznej dekoracji tortu) i zaczynamy formować nasz "Pniak".
- Najpierw zwiń jeden pasek ciasta w ciasny rulon. Następnie zwiń ciasno drugi pasek, a potem trzeci. Powinien powstać zwarty biszkopt.
- Zawiń "obrabiany przedmiot" w papier pergaminowy i włóż do lodówki na 10-12 godzin.
- Następnego dnia rozwijamy nasz "pień" i smarujemy z każdej strony pozostałym kremem. Posyp startą czekoladą na wierzchu (opcjonalnie) lub udekoruj w inny sposób, jaki lubisz. Po tym czasie dobrze jest odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, aby dobrze nasiąkło.
Ten przepis na ciasto z pieńka z dżemem spodoba się każdemu, a szczególnie dzieciom.
Ciasto z pniaków z kefirem
Technologia przyrządzania tego deseru nie zależy od wariantu ciasta czy użytej śmietany. Kluczowym momentem jest zwinięcie upieczonego biszkoptu. Według tego przepisu przygotujemy ciasto "Pniak" z dżemem na kefirze - wyjdzie pyszne i ozdobne.
Niezbędne składniki
Ciasto zostanie przygotowane z następujących produktów:
- Mąka pszenna - 0,5 kg;
- cukier granulowany - 0,4 kg;
- Jajko - 3 szt;
- Cukier waniliowy - 10 gramów;
- Soda - 2 łyżeczki;
- Dżem (borówkowy lub inny ciemny) - 100 g;
- Suszone owoce (sułtanki, morele, śliwki) - 200 gr;
- Kefir - 0,5 litra.
Aby zrobić krem i lukier, będziesz potrzebować:
- Kwaśna śmietana (zawartość tłuszczu 20-22%) - 500 gr;
- cukier granulowany - 200 gramów;
- Czekolada (ciemna) - 150 g;
- Masło - 50 gramów.
Będziemy potrzebować również około 50 gramów cukru i 50 mililitrów wody do przygotowania syropu, którym nasączymy gotowe placki.
Ciasto "Pniak" z kefiremProcesgotowania
Przygotuj suszone owoce przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta:
- Zalewamy je gorącą wodą - musimy sprawić, by zmiękły. W czasie, gdy suszone owoce się gotują, zacznij wyrabiać ciasto.
- W misce ubić jajka, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubijać mikserem przez 5 minut.
- Wymieszaj sodę oczyszczoną z kefirem i dodaj do ubitych jajek. Następnie dodać dżem i dobrze wymieszać. Na tym etapie zrozumiesz, dlaczego potrzebujesz głębokiej miski, ponieważ powstała masa będzie zwiększać swoją objętość.
- Przesiej mąkę i dodaj ją do reszty składników. Bardzo ważne jest, aby aktywnie pracować trzepaczką, aby mąka szybko się rozpuściła i nie pozostawiła grudek.
- Rozpuszczone suszone owoce wyjmujemy z gorącej wody, płuczemy, siekamy nożem i dodajemy do ciasta. Dobrze wymieszać i przystąpić do pieczenia ciasta.
- Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 22-25 minut.
- Natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika i położyć na ręczniku do herbaty. Kroimy na 3 równe części (prostokąty) i delikatnie zwijamy w ręcznik. Zrób to szybko, ponieważ po ostygnięciu ciasto będzie trudno zwinąć.
- Pozostawić ciastka do ostygnięcia, a następnie przygotować krem. Ale zanim to zrobimy, zrobimy krem. Jest to bardzo proste - 50 gramów cukru zalewamy 50 mililitrami wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Aby przygotować krem, wymieszaj 500 gramów kwaśnej śmietany z 200 gramami cukru i dokładnie ubij (najlepiej mikserem).
- Gdy krem jest gotowy, rozwijamy nasze zwinięte ciastka. Posmaruj każdy z nich cukrem pudrem. Następnie bierzemy pierwszy placek, smarujemy go kwaśną śmietaną i ponownie zwijamy w ciasny rulon (z kremem w środku). Powstałą bułkę ułożyć na środku naczynia i posmarować z każdej strony kremem.
- Następnie posmarować kremem drugi placek i zawinąć go wokół pierwszego. Kontynuuj w ten sam sposób z trzecim plackiem, uważając, aby nie posypać go w całości kremem.
- Gdy ostatnie ciasto zostanie podjęte, posmarować je kremem i pozostawić w lodówce do nasiąknięcia. Odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej zostaw w niej na noc.
- Zanim ciasto wyjdzie z lodówki, przygotuj polewę czekoladową. Aby to zrobić, wymieszaj posiekaną czekoladę i masło razem i umieść w kąpieli wodnej. Powinna powstać jednorodna masa o czekoladowym kolorze.
- Rozsmarować lukier na bokach tortu. Jeśli chcesz, możesz użyć widelca, aby zrobić paski, które będą imitować korę pniaka.
Przy okazji, tort Stumpy Stump można udekorować na wiele sposobów, korzystając z któregokolwiek z naszych przepisów. Z resztek ciasta można zrobić kruszonkę, która w połączeniu z kremem i lukrem dobrze imituje korzenie. Deser można udekorować na wierzchu biszkoptowymi "grzybkami".
Łatwy przepis na ciasto z pniaków
Jeśli powyższe przepisy wydają Ci się zbyt długie i skomplikowane, a mimo to chcesz spróbować tego deseru, mamy dla Ciebie prostszy sposób na jego wykonanie. W tym przepisie zrobimy ciasto Stumpy Stump z dżemem, ale bez kefiru, według uproszczonego schematu. Wystarczy postępować zgodnie z naszymi wskazówkami krok po kroku, a wszystko pójdzie po Twojej myśli.
Potrzebne składniki
Nie potrzebujesz dużo składników:
- Mąka pszenna (b/c) - 2 szklanki;
- Kwaśna śmietana - 1.000gm;
- Margaryna kremowa - 50 g;
- Jajko - 1 jajko;
- Dżem (porzeczkowy, jagodowy itp.) - 100 gr;
- cukier granulowany - 2 szklanki;
- Rozczyn - 1 łyżeczka;
- Cukier waniliowy - 10 gramów;
- Ciemna czekolada (do końcowej dekoracji) - 50 gramów.
O dekoracji "Pniaka" już rozmawialiśmy - możesz zrealizować swoje pomysły.
Łatwyprzepis
na ciasto zpniakówPrzygotowanie
Pierwszą rzeczą, którą zrobimy jest zagniecenie ciasta:
- Margarynę roztopić w rondelku, lekko przestudzić, wlać do miski, dodać cukier (jedną filiżankę) i jajko. Lekko ubić powstałą masę, wlać kwaśną śmietanę (jedną filiżankę) i wszystko dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do miski z pozostałymi składnikami. Podczas tej czynności aktywnie pracuj trzepaczką, aby mąka natychmiast się rozpuściła. Gotowe ciasto powinno być miękkie.
- Następnie dzielimy ciasto na cztery równe części i niezbyt cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Posmaruj każdy z nich dżemem (najlepiej gęstym) i zwiń w długie (poprzeczne) rulony.
- Bułki z nadzieniem piec w piekarniku (nagrzać piekarnik do 180 stopni) przez 20-25 minut.
- Podczas gdy bułki się pieką, przygotuj kwaśną śmietanę. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałą kwaśną śmietanę, drugą filiżankę cukru i cukier waniliowy. Dobrze ubić i odstawić na bok.
- Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika i kroimy na małe bułeczki o wysokości 10-12 cm. Każdą z nich zanurz w kremie i ułóż na talerzu (pionowo), układając je obok siebie tak, aby utworzyły okrąg.
- Na wierzchu naszego prawie gotowego ciasta rozsmarowujemy kwaśną śmietanę - nie oszczędzamy jej i wykorzystujemy całą. Ostatnim akcentem jest posypanie kremu drobno startą czekoladą.
Pieńkowe ciasto z konfiturą, wykonane według jednego z naszych przepisów, to świetna propozycja na deser na świąteczny stół lub na "słodki" rodzinny obiad. Spodoba się wszystkim, od młodych do starych.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu