Ciasto Zebra z kwaśną śmietaną: przepisy krok po kroku

Tort Zebra to kolorowa i niebanalna dekoracja świątecznego stołu. Przepis na ciasto z kwaśną śmietaną jest szybki i nieskomplikowany w wykonaniu. Do upieczenia tego deseru nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Stosuj się do prostych zaleceń zawartych w naszych przepisach, a rezultat na pewno będzie bezbłędny.

Ciasto Zebra: ciasto z kwaśną śmietaną

Miękka tekstura, zrównoważony słodki smak, jasny design, jak prawdziwa zebra - przepis klasyczny na kwaśną śmietanę nie pozostawi nikogo obojętnym. Dzieci po prostu uwielbiają ten deser, bo jest nie tylko pyszny, ale i piękny. Dorosłym podoba się równowaga słodyczy: nie przesłodzony, delikatny smak. Do wykonania deseru potrzebne są dostępne produkty i dobry humor.

Przygotować się do biszkoptu:

  • 5 jaj;
  • 200 ml. kwaśnej śmietany;
  • 200g masła;
  • 180g. cukru;
  • 1 saszetka proszku do pieczenia;
  • 250-270 gr. mąki;
  • 2 łyżki kakao.

Przygotować się do nałożenia kremu:

  • 0,7 l. kwaśnej śmietany;
  • 1 1/2 szklanki cukru.
  • Aromat waniliowy.

Przygotuj się na czekoladową mżawkę:

  • 125g ciemnej czekolady;
  • 50 gr. masła;
  • 170g cukru pudru;
  • 50 ml. kwaśnej śmietany.
Ciasto Zebra: ciasto z kwaśną śmietanąJak

przygotować

:
  1. Wiele osób porównuje go również do tygrysa, ale my zrobimy tort w kształcie zebry. Aby przygotować klasyczny przepis z kwaśną śmietaną, zacznij od przygotowania biszkoptu. Rozbić jajka do miski i dodać cukier. Ubijać trzepaczką lub mikserem do uzyskania piany.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  3. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać.
  4. Roztopić masło w wygodny sposób. Uważaj, aby nie dopuścić do zagotowania się roztopionego masła.
  5. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dodać do ciasta.
  6. Przesiać 250g mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia, aby ciasto zebra urosło. Wymieszaj za pomocą miksera lub użyj wygodnej metody, aby przygotować przepis z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, wymieszać .
  7. Ciasto rozlać po równo do dwóch misek. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki kakao. W drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Wymieszaj każdą część, aby upewnić się, że nie ma grudek.
  8. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 26 lub 28 cm. Wnętrze posmarować olejem.
  9. Wlewać na przemian po 1-2 łyżki każdego ciasta. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo zniszczysz wzór.
  10. Tartę zebrę z kwaśną śmietaną pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli nie ma na nim resztek ciasta, wyjmij go.
  11. Pozostawić ciasto do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem.
  12. W szklanym lub emaliowanym naczyniu wymieszać kwaśną śmietanę i cukier. Jeśli używasz wiejskiej kwaśnej śmietany lub śmietanki, nie musisz dodawać zagęstnika. Jeśli używasz kupionej w sklepie kwaśnej śmietany i jest ona bardzo rzadka, dodaj 1-2 torebki zagęstnika, aby ją zagęścić.
  13. Dodać wanilię dla smaku i ubijać do uzyskania puszystej masy.
  14. Po ostygnięciu, podziel ciasto na 2-3 warstwy, aby uzyskać tort zebra. Przepis na ciasto z kwaśną śmietaną z fotografią robi się szybko. Ułożyć ciastka na powierzchni. Do każdego odmierzamy równą ilość kremu. Zostaw trochę na wierzch i boki. Warstwy posmarować kremem, ułożyć tort jeden na drugim.
  15. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem.
  16. Do dekoracji rozpuść składniki w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Ostudzić, udekorować wierzch.

Ciasto Zebra: najłatwiejszy przepis

Jeśli szukasz najłatwiejszego przepisu na ciasto zebra na kwaśnej śmietanie krok po kroku, proponujemy zwrócić uwagę na tę technologię gotowania. Nawet nastolatek czy kawaler będzie w stanie powtórzyć wszystkie procesy. Doświadczone hostessy będą w stanie przygotować taki tort dosłownie w godzinę.

Przygotować się do pieczenia ciastek:

  • 2 standardowe szklanki kwaśnej śmietany;
  • 2 standardowe filiżanki cukru bez polewy;
  • 2 torebki proszku do pieczenia;
  • 4 jajka;
  • 3 standardowe filiżanki mąki;
  • 2 do 3 łyżek kakao w proszku.

Przygotować się do nałożenia kremu:

  • 400g masła;
  • 1 puszka 340g słodzonego mleka skondensowanego.
Zebra ciasto: najprostszy przepisJak

zrobić:

  1. Prosty przepis na ciasto zebra z kwaśną śmietaną w piekarniku piecze się błyskawicznie. Najważniejsze to przygotować ciasto i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miski wbić 2 jajka i dodać filiżankę cukru. Jeśli wolisz umiarkowanie słodkie desery, dodaj trochę mniej. Ubijać, aż składniki będą sztywne i spienione.
  3. Dodać filiżankę kwaśnej śmietany i wymieszać do połączenia.
  4. Dodaj 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto bez grudek.
  5. Posmarować natłuszczoną formę do pieczenia. Użyj silikonowej lub sprężynowej formy do pieczenia zebry na kwaśnej śmietanie. Łatwiej jest zrobić krok po kroku z fotografią. Ale przepis jest bardzo prosty, z pieczeniem poradzi sobie każdy.
  6. Używając silikonowej szpatułki, rozprowadź ciasto i uformuj je. Piec przez około 25 minut, obserwując, czy jest już gotowe. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Otworzyć dopiero na końcu, aby sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony.
  7. Podczas gdy pierwszy placek się gotuje, przygotuj ciasto na drugi placek.
  8. W przypadku drugiego ciasta trzeba prawie powtórzyć poprzedni przepis. Zebra na torcie śmietankowym wykonana jest z dodatkiem kakao. Jak? Czytaj dalej.
  9. Wbij jajka do czystej, suchej miski. Dodaj filiżankę lub mniej cukru. Ubij produkty.
  10. Dodaj filiżankę kwaśnej śmietany i delikatnie wmieszaj ją do masy jajecznej.
  11. Odmierzyć 1 i 1/3 szklanki mąki. Dodać proszek do pieczenia i kakao w proszku. Wymieszaj składniki i dodaj do płynnych składników. Ubijać mikserem lub drucianą trzepaczką, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
  12. Wyjąć ciasto po upieczeniu. Pozostawić do ostygnięcia w formie na kilka minut. Jeśli masz drugi, upiecz w nim brązowe ciasto. Jeśli nie, po 5-10 minutach wyjmij ciasto, umyj formę, wytrzyj ją do sucha.
  13. Spód i ścianki ponownie wysmarować masłem i wylać brązowe ciasto.
  14. Spłaszczyć, ułożyć w formie jak poprzednio.
  15. Przepis na ciasto zebra w domu z kwaśną śmietaną jest przygotowywany przez wiele osób z kwaśną śmietaną. Jeśli wolisz ten sposób, wykorzystaj przepis na krem z poprzedniego ciasta. Krem maślany jest również pyszny. Do jego przygotowania użyj masła o temperaturze pokojowej.
  16. Włóż masło do głębokiej miski (szklanej lub emaliowanej). Dodać słodzone skondensowane mleko gotowane. Jest to zazwyczaj wystarczająca ilość słodyczy. Jeśli nie, dodaj 1⁄2 szklanki cukru.
  17. Ubijać produkty mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  18. Ciastka zebra w klasycznym przepisie na kwaśną śmietanę okazują się delikatne. Po całkowitym wystudzeniu ciasta przekroić je poziomo na pół.
  19. Każdy z nich posmarować kremem, a następnie ułożyć ciastka jedno na drugim. Na przemian białe z brązowymi. Udekoruj boki i wierzch kremem oraz dowolnymi ozdobami.

Ciasto Zebra: przepis z nadzieniem twarogowym

Miłośnikom zdrowych słodyczy polecamy przygotowanie twarogowego placka zebra. Przepis ze zdjęciami na kwaśną śmietanę wymaga dłuższego przygotowania niż poprzednie. Ale rezultat jest tego wart, zapewniam.

Przygotować bazę:

  • 200g zwykłych herbatników kruchego chleba;
  • 200g masła;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 łyżki cukru.

Przygotować się do nadzienia:

  • 1 kg. twarogu;
  • 6 jaj;
  • 3⁄4 łyżki cukru.

Na białą warstwę:

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 200 gr. biała czekolada;
  • 1/3 szklanki ciężkiej śmietany.

Dla czarnej warstwy:

  • 1/3 szklanki ciężkiej śmietany;
  • 150 gr. ciemnej czekolady;
  • 1 łyżeczka deserowa mocnej kawy.
Ciasto Zebra: Przepis na nadzienie twarogowePrzygotowanie

:

  1. Podstawa do zebry ciasta twarogowego na kwaśnej śmietanie w piekarniku nie będzie upieczona. Herbatniki posiekać w blenderze na okruchy.
  2. Roztopić masło.
  3. W misce wymieszaj okruchy, kakao i cukier.
  4. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 25 lub 26 cm, wyłóż dno i boki papierem pergaminowym.
  5. Rozprowadzić masę herbatnikową w formie. Spłaszczyć tak, aby pokryć spód i trochę brzegów.
  6. Zamrozić przygotowaną bazę.
  7. Przygotować bazę z sera ricotta na placek zebra lub ciasto. Zrobimy przepis z kwaśną śmietaną używając piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 140 stopni. Na dnie należy umieścić żelazną miskę z wodą, aby uzyskać odpowiednią wilgotność.
  8. W misce umieścić ser, jajka i proszek. Nie ubijać, ale mieszać składniki do uzyskania jednorodnej masy. Podzielić masę serową na dwie równe części.
  9. Przygotować nadzienie czekoladowe. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj kwaśną śmietanę. Dodać do pierwszej części masy serowej. Dodać skrobię, wymieszać do połączenia.
  10. Rozpuść ciemną czekoladę, dodaj kawę i kwaśną śmietanę. Wymieszać, dodać do drugiej miski z serem.
  11. Teraz krok po kroku zmontuj przepis na zebrę na śmietanie: wyjmij formę. Na dno wlewamy część białej masy. Następnie na środek wlewamy podobną porcję czarnej masy. Powtórz warstwy, za każdym razem wlewając ściśle na środek.
  12. Piec ciasto w piekarniku przez około 75 minut. Całkowicie ostudzić, podawać.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu