Ciasto Zebra z kwaśną śmietaną: przepisy krok po kroku
Tort Zebra to kolorowa i niebanalna dekoracja świątecznego stołu. Przepis na ciasto z kwaśną śmietaną jest szybki i nieskomplikowany w wykonaniu. Do upieczenia tego deseru nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Stosuj się do prostych zaleceń zawartych w naszych przepisach, a rezultat na pewno będzie bezbłędny.
Ciasto Zebra: ciasto z kwaśną śmietaną
Miękka tekstura, zrównoważony słodki smak, jasny design, jak prawdziwa zebra - przepis klasyczny na kwaśną śmietanę nie pozostawi nikogo obojętnym. Dzieci po prostu uwielbiają ten deser, bo jest nie tylko pyszny, ale i piękny. Dorosłym podoba się równowaga słodyczy: nie przesłodzony, delikatny smak. Do wykonania deseru potrzebne są dostępne produkty i dobry humor.
Przygotować się do biszkoptu:
- 5 jaj;
- 200 ml. kwaśnej śmietany;
- 200g masła;
- 180g. cukru;
- 1 saszetka proszku do pieczenia;
- 250-270 gr. mąki;
- 2 łyżki kakao.
Przygotować się do nałożenia kremu:
- 0,7 l. kwaśnej śmietany;
- 1 1/2 szklanki cukru.
- Aromat waniliowy.
Przygotuj się na czekoladową mżawkę:
- 125g ciemnej czekolady;
- 50 gr. masła;
- 170g cukru pudru;
- 50 ml. kwaśnej śmietany.
przygotować
:- Wiele osób porównuje go również do tygrysa, ale my zrobimy tort w kształcie zebry. Aby przygotować klasyczny przepis z kwaśną śmietaną, zacznij od przygotowania biszkoptu. Rozbić jajka do miski i dodać cukier. Ubijać trzepaczką lub mikserem do uzyskania piany.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać.
- Roztopić masło w wygodny sposób. Uważaj, aby nie dopuścić do zagotowania się roztopionego masła.
- Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dodać do ciasta.
- Przesiać 250g mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia, aby ciasto zebra urosło. Wymieszaj za pomocą miksera lub użyj wygodnej metody, aby przygotować przepis z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, wymieszać .
- Ciasto rozlać po równo do dwóch misek. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki kakao. W drugiej dodajemy 2 łyżki mąki. Wymieszaj każdą część, aby upewnić się, że nie ma grudek.
- Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 26 lub 28 cm. Wnętrze posmarować olejem.
- Wlewać na przemian po 1-2 łyżki każdego ciasta. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo zniszczysz wzór.
- Tartę zebrę z kwaśną śmietaną pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli nie ma na nim resztek ciasta, wyjmij go.
- Pozostawić ciasto do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem.
- W szklanym lub emaliowanym naczyniu wymieszać kwaśną śmietanę i cukier. Jeśli używasz wiejskiej kwaśnej śmietany lub śmietanki, nie musisz dodawać zagęstnika. Jeśli używasz kupionej w sklepie kwaśnej śmietany i jest ona bardzo rzadka, dodaj 1-2 torebki zagęstnika, aby ją zagęścić.
- Dodać wanilię dla smaku i ubijać do uzyskania puszystej masy.
- Po ostygnięciu, podziel ciasto na 2-3 warstwy, aby uzyskać tort zebra. Przepis na ciasto z kwaśną śmietaną z fotografią robi się szybko. Ułożyć ciastka na powierzchni. Do każdego odmierzamy równą ilość kremu. Zostaw trochę na wierzch i boki. Warstwy posmarować kremem, ułożyć tort jeden na drugim.
- Na wierzchu rozsmarować pozostały krem.
- Do dekoracji rozpuść składniki w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Ostudzić, udekorować wierzch.
Ciasto Zebra: najłatwiejszy przepis
Jeśli szukasz najłatwiejszego przepisu na ciasto zebra na kwaśnej śmietanie krok po kroku, proponujemy zwrócić uwagę na tę technologię gotowania. Nawet nastolatek czy kawaler będzie w stanie powtórzyć wszystkie procesy. Doświadczone hostessy będą w stanie przygotować taki tort dosłownie w godzinę.
Przygotować się do pieczenia ciastek:
- 2 standardowe szklanki kwaśnej śmietany;
- 2 standardowe filiżanki cukru bez polewy;
- 2 torebki proszku do pieczenia;
- 4 jajka;
- 3 standardowe filiżanki mąki;
- 2 do 3 łyżek kakao w proszku.
Przygotować się do nałożenia kremu:
- 400g masła;
- 1 puszka 340g słodzonego mleka skondensowanego.
zrobić:
- Prosty przepis na ciasto zebra z kwaśną śmietaną w piekarniku piecze się błyskawicznie. Najważniejsze to przygotować ciasto i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Do miski wbić 2 jajka i dodać filiżankę cukru. Jeśli wolisz umiarkowanie słodkie desery, dodaj trochę mniej. Ubijać, aż składniki będą sztywne i spienione.
- Dodać filiżankę kwaśnej śmietany i wymieszać do połączenia.
- Dodaj 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto bez grudek.
- Posmarować natłuszczoną formę do pieczenia. Użyj silikonowej lub sprężynowej formy do pieczenia zebry na kwaśnej śmietanie. Łatwiej jest zrobić krok po kroku z fotografią. Ale przepis jest bardzo prosty, z pieczeniem poradzi sobie każdy.
- Używając silikonowej szpatułki, rozprowadź ciasto i uformuj je. Piec przez około 25 minut, obserwując, czy jest już gotowe. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Otworzyć dopiero na końcu, aby sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony.
- Podczas gdy pierwszy placek się gotuje, przygotuj ciasto na drugi placek.
- W przypadku drugiego ciasta trzeba prawie powtórzyć poprzedni przepis. Zebra na torcie śmietankowym wykonana jest z dodatkiem kakao. Jak? Czytaj dalej.
- Wbij jajka do czystej, suchej miski. Dodaj filiżankę lub mniej cukru. Ubij produkty.
- Dodaj filiżankę kwaśnej śmietany i delikatnie wmieszaj ją do masy jajecznej.
- Odmierzyć 1 i 1/3 szklanki mąki. Dodać proszek do pieczenia i kakao w proszku. Wymieszaj składniki i dodaj do płynnych składników. Ubijać mikserem lub drucianą trzepaczką, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
- Wyjąć ciasto po upieczeniu. Pozostawić do ostygnięcia w formie na kilka minut. Jeśli masz drugi, upiecz w nim brązowe ciasto. Jeśli nie, po 5-10 minutach wyjmij ciasto, umyj formę, wytrzyj ją do sucha.
- Spód i ścianki ponownie wysmarować masłem i wylać brązowe ciasto.
- Spłaszczyć, ułożyć w formie jak poprzednio.
- Przepis na ciasto zebra w domu z kwaśną śmietaną jest przygotowywany przez wiele osób z kwaśną śmietaną. Jeśli wolisz ten sposób, wykorzystaj przepis na krem z poprzedniego ciasta. Krem maślany jest również pyszny. Do jego przygotowania użyj masła o temperaturze pokojowej.
- Włóż masło do głębokiej miski (szklanej lub emaliowanej). Dodać słodzone skondensowane mleko gotowane. Jest to zazwyczaj wystarczająca ilość słodyczy. Jeśli nie, dodaj 1⁄2 szklanki cukru.
- Ubijać produkty mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciastka zebra w klasycznym przepisie na kwaśną śmietanę okazują się delikatne. Po całkowitym wystudzeniu ciasta przekroić je poziomo na pół.
- Każdy z nich posmarować kremem, a następnie ułożyć ciastka jedno na drugim. Na przemian białe z brązowymi. Udekoruj boki i wierzch kremem oraz dowolnymi ozdobami.
Ciasto Zebra: przepis z nadzieniem twarogowym
Miłośnikom zdrowych słodyczy polecamy przygotowanie twarogowego placka zebra. Przepis ze zdjęciami na kwaśną śmietanę wymaga dłuższego przygotowania niż poprzednie. Ale rezultat jest tego wart, zapewniam.
Przygotować bazę:
- 200g zwykłych herbatników kruchego chleba;
- 200g masła;
- 3 łyżki kakao;
- 1/3 łyżki cukru.
Przygotować się do nadzienia:
- 1 kg. twarogu;
- 6 jaj;
- 3⁄4 łyżki cukru.
Na białą warstwę:
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 200 gr. biała czekolada;
- 1/3 szklanki ciężkiej śmietany.
Dla czarnej warstwy:
- 1/3 szklanki ciężkiej śmietany;
- 150 gr. ciemnej czekolady;
- 1 łyżeczka deserowa mocnej kawy.
:
- Podstawa do zebry ciasta twarogowego na kwaśnej śmietanie w piekarniku nie będzie upieczona. Herbatniki posiekać w blenderze na okruchy.
- Roztopić masło.
- W misce wymieszaj okruchy, kakao i cukier.
- Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 25 lub 26 cm, wyłóż dno i boki papierem pergaminowym.
- Rozprowadzić masę herbatnikową w formie. Spłaszczyć tak, aby pokryć spód i trochę brzegów.
- Zamrozić przygotowaną bazę.
- Przygotować bazę z sera ricotta na placek zebra lub ciasto. Zrobimy przepis z kwaśną śmietaną używając piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 140 stopni. Na dnie należy umieścić żelazną miskę z wodą, aby uzyskać odpowiednią wilgotność.
- W misce umieścić ser, jajka i proszek. Nie ubijać, ale mieszać składniki do uzyskania jednorodnej masy. Podzielić masę serową na dwie równe części.
- Przygotować nadzienie czekoladowe. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj kwaśną śmietanę. Dodać do pierwszej części masy serowej. Dodać skrobię, wymieszać do połączenia.
- Rozpuść ciemną czekoladę, dodaj kawę i kwaśną śmietanę. Wymieszać, dodać do drugiej miski z serem.
- Teraz krok po kroku zmontuj przepis na zebrę na śmietanie: wyjmij formę. Na dno wlewamy część białej masy. Następnie na środek wlewamy podobną porcję czarnej masy. Powtórz warstwy, za każdym razem wlewając ściśle na środek.
- Piec ciasto w piekarniku przez około 75 minut. Całkowicie ostudzić, podawać.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu