Ciepła sałatka z czerwonej ryby z pomidorami
Sałatka z czerwonej ryby i pomidorów jest uważana za niezwykle zdrową i smaczną. Składniki te doskonale łączą się ze sobą i nasycają organizm pożytecznymi substancjami. Czerwona ryba jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają szybciej pozbyć się stresu i przedłużają młodość. Można go dodać do sałatki w dowolnej formie. Najbardziej wykwintne przystawki przyrządza się z lekko solonych ryb. Dietetyczna sałatka może być przygotowana z gotowanej ryby. Jeśli chcesz zrobić tanią przystawkę, to użyj ryby z puszki.
Ciepła sałatka z czerwonej ryby z pomidoramiDrugimgłównym składnikiem sałatki są pomidory. Można użyć zwykłych pomidorów różnych odmian lub pomidorków koktajlowych. Pomidory są bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, odmładzają organizm i chronią go przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Wspomagają zdrowe serce i naczynia krwionośne, łagodzą napięcie nerwowe, zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, normalizują ciśnienie krwi. Wzmacniają one pozytywne właściwości czerwonych ryb.
Ciepła sałatka z czerwonej ryby z pomidorami
Lekka sałatka z rybą i pomidorami może być świetną propozycją na lekką kolację. Nie musi być przygotowywany na zimno. Ciepłe sałatki są bardzo apetyczne. Szybko się napełniają i długo utrzymują pełnię. Poniższy przepis jest idealny dla osób odchudzających się. Jest niskokaloryczny o zrównoważonym składzie. Ta przekąska ma wszystko, czego potrzebujesz: pełnowartościowe białko, które jest łatwe do strawienia, zdrowe tłuszcze i odpowiednie węglowodany. Dzięki obecności zieleniny i warzyw, sałatka jest bogata w błonnik, który usuwa z organizmu toksyny i zanieczyszczenia oraz wspomaga perystaltykę jelit.
Podstawą sałatki będzie pieczony łosoś lub łosoś. Lepiej jest użyć części ogonowej lub steków. Marynata do ryby oparta jest na miodzie i musztardzie. Dzięki temu zachowana zostaje równowaga między słodyczą, goryczą i słonością. Dodatkowo taka marynata będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami sałatki.
Składniki:
- Sałata liściasta - 1 pęczek;
- Dojrzała mandarynka - 1 szt;
- Cebula czerwona - ¼ główki;
- Pomidorki koktajlowe - 5 szt;
- Serek solankowy - 50 g;
- Filet z łososia - 150 gr;
- Miód - 1 łyżka;
- Musztarda Dijon - 1 łyżka;
- Sos sojowy - 1 łyżka;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka.
pomidoramiSposób przyrządzania
:- W miseczce wymieszać musztardę z sosem sojowym i miodem. Mieszanina marynaty powinna stać się jednorodna;
- Filet rybny umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Włożyć rybę do lodówki na 15-20 minut;
- Wlać rybę na blachę do pieczenia posmarowaną olejem roślinnym i wysłać ją do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez 15 minut;
- Podczas gdy ryba się piecze, przygotuj resztę sałatki. Umyj i osusz liście sałaty, porwij je rękoma i ułóż na talerzu. Na wierzchu rozłożyć plasterki mandarynek. Usuń membrany i użyj samego miąższu do sałatki. Pomidory pokroić w ćwiartki, cebulę w półpierścienie;
- Ułożyć wszystkie składniki na liściach sałaty, ułożyć plasterki sera i skropić sałatkę odrobiną oliwy z oliwek;
- Dopełnij przystawkę ciepłym łososiem i podawaj!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu