Co można zrobić z ciasta drożdżowego
Na całym świecie z ciasta drożdżowego wyrabia się wiele pysznych rzeczy: pączki, placki, bułeczki, chleb - lista ta ciągnie się bardzo długo, zwłaszcza jeśli zagłębimy się w nazwy.
Uważa się, że ciasto drożdżowe po raz pierwszy pojawiło się w starożytnym Egipcie, a stało się to całkiem przypadkowo: kiedy gospodyni piekła chleb w zwykły sposób bez drożdży, w pobliżu warzono piwo, a komórki drożdży dostały się na ciasto, po czym zaczęły szybko rosnąć. Gospodyni oczywiście bardzo się zdziwiła, ale wszyscy uznali to za mistykę i cud, więc powtórzyli eksperyment z piwem i od tamtej pory Egipcjanie rozpieszczają się różnymi ciastami i plackami.
Pomimo tego, że starożytni Egipcjanie raczyli się ciastem drożdżowym już około pięciu tysięcy lat temu, udowodnienie, że fermentacja jest wynikiem działania organizmów żywych było możliwe dopiero w XIX wieku, a dokonał tego Ludwik Pasteur. Udowodnił on również, że proces fermentacji może być łatwo kontrolowany, a następnie pojawiły się inne rodzaje drożdży.
Od dawna panuje też przekonanie, że ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane w dobrym nastroju, z miłością i czułością - w przeciwnym razie ciasto po prostu się nie uda. Ponadto uważa się, że ciasto rośnie lepiej, jeśli śpiewa się wesołe piosenki, a do gotowania przystępuje się z czystymi rękami i czystym ubraniem.
W tym artykule opowiemy Wam, co można zrobić z ciasta drożdżowego dla wszystkich smaków: zarówno słodkich, jak i słonych.
Paszteciki z ciasta drożdżowego z pieczarkami
Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest ciasto, bo to właśnie ono sprawia, że jest ono wyjątkowo smaczne.
Niezbędne komponenty:
- Drożdże suche - 10 g;
Mleko - 250 ml;
Cukier - 60 gr;
Jajka - 2 szt;
Masło - 100 gr;
Mąka - 500 gr;
Pieczarki Opyatka - 500 gr;
Cebula - 30 gr;
Olej słonecznikowy - 60 g;
Sól - 5 gr.
Proces przygotowania:
- Po pierwsze, podgrzej mleko w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, musi być ciepłe.
Do szklanki mleka wsypujemy drożdże, sól i cukier, następnie dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy.
Pozostałe podgrzane mleko wymieszać z jajkami i roztopionym masłem.
Kiedy mieszanka drożdżowa zacznie bulgotać i rosnąć, wlej mieszankę jajek i mleka.
Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki do masy stopniowo i zagniatanie ciasta. Ciasto nie powinno być sztywne.
Następnie gotowe ciasto przekładamy do głębokiego naczynia, przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie rosło, w tym czasie należy je kilkakrotnie zagnieść.
Podczas gdy ciasto rośnie, rozgrzej olej roślinny na patelni.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, aż będzie lekko złota.
Opłucz i drobno posiekaj grzyby, a następnie dodaj je do cebuli i smaż do miękkości, a następnie schłodź farsz do temperatury pokojowej.
Gdy ciasto odstaje - podzielić je na kilka równych kulek, wielkości kurzego jajka.
Kulki zwijamy w naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy farsz, a następnie zaklejamy brzegi placków. W środku każdego placka pozostawić otwór.
Posmaruj blachę do pieczenia masłem i ułóż na niej placki, a następnie pozostaw je na około kwadrans do zaparzenia.
W czasie, gdy paszteciki się zaparzają, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj placki jajkiem.
Piecz przez 20-25 minut, aż placki się zarumienią.
Zawijasy z sardynek
Sardynkowe wursty to takie danie z ciasta drożdżowego, które nie wymaga wiele czasu, pieniędzy, a efekt jest zaskakujący.
Niezbędne składniki:
- Koperek - 1 mały pęczek;
Zielona cebulka - 1 mały pęczek;
Oliwki z pestkami - 10 szt;
Sardynki - 1 słoik;
Jajo kurze - 3 szt;
Ciasto francuskie - 250 gr.
Metoda:
- Po pierwsze, wyłóż sardynki z puszki na papierowe ręczniki, osusz je, a następnie ponownie osusz. W osobnej misce rozdrobnić widelcem sardynki.
Oliwki pokroić na małe kawałki.
Cebulę i koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
Jajka po ugotowaniu wstawiamy na ogień na 7 minut, następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod bieżącą wodą na 5 minut, po czym jajka obieramy i kroimy w kostkę, można też użyć krajalnicy do jajek.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwki, sardynki, cebulę, koperek i jajka.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy wzdłuż na 4 paski.
Na każdym pasku rozsmarować obficie nadzienie.
Następnie zwijamy nadziane paski w roladki, spinamy brzegi i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni przez około 20 minut.
Austriak Kugloff
Kuglof to ciasto, które jest bardzo popularne w Niemczech, Austrii i Francji, zwykle przygotowywane między Bożym Narodzeniem a Wielkanocą. Danie nie różni się prostotą, ale rezultat może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych.
Niezbędne składniki:
- Mąka manitoba - 180 g;
Woda - 540 gr;
Drożdże świeże - 51,5 gr
Mąka - 210 gr; Cukier - 295 gr
Cukier - 295 gr; Miód - 20 gr; Cukier - 300 gr;
Miód - 20 g; Cukier - 295 g; Miód - 6gr;
Sól - 7 gr;
Żółtka jajek - 75 gr;
Masło - 250 gr;
Strąki wanilii - 2 szt;
Skórka pomarańczowa - 1 szt;
Rum - 50 gr;
Puree z mango - 150 gr;
Pektyna - 3 gr;
Brzoskwinie z puszki - 40 gr.
Proces przygotowania:
- Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie startera. W tym celu należy zmieszać mąkę, wodę i drożdże, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i gęste.
Zwiń ciasto w kulę i włóż do głębokiego naczynia, przykryj folią spożywczą. Możesz również umieścić ciasto w pojemniku z pokrywką. Pozostaw ciasto na noc w lodówce.
Następnego dnia możesz przystąpić do przygotowania ciasta. Aby to zrobić, należy za pomocą miksera wymieszać cukier, sól i mąkę, a następnie dodać do nich miód.
Następnym krokiem w mikserze jest dodanie zakwasu, wcześniej dzieląc go na małe kawałki, aby łatwiej mógł ingerować w ciasto.
Dodać wodę i żółtka. Wyrabiaj ciasto na 1 lub 2 prędkości miksera, aż będzie bardzo lepkie i gęste.
Następnie dodajemy po trochu drożdże i zagniatamy z masłem o temperaturze pokojowej, po łyżce deserowej na raz.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne.
Na samym końcu dodaj wanilię i skórkę pomarańczową.
Gotowe ciasto powinno być bardzo elastyczne. Zawinąć w folię i pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na równe części w zależności od kształtu, w jakim będziesz je piec. Obtocz kawałki w kulki i odstaw na kwadrans.
Umieść ciasto w natłuszczonej formie do muffinów, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy kęsy się zaparzą, pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie należy przygotować syrop do moczenia. Zagotować wodę, dodać laskę wanilii i cukier, następnie lekko przestudzić syrop i dodać do niego rum.
Zanurz całkowicie kuglof w ciepłym syropie i pozostaw do odsączenia na drucianym stojaku. Następnie obtoczyć w cukrze.
Następnie przyszła kolej na kompot. Podgrzej puree z mango do temperatury 40-50 stopni, dodaj cukier wymieszany z pektyną, a następnie doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę i dodać do masy.
Pozostawić kompot do ostygnięcia. Jeśli forma do pieczenia kuglofu nie ma otworów, łyżeczką zrobić otwory w każdym kawałku i włożyć do nich kompot.