Co można zrobić z ciasta drożdżowego

Na całym świecie z ciasta drożdżowego wyrabia się wiele pysznych rzeczy: pączki, placki, bułeczki, chleb - lista ta ciągnie się bardzo długo, zwłaszcza jeśli zagłębimy się w nazwy.

Uważa się, że ciasto drożdżowe po raz pierwszy pojawiło się w starożytnym Egipcie, a stało się to całkiem przypadkowo: kiedy gospodyni piekła chleb w zwykły sposób bez drożdży, w pobliżu warzono piwo, a komórki drożdży dostały się na ciasto, po czym zaczęły szybko rosnąć. Gospodyni oczywiście bardzo się zdziwiła, ale wszyscy uznali to za mistykę i cud, więc powtórzyli eksperyment z piwem i od tamtej pory Egipcjanie rozpieszczają się różnymi ciastami i plackami.

Pomimo tego, że starożytni Egipcjanie raczyli się ciastem drożdżowym już około pięciu tysięcy lat temu, udowodnienie, że fermentacja jest wynikiem działania organizmów żywych było możliwe dopiero w XIX wieku, a dokonał tego Ludwik Pasteur. Udowodnił on również, że proces fermentacji może być łatwo kontrolowany, a następnie pojawiły się inne rodzaje drożdży.

Od dawna panuje też przekonanie, że ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane w dobrym nastroju, z miłością i czułością - w przeciwnym razie ciasto po prostu się nie uda. Ponadto uważa się, że ciasto rośnie lepiej, jeśli śpiewa się wesołe piosenki, a do gotowania przystępuje się z czystymi rękami i czystym ubraniem.

W tym artykule opowiemy Wam, co można zrobić z ciasta drożdżowego dla wszystkich smaków: zarówno słodkich, jak i słonych.

Paszteciki z ciasta drożdżowego z pieczarkami

Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest ciasto, bo to właśnie ono sprawia, że jest ono wyjątkowo smaczne.

Niezbędne komponenty:

    Drożdże suche - 10 g; Mleko - 250 ml; Cukier - 60 gr; Jajka - 2 szt; Masło - 100 gr; Mąka - 500 gr; Pieczarki Opyatka - 500 gr; Cebula - 30 gr; Olej słonecznikowy - 60 g; Sól - 5 gr.

Proces przygotowania:

    Po pierwsze, podgrzej mleko w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, musi być ciepłe. Do szklanki mleka wsypujemy drożdże, sól i cukier, następnie dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy. Pozostałe podgrzane mleko wymieszać z jajkami i roztopionym masłem. Kiedy mieszanka drożdżowa zacznie bulgotać i rosnąć, wlej mieszankę jajek i mleka. Kolejnym krokiem jest dodawanie mąki do masy stopniowo i zagniatanie ciasta. Ciasto nie powinno być sztywne. Następnie gotowe ciasto przekładamy do głębokiego naczynia, przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie rosło, w tym czasie należy je kilkakrotnie zagnieść. Podczas gdy ciasto rośnie, rozgrzej olej roślinny na patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, aż będzie lekko złota. Opłucz i drobno posiekaj grzyby, a następnie dodaj je do cebuli i smaż do miękkości, a następnie schłodź farsz do temperatury pokojowej. Gdy ciasto odstaje - podzielić je na kilka równych kulek, wielkości kurzego jajka. Kulki zwijamy w naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy farsz, a następnie zaklejamy brzegi placków. W środku każdego placka pozostawić otwór. Posmaruj blachę do pieczenia masłem i ułóż na niej placki, a następnie pozostaw je na około kwadrans do zaparzenia. W czasie, gdy paszteciki się zaparzają, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj placki jajkiem. Piecz przez 20-25 minut, aż placki się zarumienią.

Zawijasy z sardynek

Sardynkowe wursty to takie danie z ciasta drożdżowego, które nie wymaga wiele czasu, pieniędzy, a efekt jest zaskakujący.

Niezbędne składniki:

    Koperek - 1 mały pęczek; Zielona cebulka - 1 mały pęczek; Oliwki z pestkami - 10 szt; Sardynki - 1 słoik; Jajo kurze - 3 szt; Ciasto francuskie - 250 gr.

Metoda:

    Po pierwsze, wyłóż sardynki z puszki na papierowe ręczniki, osusz je, a następnie ponownie osusz. W osobnej misce rozdrobnić widelcem sardynki. Oliwki pokroić na małe kawałki. Cebulę i koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Jajka po ugotowaniu wstawiamy na ogień na 7 minut, następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod bieżącą wodą na 5 minut, po czym jajka obieramy i kroimy w kostkę, można też użyć krajalnicy do jajek. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwki, sardynki, cebulę, koperek i jajka. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy wzdłuż na 4 paski. Na każdym pasku rozsmarować obficie nadzienie. Następnie zwijamy nadziane paski w roladki, spinamy brzegi i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200 stopni przez około 20 minut.

Austriak Kugloff

Kuglof to ciasto, które jest bardzo popularne w Niemczech, Austrii i Francji, zwykle przygotowywane między Bożym Narodzeniem a Wielkanocą. Danie nie różni się prostotą, ale rezultat może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych.

Niezbędne składniki:

    Mąka manitoba - 180 g; Woda - 540 gr; Drożdże świeże - 51,5 gr Mąka - 210 gr; Cukier - 295 gr Cukier - 295 gr; Miód - 20 gr; Cukier - 300 gr; Miód - 20 g; Cukier - 295 g; Miód - 6gr; Sól - 7 gr; Żółtka jajek - 75 gr; Masło - 250 gr; Strąki wanilii - 2 szt; Skórka pomarańczowa - 1 szt; Rum - 50 gr; Puree z mango - 150 gr; Pektyna - 3 gr; Brzoskwinie z puszki - 40 gr.

Proces przygotowania:

    Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie startera. W tym celu należy zmieszać mąkę, wodę i drożdże, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i gęste. Zwiń ciasto w kulę i włóż do głębokiego naczynia, przykryj folią spożywczą. Możesz również umieścić ciasto w pojemniku z pokrywką. Pozostaw ciasto na noc w lodówce. Następnego dnia możesz przystąpić do przygotowania ciasta. Aby to zrobić, należy za pomocą miksera wymieszać cukier, sól i mąkę, a następnie dodać do nich miód. Następnym krokiem w mikserze jest dodanie zakwasu, wcześniej dzieląc go na małe kawałki, aby łatwiej mógł ingerować w ciasto. Dodać wodę i żółtka. Wyrabiaj ciasto na 1 lub 2 prędkości miksera, aż będzie bardzo lepkie i gęste. Następnie dodajemy po trochu drożdże i zagniatamy z masłem o temperaturze pokojowej, po łyżce deserowej na raz. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Na samym końcu dodaj wanilię i skórkę pomarańczową. Gotowe ciasto powinno być bardzo elastyczne. Zawinąć w folię i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na równe części w zależności od kształtu, w jakim będziesz je piec. Obtocz kawałki w kulki i odstaw na kwadrans. Umieść ciasto w natłuszczonej formie do muffinów, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy kęsy się zaparzą, pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie należy przygotować syrop do moczenia. Zagotować wodę, dodać laskę wanilii i cukier, następnie lekko przestudzić syrop i dodać do niego rum. Zanurz całkowicie kuglof w ciepłym syropie i pozostaw do odsączenia na drucianym stojaku. Następnie obtoczyć w cukrze. Następnie przyszła kolej na kompot. Podgrzej puree z mango do temperatury 40-50 stopni, dodaj cukier wymieszany z pektyną, a następnie doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Pozostawić kompot do ostygnięcia. Jeśli forma do pieczenia kuglofu nie ma otworów, łyżeczką zrobić otwory w każdym kawałku i włożyć do nich kompot.