Co można zrobić z mięsa mielonego

Faszerowane warzywa, zupy, makarony, liczne drugie dania - to w żadnym wypadku nie jest pełna lista tego, co można zrobić z mięsa mielonego. Mięso mielone jest znacznie szybsze w przygotowaniu niż mięso w całości. Mimo to, jest to pożywne i smaczne danie. Ważne jest, aby zrozumieć, że dla każdego dania należy wziąć inną wersję mięsa mielonego. Na przykład, kurczak mielony jest idealny do gotowania przepisów dla dzieci. Mięso mielone mieszane, składające się z mięsa wieprzowego i wołowego, jest doskonałym rozwiązaniem na półprodukty: kotlety, pierogi, klopsiki. Mielona wołowina nadaje się do przyrządzania pysznych pasztetów, hinkali, kotletów do hamburgerów.

Dość popularne na całym świecie są potrawy z mięsa mielonego, przepisy z tego produktu mogą być dość oryginalne. Na przykład, roladki z mięsa mielonego są idealne na świąteczny stół. Można je pokroić w cienkie plasterki i podać jako przystawkę. Jeśli chcesz, aby danie wyszło pyszne, musisz zrobić mięso mielone samodzielnie, a nie kupować gotowy produkt. W tym przypadku będziesz mieć pewność co do jego jakości.

Przepisy z mięsa mielonego w pośpiechu

Istnieją proste dania z mięsa mielonego twisty. Są one pod władzą nawet początkujących gospodyń, które mają niewielkie doświadczenie w gotowaniu. Poniższy przepis idealnie nadaje się na szybką, obfitą przekąskę. Przyda się również podczas piknikowej wyprawy. Mini pizza pozwoli Ci na przekąskę w oczekiwaniu na danie główne.

Jako podstawę do pizzy użyj zwykłej bagietki. Mielona wołowina jest lepsza do spożycia. W tym przypadku pizza będzie dość sycąca. Jeśli chodzi o główne składniki, konieczne jest, aby wziąć mięso mielone i ser. Inne składniki dodaje się według uznania!

Składniki:

    Bagietka - 1 sztuka lub kilka małych/ w zależności od ilości porcji; Mielona wołowina - 500 gr; Pomidory - 1 świeży lub w ich własnym soku; Mozzarella - 250 gramów; Bazylia - 1 mały pęczek; Olej roślinny - 2 łyżki stołowe; Sól i czarny pieprz - do smaku; Pieprz czarny - do smaku; Oliwki - 10-12 szt; Kukurydza - 2 łyżki stołowe.

Metoda przygotowania:

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, w nim smażyć mięso mielone do miękkości, dodać sól i czarny pieprz. Z reguły proces ten trwa około 8-10 minut. Ważne jest, aby dokładnie rozbić mięso mielone, tak aby nie było dużych kawałków; Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gulaszu z mięsem mielonym. Gotuj przez około 10-15 minut, aż nadmiar wilgoci odparuje; Przy bagietce odciąć wierzch, usunąć większość miękiszu. Musimy zachować chrupiącą podstawę. Włóż bagietkę do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty. Chcemy, żeby trochę przeschło; Gdy mięso mielone będzie już gotowe, dodaj do niego posiekaną bazylię, oliwki i kukurydzę; Mięso mielone przełożyć do bagietki i posypać rozdrobnioną mozzarellą. Włóż kanapki do nagrzanego piekarnika na kolejne 5 minut; Danie podawać do stołu na gorąco. Chociaż nawet po schłodzeniu leniwa pizza będzie równie apetyczna!

Podobnie można faszerować ziemniaki i cukinię. Oczywiście takiego dania nie można nazwać leniwą pizzą, ale będzie to nie mniej pyszna i jeszcze bardziej zdrowa opcja na szybką przekąskę.

Co ugotować na obiad z mięsa mielonego?

Jeśli zastanawiacie się, co szybko ugotować z mięsa mielonego na obiad, to rozważcie przepis na makaron flotsky. W oryginale danie to robi się bardzo prosto. W tym samym czasie, jeśli zmienisz trochę przepis, możesz uzyskać prawdziwe arcydzieło umiejętności kulinarnych.

Jak wiadomo, makaronu z serem nie da się zepsuć. Dlatego też ser powinien być używany w dużych ilościach. Jeśli chodzi o konkretny typ, nie ma żadnych zaleceń. Lepiej jest wziąć ten, który dokładnie Ci się podoba.

Składniki:

    Mielona wołowina - 600 gramów; Makaron - 300 gramów; Pasta pomidorowa - 4 łyżki stołowe; Świeży pomidor - 1 szt; Cebula - 1 główka; Czosnek - 1 ząbek; Olej roślinny - 2 łyżki stołowe; Ser twardy - 150 gr; Sól, czarny pieprz - do smaku; Świeże zioła - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Ugotować makaron do miękkości w lekko osolonej wodzie. Lepiej, żeby były miękkie na zewnątrz i jędrne w środku, czyli jak mówią Włosi "na zębach"; Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażyć warzywa przez 5 minut na gorącym oleju; Mięso mielone wrzucamy na patelnię i dusimy przez 10-15 minut. Ważne jest, aby duże kawałki rozbić łopatką lub widelcem; Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora, dobrze wymieszać masę. Następnie wlać ½ szklanki wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez około 15 minut, aż wilgoć odparuje; Dodaj makaron do farszu i dokładnie wymieszaj. Wyłączyć ogrzewanie. Posypać danie tartym serem i świeżą zieleniną. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 10-15 minut; Rozłóż danie na talerze i podawaj!

Pożywne kotlety z kaszą gryczaną

Jeśli nie chcesz łączyć z różnymi dodatkami mięsa mielonego, idealne będą przepisy na kotlety z komponentem zbożowym. Są one bardzo pożywne i smaczne. Lepiej jest je przyrządzić z mielonego kurczaka. W tym przypadku mięso mielone powinno być pobierane z piersi. Jest oczywiście trochę sucha, ale jeśli dusimy kotlety w sosie pomidorowym, otrzymamy dość soczyste danie.

Jeśli chcesz, aby kotlety były chrupiące, należy je panierować i smażyć na oleju roślinnym. Mimo swojej prostoty, danie jest dość oryginalne. Jednocześnie można z nim eksperymentować.

Składniki:

    Mielony kurczak - 500 gramów; Kasza gryczana - ½ szklanki; Jaja kurze - 2 szt; Cebula - 3 główki; Marchew - 1 szt; Pasta pomidorowa - 3 łyżki stołowe; Mąka - 3 łyżki stołowe; Sól i przyprawy - do smaku; Olej roślinny - 4 łyżki stołowe.

Metoda przygotowania:

    Grykę płuczemy, wrzucamy do durszlaka, aby odsączyć nadmiar wody i wysyłamy do rondla. Kaszę gryczaną zalać 1 szklanką wody, posolić i gotować do gotowości. Jeśli chcesz, możesz ugotować kaszę gryczaną wieczorem. Rano odstawić kaszę do zaparzenia; Cebulę zmielić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem mielonym, solą i przyprawami. Dodać kaszę gryczaną i jajka kurze, zagnieść masę do uzyskania jednolitej konsystencji; Mokre ręce formują placki, kupują je w mące, a następnie smażą na gorącej kratce w oleju roślinnym; Gotowe kotlety układamy w rondlu lub na głębokiej patelni; Aby przygotować sos, podsmaż do miękkości startą marchewkę i posiekaną cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Sos dusimy przez 3-5 minut. Następnie dodajemy sól, czarny pieprz. Jeśli jest dużo kwaskowatości dodajemy trochę cukru; Polać kotlety sosem. Dusimy je przez około 40 minut pod zamkniętą pokrywką. Jeśli w sosie jest za mało płynu, warto dodać odrobinę wody.

Dania z mięsa mielonego są dość urozmaicone i proste. Jest sporo oryginalnych opcji na przystawki. Na przykład jajka faszerowane mięsem mielonym. Pomidory gotowane w podobny sposób. Ważne jest, aby brać tylko świeże produkty, a danie na pewno się uda!

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografią

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Smaczne przepisy na ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!