Co zrobić na obiad

Każda gospodyni domowa prędzej czy później staje przed pytaniem, co ugotować na obiad, aby sprawić sobie przyjemność i zaskoczyć najbliższych. O ile w zimie można jeszcze stać przy kuchence, to w gorącym sezonie gotowanie staje się wyzwaniem.

Dlatego ważne jest, aby znaleźć uniwersalne przepisy, które gotują się szybko, ale są pyszne i zdrowe. Poniższe przepisy udowodnią, że obiad można przygotować szybko i bez wysiłku w bardzo krótkim czasie.

"Letnia uczta".

Obfite i pożywne letnie danie Ratatouille będzie ozdobą nie tylko codziennego, ale i uroczystego stołu. Danie ma działanie energetyzujące, a swoim jasnym wyglądem poprawia nastrój.

Nawet małe dzieci, które są wybredne w stosunku do warzyw, polubią Ratatouille. Sos serowy wyostrzy smak warzyw i przedstawi je w nowym świetle.

Niezbędne składniki do gotowania:

    Cukinia - 250 gr; Bakłażan - 200 gr; Pomidory - 300g; Ziemniaki - 500 g; Ser twardy - 150 gr; Mleko - 500 ml; Jajka - 2 szt; Starta gałka muszkatołowa - na czubku noża; Olej roślinny - 30 ml; Sól - do smaku; Pieprz czarny mielony - do smaku.

Kolejność gotowania:

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Cukinię i bakłażana kroimy w kółka o szerokości do 5 mm. Plastry cukinii i bakłażana umieścić w dużej misce, dobrze posolić i pozostawić na 20-30 minut, aby usunąć nadmiar wilgoci z warzyw. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kółka tej samej szerokości co cukinia. Umyj pomidory i pokrój je w kółka. Szeroka forma do pieczenia obficie natłuścić olejem roślinnym, zwrócić szczególną uwagę na boki. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi, ostrożnie ułóż warzywa, na przemian cukinię, bakłażana, ziemniaka i plastry pomidora. Posolić i popieprzyć warzywa na wierzchu. Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce. Wymieszaj mleko, jajka i przyprawy trzepaczką, aż masa będzie gładka. Warzywa polać sosem. Włóż naczynie z ratatouille do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 35 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser chrupiący i złoty.

Ratatouille w sosie serowym jest bezbłędnie pyszne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Aby danie było bardziej obfite i pożywne, między warzywa można włożyć lekko pokrojonego kurczaka lub filet wieprzowy. Mięsna wariacja na temat ratatouille sprawia, że jeszcze długo po obiedzie jesteś syty.

Cukinia i bakłażan są bardzo przydatne dla organizmu, dlatego należy je spożywać w sezonie. Warzywa wzmacniają tkanki kostne, korzystnie wpływają na układ krążenia i przyspieszają przemianę materii.

"Haute Cuisine"

Bułki a la Cordon Bleu z sosem śmietanowym w domu? Łatwe. Wystarczy 20 minut wolnego czasu i odrobina wyobraźni. Filet z kurczaka jest niesamowicie delikatny i soczysty. Jako dodatek, sałatka z sezonowych warzyw polana oliwą z oliwek będzie idealna.

Składniki na potrawę:

    Pierś z kurczaka - 600 gr; Ser twardy - 150 gr; Szynka - 150 gr: Krem 25% (20-33%) - 100 ml; Pietruszka - 30 g; Czosnek - 3 ząbki; Pieprz czarny mielony - do smaku; Olej roślinny - 30 ml; Sól - do smaku.

Kolejność gotowania:

    Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokrój filet na trzy części. Każdą część lekko ubić tłuczkiem. Lekko posolić kotlety. Ser i szynkę pokroić w cienkie plasterki. Na każdym kotlecie położyć jeden lub dwa plasterki szynki i sera. Zwiń filet tak, aby farsz znalazł się w środku. Najważniejsze jest to, aby bułka była zwarta, aby się nie rozpadła. Aby mieć pewność, że się nie rozpadnie, można ją spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Smażyć bułki na złoty kolor z każdej strony. Obrać ząbki czosnku, pietruszkę drobno posiekać. Dodaj śmietanę, zioła i czosnek, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, na patelnię z roladkami. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Dusimy, aż pozostanie połowa kremu.

Roladki cordon bleu możesz udekorować czym tylko chcesz. Odpowiednia jest sałatka warzywna, puree ziemniaczane, ziemniaki smażone lub gotowane, ryż, kasza gryczana lub nawet fasola.

Każdy dodatek doskonale współgra z roladkami z kurczaka, które dzięki szynce i serowi stają się soczyste. A jeśli polejesz je kremowym sosem, który ma lekką nutę przypraw, goście i rodzina będą zachwyceni.

"Szczypta Orientu

Laghman to danie, które idealnie nadaje się do urozmaicenia zwykłej diety. Przepis został wymyślony tak dawno temu, że istnieje ponad tysiąc odmian lagmana.

To danie jest idealne na lunch. Sycą na długo, ale nie pozostawiają uczucia ciężkości w żołądku.

Niezbędne składniki do gotowania:

    Makaron - 60 gr; Filet z kurczaka - 300 gr; Pomidory - 250 gr; Papryka słodka - 100 gr; Marchew - 300 g; Cebula - 300 g; Pasta pomidorowa - 40 g; Cukier - do smaku; Sól - do smaku; Pieprz czarny mielony - do smaku; Olej roślinny - 40 ml; Natka pietruszki - do smaku.

Kolejność przygotowania:

    Filet z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy błonki, żyłki i resztki tłuszczu, jeśli to konieczne. Mięso drobiowe kroimy w średniej wielkości kostkę. Na głęboką patelnię lub kociołek dodajemy olej roślinny i rozgrzewamy go. Zmniejszyć ogień pod naczyniami do średniego, włożyć pokrojone filety z kurczaka i smażyć przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Podczas gdy filet się smaży, obierz marchew i cebulę. Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do drobiu. Piecz filet z warzywami przez kolejne 7-9 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a marchewka miękka. Opłukać paprykę i usunąć nasiona. Pokroić w kostkę lub plastry, dodać do kociołka z filetami z marchwi i cebuli. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę i dodać do kociołka. Do warzyw i mięsa dodajemy sól i małą szczyptę cukru. Dusić filet z kurczaka z warzywami pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut. Podczas duszenia mięsa zagotować wodę w osobnym garnku, posolić ją i ugotować makaron, zgodnie z instrukcją, tyle, by gotował się na średnim ogniu 5-8 minut. Gotowe kluski, przerzucić na durszlak. Kiedy kurczak i warzywa będą już uduszone, dodaj do kociołka koncentrat pomidorowy i 100 ml czystej wody. Delikatnie wymieszać, przykryć i dusić, aż woda zacznie wrzeć.

Gdy kurczak i warzywa są już gotowe, można przystąpić do podawania. Aby to zrobić, trzeba umieścić makaron w głębokim talerzu, a na wierzchu fileta z kurczaka, duszone z warzywami. Następnie udekoruj danie drobno posiekaną natką pietruszki.

"Symfonia

Co to za obiad bez smacznego i zdrowego deseru? Muffinki marchewkowe byłyby idealnym zakończeniem posiłku.

Marchew jest bogata w witaminy, minerały i olejki eteryczne, które mają pozytywny wpływ na narządy wzroku, skórę i cały organizm. Deser poprawi Twoje samopoczucie i doda Ci energii.

Niezbędne składniki do gotowania:

    Starta marchew - 1 łyżka; Jajka - 3 szt; Olej roślinny - 10 ml; Mąka pszenna - ¾ łyżki; Cukier - 170 gr; Sól - szczypta; Rozczyn ciasta; Cukier puder - do dekoracji.

Sekwencja przygotowania:

    Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jednorodnej konsystencji. Masa powinna wzrosnąć kilkakrotnie. Dodać olej roślinny i dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną i dodać proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, aby upewnić się, że nie ma grudek. Dodaj startą marchewkę do ciasta i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Posmarować olejem formę do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto marchewkowe przez 30-45 minut. Sprawdź gotowość za pomocą wykałaczki lub drewnianego szpikulca, na powierzchni nie powinno być grudek ciasta. Wyjmij ciasto z formy i połóż na ładnym naczyniu. Posypać cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe jest niezwykle smaczne nawet na ciepło, trudno się oprzeć, aby nie zjeść go całego na raz. Deser jest umiarkowanie słodki, ale nie przesłodzony. Ciasto marchewkowe to świetna opcja dla dziecka, które nie lubi marchewki.

Gotowanie obiadu, nawet dla dużej rodziny, jest łatwe. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie potrawy i użyć wyobraźni podczas gotowania. Wtedy każde danie będzie wyjątkowe i bardzo smaczne.

Możesz również polubić:

Przepis na chichin z ziemniakami i serem

Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne

Ciasteczka z wróżbą: Przepis z fotografią

Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!