Co zrobić na śniadanie

Zrównoważone menu rano to właściwy sposób na rozpoczęcie dnia, klucz do energii i dobrego samopoczucia. Od tego, co ugotujesz na śniadanie, zależy nie tylko dzisiejsze uczucie sytości, ale także jutrzejsze zdrowie układu pokarmowego. Nie mniej ważny wpływ mają produkty, które jesz rano, stan twojej figury. Przecież właściwe śniadanie - to węglowodany złożone, które są powoli trawione, przedłużając uczucie sytości, a jednocześnie pozostają lekkie i niskokaloryczne. Jakie potrawy spełniają te wymagania - proponujemy dowiedzieć się dalej.

Kaszka ryżowo - dyniowa

Kaszka ryżowa wielu osobom kojarzy się z absolutnie niesmacznym jedzeniem dietetycznym. Ale w tym połączeniu jest po prostu boska, więc polecamy przyrządzić ją na śniadanie dla całej rodziny. Jasna dynia dodaje kolorowego nastroju na talerzu. Nasyca porcję witaminami, mikroelementami niezbędnymi do zdrowego wzrostu. Razem tworzą niesamowity tandem, który zachwyca swoim smakiem i wyglądem.

Użyj:

    500 g dyni; ½ łyżki ryżu; 1,5 łyżki mleka; 2 łyżki cukru; Szczypta soli; Masło i cynamon do smaku (można pominąć).

Jak gotować:

    Owsianka ryżowo-dyniowa to coś, co możesz przygotować na poranne śniadanie. Danie przygotowuje się dość szybko, więc nie ma potrzeby gotowania kaszki dzień wcześniej. Ryż myje się i gotuje w proporcji 1 do 2. Dynię obrać, pokroić na dowolne kawałki średniej wielkości. Dynię włożyć do rondla, zalać mlekiem. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Gdy dynia będzie miękka, za pomocą wyciskacza nadaj jej konsystencję purée. Do tego czasu ryż powinien być już ugotowany. Ugotowany ryż przełożyć do puree dyniowo-mlecznego, dodać cukier, odrobinę soli dla zrównoważenia smaku. Możesz również dodać szczyptę wanilii lub cynamonu (opcjonalnie). Składniki po zagotowaniu gotować razem przez 5 minut. Dodaj odrobinę masła do gotowej kaszki lub porcji.

Zapiekanka owsiana z jagodami

Zapiekanka to coś, co można zrobić na śniadanie jest bardzo wskazane. Taki poczęstunek ucieszy całą rodzinę, a dzieci będą szczególnie zachwycone. Danie przygotowuje się szybko, proces pieczenia nie wymaga stałej kontroli. Wszystko czego potrzebujesz to 10-15 minut na przygotowanie i 30 minut na pieczenie.

Użyj:

    150 gramów płatków owsianych; 1 jajko; 1 jabłko; 50 gr. czereśni; 320 ml wody; 2 łyżki cukru; ½ łyżeczki cynamonu; 1 łyżka jąder orzecha włoskiego; Odrobina oleju do natłuszczenia foremek.

Jak gotować:

    Odmierz płatki do miski, zalej je wrzącą wodą i przykryj pokrywką lub talerzem. Odstawić na 10 minut i przecedzić przez wodę. Owsianka to coś, co możesz zrobić szybciej na śniadanie. Ale zapiekanka okaże się pyszną i niezwykłą interpretacją. Podczas gdy płatki owsiane pęcznieją, włączamy piekarnik na 180 stopni i zabieramy się za przygotowanie jabłek. Owoce obrać ze skórki i gniazda nasiennego, pokroić na małe kawałki. Użyj świeżych wiśni bez pestek lub mrożonych. Te ostatnie należy rozmrozić przed użyciem. Ciecz, która spływa, nie jest wykorzystywana. Dodać wiśnie do jabłek. Wymieszać nadzienie owocowe z płatkami owsianymi. Dodać cukier, jajko i cynamon. Dobrze wymieszać. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania. Masę owsianą wyłożyć do formy, rozsmarować. Posypać orzechami, piec 30-40 minut. Gotowe danie ma przyjemny smak na zimno i na ciepło.

Apetyczna kaszka kukurydziana

Owsianka niesłodzona to coś, co warto zrobić na śniadanie polecane dla mężczyzny. W tym przepisie połączenia smakowe są dobrze dobrane. Danie już w trakcie gotowania kusi smakami, na talerzu wygląda bardzo apetycznie. Jeśli raz spróbujesz choć łyżkę, nie będziesz niezadowolony, aby zjeść to wszystko, każdy ostatni okruch.

Użyj:

    150g kaszy kukurydzianej; 70 gr. sera topionego; 2 jajka; 30 gr. masła; Sól do smaku; Szczypta curry, tymianku, mielonego czarnego pieprzu.

Jak gotować:

    Jajka ugotować na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania). W garnku doprowadzamy do wrzenia 700 ml wody. Do gotującej się wody odmierzyć kaszę w podanych gramach. Wlać, ciągle mieszając. Doprawić solą i mieszać przez pierwsze 3-5 minut gotowania. Następnie nałóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Podczas gdy baza się gotuje, przygotuj nadzienie - aby szybciej zrobić owsiankę na śniadanie. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Serek topiony pokroić w kostkę i dodać kawałki masła. Po 15 minutach gotowania dodać farsz do kaszy, wymieszać. Gotować jeszcze przez 5-7 minut, wyłączyć. Danie podawać na gorąco, udekorować startym gotowanym jajkiem lub gałązką koperku.

Soczewica z warzywami

Soczewica jest bogata w witaminy, minerały, białka i aminokwasy. Jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie zdrowego i pożywnego, koniecznie wypróbuj ten przepis ponownie. Soczewica duszona z warzywami okazuje się pyszna. Jego korzyści dla organizmu dzieci i dorosłych są w ogóle trudne do przecenienia.

Użyj:

    2 standardowe filiżanki soczewicy; 1 marchewka; 1 cebula; 100 gr. masła; Pieprz, sól do smaku.

Jak gotować:

    Soczewicę umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondla o grubych ściankach. Wypełnić produkt wodą w proporcji 1 do 2 (woda). Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez 30 minut pod przykryciem. Warzywa obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem (ok. 50g). Pokrojone warzywa podsmażamy do połowy. Dodaj do kaszy resztę oleju i ugotowane na parze warzywa. Wymieszać, dodać pieprz i przyprawy według uznania, wyłączyć ogień. Kaszę podawać na gorąco.

Zapiekanka serowa z owocami

Zapiekanka twarogowa to co zrobić na śniadanie będzie świetnym pomysłem. Takie danie - solidne korzyści dla organizmu i minimum kalorii. Aby twarożek był lżejszy, bardziej soczysty, polecamy dodać do niego owoce. Dzięki nim apetyczny kęs będzie o wiele smaczniejszy.

Użyj:

    500 g. twarogu; 2 jajka; 4 łyżki semoliny; 2-3 łyżki cukru; 1 łyżka oleju słonecznikowego; 50 gr. rodzynki (lub inne suszone owoce); 3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 jabłka; 2 brzoskwinie.

Jak się przygotować:

    Do twarogu dodać jajka, śmietanę (2 łyżki) oraz cukier i ubić masę. Użyj blendera, miksera lub tradycyjnego bębna do zacierania. Rodzynki gotować we wrzącej wodzie przez 5 do 10 minut. Albo użyj tego, co najbardziej lubisz na śniadanie w zapiekance (śliwki, suszone morele, owoce kandyzowane). Włączyć piekarnik na 190 stopni, aby dobrze się nagrzał. Posiekaną masę przełożyć do miski (jeśli używamy blendera), dodać olej słonecznikowy, kaszę mannę. Wymieszać, dodać suszone owoce. Pozostawić masę do spęcznienia w semolinie. Przygotować owoce. Obrać jabłko, przekroić na 4 części, usunąć rdzeń. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć kość, miąższ pokroić na duże kawałki. Wysmarować masłem tortownicę, posypać odrobiną kaszy manny. Na dnie układamy kawałki owoców w przypadkowej kolejności. Na wierzchu rozsmarować masę twarogową. Polej wierzch pozostałą kwaśną śmietaną. Pozostawić do zapieczenia na 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

Auchan