Co zrobić z cukinii szybko i smacznie

Auchan

Czy wiesz, że z botanicznego punktu widzenia cukinia jest owocem? Musisz być zaskoczony! W końcu, częściej niż nie, wiele osób myśli o tym, co zrobić z cukinii szybko i smacznie jako warzywo. Ten smaczny, zdrowy i niedrogi składnik jest mocno zakorzeniony w kuchniach całego świata, a pochodzi z Ameryki Środkowej. Kucharze, dietetycy docenili jego skład chemiczny i korzyści dla organizmu.

Właściwości odżywcze cukinii

Cukinia nie zawiera tłuszczu, a ponadto jest bogata w wodę i błonnik. Właściwości te wspomagają zdrowe krążenie krwi. Niska zawartość sodu i wysoka zawartość potasu pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi, a błonnik, taki jak polisacharydy w cukinii, obniża poziom cholesterolu. Co oznacza, że zastanowienie się nad tym, co zrobić z cukinii szybko i smacznie jest dziś warte rozważenia dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.

"Letnia dynia zawiera również przeciwutleniające i przeciwzapalne fitoskładniki. Zawiera witaminy B6, C i K, ryboflawinę, kwas foliowy, a także minerały takie jak potas i mangan, beta-karoten, zeaksantynę i luteinę. Te ostatnie są szczególnie przydatne dla utrzymania i poprawy zdrowia oczu. Pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak jaskra, zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Korzystne działanie antyoksydantów wpływa na zdrowie i urodę skóry.

Cukinia pieczona z parmezanem

Najprostszą rzecz do przygotowania z cukinii szybko i smacznie może przygotować nawet uczeń - pieczone kółka z serem i ziołami. Taki smakołyk może być podawany jako danie główne. W sezonie dostępnych warzyw z ogrodu, boczne danie z cukinii będzie miało szczególnie bogaty smak.Użyj ich z dowolnymi stekami, pieczonym kurczakiem, gotowanym mięsem.

Zestaw produktów:

    4 średnie cukinie; 3 łyżki oleju z oliwek (słonecznikowego); 1/4 łyżki tartego parmezanu; 1 cebula; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (czosnku, bazylii).

Kolejność gotowania:

    Garnirunek z cukinii - co zrobić z cukinii jest szybki i pyszny polecamy dzisiaj. To świetny dodatek do obiadu lub kolacji, dobra przekąska na świąteczny stół. Cukinię umyć, wytrzeć z nadmiaru wilgoci. Odciąć końce z obu stron, pokroić w kółka o grubości ok. 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podgrzej 2 łyżki oleju na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim lub małym ogniu. Delikatnie gotuj, aż cebula się zarumieni, około 10-11 minut. Dodać krążki z cukinii. Posolić, posypać pieprzem i tymiankiem, dodać pozostałą oliwę. Zwiększyć temperaturę do średniej. Kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż cukinia zacznie brązowieć. Posypać parmezanem i podawać na ciepło.

Lasagna z cukinii

Warzywna lasagne to coś, co nawet kawaler może zrobić z cukinii szybko i smacznie. Trochę bardziej skomplikowany niż poprzedni, ale nadal prosty, na pewno Ci się spodoba. Cukinia jest cennym źródłem błonnika. Ich spożycie znacznie zmniejszy zapotrzebowanie na węglowodany, przedłuży uczucie sytości. Oznacza to, że plastry tego warzywa mogą stać się godną alternatywą dla makaronu w popularnej lasagne. Przygotuj danie z beztłuszczowym indykiem i nasyć się zdrowym, niskokalorycznym, a co najważniejsze smacznym posiłkiem.

Zestaw produktów:

    4 cukinie; 900 g chudego mielonego mięsa z indyka 400g świeżych pomidorów 1 czerwona papryka 1 szpinak; 3 ząbki czosnku; ½ cebuli; 2 jajka; 1 łyżka oleju z oliwek (słonecznikowego); 1 łyżka suszonej pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; 1 łyżka suszonego oregano; ½ łyżeczki soli lub do smaku; ¾ łyżki tartej mozzarelli; ¼ łyżki tartego parmezanu; 400 g ricotty; 85 g koncentratu pomidorowego.

Kolejność gotowania:

    Lasagna to coś, co z cukinii można zrobić szybko i pysznie w piekarniku. Włączyć ogrzewanie do 325 stopni. Opłucz cukinię, pokrój ją wzdłuż mandoliną lub nożem, ale tak cienko, jak tylko możesz pokroić ją w całości. Następnie drobno posiekać czerwoną paprykę, cebulę, szpinak i czosnek, odstawić. Osobno zetrzeć parmezan i mozzarellę, odstawić. Postawić patelnię na średnim ogniu i wlać oliwę z oliwek. Wlać cebulę, czosnek i farsz z indyka na patelnię na rozgrzaną powierzchnię i gotować, aż indyk będzie w połowie gotowy (pół różowy). Dodaj pokrojoną paprykę i szpinak i gotuj, aż indyk będzie w pełni ugotowany (nie będzie już różowy). Odsączyć z nadmiaru płynu. W osobnej misce wymieszaj razem pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, bazylię, oregano i sól. Oddzielić do miski z 2 łyżkami stołowymi i odstawić. Dodaj mieszankę pomidorową do mielonego indyka i dokładnie wymieszaj. Zdejmij mieszankę z indyka z ognia. W osobnej misce wymieszaj ricottę i jajka. Odstawić na bok. Aby przygotować szybką i smaczną lasagne z cukinii, użyj poręcznej formy. Wymiary około 20x30cm, można też użyć dwóch mniejszych foremek do porcjowania. Umieść 2 łyżki pozostałej mieszanki pomidorowej w misce na dnie naczynia. Spłaszczyć spód. Ułóż pierwszą warstwę plastrów cukinii wzdłuż lub wszerz. Około 1/3 objętości plastra powinna trafić na miejsce. Dodaj ½ mieszanki mięsnej, a następnie dodaj kolejną warstwę plasterków cukinii (kolejną 1/3 ilości plasterków). Dodaj mieszankę ricotty i jajek i lekko posyp ¼ szklanki startej mozzarelli. Ułożyć ostatnią warstwę cukinii (ostatnią 1/3). Dodajemy resztę sosu mięsnego. Posypać pozostałą ½ szklanki startej mozzarelli, ¼ szklanki startego parmezanu. Można również posypać ½ łyżki suszonej pietruszki lub 1 łyżką świeżej pietruszki dla dekoracji. Piec przez 50-60 minut, aż ser zacznie bulgotać, a wierzch się zrumieni.

Ciasteczka z cukinii.

Tak, tak, ciasteczka to jest właśnie to, co można szybko i pysznie zrobić dla dzieci z cukinii. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz stopniowo przyzwyczajać swoje dziecko do zdrowych słodyczy. Miękkie i aromatyczne ciasteczka z kawałkami czekolady i aksamitnym środkiem przejdą Twoje najśmielsze oczekiwania. Wizualnie warzywo jest prawie niewyczuwalne w tym ciastku. Ale nie tylko nawilża teksturę, ale także dodaje witamin i błonnika do ciasteczek.

Lista produktów spożywczych:

    1,5-2 łyżki startej cukinii; 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej; 2 jajka; 1 łyżeczka wanilii; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka jąder orzecha włoskiego; 1 łyżka półsłodkich wiórków czekoladowych; 1 łyżka wiórków kokosowych z cukrem; ½ łyżki rodzynek.

Kolejność gotowania:

    Aby szybko i smacznie przygotować ciasteczka z cukinii, nastaw piekarnik na nagrzanie do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć naoliwionym pergaminem. Rozgnieć nożem jądra orzechów włoskich. Zalej rodzynki wrzątkiem, pozwól im trochę napęcznieć, dobrze wypłucz, a następnie odcedź wodę. W poręcznym pojemniku zmiksuj masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dla wygody użyj miksera lub trzepaczki. Wbić jajka i dodać wanilię. Wymieszać z drobno startą cukinią. Osobno, ale w jednej misce, przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodać do masy cukiniowej. Aby szybko i smacznie przygotować ciasteczka z cukinii, dodaj do ciasta orzechy, wiórki czekoladowe, rodzynki (lub inne suszone owoce do smaku) i kokos. Łyżeczką stołową nakładać ciasto na blachę do pieczenia. Piec przez 15-20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Gotowe ciasteczka przenieś na stojak do studzenia. Powtórz to samo z pozostałym ciastem.

Zupa przecierowa z cukinii

Cukinia zwykle daje o wiele więcej plonów niż rolnik jest w stanie zjeść. Skorzystaj z tego przepisu, aby zrobić szybką i smaczną zupę z cukinii, gdy masz nadmiar domowej cukinii. Do bazy można dodać różne rodzaje mięsa, smakoszy wędzonych produktów smakowych - będzie pysznie!

Zestaw produktów:

    450g cukinii; 1 cebula; 4 ząbki czosnku; 0,5 l bulionu z kurczaka; 1 łyżka mielonego curry; 150 ml śmietany; Sól, biały pieprz; 1 pierś z kurczaka, na życzenie bekon.

Kolejność przygotowania:

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię opłukać, grubo posiekać. Zamarynować pierś z kurczaka w szczypcie pieprzu i curry. Rozgrzać dużą patelnię z wysokimi bokami na średnim ogniu, smażyć aż do momentu, gdy będą ugotowane. Przełóż pierś z kurczaka na talerz, dodaj trochę oleju na tę samą patelnię. Włożyć posiekaną cebulę i czosnek, wymieszać do połączenia. Dodać curry, smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut. Wrzucić cukinię, wlać filiżankę bulionu, gotować 10 minut lub do miękkości cukinii. Wlej masę do miksera i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej z blendera do rondla lub z powrotem na patelnię. Dodać pozostały bulion z kurczaka, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mieszać, aż będzie gorąca. Pierś pokroić w plastry. Podawać zupę w miseczkach, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.

Zapiekanka z cukinii z warzywami

Zapiekanka to coś, co można zrobić szybko i pysznie z cukinii, aby cieszyć się obfitością świeżych, sezonowych warzyw. Ten przepis z cukinią, warzywami i serem mozzarella doda smaku do Twojego dnia. Podawaj porcję ze świeżym, chrupiącym włoskim pieczywem, pikantnym aioli i ciesz się smakiem już dziś.

Zestaw produktów:

    450 g cukinii; 2 łyżki oliwy z oliwek; 2-3 cebule; 6 kromek, pokrojonych po przekątnej, włoskiego chleba (ok. 170 g); 450 g pomidorów; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 3 ząbki czosnku; 230 g mozzarelli; 400 ml bulionu z kurczaka; 1/4 łyżki aioli z czerwonej papryki.

Kolejność gotowania:

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni; Pokrój pomidory w kostkę, umieść w durszlaku, aby sok spłynął do głębokiej miski. Obrać cebulę i drobno ją posiekać. Cukinię przepołowić, cienko pokroić w półpierścienie. Czosnek obrać, posiekać. Podgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim lub wysokim ogniu. Włożyć cebulę, smażyć przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Umieść pomidory w średniej wielkości misce. Dodać bazylię, tymianek, pieprz i czosnek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Połowę cebuli ułożyć na dnie formy. Na wierzchu ułożyć 3 kromki chleba. Na wierzchu chleba ułóż drugą połowę cebuli, ½ mieszanki pomidorowej, połowę cukinii i połowę sera. Powtórz warstwy, kładąc na wierzchu kolejne kromki chleba. Zalać zapiekankę bulionem, przykryć pokrywką lub folią i piec 30 minut. Odkrywamy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 25 minut lub do momentu, aż wierzch zacznie się brązowić.