Cukiniowy suflet, jedzony nawet przez tych, którzy nie lubią cukinii

Przepis na suflet z cukinii to obowiązkowa pozycja w każdej gospodyni domowej, ponieważ jest to jedno z najbardziej popularnych letnich dań. Cukinia ma minimalną ilość kalorii i dlatego jest uważana za dietetyczne warzywo. I to nie jest zaskakujące, ponieważ ma tylko 17 kilokalorii na 100 gramów. Przy tak znakomitych właściwościach, cukinia wyróżnia się również doskonałym smakiem, dzięki czemu można z niej przyrządzić wiele pysznych dań. Ten delikatny suflet z cukinii z pewnością zostanie doceniony przez Twoją rodzinę i przyjaciół.

Wykonanie sufletu z cukinii

Potrawę można przygotować według klasycznego przepisu, lub dodać do zwykłego przepisu mielony filet z kurczaka. Naprawdę smaczny suflet wychodzi po upieczeniu w piekarniku, ale nie jest to jedyna możliwość. Możesz również użyć parowaru lub multicookera. Przepis na suflet z cukinii przypadnie do gustu nie tylko dietetykom, ale także osobom, które lubią dobrze zjeść.

Składniki:

  • 950-1000 gramów cukinii;
  • Jedna czwarta filiżanki mąki;
  • 3 do 4 jaj (duże jaja są najlepsze);
  • 40 gramów masła;
  • Mała gałązka tymianku;
  • 350-400 gramów mleka (można zastąpić śmietanką 10%);
  • 125 gramów sera (weź twardy ser);
  • Kilka łyżek bazylii (posiekać wcześniej);
  • łyżkę stołową posiekanej cebuli.
Przygotowanie sufletu z cukiniiSposób

przygotowania:

  1. Aby uzyskać jak najdelikatniejszy suflet, zetrzyj cukinię na grubej tarce. Jeśli cukinia jest młoda, można ją obrać ze skóry bez tarcia.
  2. Posolić i doprawić startą cukinię i dobrze wymieszać. Następnie przełożyć na durszlak, aby odcisnąć płyn. Pozostawić w tym stanie na kwadrans. Jeśli nie cała woda spłynie, resztę można wycisnąć. Następnie przenieś startą cukinię do małej miski.
  3. Rozpocząć przygotowywanie sosu beszamelowego. Roztopić masło w małej miseczce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotować powstałą mieszaninę przez kilka minut. Ustawić temperaturę na średnią. Następnie dodajemy mleko, wlewając je stopniowo, nie przerywając mieszania trzepaczką. Następnie dodajemy gałązkę tymianku i zmniejszamy ogień do minimum. Gotować przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, należy dodać więcej mleka. Gdy sos będzie gotowy, doprawić go pieprzem i solą oraz usunąć tymianek. Następnie zdjąć z ognia, aby ostygło.
  4. Gdy masa ostygnie, dodajemy żółtka, po czym ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dodać zieloną cebulę i bazylię. Zetrzeć ser i również dodać do sosu. Następnie dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubijamy tak, aby powstała gęsta piana. Dodaj je do cukinii.
  6. Suflet przygotowuje się w małych foremkach. Powinni być przygotowani. W tym celu nasmaruj każdą formę olejem słonecznikowym. Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Trzymać w piekarniku, aż potrawa pokryje się rumianą skórką. Gotowanie tego dania zajmuje zazwyczaj nie więcej niż 20-25 minut. Następnie można go wyjąć z piekarnika i podawać. Suflet podawać na gorąco. Można go jeść osobno lub razem z tłuczonymi ziemniakami, różnymi kaszami i innymi dodatkami. Dobrze komponuje się z świeżymi warzywami.

Może Ci się również spodobać:

Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu