Dania ze szpinaku: przepisy

Zupa z ryżu, szpinaku i groszku jagnięcego.

Składniki:

  • Ryż brązowy - 200 g; Oliwa z oliwek - 1 łyżka; Duża cebula - 1 szt; Czosnek - 2 ząbki; Grzyby świeże - 240 g; Bulion - 600 ml; Suszony rozmaryn - 0,5 łyżki; Ciecierzyca - 250 g; Szpinak - 350 gr; Parmezan - 100 gr; Sól i pieprz - do smaku.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Brązowy ryż i ciecierzycę gotujemy do miękkości.

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Rozgnieść czosnek przez małą praskę. Podgrzej oliwę z oliwek w ciężkim rondlu. Podsmażamy cebulę, ciągle mieszając, do miękkości.

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Dodać czosnek i grzyby, smażyć jeszcze przez 3 do 4 minut. Wlać bulion, doprawić rozmarynem i doprowadzić do wrzenia.

Dodać ugotowany ryż i ciecierzycę, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5 minut. Dodaj szpinak i gotuj przez około minutę. Doprawić solą i pieprzem.

Posyp tartym parmezanem na talerzu i podawaj.

Zupa krem z kurczaka ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • Filet z kurczaka - 200 gr; Szpinak mrożony - 500 gr; Śmietana beztłuszczowa - 1 szklanka; Cebula - 1 szt; Ziemniaki - 4 sztuki; Czosnek - 3 ząbki; Czosnek - 3 ząbki; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Gałka muszkatołowa i tymianek - po 1 szczypcie; Liść laurowy, sól, pieprz - do smaku.

Filety z kurczaka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z gotującą się wodą, posolić. Gotuj kurczaka na małym ogniu, usuwając pianę.

Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Wsypać szpinak, jeśli to możliwe, bez rozmrażania. Dusić przez 5-7 minut.

Wyjąć kurczaka z bulionu, wrzucić ziemniaki, gotować 10 minut.

Upieczony szpinak przełożyć do rondla i gotować jeszcze 5-10 minut. Wyjąć liść laurowy z zupy.

Zmiksuj zupę na gładkie purée. Wlać szklankę śmietanki i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Włożyć z powrotem kawałki kurczaka. Posypać gałką muszkatołową.

Zielona zupa z imbirem

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula - 2 szt; Młode ziemniaki - 300 gr; Pory - 150 gr; Świeże liście szpinaku - 2 pęczki; Korzeń imbiru - 30 gr; Oliwa z oliwek - 3 łyżki; Marchew - 150 gr; Pieprz czarny mielony, sól - do smaku; Bulion warzywny - 1 l;

Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie z oliwek, mieszając na małym ogniu, aż stanie się miękka i złocista.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchew, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wywaru (lub samej wody). Doprowadzić do wrzenia.

Pory i szpinak opłukać i drobno posiekać.

Drobno posiekać imbir.

Dodaj pory, szpinak i imbir do wrzącej wody z na wpół ugotowanymi warzywami, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Doprawić solą i pieprzem.

Wylać na talerze. Podawać z łyżką złocistej cebulki.

Sałatka z żurawiną i szpinakiem

Pomimo szybkiego przygotowania, sałatka ma oryginalny i jasny smak.

Składniki:

  • Migdały - 150 g; Szpinak - 450 gr; Suszona żurawina - 100 gr; Nasiona sezamu - 2 łyżki; Mak - 1 łyżka; Cukier - 1 łyżka; Cebula - 1 łyżka; Papryka - 1 łyżka; Ocet winny, biały - 1 łyżka; Ocet jabłkowy z cydru - 1 łyżka; Olej roślinny - 50 ml.

Migdały opiekać w piekarniku lub na suchej patelni.

Cebulę bardzo drobno posiekać.

W dużej misce połącz szpinak z suszonymi migdałami i żurawiną.

Aby przygotować dressing, zmieszaj ziarna sezamu, mak, cukier, cebulę, paprykę, ocet jabłkowy i winny oraz olej roślinny.

Skropić sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.

Sałatka ze szpinaku i rzodkiewki

Składniki:

  • Rzodkiewka - 8 szt; Szpinak - 150 gr; Ocet winny - 75 ml; Jajka - 2 szt; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Cukier - 50g; Pietruszka - 1 pęczek; pieprz, sól - do smaku.

Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Rozpuścić sól i cukier w occie. Do tej marynaty wkładamy plasterki rzodkiewki i wyjmujemy po 40-60 minutach.

Jajka ugotować, obrać i pokroić na kliny.

Aby przygotować sos do sałatki, wymieszaj 3 łyżki pozostałej marynaty z oliwą z oliwek. Sól i pieprz do smaku. Polej tym dressingiem posiekany szpinak i pozostaw na 5 minut.

Na talerzu ułożyć szpinak, na nim plasterki rzodkiewki, posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć plasterki jajka wokół krawędzi.

Sałatka ze szpinaku, pomidorów i awokado

Pyszna i zdrowa sałatka przypadnie do gustu miłośnikom prawidłowego odżywiania.

Składniki:

  • Świeży szpinak - 230 g; Pieczarki w puszce - 120 gr; Pomidory duże - 2 szt; Ser Brynza - 200 gr; Awokado - 1 szt; Cukier - 1 łyżka; Ocet (winny lub jabłkowy) - 1 łyżka; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Sól - do smaku.

Liście szpinaku umyć, osuszyć.

Pieczarki pokroić w paseczki. Pomidory i awokado pokroić w kostkę.

Aby przygotować dressing, zmieszaj ocet z oliwą z oliwek, cukrem i solą.

Warzywa i grzyby wymieszać w salaterce, dodać kostki bryndzy.

Ubierz sałatkę.

Chuda zupa z zielonej kapusty ze szpinakiem i szczawiem

Składniki:

  • Bulion (warzywny lub grzybowy) - 1,5 litra; Marchew mała - 1 szt; Cebula - 2 szt; Ziemniaki małe - 3 szt; Olej roślinny - 2 łyżki; Szpinak - 200 gr; Szczaw - 200 g; Sól, przyprawy - do smaku.

W dużym rondlu postawić na ogniu bulion.

Ziemniaki pokroić w paski julienne. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę - marchewkę robimy większą, żeby było ją widać w zupie, cebulę w mniejsze kawałki. Jak tylko bulion się zagotuje, wrzuć do garnka ziemniaki i gotuj przez około 10 minut, prawie do gotowości. Podsmaż cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusić przez 3 minuty, aby marchewki nasiąknęły olejem.

Podsmażone warzywa wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Doprawić do smaku i posolić.

Szpinak i szczaw dokładnie umyć. Liście pokroić w paski.

Dodaj szpinak do zupy. Doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum.

Wymieszaj z szczawiem. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć.

Pozostawić do zaparzenia na około 15-20 minut. Zupę podawać na gorąco, z dodatkiem świeżego chleba. Do zakwaszenia można użyć kwaśnej śmietany lub soku z cytryny.

Frittata szpinakowo-pomidorowa

Lekko zmodyfikowany przepis na frittatę, klasyczny włoski omlet.

Składniki:

  • Szpinak (świeży lub mrożony) - 280 g; Jajka duże - 4 szt; Białka jajek - 4 szt; Zielona cebula - 1 pęczek; Ser feta - 100 gr; Ser Mozzarella - 300 gr; Sól - do smaku; Oliwa z oliwek - 1 łyżka; Pomidorki koktajlowe - 200 gr;

Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury w trybie "górny grill".

Pokruszyć ser feta i zetrzeć mozzarellę.

W dużej misce połączyć całe jajka, białka, szpinak, zieloną cebulę, fetę, połowę mozzarelli, sól i dobrze wymieszać.

Weź patelnię, która może być używana w piekarniku, postaw ją na kuchence, podgrzej w niej oliwę z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną, rozkładamy na niej pomidory i lekko je dociskamy. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć frittatę na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Zdejmij pokrywkę, włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 4-5 minut. Następnie posypać frittatę pozostałą mozzarellą i grillować jeszcze przez 1 minutę.

Podawaj w porcjach lub bezpośrednio na patelni.

Dodatek do szpinaku

Łatwe w przygotowaniu danie jest szybkie do zrobienia i równie szybkie do zjedzenia.

Składniki:

  • Świeży szpinak - 800 gr; Papryka słodka (duża) - 1 szt; Masło - 50 gr; Sól - do smaku

Liście szpinaku opłukać w wodzie. Osuszamy je lekko i wkładamy do rondla. Doprawić solą.

Dodaj wody, jeśli jest jej za mało na liściach. Smażyć i dusić przez 8 do 10 minut. Zdjąć z ognia. Łyżeczką wylać jak najwięcej płynu. Szpinak odstawić do ostygnięcia i drobno posiekać.

Paprykę pokroić w cienkie paski.

Na patelni roztopić masło, wrzucić paprykę i smażyć przez około 5 minut.

Dodaj szpinak do papryki i gotuj, mieszając, jeszcze przez 3 do 5 minut.

Podawać jako dodatek do mięsa lub ryby.

Ślimakowy placek

Składniki:

  • Szpinak świeży lub rozmrożony - 150 gr; Ser twardy - 250 gr; Jajka - 5 szt; Mąka - 320 gr; Woda - 100 gr; Sól, pieprz - do smaku; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Olej słonecznikowy do smażenia.

Szpinak umyć i grubo pokroić.

Ugotować 3 jajka.

Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez oleju, smażymy 2-3 minuty, aż liście się zwiążą. Odcisnąć łyżką nadmiar wody.

Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku studnię. Wlej do studni 1 surowe jajko, trochę osolonej wody i oliwę z oliwek.

Wyrobić na sztywne ciasto.

Podziel ciasto na 3 równe części i odstaw pod folią spożywczą na około 10 minut.

Aby przygotować nadzienie, obierz ugotowane jajka, drobno je posiekaj i wymieszaj z serem i szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem.

Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na grubość ok. 1 mm. Pokroić wzdłuż na 3 równe paski.

Jeden pasek ciasta posmarować olejem do gotowania, nałożyć na niego nadzienie szpinakowe i zamknąć brzegi.

Uformować długą kiełbasę. Tak samo postąpić z resztą ciasta. W rezultacie otrzymamy 9 kiełbasek.

Posmarować olejem formę do pieczenia. Weź jedną kiełbaskę, zwiń ją w rulon i połóż na blasze do pieczenia szwem do dołu.

Weź następną kiełbasę i owiń ją wokół pierwszej rolki. Powtórzyć to samo z pozostałymi kiełbaskami. Powinieneś mieć jednego dużego ślimaka.

Ubić resztę jajka i posmarować ciasto.

Piec przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni.

mintaj w sosie szpinakowym

Składniki na 5 porcji:

  • Wieloryb minke - 5 filetów; Pory - 1-2 szt; Czosnek - 3 ząbki; Szpinak - 1 pęczek; Kwaśna śmietana - 4 łyżki; Olej roślinny do smażenia; Przyprawy, sól - do smaku.

Filet obrać, natrzeć przyprawami do ryb. Wstawić do lodówki i pozostawić do nasiąknięcia.

Białą część pora pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć krążki cebuli do miękkości.

Wmieszać szpinak. Przełożyć czosnek przez praskę do czosnku, przykryć i dusić 3-4 minuty.

Dodać kwaśną śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zdejmij sos z ognia.

Rozłóż filety z mintaja na dnie formy do pieczenia, polej je sosem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, nie dłużej niż 20 minut, aż skórka się zarumieni.

Udekoruj danie ryżem lub świeżymi warzywami.

Jako przyprawy można użyć czarnego pieprzu, bazylii i tymianku.