Delikatny makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Jednym z najprostszych, ale niesamowicie pysznych dań kuchni włoskiej jest makaron z łososiem w kremowym sosie. Jest on serwowany we wszystkich restauracjach. Można go jednak łatwo odtworzyć w domu, mając pod ręką minimum niezbędnych produktów. Włoscy szefowie kuchni polecają użycie fettuccini, czyli rodzaju długiego makaronu, który świetnie komponuje się z rybami. Jeśli nie mamy pod ręką fettuccini, wystarczą pióra, spiralizery, a nawet zwykłe spaghetti.
Istnieją różne sposoby podawania tego dania. Niektórzy szefowie kuchni próbują łączyć makaron z sosem śmietanowym i kawałkami ryby. Inni podają makaron osobno z rybą i sosem. Ogólnie rzecz biorąc, to danie jest bardzo proste, ale pozostawia pole do popisu dla wyobraźni.
Jak zrobić spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym?
Jeśli chcesz rozpieścić swoich bliskich pysznym włoskim daniem, powinieneś zacząć od wyboru wysokiej jakości produktów. Makaron powinien być kupowany z pszenicy durum o zawartości co najmniej 10% białka. Powierzchnia makaronu powinna być chropowata. Porowata struktura lepiej wchłonie wtedy kremowy sos, a makaron będzie pyszny!
Jak przyrządzić spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym?Makaron powinien być ugotowany "na ząb", co oznacza, że powinien mieć miękką zewnętrzną stronę i twardy środek.
To nie musi być klasyczny makaron. Szpinak, mątwa, burak, marchewka lub pomidor będą odpowiednie. Danie z kolorowym makaronem wyglądałoby bardzo wyjątkowo! Jeśli chodzi o rybę, musi być świeża lub schłodzona. Lepiej kupić go tuż przed gotowaniem. Ryba nie powinna być gotowana zbyt długo, w przeciwnym razie rozpadnie się. Śmietana musi zawierać co najmniej 20-30% tłuszczu. No i oczywiście ser, bez którego wszystkie makarony nie mogą się obejść! Klasycznym wyborem jest parmezan. Można jednak stosować również inne warianty.
Klasyczny makaron z łososiem w sosie śmietanowym: przepis dla początkujących kucharzy
Łosoś jest bardzo zdrową rybą. Przy jego regularnym stosowaniu w żywności wzmacnia układ odpornościowy, normalizuje układ krążenia, możliwe jest pozbycie się zbędnych kilogramów. Ryba morska czerwona jest bogata w cenne witaminy, minerały i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oczyszcza naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Ponadto, białko rybne jest doskonale przyswajalne. Wystarczy zjeść zaledwie 1 kawałek łososia dziennie, aby uzyskać dzienną normę białka.
Szpinak, bazylia czy koperek to świetny dodatek do klasycznego makaronu. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół. Można się bez nich obejść w ogóle - wszystko zależy od osobistych preferencji żywieniowych. Do przygotowania makaronu potrzebny jest olej roślinny. Weź nierafinowaną oliwę z oliwek, która jest idealna do ugotowanego makaronu.
Składniki:
- Fettuccini - 200 gramów;
- Świeże lub schłodzone filety z łososia - 200 gramów;
- Śmietana 20% tłuszczu - 150 ml;
- Masło - 40 gramów;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Parmezan - 70 gramów;
- Dowolne świeże zioła - ¼ pęczka;
- Sól, czarny pieprz - do smaku.
kucharzySposób przygotowania
:- Ugotować makaron do miękkości. Lepiej jest stosować się do zaleceń producenta, które są podane na opakowaniu. Jeśli makaron pozostanie surowy, to nic nie szkodzi. Makaron wypłynie na wierzch po wymieszaniu z sosem;
- Wrzucić makaron do durszlaka i skropić oliwą z oliwek;
- Filety z łososia opłuczemy, pokroimy na średniej wielkości kawałki i usmażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor i chrupkość ze wszystkich stron;
- Powoli dodajemy śmietanę i zwiększamy ogień, cały czas mieszając, aż masa będzie lekko bulgotać;
- Do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czarny pieprz;
- Pozwól masie gotować się na wolnym ogniu przez 3-5 minut, a następnie wyłącz ogień;
- Dodać fettuccini do sosu, dobrze wymieszać i posypać parmezanem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 5 minut;
- Ułóż na talerzu, posyp świeżymi ziołami i podawaj!
Przepis na spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym z grzybami
Włosi lubią dodawać makaron truflowy do wielu potraw. Ma specyficzny aromat i smak. Dość trudno jest go kupić w Rosji. Tak, a produkt jest bardzo drogi. Dlatego możesz zrobić swój ulubiony makaron z pieczarkami, które znajdziesz w każdym supermarkecie! Aby danie było bardziej aromatyczne, należy użyć grzybów królewskich.
Korzyści z grzybów leżą w ich unikalnym składzie. Mogą one poradzić sobie z wysokim cholesterolem poprzez usunięcie go z organizmu. Regularne spożywanie grzybów pomaga unormować pracę różnych układów organizmu: nerek, trzustki, układu pokarmowego i nerwowego. Pieczarki dobrze komponują się z rybami i śmietaną. Dzięki temu smak gotowej potrawy będzie jeszcze bardziej oryginalny!
Składniki:
- Fettuccini lub inny makaron - 300 gr;
- Świeży łosoś - 300 gramów;
- Świeże pieczarki - 150 gramów;
- Parmezan - 100 gramów;
- Śmietana 20% tłuszczu - 200 ml;
- Oliwa z oliwek - ½ łyżki stołowej;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Masło - 1 łyżka stołowa;
- Sól i czarny pieprz - do smaku.
pieczarkamiSposób przyrządzania
:- Ugotuj fettuccini we wrzącej wodzie do miękkości, dodając odrobinę soli. Odcedź i skrop makaron na talerzu oliwą z oliwek;
- Filety rybne umyć i pokroić w kostkę;
- Umyć grzyby, usunąć skórkę z kapelusza i trzonu, pokroić na małe kawałki;
- Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim grzyby, a następnie rybę. Ryba musi się zaróżowić;
- Wlać śmietanę do ryby i grzybów i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i pozwól sosowi gotować się na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut;
- Do sosu dodajemy rozgnieciony czosnek, czarny pieprz i parmezan, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć i stać się jednolity. Stale mieszać. W przeciwnym razie ser będzie się sklejał w grudki. Wyłączyć sos i udekorować potrawę;
- Wyłóż spaghetti na talerz, a następnie sos.
- Możesz przygotować to danie w inny sposób. Aby to zrobić, ryba jest smażona w dużych kawałkach na jednej patelni, a sos grzybowy jest gotowany na innej patelni. Danie podaje się w ten sposób: najpierw kładzie się fettuccini, potem kremowy sos grzybowy, a na końcu smażoną rybę.
Niektórzy włoscy szefowie kuchni przygotowują kremowy sos szpinakowy do makaronu i podają go z makaronem i pieczonym łososiem. Dressing robi się bardzo prosto z liści szpinaku, które należy namoczyć na 5 minut we wrzącej wodzie, aby zmiękły. Szpinak odciskamy z nadmiaru wilgoci i przepuszczamy przez blender, a następnie dodajemy do sosu śmietanowego, który przygotowujemy według któregoś z powyższych przepisów.
Kuchnia włoska jest niezwykle smaczna, pożywna i zdrowa. Przekonaj się sam, przyrządzając makaron z łososiem w kremowym sosie. Dodać grzyby, szpinak, pomidory i białe wino. Nie bój się eksperymentować, aby znaleźć odpowiednie smaki.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu