Domowa kiełbasa: przepisy
W dzisiejszym świecie kiełbasy w wielu różnych odmianach są sprzedawane w każdym sklepie, ponieważ są one nieodłączną częścią życia codziennego prawie każdego człowieka. Co to jest kiełbasa? Kiełbasy najczęściej produkowane są z mięsa mielonego, które miesza się z przyprawami, tłuszczem, solą i przyprawami, a następnie wyciska w jelicie lub sztucznych substytutach. W każdym razie taki był pierwotny pomysł, ponieważ kiełbasa jest wygodna do przechowywania, transportu, sprzedaży i podawania. Pierwsze wzmianki o kiełbasie pochodzą z 500 r. p.n.e. z niektórych źródeł greckich, chińskich i babilońskich. Odyseja Homera również wspomina o kiełbasie, ale nie należy sądzić, że to Grecy wynaleźli kiełbasę; zwyczaj dokumentowania wszystkiego pomógł im w wyścigu o prymat w tej dziedzinie. Z Grecji przepis dostał się do Rzymu, gdzie jest również bardzo gorąco, a ciepło nie przyczynia się do długiego przechowywania mięsa, więc mięso zostało pokrojone w kawałki, nadziewane jelitami, dodano sól i przyprawy i pozostawiono do wyleczenia w cieniu. Została zachowana w ten sposób na dłuższy okres czasu. Później ktoś wpadł na pomysł, aby powiesić kiełbasę nad dymem, dzięki czemu schła znacznie szybciej, nasączona przyjemnym zapachem drewna, a dym chronił przed muchami, co czyniło ją bardziej higieniczną. Kiedyś sądzono, że kiełbasę do Rosji przywieźli Niemcy i nauczyli Rosjan jej przyrządzania. Jednak z rękopisu z kory brzozowej znalezionego w Wielkim Nowogrodzie wynika, że kiełbasa była produktem znanym już w XII wieku. W dzisiejszym świecie liczba odmian kiełbasy rośnie, a zaufanie ludzi do wyrobów wędliniarskich maleje, poza tym kiełbasa domowej roboty jest smaczna i znana jako naturalna. Zapoznajmy się z kilkoma przepisami na pyszną kiełbasę!
Kiełbasa z karkówki wieprzowej
Niezbędne składniki:
- Tłusta karkówka wieprzowa - 1 kg;
Sól - 1 łyżka;
Pieprz czarny mielony i przyprawy - do smaku;
Czosnek - 6 ząbków;
Liść laurowy - 2 szt;
Cienkie wnętrzności.
Proces przygotowania:
- Najpierw kroimy karkówkę na bardzo małe kawałki. Oczywiście, można zmielić mięso w maszynce do mięsa, ale smak będzie delikatniejszy, jeśli mięso zostanie pokrojone na małe kawałki.
Gotowe mięso mielone z drobno pokrojonych kawałków solimy, dodajemy pieprz i przyprawy, drobno posiekany czosnek i posiekany liść laurowy.
Powstałą masę należy dokładnie wymieszać, następnie przykryć folią i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce.
Później wlewamy do nadzienia trochę wody, masa powinna stać się soczysta i lepka.
Wypełnić jelita masą mięsną i związać bawełnianym sznurkiem.
Kiełbaski, które otrzymamy, gotujemy we wrzącej wodzie przez około 5-7 minut.
Kiełbaski zdjąć z ognia, wyjąć z wody, poczekać aż ostygną i osuszyć.
Następnie są dwie opcje: gotować w piekarniku, do tego piec je w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, lub można smażyć na patelni do złotego koloru, przez 30 minut.
Domowa kiełbasa bez osłonki
Potrzebne składniki:
- Wieprzowina - 1 kg;
Czosnek - 5 ząbków;
Sól - 1 łyżka;
Cukier - 1 łyżka;
Jajko kurze - 1 jajko;
Pieprz czarny mielony i przyprawy - do smaku.
Proces przygotowania:
- Na początek, wieprzowinę można umyć i zmielić w dogodny dla siebie sposób: przepuścić przez maszynkę do mięsa, blender lub robot kuchenny.
Do powstałego w ten sposób mięsa mielonego dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawy, a następnie jeszcze raz skręcamy.
Ubić jajko kurze i dobrze zagnieść masę, trzeba uzyskać jednorodną masę.
Na stole rozłóż papier pergaminowy i ułóż na nim mięso mielone, nadając mu kształt podłużnej kiełbasy, ale musisz pamiętać, że dłuższy bok kiełbasy będzie musiał zmieścić się na patelni.
Zawiń farsz w papier pergaminowy i zawiąż ciasno wokół brzegów sznurkiem, tak aby uzyskać coś na kształt cukierka.
Następnie zawijamy kiełbasę w folię, dobrze zaciskając ogonki.
Kiełbaski włożyć do garnka z wodą.
Trzymać kiełbasę na małym ogniu przez 1,5 godziny, następnie wyjąć kiełbasę, nie odwijać jej i odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Po ostygnięciu włóż kiełbasę do lodówki na 8 godzin.
Następnie zdejmujemy folię i obtaczamy kiełbasę w mielonych ziołach. Taka kiełbasa w folii trzyma się około dwóch tygodni, można ją podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
Kiełbasa z kurczaka domowej roboty
Niezbędne składniki:
- Filet z kurczaka - 1 ½ kg;
Słonina - 200 gr;
Sól - 1 łyżka;
Czosnek - 2 ząbki;
Mleko lub śmietana - 150 ml;
Cienkie wnętrzności.
Proces gotowania:
- Mięso z kurczaka i słoninę umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do grubego mielenia mięsa.
Do mięsa mielonego dodać drobno posiekany czosnek, sól, przyprawy i dobrze wymieszać.
Do masy wlać trochę mleka lub śmietany, masa nie powinna być zbyt płynna i nie za sucha, następnie odstawić na 10-15 minut.
Napełnić kiełbaski mielonym mięsem i pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Kiełbaski smażymy na złoty kolor i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez półtorej godziny.
Kiełbasa surowa domowej roboty
Niezbędne składniki:
- Wieprzowina - 1 kg;
Słonina - ⅕ masy całkowitej;
Czosnek - 6-7 ząbków;
Wódka - 2 łyżki;
Sól - 2 łyżki;
Gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki;
Przyprawa (pieprz, kolendra, liść laurowy w równych proporcjach) - 1 łyżka;
Cienkie jelito - 1,5 m.
Metoda:
- Wieprzowinę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Nie należy używać maszynki do mięsa, ponieważ skręca ona włókna mięsa i zmienia się smak kiełbasy.
Pokrojone mięso włożyć do głębokiego naczynia, posolić, dodać przyprawy, zetrzeć gałkę muszkatołową, wymieszać.
Na drobnej tarce lub za pomocą zgniatacza do czosnku posiekać czosnek i dodać do masy, następnie wymieszać.
W kolejnym kroku dodaj do mieszaniny wódkę lub inny mocny alkohol.
Następnie mieszamy masę rękoma, po czym przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
Za pomocą specjalnej przystawki i maszynki do mięsa napełnić jelita przygotowanym mięsem mielonym, końce związać nitką.
Suszyć kiełbasę w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w temperaturze nie niższej niż 20 stopni. Włóż kiełbasę na noc do lodówki, a rano powieś do wyschnięcia. Po 5 dniach możesz zacząć go próbować.
Domowa kiełbasa liverwurst
Niezbędne składniki:
- Wątroba wołowa - 500 g;
Serce wołowe - 300 gr;
Płuca wołowe - 300 gr;
Słonina - 150 gr;
Cebula - 2 szt;
Jajo kurze - 4 szt;
Kardamon - 1 łyżka;
Pieprz czarny mielony - szczypta;
Sól - szczypta;
Żelatyna - 50 gr;
Woda - 0,5 szklanki;
Cienkie wnętrzności.
Proces przygotowania:
- Najpierw rozpuszczamy żelatynę w lekko przestudzonej, wrzącej wodzie.
W czasie, gdy żelatyna się rozpuszcza, ugotować serca, wątroby i płuca. Warto pamiętać, że produkty te gotują się przez różny czas, wątroba 15-20 minut, płuca 30-40 minut, a serce 40-60 minut.
Słoninę należy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć z cebulą na złoty kolor.
Następnie tłuszcz z cebulą i produktami ubocznymi przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj żelatynę ze szklanką pozostałego bulionu i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.
Do mięsa mielonego dodać jajka, sól, pieprz i kardamon, wszystko dobrze wymieszać.
Powstałą masę należy rozdrobnić w blenderze do uzyskania puree, stopniowo dodając żelatynę i mieszankę rosołową.
Jelita powinny być dobrze umyte i wypchane powstałą masą. Najszybciej można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa i specjalnej głowicy do kiełbasy. Nie należy nadziewać kiełbasek zbyt ciasno, ponieważ mogą się rozerwać.
Brzegi kiełbasek mocno zwiąż, a następnie zrób kilka dziurek wykałaczką, aby kiełbaski nie pękły.
Kiełbasę wątrobianą włożyć do rondla, zalać zimną wodą, posolić i postawić na ogniu.
Po ugotowaniu, gotować kiełbaski przez 30-40 minut na małym ogniu.
Kiedy kiełbaski będą gotowe, schłodzić je w zimnej wodzie i podawać.
Kiełbasa tradycyjna domowej roboty
Niezbędne składniki:
- Wieprzowina (pośladek, łopatka, grzbiet) - 2-2,5 kg;
Tłuszcz z grzbietu - 500-700 gr;
Czosnek - 1 główka;
Kiszki wieprzowe drobne - 5 m;
Koniak lub brandy - 3 łyżki (opcjonalnie);
Sól - do smaku;
Pieprz czarny mielony - do smaku;
Suche zioła, mielona kolendra - do smaku.
Proces przygotowania:
- Jelita wieprzowe należy rozmrozić na powietrzu i dokładnie umyć, następnie odwrócić jelita na drugą stronę i ponownie opłukać.
Równie dokładnie opłukać mięso i usunąć kości i chrząstki.
Domową kiełbasę można zrobić z mielonego mięsa w maszynce do mielenia, ale tradycyjnie kiełbasę kroi się w drobną kostkę, co jest procesem pracochłonnym, ale kiełbasa z mięsa, pokrojonego w ten sposób, okazuje się najsmaczniejsza.
Tłuszcz z grzbietu, nie solony i nie mrożony oczyścić ze skórki, odciąć z niego 100 gramów i odłożyć na bok.
Resztę boczku pokroić na kawałki o połowę mniejsze niż plastry mięsa, proporcje między boczkiem a mięsem powinny wynosić około 1:5.
W dużej misce wymieszać mięso i boczek, dodać sól, pieprz, suche zioła (bazylię, oregano i tymianek), a następnie dodać mieloną kolendrę.
Wymieszaj wszystko tak, aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone w całej mieszance.
Drobno posiekaj ząbek czosnku i dodaj go do masy.
Dodaj 3 łyżki koniaku, ale ten punkt jest opcjonalny, a następnie dokładnie wymieszaj mięso mielone.
Następnie należy nafaszerować jelita mięsem mielonym, ale nie za ciasno, bo osłonki mogą się rozerwać podczas dalszego gotowania.
Kiedy kiełbasa jest już nafaszerowana, odłóż ją na noc do schłodzenia w lodówce.
Przed gotowaniem zwijamy kiełbasę w krążki i związujemy sznurkiem, aby łatwiej było ją ugotować lub usmażyć, a następnie wykałaczką robimy kilka dziurek w osłonce, aby nie pękła.
Kiełbasę wkładamy do zimnej wody i gotujemy do wrzenia (4-5) minut, następnie wyjmujemy kiełbasę i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie weź 100 gramów słoniny, pokrój ją i usmaż. Odcedź tłuszcz do osobnego pojemnika i schłodź do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 230-240 stopni, kiełbaski posmarować tłuszczem z grzanek, trzymać w piekarniku przez około godzinę, obracając od czasu do czasu, aż kiełbaska będzie złota.