Domowe pieczone ziemniaki

Domowe pieczone ziemniaki są uwielbiane przez wszystkich - od małych do dużych! Wypełnia dom apetycznymi smakami oraz nutami domowości i rodzinnego ciepła. Dlatego też zbiera on pochlebne recenzje zarówno podczas wieczornego posiłku, jak i podczas prezentacji na stole. Ugotuj to wspaniałe danie już dziś i zaserwuj swojej rodzinie smaczny, domowy posiłek.

Ziemniaki pieczone w domu

Domowe pieczone ziemniaki to po prostu idealny domowy posiłek na zakończenie długiego dnia - a cała rodzina go uwielbia! Wszystkie składniki są tak delikatne i smaczne, że nawet dzieci chętnie je jedzą. A kiedy zaserwujesz pyszny obiad, poczujesz się jak prawdziwy profesjonalista w kuchni. Nikt nie musi wiedzieć, że gotowałeś danie po raz pierwszy.

Składniki:

  • 1,200 g filetu z indyka lub kurczaka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 50 ml. sosu sojowego;
  • 900g ziemniaków;
  • oliwa z oliwek;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka;
  • 0,7 l bulionu wołowego lub drobiowego;
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie);
  • 2 gałązki świeżego tymianku;
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu;
  • Sól, pieprz.
Domowe pieczone ziemniakiPrzygotowanie

:

  1. Filety kroimy na średniej wielkości kawałki, doprawiamy pieprzem, musztardą i sosem sojowym.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w duże plastry.
  3. Obrać marchew i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę w grube wiórki.
  4. Obrać paprykę, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
  5. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, smażyć ziemniaki na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby smażyć w 2 lub 3 porcjach. Umieść każdą nową porcję w dużej misce.
  6. Lekko podsmażyć marchew, dodać cebulę i paprykę. Smażyć, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta lub zacznie brązowieć, około 4-5 minut. W ostatniej chwili obrać i posiekać nożem czosnek.
  7. Dodaj przygotowane warzywa do ziemniaków.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, smażymy filety na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Pieczemy na średnim lub wysokim ogniu tak, aby na mięsie utworzyła się skórka, ale soki pozostały w środku. Przygotowane mięso umieścić w misce razem z warzywami.
  10. Posolić zawartość miski, dodać mielony pieprz i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, przełóż do głębokiej formy i upiecz równomierną warstwę.
  11. Uzupełnij bulionem, dodaj wino (jeśli używasz).
  12. Wymieszać z gałązkami rozmarynu i tymianku.
  13. Przykryj formę folią, mocując brzegi.
  14. Piec przez 1 godzinę. Tutaj ważne jest, aby pilnować poziomu płynu. Jeśli jest mniej niż w połowie pełna, należy dodać trochę więcej.
  15. Gotowe danie pozostaw na 10-15 minut, a następnie zdejmij folię i poczęstuj rodzinę i bliskich aromatyczną kolacją.

Możesz również polubić:

Auchan

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu