Domowe pieczone ziemniaki
Domowe pieczone ziemniaki są uwielbiane przez wszystkich - od małych do dużych! Wypełnia dom apetycznymi smakami oraz nutami domowości i rodzinnego ciepła. Dlatego też zbiera on pochlebne recenzje zarówno podczas wieczornego posiłku, jak i podczas prezentacji na stole. Ugotuj to wspaniałe danie już dziś i zaserwuj swojej rodzinie smaczny, domowy posiłek.
Ziemniaki pieczone w domu
Domowe pieczone ziemniaki to po prostu idealny domowy posiłek na zakończenie długiego dnia - a cała rodzina go uwielbia! Wszystkie składniki są tak delikatne i smaczne, że nawet dzieci chętnie je jedzą. A kiedy zaserwujesz pyszny obiad, poczujesz się jak prawdziwy profesjonalista w kuchni. Nikt nie musi wiedzieć, że gotowałeś danie po raz pierwszy.
Składniki:
- 1,200 g filetu z indyka lub kurczaka;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 50 ml. sosu sojowego;
- 900g ziemniaków;
- oliwa z oliwek;
- 2 liście laurowe;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 1 papryka;
- 0,7 l bulionu wołowego lub drobiowego;
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie);
- 2 gałązki świeżego tymianku;
- 2 gałązki świeżego rozmarynu;
- Sól, pieprz.
:
- Filety kroimy na średniej wielkości kawałki, doprawiamy pieprzem, musztardą i sosem sojowym.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w duże plastry.
- Obrać marchew i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę w grube wiórki.
- Obrać paprykę, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
- Na szerokiej patelni rozgrzać olej, smażyć ziemniaki na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby smażyć w 2 lub 3 porcjach. Umieść każdą nową porcję w dużej misce.
- Lekko podsmażyć marchew, dodać cebulę i paprykę. Smażyć, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta lub zacznie brązowieć, około 4-5 minut. W ostatniej chwili obrać i posiekać nożem czosnek.
- Dodaj przygotowane warzywa do ziemniaków.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, smażymy filety na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Pieczemy na średnim lub wysokim ogniu tak, aby na mięsie utworzyła się skórka, ale soki pozostały w środku. Przygotowane mięso umieścić w misce razem z warzywami.
- Posolić zawartość miski, dodać mielony pieprz i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, przełóż do głębokiej formy i upiecz równomierną warstwę.
- Uzupełnij bulionem, dodaj wino (jeśli używasz).
- Wymieszać z gałązkami rozmarynu i tymianku.
- Przykryj formę folią, mocując brzegi.
- Piec przez 1 godzinę. Tutaj ważne jest, aby pilnować poziomu płynu. Jeśli jest mniej niż w połowie pełna, należy dodać trochę więcej.
- Gotowe danie pozostaw na 10-15 minut, a następnie zdejmij folię i poczęstuj rodzinę i bliskich aromatyczną kolacją.
Możesz również polubić:
AuchanPrzepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu