Domowe pieczone ziemniaki

Domowe pieczone ziemniaki są uwielbiane przez wszystkich - od małych do dużych! Wypełnia dom apetycznymi smakami oraz nutami domowości i rodzinnego ciepła. Dlatego też zbiera on pochlebne recenzje zarówno podczas wieczornego posiłku, jak i podczas prezentacji na stole. Ugotuj to wspaniałe danie już dziś i zaserwuj swojej rodzinie smaczny, domowy posiłek.

Ziemniaki pieczone w domu

Domowe pieczone ziemniaki to po prostu idealny domowy posiłek na zakończenie długiego dnia - a cała rodzina go uwielbia! Wszystkie składniki są tak delikatne i smaczne, że nawet dzieci chętnie je jedzą. A kiedy zaserwujesz pyszny obiad, poczujesz się jak prawdziwy profesjonalista w kuchni. Nikt nie musi wiedzieć, że gotowałeś danie po raz pierwszy.

Składniki:

  • 1,200 g filetu z indyka lub kurczaka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 50 ml. sosu sojowego;
  • 900g ziemniaków;
  • oliwa z oliwek;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka;
  • 0,7 l bulionu wołowego lub drobiowego;
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie);
  • 2 gałązki świeżego tymianku;
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu;
  • Sól, pieprz.
Domowe pieczone ziemniakiPrzygotowanie

:

  1. Filety kroimy na średniej wielkości kawałki, doprawiamy pieprzem, musztardą i sosem sojowym.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w duże plastry.
  3. Obrać marchew i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę w grube wiórki.
  4. Obrać paprykę, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
  5. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, smażyć ziemniaki na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby smażyć w 2 lub 3 porcjach. Umieść każdą nową porcję w dużej misce.
  6. Lekko podsmażyć marchew, dodać cebulę i paprykę. Smażyć, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta lub zacznie brązowieć, około 4-5 minut. W ostatniej chwili obrać i posiekać nożem czosnek.
  7. Dodaj przygotowane warzywa do ziemniaków.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, smażymy filety na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Pieczemy na średnim lub wysokim ogniu tak, aby na mięsie utworzyła się skórka, ale soki pozostały w środku. Przygotowane mięso umieścić w misce razem z warzywami.
  10. Posolić zawartość miski, dodać mielony pieprz i liść laurowy. Dobrze wymieszaj, przełóż do głębokiej formy i upiecz równomierną warstwę.
  11. Uzupełnij bulionem, dodaj wino (jeśli używasz).
  12. Wymieszać z gałązkami rozmarynu i tymianku.
  13. Przykryj formę folią, mocując brzegi.
  14. Piec przez 1 godzinę. Tutaj ważne jest, aby pilnować poziomu płynu. Jeśli jest mniej niż w połowie pełna, należy dodać trochę więcej.
  15. Gotowe danie pozostaw na 10-15 minut, a następnie zdejmij folię i poczęstuj rodzinę i bliskich aromatyczną kolacją.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu