Domowy pasztet: najsmaczniejszy przepis
Francuski przysmak znany na całym świecie? Jest to niewątpliwie pasztet. Klasyczny pasztet to bardzo drobno posiekane mięso mielone z różnych rodzajów mięsa, najczęściej wołowiny lub wątroby. Często pasztet przygotowuje się z różnych warzyw, a najbardziej popularnym rodzajem jest pasztet grzybowy.
Tradycyjnie podaje się go z małymi krakersami, tostami lub zwykłymi kromkami chleba, na których można rozsmarować pasztet. We Francji pasztetem nazywa się również to samo mięso mielone, ale zapiekane w cieście francuskim. To dość ciekawa i nietypowa odmiana robienia pasztetu. Dziś jednak przygotujemy klasyczny domowy pasztet, który zapewne będziecie chcieli zrobić ponownie.
Urozmaiciliśmy go dodając kilka składników, które w ciekawy sposób urozmaicą smak klasycznego pasztetu. To całkiem proste, potrzebujesz tylko trochę wolnego czasu i kilka prostych składników.
Wykonanie domowego pasztetu krok po kroku
Przejdźmy do przygotowania naszego domowego pasztetu z wątroby kurczaka, do którego będziemy potrzebować:
- Wątróbka z kurczaka - 500 gramów;
Posiekany czosnek, 1-2 łyżeczki;
Cebula - 1/ 2 średniej wielkości kawałki;
Liście szałwii - 5 szt;
Masło - 100 gr;
Sól - 1 łyżka;
Pieprz czarny - 1 łyżka;
Sezam - 1 łyżka;
Ziarna słonecznika - 1 łyżka;
Świeża pietruszka - 1 szklanka.
Przygotowanie:
- Odsącz cały nadmiar płynu ze świeżej wątróbki z kurczaka i osusz ją.
Postaw patelnię na kuchence i włącz średni ogień. Dodać 3⁄4 szklanki masła, czosnek i szałwię. Wszystko dobrze wymieszać drewnianą łopatką.
Do roztopionego masła dodać wątróbkę z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i posypać drobno posiekaną cebulą, dalej smażyć wszystko na średnim ogniu. Po 5-10 minutach dodać pozostałe masło i pozostałe przyprawy do smaku, można dodać chrzan.
Podczas gotowania należy kilkakrotnie obrócić wątróbkę, aby była równomiernie upieczona ze wszystkich stron i nie przypaliła się. Wątróbkę gotujemy, aż wypłynie z niej jasnoczerwony płyn. Natychmiast po tym, zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw ją na bok, aby ostygła.
Na małej płaskiej patelni upraż sezam i słonecznik. Oderwać łodygi pietruszki i drobno posiekać nożem lub nożyczkami. W małej miseczce wymieszać uprażone nasiona i pietruszkę i wymieszać łyżką, dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Ugotowaną wątróbkę wraz z zieleniną, ziarnami sezamu i nasionami posiekać w elektronicznym urządzeniu do mielenia mięsa lub w blenderze na pastę. Powinna powstać jednolita masa bez dużych kawałków, być może trzeba będzie to zrobić kilka razy.
Gotowy pasztet rozsmaruj na tostach, bułeczkach lub krakersach, a do dekoracji użyj mieszanki nasion, po czym natychmiast podaj przysmak i ciesz się jego niezrównanym smakiem!
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.