Dorado w piekarniku: smaczny przepis

Nasz artykuł pomoże tym, którzy szukają prostego i pysznego przepisu na obiad. Najlepszym rozwiązaniem jest ugotowanie ryby lub mięsa i podanie go z pysznym daniem dodatkowym. Problem polega jednak na tym, jak smacznie i prawidłowo przygotować główną część dania. Dlatego dziś opowiemy Wam o tym, jak prawidłowo przyrządzić rybę dorado w piekarniku.

Pyszny przepis, który jednocześnie będzie dość prosty i z którym poradzi sobie każda gospodyni. Dorada jest dość delikatną rybą, która wymaga specjalnego podejścia. Można go gotować, smażyć i piec. Jednak bardzo łatwo jest rozgotować rybę, co może sprawić, że stanie się ona mdła. Ten przepis krok po kroku pomoże Ci przyrządzić je smaczne, soczyste i niesamowicie aromatyczne - a wszystko to bez żadnego wysiłku i czasu. A nasz specjalny sos do ryb będzie wspaniale podkreślał ich delikatny smak i konsystencję. Dobrze komponuje się z każdym daniem dodatkowym, więc puść wodze fantazji.

Gotowanie dorado w piekarniku krok po kroku

Zabierzmy się za gotowanie naszej ryby. Z tych składników, będziesz potrzebował:

    Dorado - 1 sztuka średniej wielkości; Cytryna lub limonka; Jeden mały pomidor; Sól - 1 2 łyżki; Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki.

Na sos do ryby:

    Pietruszka - 1 łyżka; Kapary 1 łyżka; Sok z cytryny - 6 łyżeczek; Oliwa z oliwek - 3 łyżki; Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

    Najpierw zajmijmy się obieraniem naszej ryby. Skóry nie można zdejmować, łatwiej będzie to zrobić po upieczeniu - mięso jest jeszcze dobrze nasączone marynatą i nabierze niezbędnego smaku. Ale wnętrze i wszystkie ości należy wyjąć, jest ich w tej rybie całkiem sporo. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego pęsety. Po oczyszczeniu dobrze wypłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć. Przygotuj swoje ulubione przyprawy: możesz dodać paprykę, oregano, bazylię i rozmaryn. Następnie pokroić pomidory i cytrynę/limonkę w cienkie plasterki, najlepiej obrać pomidora. Rybę wraz z pokrojonymi pomidorami i cytryną przełożyć do miski i doprawić przygotowanymi przyprawami. Dodaj również sól i pieprz do smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub folią. Obficie posmarować powierzchnię olejem roślinnym. Na wierzchu kładziemy naszą rybę i rozkładamy na niej plasterki pomidora i cytryny. Skrop je odrobiną oliwy z oliwek. Włóż rybę do piekarnika na 20-25 minut do całkowitego upieczenia, wcześniej przykrywając ją folią. Folia powinna przykrywać wszystkie strony ryby, dzięki czemu upiecze się ona równomiernie i będzie bardzo aromatyczna. Gotowa ryba powinna być bardzo miękka i rozpadać się po naciśnięciu widelcem na mięso. Aby zrobić sos, wymieszaj wszystkie składniki i lekko ubij trzepaczką, aby wszystko było równomiernie wymieszane. Z lekko przestudzonej ryby zdejmujemy skórę, a następnie polewamy ją naszym sosem. Możesz to zrobić tuż przed podaniem, jeśli chcesz.

Podawaj rybę z kaszą kuskus i sałatką ze świeżych warzyw. Skręty niesamowicie smaczne i sycące - życzymy smacznego apetytu! Bon appetit!

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.