Dżem brzoskwiniowy na zimę - przepisy

Dżem brzoskwiniowy na zimę to przydatny produkt na stole każdego smakosza. Oprócz tego, że ma bardzo atrakcyjny, można powiedzieć "smaczny" kolor (bursztynowy, złoty), brzoskwinie w ogóle jest bardzo użytecznym owocem. Zawierają ogromną dawkę witaminy C, tak potrzebnej każdemu człowiekowi.

Zbierane w lecie brzoskwiniowy dżem w plastrach na zimę, w zimnej porze można cieszyć się wspaniałym smakiem z filiżanką herbaty, wspominając lato. Dżem można również wykorzystać do przygotowania wypieków, np. pysznego quiche.

Co jest potrzebne do zrobienia dżemu z brzoskwiń

Brzoskwinie są oczywiście pierwszą rzeczą, której będziesz potrzebować. Ważne jest, aby od razu wybrać odpowiednie owoce na dżem brzoskwiniowy. Nigdy nie sięgaj po niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Najlepiej wybrać "spokojny" kolor żółty. Dzięki nim uzyskamy smaczny sok i syrop. Zbyt dojrzałe owoce rozpadną się podczas gotowania i może się okazać, że zamiast dżemu z plasterkami brzoskwiń otrzymamy "owsiankę brzoskwiniową".

Brzoskwinie powinny być dokładnie umyte i obrane. Należy pamiętać, że wszystkie brzoskwinie powinny być obrane, nawet te z gładką, "nieobraną" skórką.

Oto wyliczenie składników na 1 kg brzoskwiń. Tak więc, potrzebujemy:

  • Brzoskwinie (1 kg);
  • Cukier (1 kg 200 gramów);
  • Kwasek cytrynowy (1 łyżeczka);
  • Wanilina (minimalna ilość, np. czubek łyżeczki);
  • Woda (0,2 litra).

Teraz przejdź do gotowania.

Dżem do gotowania

Proces wytwarzania dżemu, krok po kroku, jest następujący:

  1. Gotujemy wodę;
  2. W tym samym czasie przygotuj naczynie z zimną wodą, dodając do niej pół łyżeczki kwasku cytrynowego;
  3. Zanurz brzoskwinie we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wyjmij je i włóż do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym;
  4. Zagotowujemy wodę z cukrem, nie zapominając o mieszaniu, otrzymujemy syrop cukrowy, powstałą pianę zdejmujemy łyżką cedzakową;
  5. Brzoskwinie pokroić na cząstki i usunąć pestki;
  6. Do gotującego się syropu włożyć brzoskwinie i poczekać, aż się zagotuje;
  7. Gdy brzoskwinie się zagotują, zmniejsz ogień do minimum;
  8. Gotuj brzoskwinie w ten sposób przez kolejne pół godziny (proces ten nazywamy "gotowaniem");
  9. Zdejmij brzoskwinie z ognia i schładzaj przez sześć godzin lub do całkowitego wystygnięcia;
  10. Powtórzyć proces gotowania, ponownie gotować syrop i brzoskwinie przez kolejne pół godziny, a następnie zdjąć z ognia;
  11. Na samym końcu, przed zdjęciem z ognia, dodać wanilinę i kwasek cytrynowy (0,5 łyżki) i wymieszać;
  12. Powstały dżem wlewamy do wysterylizowanych wcześniej słoików o pożądanej pojemności;
  13. Słoiki są zwijane i przewracane;
  14. Wskazane jest zawinięcie ich w koc i pozostawienie w ten sposób na jeden dzień. Pilnuj ich, aby się nie otworzyły;
  15. Następnie zabieramy słoiki do stałego miejsca przechowywania.

Twój wspaniały i zdrowy produkt na zimę jest już gotowy!

Warto wspomnieć! Dżem brzoskwiniowy smakuje podobnie do dżemu morelowego, ale są między nimi różnice. Kolor jest bardziej złocisty, a smak bogatszy.

Zimą, kiedy nie ma możliwości zjedzenia świeżych owoców, dżem brzoskwiniowy nie tylko przypomina o lecie, ale również uzupełnia braki witamin i minerałów.

Dżem brzoskwiniowy bez wody

Ten smakołyk zachwyci Cię w ponure jesienne wieczory i wietrzne zimy.

Składniki:

Na 1-1,2 litra gotowego dżemu potrzebujesz:

  • Brzoskwinie - 1 kg;
  • Cukier - 1 kg.

Przygotowanie dżemu według przepisu:

  1. Brzoskwinie powinny być nie tylko dokładnie umyte, ale również obrane.
  2. Owoce pokroić na małe plasterki.
  3. Umieść plasterki w misce ze stali nierdzewnej i zasyp je cukrem. Pozostawić w tym stanie na około 5 godzin.
  4. Weź naczynie i zacznij gotować dżem: doprowadź go do wrzenia, zmniejsz moc i kontynuuj gotowanie na małej mocy, aby nie przywarł.
  5. Brzoskwinie gotować z cukrem przez około 2,5 godziny.
  6. Przełożyć do słoików i zamknąć.

Brzoskwinie są dobre dla Ciebie

Brzoskwinie zawierają nie tylko witaminy, ale również minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk (odpowiedzialny za wzrok i funkcje seksualne u mężczyzn), mangan, selen, fluor.

Ze względu na obecność dużej ilości żelaza, dżem brzoskwiniowy będzie bardzo przydatny dla kobiet w ciąży i osób z niską hemoglobiną. Regularne stosowanie dżemu brzoskwiniowego pomoże zwiększyć poziom hemoglobiny, a tym samym właściwości ochronne organizmu.

Warto również wspomnieć o aromacie brzoskwiń w dżemie brzoskwiniowym: doświadczeni specjaliści od aromaterapii uważają, że zapach brzoskwiń ma pozytywny wpływ na centralny układ nerwowy, wywołując pozytywne emocje i podnosząc na duchu. W związku z tym osoby cierpiące na depresję również zimą będą mogły spożywać dżem brzoskwiniowy, ciesząc się jego niesamowitym smakiem.

Jedna cała brzoskwinia zawiera prawie dzienną dawkę witaminy C. Oprócz "askorbinowego" znajdują się w nim witaminy A i B. Stąd konieczność stosowania dżemu brzoskwiniowego przy częstych przeziębieniach. Warto jednak pamiętać, że witamina C ulega zniszczeniu w temperaturze 80 stopni. Dlatego do celów leczniczych wymaga albo więcej dżemu, albo nadal jeść świeże brzoskwinie. W profilaktyce dżem jest w sam raz i uchroni Cię przed sezonowymi przeziębieniami wirusowymi.

Osobno warto zwrócić uwagę na korzyści płynące z dżemu brzoskwiniowego na zimę, którego przepis podaliśmy, dla pacjentów z chorobami układu krążenia. Fakt, że brzoskwinie zawierają dużą ilość potasu, który jest bardzo przydatny dla mięśnia sercowego.

Gotuj na zdrowie, lecz swoją rodzinę i przyjaciół! Bon appetit!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu