Dżem jabłkowo-cytrynowy

Dżem jabłkowo-cytrynowy to smaczny przysmak i świetny sposób na przetworzenie obfitych jesiennych zbiorów. Kwaskowatość cytryny doskonale równoważy słodycz dżemu. Skórka dodaje cytrusowego posmaku. Jest to z pewnością popularny produkt wśród Państwa. Można go podawać do naleśników, serników lub innych gotowych wypieków. Placki i ptysie są z nim przepyszne. A co najlepsze, można go zrobić nawet zimą, jeśli masz ochotę na świeży, słodki przysmak.

Dżem jabłkowy z cytryną

Jabłka to niedrogie owoce, które dobrze się przechowują. A jeśli masz szczęście posiadać własny sad lub kupić kilkadziesiąt sztuk na targu, koniecznie przygotuj ten smakowity przysmak. Dżem jabłkowo-cytrynowy przypadnie do gustu każdemu. Jest pyszne, pikantne i ma dobrą równowagę między kwasowością a słodyczą.

Przygotuj się:

  • 12 łyżek pokrojonych jabłek;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki soku z cytryny (można użyć mieszanki naturalnego i butelkowanego);
  • Skórka z trzech cytryn;
  • 1 saszetka pektyny (opcjonalnie).
Dżem jabłkowo-cytrynowySposób

przygotowania:

  1. Przygotuj wcześniej słoiki i pokrywki na około 7 litrów. Sterylizuj słoiki, jeśli planujesz zrobić dżem jabłkowo-cytrynowy na zimę.
  2. Wymieszaj pokrojone jabłka i sok z cytryny w dużym rondlu z grubym dnem (dobrze sprawdzi się tu kociołek). Użyj soku z cytryny wyciśniętego z owoców lub mieszanki soku owocowego i gotowego w butelce.
  3. Gotować na średnim lub małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozpadną.
  4. Gdy uzyskasz smaczne puree jabłkowe, dodaj miód i cukier i wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Jeśli wolisz nie dodawać miodu, pomiń ten składnik.
  5. Doprowadzić owoce do wrzenia i gotować przez co najmniej pięć minut.
  6. Jeśli używasz twardych zielonych jabłek, nie musisz dodawać pektyny. Ale dzięki temu masa będzie galaretowata, gęsta. Dodaj pektynę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby uaktywnić substancję.
  7. Kiedy masa będzie jednolita, wyłączamy ogień i dodajemy skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby skórka została równomiernie rozprowadzona.
  8. Napełnić słoiki, wytrzeć brzegi do czysta, zwinąć lub zamknąć pokrywkami.
  9. Jedz na tostach, nakładaj łyżką na muffiny lub używaj do pieczenia.

Dżem jabłkowo-cytrynowy

Dżem jabłkowo-cytrynowy ze szczyptą cynamonu uwiedzie Cię swoim niesamowitym aromatem i pysznym smakiem. Powtórz przepis z zielonymi jabłkami, które zawierają wystarczającą ilość naturalnej pektyny. Opcjonalnie, jeśli używasz innych odmian, dodaj 1 saszetkę pektyny do masy jabłkowej.

Przygotuj się:

  • 1,1 kg jabłek;
  • 100ml soku z cytryny;
  • 900g cukru;
  • 4 cytryny do obrania;
  • ½ do 1 łyżeczki mielonego cynamonu.
Dżem jabłkowo-cytrynowyPrzygotowanie

:

  1. Zalecana waga jabłek na liście składników powinna odpowiadać owocom, które przygotowałeś: obrane i zgrubione, pokrojone na średnio duże kawałki.
  2. Umieść jabłka i sok z cytryny w rondlu z ciężkim dnem, takim jak kociołek.
  3. Dusimy na średnim ogniu, aż jabłka staną się purée. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przywierania.
  4. Przetrzeć puree przez sito lub rozdrobnić ręcznym rozdrabniaczem na gładką masę, następnie dodać cukier.
  5. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy skórkę i cynamon.
  6. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
  7. Rozłożyć do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu