Dżem jabłkowo-cytrynowy
Dżem jabłkowo-cytrynowy to smaczny przysmak i świetny sposób na przetworzenie obfitych jesiennych zbiorów. Kwaskowatość cytryny doskonale równoważy słodycz dżemu. Skórka dodaje cytrusowego posmaku. Jest to z pewnością popularny produkt wśród Państwa. Można go podawać do naleśników, serników lub innych gotowych wypieków. Placki i ptysie są z nim przepyszne. A co najlepsze, można go zrobić nawet zimą, jeśli masz ochotę na świeży, słodki przysmak.
Dżem jabłkowy z cytryną
Jabłka to niedrogie owoce, które dobrze się przechowują. A jeśli masz szczęście posiadać własny sad lub kupić kilkadziesiąt sztuk na targu, koniecznie przygotuj ten smakowity przysmak. Dżem jabłkowo-cytrynowy przypadnie do gustu każdemu. Jest pyszne, pikantne i ma dobrą równowagę między kwasowością a słodyczą.
Przygotuj się:
- 12 łyżek pokrojonych jabłek;
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki soku z cytryny (można użyć mieszanki naturalnego i butelkowanego);
- Skórka z trzech cytryn;
- 1 saszetka pektyny (opcjonalnie).
przygotowania:
- Przygotuj wcześniej słoiki i pokrywki na około 7 litrów. Sterylizuj słoiki, jeśli planujesz zrobić dżem jabłkowo-cytrynowy na zimę.
- Wymieszaj pokrojone jabłka i sok z cytryny w dużym rondlu z grubym dnem (dobrze sprawdzi się tu kociołek). Użyj soku z cytryny wyciśniętego z owoców lub mieszanki soku owocowego i gotowego w butelce.
- Gotować na średnim lub małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozpadną.
- Gdy uzyskasz smaczne puree jabłkowe, dodaj miód i cukier i wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Jeśli wolisz nie dodawać miodu, pomiń ten składnik.
- Doprowadzić owoce do wrzenia i gotować przez co najmniej pięć minut.
- Jeśli używasz twardych zielonych jabłek, nie musisz dodawać pektyny. Ale dzięki temu masa będzie galaretowata, gęsta. Dodaj pektynę i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby uaktywnić substancję.
- Kiedy masa będzie jednolita, wyłączamy ogień i dodajemy skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby skórka została równomiernie rozprowadzona.
- Napełnić słoiki, wytrzeć brzegi do czysta, zwinąć lub zamknąć pokrywkami.
- Jedz na tostach, nakładaj łyżką na muffiny lub używaj do pieczenia.
Dżem jabłkowo-cytrynowy
Dżem jabłkowo-cytrynowy ze szczyptą cynamonu uwiedzie Cię swoim niesamowitym aromatem i pysznym smakiem. Powtórz przepis z zielonymi jabłkami, które zawierają wystarczającą ilość naturalnej pektyny. Opcjonalnie, jeśli używasz innych odmian, dodaj 1 saszetkę pektyny do masy jabłkowej.
Przygotuj się:
- 1,1 kg jabłek;
- 100ml soku z cytryny;
- 900g cukru;
- 4 cytryny do obrania;
- ½ do 1 łyżeczki mielonego cynamonu.
:
- Zalecana waga jabłek na liście składników powinna odpowiadać owocom, które przygotowałeś: obrane i zgrubione, pokrojone na średnio duże kawałki.
- Umieść jabłka i sok z cytryny w rondlu z ciężkim dnem, takim jak kociołek.
- Dusimy na średnim ogniu, aż jabłka staną się purée. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przywierania.
- Przetrzeć puree przez sito lub rozdrobnić ręcznym rozdrabniaczem na gładką masę, następnie dodać cukier.
- Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy skórkę i cynamon.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
- Rozłożyć do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu