Dżem z cukinii na zimę: przepisy
Dla wielu osób, które preferują smaczny i zdrowy deser, dżem z cukinii jest najlepszą propozycją na zimę. Cukinia sama w sobie nie ma smaku, ale podczas procesu gotowania wchłania smaki użytych składników. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego bardzo smacznego przysmaku.
Podstawowe składniki na dżem z cukinii na zimę
Aby przygotować smaczny i zdrowy dżem, będziesz potrzebować następujących składników:
- 1-1,5 kg dojrzałych cukinii;
- 2 do 3 pomarańczy;
- 1,5 kg cukru;
- 1 cytryna.
Kiedy przygotujesz wszystkie składniki, możesz zacząć warzyć pyszny przysmak na zimę, który zadowoli wszystkich członków Twojej rodziny. Najważniejszą rzeczą jest wybór odpowiedniej cukinii do tego przepisu. Szczególną uwagę należy zwrócić na owoce o dość twardej pokrywie i żółtym miąższu. Ten wariant cukinii jest optymalny do przygotowania konfitur na zimę.
Z warzyw o mlecznej dojrzałości robi się miękkie i delikatne konfitury. Do przygotowania dżemu z cukinii dobrze jest wcześniej przygotować czysty emaliowany pojemnik. Powinien być pozbawiony odprysków i różnych pęknięć. Do tej kwestii należy podejść jak najbardziej poważnie i odpowiedzialnie, jeśli chcemy przygotować na zimę dżem z cukinii, który można długo przechowywać.
Etapy gotowania
Proces mieszania dżemu powinien odbywać się za pomocą drewnianej pałeczki. Szklane słoiki, w których przechowuje się ugotowany dżem muszą być odpowiednio wysterylizowane.
- Zanim zaczniesz gotować, zasyp cukinie cukrem. Po tym czasie odstawiamy je na 6 godzin (najlepiej byłoby postawić pojemnik na noc), aby wycisnąć potrzebną ilość soku. Po upływie tego czasu można przejść do następnego kroku.
- Dokładnie obraną cukinię kroimy w drobną kostkę (1x1 cm) lub ścieramy na tarce.
- Cytrynę i dojrzałą pomarańczę pokroić w kostkę i wymieszać z cukinią w misce z dużą ilością wrzącej wody.
- Gdy dżem dojdzie do wrzenia, gotować go przez około 10 minut, dokładnie mieszając. Następnie zdjąć z kuchenki i pozostawić do ostygnięcia. Powtórzyć ten proces około 3 razy.
Teraz przygotowałeś pyszną i bardzo zdrową konfiturę na zimę, którą możesz otworzyć w każdej chwili, kiedy tylko zechcesz.
Cukiniowy dżem cynamonowy
Pyszną konfiturę można zrobić z dodatkiem orientalnej przyprawy - cynamonu.
Składniki:
- 1 kg cukinii;
- 1,5 kg cukru;
- 3 łyżki cynamonu;
- 1 cytryna;
- 1 laska cynamonu;
- 1 pomarańcza.
Przepis
- Cukinie zetrzeć na tarce.
- Następnie pomarańczę i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
- Skórkę trzeba będzie pokroić na małe kawałki i zmielić blenderem.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Po tym, wlać powstałą masę granulowanego cukru, trzeba będzie 700-900 gramów.
- Wszystko jest mieszane i gotowane przez około 25 minut.
Dżem jest gotowy i możesz zachwycić swoją rodzinę i przyjaciół tym niezapomnianym przysmakiem.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu