Fasola w sosie pomidorowym: najsmaczniejszy przepis

Fasola w sosie pomidorowym to doskonałe danie wegetariańskie, które świetnie syci. Doskonale nasyca organizm białkiem roślinnym, zapewniając uczucie sytości na długi czas. Fasola w sosie pomidorowym jest idealna w okresie Wielkiego Postu. Dzięki całej skarbnicy pożytecznych właściwości powinien być obecny w diecie każdego z nas! Warto zaznaczyć, że danie jest dość przyjazne dla budżetu. Dlatego może być dość często włączany do menu.

Fasola jest świetną alternatywą dla mięsa. Dlatego też jest obecny w diecie wegetarian. Białko zawarte w fasoli jest przyswajane w 70-80%. Zawierają one substancje, które hamują apetyt. Dlatego też fasola jest często włączana do diet. Rośliny strączkowe są bogate w błonnik, który przyczynia się do łagodnego opróżniania jelit i usuwania toksyn i odpadów z organizmu.

Jak ugotować fasolę w sosie pomidorowym?

Wiele osób nie lubi pracować z fasolą, ponieważ trzeba ją wcześniej namoczyć, a następnie długo gotować. Ale sama procedura jest dość prosta. Przecież ani podczas moczenia, ani podczas gotowania nie trzeba pilnować produktu. Należy tylko od czasu do czasu pilnować, aby woda nie wygotowała się z garnka. Fasolka w sosie pomidorowym jest gotowana z warzywami. Potrawa wychodzi średnio gęsta. Jest traktowany jako samodzielne danie. W razie potrzeby można jednak zawsze uzupełnić ją o składniki mięsne.

Potrawy z fasoli są popularne we wszystkich kuchniach świata. Są smaczne, sycące i kolorowe. W razie potrzeby, podobny przepis można wykonać jako przygotowanie do zimy. Tylko w tym przypadku trzeba będzie umieścić go w sterylnych słoikach i nieco zmienić sam przepis, uzupełniając go o ocet.

Składniki:

    Czerwona fasola - 1 łyżka; Pasta pomidorowa - 65 g; Marchew - 1 szt. przybliżona waga 100 g; Sól - do smaku; Ulubione przyprawy - do smaku; Olej roślinny - 2 łyżki; Świeże zioła - według uznania.

Metoda przygotowania:

    Fasolę umieszcza się na sicie lub durszlaku i płucze zimną wodą, można ją trochę wybrać, aby usunąć pestki i inne zanieczyszczenia. Zalej fasolę wodą i pozostaw na noc; Rano ponownie płuczemy fasolę, wkładamy ją do garnków i zalewamy czystą, zimną wodą. Postawić je na wrzątek. Fasola powinna gotować się na małym ogniu około 30-40 minut. Fasola powinna być miękka; Wrzucić fasolę do durszlaka. Bulion zbieramy do osobnej miseczki, przyda się do zrobienia sosu; Zetrzeć marchewki na średniej tarce i usmażyć na gorącym oleju roślinnym. Musi stać się miękki. Musimy stale mieszać, aby marchewka się nie przykleiła; Po 5-7 minutach dodać na patelnię fasolę i koncentrat pomidorowy, rozcieńczyć zawartość bulionem z fasoli. Masę posolić, przyprawić i dusić pod przykryciem około 5 minut. Gęstość potrawy należy regulować bulionem, który nam pozostał.

Po ugotowaniu pozostawić potrawę na kilka minut do zaparzenia. Następnie uzupełnij ją posiekanymi ziołami i podaj do stołu.

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.

Auchan