Faszerowane chlebki pita: łatwe przepisy ze zdjęciami
Zaletą tego orientalnego cienkiego chleba jest różnorodność sposobów, w jakie można go wykorzystać w kuchni. Istnieje tak wiele przepisów na chlebki pita, ale nie wszystkie są równie smaczne. Wybraliśmy dla Was te, które bez cienia wątpliwości ugotowalibyśmy sami, nawet na świąteczny stół.
Z naszych przepisów można przygotować zarówno zimne jak i gorące przekąski z chleba pita z farszem. W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, a kto raz spróbuje, zakocha się w takiej przekąsce na zawsze.
Rolka Lavash z czerwoną rybą
Obfite roladki z lavash według naszego przepisu będą doskonałą przystawką na świąteczny stół. Danie okazuje się bardzo świeże, a połączenie łososia, serka topionego i szynki daje niezwykły smak.
Potrzebne składniki
Do tej przystawki potrzebujemy:
- Łosoś lekko solony - 300 gramów;
- Lawasz ormiański (okrągły, cienki) - 2 płaty;
- Serek śmietankowy - 280 g;
- Świeże ogórki (średniej wielkości) - 3 szt;
- Szynka gotowana - 280 gramów;
- Koperek i pietruszka - według uznania.
Jeśli nie możesz znaleźć ormiańskiego chleba pita, możesz użyć dowolnego. Obecnie w sklepach jest ich ogromny wybór.
Lavash roll z czerwoną rybą: przepisy krok po kroku zezdjęciamiProces gotowania
Taka przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu - najpierw kroi się składniki na nadzienie, a następnie zawija się je w lavash:
- Umyć ogórki i sprawdzić, czy nie są gorzkie. Jeśli jest w porządku, przetnij ją ze skórą. Pokroić w cienkie plasterki.
- Uwolnić łososia od skóry i pokroić na małe paski.
- Szynkę poszatkować w paseczki julienne, tak jak w przypadku ryby.
- Zioła dokładnie umyć pod kranem, osuszyć i posiekać nożem.
- Rozłóż oba arkusze pita na płaskiej powierzchni. Na każdym z nich rozsmarować cienką warstwę serka topionego.
- Teraz zacznij układać nadzienie. Podzielić wszystkie składniki na dwie równe porcje - tyle samo na każdą pitę.
- Pierwszą warstwą jest ogórek. Nałóż farsz w jednym rzędzie, nieco oddalając go od krawędzi pity.
- Połóż łososia na ogórku i posyp posiekaną zieleniną. Następnie nakładamy szynkę, po czym delikatnie zwijamy pitę.
- Zawiń roladki dokładnie w folię i włóż do zamrażarki na około kwadrans.
- Wyjmij zamrożoną przekąskę i pokrój na porcje.
Bardzo prosty przepis na przystawkę z lavash, który jest bardzo szybki do wykonania.
Lavash nadziewany szynką, serem i marchewką koreańską
Umiarkowanie pikantna (za sprawą marchewki i musztardy) bułka pita w tym przepisie przypadnie do gustu nawet prawdziwym smakoszom. Ładna, pikantna i apetyczna - to właśnie przychodzi na myśl, gdy próbujemy tej przystawki.
Potrzebne składniki
Aby przygotować tę przystawkę, potrzebujesz:
- Szynka - 200 gr;
- Ser (dowolny rodzaj sera twardego) - 150 gr;
- Pikantne marchewki (styl koreański) - 200 gr;
- Lawasz ormiański (duży) - 1 szt;
- Musztarda ziarnista - 1 łyżeczka;
- Majonez (średniokaloryczny) - 3 łyżki stołowe;
- Koperek - 5 gałązek.
Wybierz szynkę do wyboru - gotowaną lub wędzoną.
Lavash nadziewany szynką, serem i marchewką koreańskąSamo gotowanie trwa tylko kilka minut, ale lavash z nadzieniem powinien potem przez jakiś czas odpoczywać w lodówce:
- Pokroić szynkę na małe kawałki.
- Ser zetrzeć na drobnej lub średniej tarce.
- Umyj koperek i drobno posiekaj go nożem.
- Gorącą marchew przełożyć do miski i dodać pokrojone składniki. Dobrze wymieszać.
- W innej misce wymieszaj majonez i musztardę ziarnistą.
- Następnie rozłóż orientalny chleb na stole kuchennym i rozprowadź na całej powierzchni mieszankę majonezu i musztardy.
- Na wierzchu rozsmarować masę serowo-marchewkową - również na całej powierzchni, ale lekko poza krawędziami.
- Zwinąć pitę w ciasny rulon, zawinąć w folię (również dość ciasno) i włożyć do lodówki. Nasze nadziewane lavash powinny być przechowywane w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Następnie pokrój go na porcje i podawaj na rodzinny lub imprezowy obiad.
Składniki wybrane do tego przepisu na bułki pita są pozornie proste, ale ich smak jest bardzo bogaty.
Chrupiąca bułka pita
Wiele osób często pyta o przepisy na to, jak zrobić ciepłą bułkę pita. Odpowiadamy, że to takie proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu krok po kroku i w niecałą godzinę masz na stole wspaniałą przekąskę prosto z piekarnika.
Potrzebne składniki
Aby go ugotować, będziesz potrzebował:
- Mięso z kurczaka (filet) - 0,4 kg;
- Pieczarki świeże - 0,2 kg;
- Cienki ormiański lavash - 3 płaty;
- Jaja - 6 sztuk kurczaka; Czosnek - 1 ząbek;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Cebula - 2 średnie cebule;
- Kwaśna śmietana - 3 łyżki stołowe;
- Olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe;
- Pieprz mielony - 1 szczypta;
- Sól - 2 szczypty.
Gotowe danie okazuje się bardzo obfite i pożywne, no i jego smak doceni każdy.
Chrupiąca bułka pita: przepis krok po kroku zfotografiąProces gotowania
Trzeba będzie trochę pomajstrować (w porównaniu z gotowaniem zimnych przekąsek z pitą), ale nie za dużo:
- Jedno jajko dzielimy na żółtko i białko (żółtko będzie nam potrzebne do pieczenia). Następnie w misce ubij białko i pozostałe pięć jajek.
- Z powstałej masy upiecz na małej patelni cztery placki omletowe.
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem z kuchenki dodajemy rozgnieciony czosnek i mieszamy.
- Następnie przełóż cebulę na talerz i na tej samej patelni dodaj drobno pokrojone grzyby. Dodaj trochę oleju słonecznikowego i smaż je, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 minut.
- Następnie dodajemy na patelnię cebulę, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z kuchenki.
- Zmielić kurczaka na mielonkę za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.
- Teraz można uformować wałek. Rozłóż jedną pitę na stole i ułóż na niej mielonego kurczaka w równej warstwie.
- Nałożyć placki omletowe na wierzch składnika mięsnego.
- Przykryj drugą pitą, a na niej ułóż warstwę grzybów i cebuli.
- Potem robimy ostatnią pitę. Następnie na ostatnim lavashu rozsmarować kwaśną śmietanę i uformować roladkę.
- Rozwałkowana bułka powinna być ze wszystkich stron posmarowana lekko roztrzepanym żółtkiem. Następnie wyłożyć na blachę i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dzięki temu przepisowi można przygotować bardzo smaczne bułeczki pita jako gorącą przystawkę na stół. Spróbuj, a nie będziesz mógł się oderwać.
Roladki krabowe w chlebie pita
Bardzo popularnym przepisem na przystawkę z pitą (jak na zdjęciu) jest wersja z paluszkami krabowymi i jajkiem. Spróbuj je przyrządzić według naszego nieco unowocześnionego przepisu.
Potrzebne składniki
Składniki do wykonania tych sajgonek są bardzo proste:
- Paluszki krabowe - 200 gramów;
- Lawasz ormiański (cienki) - 1 szt;
- Świeże ogórki (średniej wielkości) - 2 szt;
- Jajka - 4 szt;
- Majonez - 3 łyżki stołowe;
- Koperek i pietruszka - 1 pęczek;
- Czosnek - 4 ząbki.
Należy posolić nadzienie do pit w zależności od własnych upodobań.
Roladki krabowe w picie: przepis krok po kroku zezdjęciamiProces gotowania
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie składników na nadzienie:
- Jajka ugotować z niewielkim wyprzedzeniem. Musimy je ugotować. W tym celu jajka powinny znajdować się we wrzącej wodzie przez co najmniej 8-9 minut.
- Zetrzeć paluszki krabowe i ogórki na grubej tarce. Postępować w ten sam sposób z ostudzonymi jajkami. Wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski.
- Rozgnieć czosnek za pomocą tłuczka do czosnku i dodaj do miski. Dodaj do miski drobno posiekaną pietruszkę i koperek.
- Do miski wlewamy majonez, solimy go (do smaku) i dobrze mieszamy.
- Podziel lavash na dwie równe kromki. Pierwszy z nich rozłożyć na płaskiej powierzchni i posmarować warstwą nadzienia (około połowy zawartości miski).
- Połóż na wierzchu drugi kawałek lavash i rozprowadź na nim resztę nadzienia.
- Zwijamy w dość ciasny rulon i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Jest to wystarczający czas, aby pita trochę nasiąkła.
Ten przepis sprawia, że bułka pita jest świeża, lekka i obfita jednocześnie. Przed podaniem wystarczy pokroić go na kawałki pożądanej wielkości.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu