Faszerowane piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

Auchan

Faszerowane piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i obfite danie, które będzie odpowiednie do podania, zarówno na codzienny, jak i świąteczny stół. Pierś odnosi się do dietetycznych rodzajów mięsa. Zawiera minimalną ilość tłuszczu, ale za to dużo białka. Niestety, nie zawsze udaje się ugotować pierś soczystą. Dlatego nie wszystkie gospodynie domowe lubią z nim pracować. Ale kiedy używamy sosu, mięso kurczaka okazuje się delikatne.

Kurczaka można faszerować różnymi warzywami, grzybami, ziołami, serem. Farsz może być dowolny. Przy jego wyborze należy zwrócić uwagę na połączenie z sosem pomidorowym. Potrawę przygotowuje się w porcjach. Jeden filet z piersi jest obliczony na 1 porcję. Danie można podawać samodzielnie lub łączyć z różnymi dodatkami. W tym ostatnim przypadku można wykorzystać płatki zbożowe, warzywa lub świeże sałatki. Ogólnie rzecz biorąc, zawsze można wykazać się wyobraźnią.

Faszerowane piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

Do pieczenia lepiej używać schłodzonych piersi. Zwłaszcza, że nie będzie żadnych problemów z ich zakupem. Schłodzony kurczak jest dostępny w każdym sklepie. Danie będzie aromatyczne, jeśli użyjesz swoich ulubionych przypraw i czosnku. Uwzględnij przyprawy, jak w składzie piersi, tak i w składzie sosu. Sos przygotujemy na bazie koncentratu pomidorowego. Konieczne jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości, bez dodatkowych smaków. Pastę pomidorową można zrobić samemu z pomidorów z puszki, wystarczy przetrzeć je przez blender.

Składniki:

    Filet z piersi kurczaka - 6 szt; Mozzarella - 150 gr; Parmezan - 120 gr; Bułka tarta - 100 gr; Jajko kurze - 2 szt; Oliwa z oliwek - 100 ml; Czosnek - 3 ząbki; Pasta pomidorowa - 800 gr; Cebula - 1 główka; Suszone oregano - 1 łyżka; Cukier - 1 łyżka; Sól - ¾ łyżeczki; Suszona bazylia - 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek, oregano i koncentrat pomidorowy. Masę dusimy na lekkim wolnym ogniu przez około 10 minut; Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć i ubić młotkiem kuchennym. Następnie naciąć filet wzdłuż; Zetrzeć sery na tarce. Część masy wymieszać z bazylią, resztę sera usunąć; Nasze piersi nadziewamy serem i bazylią; W misce ubić jajka kurze z solą. Zanurzać piersi w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć kurczaka na odrobinie oleju roślinnego z obu stron, aż będzie chrupiący; Kurczaka polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Filet pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut; Pozwól kurczakowi odpocząć przez 10-15 minut, a następnie przełóż go na talerz i podawaj!
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.