Fettuccini z łososiem w sosie śmietanowym
Fettuccini to prawdziwy skarb kuchni włoskiej. Z łososiem w kremowym sosie, makaron jest wyjątkowo delikatny. Jest to jeden z najpopularniejszych wariantów nadzienia.
Również gotować danie z grzybami, kurczakiem, szynką i serem, szpinakiem i innymi warzywami. Podstawowym warunkiem w przypadku fettuccini jest grubość pasków wynosząca 1,5 mm i szerokość 7 mm. Jeśli nie jest to respektowane, otrzymasz inny rodzaj makaronu.
Fettuccini z łososiem i sosem śmietanowym
Aby fettuccini z łososiem w sosie śmietanowym było jak najbardziej włoskie, przygotuj danie samodzielnie "od podstaw". Zaczynasz od zagniecenia ciasta i przechodzisz do przygotowania delikatnego łososia w kremowym sosie. Ciesz się zwieńczeniem procesu - estetycznie wyglądającą prezentacją. Tylko taki, przyrządzony samodzielnie, przepis na fettuccini z łososiem w sosie śmietanowym jest w stanie konkurować z odpowiednikami z najlepszych włoskich restauracji.
Potrzeba ciasta:
- Mąka - 200 gr;
Jaja kurze - 2 szt;
Sól - szczypta.
Potrzebne do dania:
- Filet z łososia - 200 gr;
Krem - 150 ml;
Cebula - 1 szt;
Pomidor - 1 szt;
Czosnek - 2 ząbki;
Oliwa z oliwek - 3-4 łyżki;
Suszony lub świeży tymianek - szczypta rozdrobnionego;
Parmezan - 50-70 gr;
Sól, pieprz - do smaku.
Przygotowanie:
- Aby rozpocząć gotowanie fettuccini z łososiem w kremowym sosie, doświadczone gospodynie zaczynają się wczesnym rankiem lub wieczorem. Wszystko zależy od tego, czy będzie to kolacja czy obiad. Tak długi okres czasu jest niezbędny dla ciasta. Świeżo zagnieciony, musi dojrzewać w lodówce przez kilka godzin. Uzyskuje wtedy idealną konsystencję i jednolitą teksturę.
Samo ciasto przygotowywane jest w możliwie najprostszy sposób. Możesz użyć maszyny do chleba, blendera lub miksera z przystawką do ciasta. Można też wyrabiać ciasto ręcznie.
Przepis na fettuccini z łososiem w sosie śmietanowym rozpocznij od połączenia jajek i podanej ilości mąki. Użyj drobnej, bardzo drobnej mąki.
Dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania luźnej masy.
Jeśli używasz maszyny, dosłownie 2-3 minuty, ręcznie zajmie to około 7 minut.
Wyjąć ciasto i dalej dokładnie ugniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nie używajcie zbyt dużo mąki, bo wyjdzie Wam "oblepione", suche ciasto fettuccini z łososiem w sosie śmietanowym. Przepis powinien być teraz przerwany na co najmniej 30 minut.
Zawinąć w folię, odesłać do lodówki. Najlepiej pozostawić na noc lub 6-8 godzin.
Wyjąć ciasto, podzielić na 4 porcje. 1 do wykorzystania. Pozostałe 3 włożyć do lodówki.
Rozwałkować na grubość 1,5 mm, pokroić w cienkie paski. Przygotuj tyle pasków, ile chcesz podać.
Paski posypujemy obficie mąką, układamy na desce do krojenia i odstawiamy do lodówki.
Doprowadzić wodę do wrzenia, aby ugotować fettuccini. Z rybą w sosie śmietanowym, makaron będzie się jeszcze dusił. Dlatego potrzebujemy stanu "al dente". Użyj wody w proporcji: 1 litr wrzącej wody i 10g soli na 100g fettuccini.
Podczas gdy woda się gotuje, przygotować rybę.
Łososia umyć i pokroić w grube paski julienne.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Smażyć cebulę, aż stanie się półpłynna.
Kawałki ryby ułożyć na cebuli w fettuccini i łososiu w sosie śmietanowym.
Przepis mówi o smażeniu przez dosłownie minutę z obu stron.
Rybę posypać tymiankiem.
Dodać śmietanę, szczyptę soli, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu do 5 minut.
Ugotowane paski fettuccini gotujemy we wrzącej wodzie, aż będą al dente. Zalecamy spróbowanie kawałka fettuccini po 3 do 4 minutach gotowania.
Wyjąć fettuccini i opłukać je w durszlaku zimną wodą. Delikatnie wymieszać z łososiem w sosie śmietanowym.
Dusić wszystko razem przez dosłownie 2 do 3 minut, podawać na gorąco.
Fettuccini z łososiem i sosem Alfredo
Delikatny kremowy sos Alfredo jest bardzo popularny na Zachodzie. Często nawet bardziej niż słynne Bolognese. Proponujemy zrobić fettuccini z łososiem w kremowym sosie Alfredo, abyś mógł zgadywać. I wyciągnijcie własne, osobiste wnioski.
Będziesz potrzebować:
- 300g fettuccini, ugotowane jak w przepisie powyżej;
200 ml. 20% kremu;
50 gr. masła;
2-3 gałązki pietruszki;
100 gr. Parmezan lub inny twardy ser;
150 g. filet z łososia.
Przygotowanie:
- Aby zrobić pikantne fettuccini z rybą w kremowym sosie, można dodać trochę czosnku.
Posiekać pietruszkę, zetrzeć ser. Jeśli używasz sera pleśniowego, pokrój go w drobną kostkę.
Filety z łososia umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Doprowadzić wodę do wrzenia, aby ugotować makaron w proporcjach podanych w powyższym przepisie. Fettuccini i łosoś w sosie śmietanowym również będą się dusić przez kilka minut. Dlatego ważne jest, aby nie rozgotować makaronu.
Rozgrzać patelnię i roztopić masło.
Jak tylko masło się rozpuści, natychmiast dodajemy śmietanę. Nie przestawaj mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj ser i posiekaną natkę pietruszki (możesz dodać też inne zioła, które lubisz).
Kiedy konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę, dodajemy łososia do kremowego sosu. Wrzuć fettuccini do durszlaka i na patelnię.
Dobrze wymieszać składniki, dusić przez minutę lub dwie i podawać.
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Kanelony z mięsa mielonego z sosem beszamelowym
Podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????