Francuskie mięso: szybkie przepisy

Auchan

Francuskie mięso to szybki przepis, którym można nakarmić całą rodzinę. Jest to jedno z najsmaczniejszych, najpopularniejszych i najłatwiejszych do wykonania dań mięsnych w kuchni rosyjskiej. Każdy obywatel radziecki wiedział, jak przyrządzić mięso po francusku. Przez dziesięciolecia było to jedno z najpopularniejszych dań pieczonych w rosyjskiej diecie. Proste składniki, szybkie przygotowanie i możliwość łatwego nasycenia gości sprawiają, że jest to popularny przysmak na świątecznym stole.

Historycznie rzecz biorąc, mięso w stylu francuskim, szybki przepis na dzisiejsze ulubione danie mięsne w Rosji, pochodzi z eksperymentów przeprowadzonych przez osobistego kucharza hrabiego Grigorija Orłowa w XVIII wieku. Mistrzowie kulinarni wymyślili Veau Orloff - pieczoną cielęcinę z ziemniakami, grzybami i cebulą w sosie beszamelowym. Uważa się, że jest to prototyp francuskiego mięsa. Veau Orloff został po raz pierwszy podany hrabiemu, kiedy przebywał w Paryżu, prawdopodobnie dlatego wszystkie jego późniejsze wersje noszą nazwę "Meat à la française".

Paradoksalnie Francuzi nie wiedzą, że mięso à la française to szybki przepis, wynalazek Rosjan. Co więcej, większość Francuzów nigdy nie słyszała o tym daniu. Najbliższy francuski odpowiednik pod względem przygotowania i składników to zapiekanka rustykalna Beckoffe, która faktycznie pochodzi z francuskiego regionu Alzacji. Duży wpływ mają na nią niemieckie tradycje kulinarne.

Aby przygotować szybki przepis na mięsną zapiekankę w stylu francuskim, potrzebujesz zestawu dostępnych składników. Podstawowe składniki to schab bez kości, cebula i ser. Często dodaje się ziemniaki i pomidory. Obecność ziemniaków podnosi wartość odżywczą potrawy. Pomidor dodaje akcentu kwaskowatości.

Kolejność warstw może być różna w zależności od upodobań. Spodnią warstwę może stanowić cebula, która stworzy warstwę pomiędzy mięsem a tacą, lub ziemniaki, które nasycą potrawę soczystym tłuszczem. Niektórzy kucharze robią mięsny francuski szybki przepis bez ziemniaków. W tym przypadku kawałki wieprzowiny muszą być większe. Niektórzy nie używają majonezu, ale warstwa sera i majonezu powinna być zawsze na wierzchu. Produkty te tworzą aromatyczną serową skórkę, jak w zapiekance, podczas gdy danie jest zapiekane w piekarniku.

Mięso francuskie z ziemniakami

Najlepsze smaki w tym daniu wydobywają się po upieczeniu w piekarniku. Przystępne, nieskomplikowane składniki połączone razem tworzą wyjątkowy tandem o niesamowitym smaku. Dosłownie oszałamiające w oczekiwaniu są aromaty, które unoszą się w kuchni podczas gotowania mięsa po francusku. Szybki przepis z wieprzowiną, koniecznie zróbcie go dzisiaj, jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście. Spodoba Ci się efekt końcowy.

Zestaw produktów:

  • 500 g mięsa wieprzowego o średniej zawartości tłuszczu;
  • 600g ziemniaków;
  • 300 g twardego sera;
  • 4 cebule;
  • Sól, pieprz, zioła i przyprawy do smaku;
  • 200-250 g majonezu.
Mięso francuskie z

ziemniakamiSposób przyrządzania

:
  1. Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby odciąć tłuszcz. Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Każdą kromkę ubić tłuczkiem z obu stron.
  3. Plastry mięsa układamy na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Posolić i popieprzyć, posypać ulubioną przyprawą (bazylią, musztardą itp.).
  4. Obrać ziemniaki, cebulę. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Wieprzowinę przykryć równomiernie warstwą krążków cebuli.
  5. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cebuli. Posypujemy tę warstwę solą i pieprzem do smaku.
  6. Posypać cienką warstwą majonezu.
  7. Pieczemy potrawę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  8. Zetrzeć na tarce trochę twardego sera i posypać nim mięso. Następnie posypać obficie majonezem, używając cienkiego plasterka na opakowaniu. Można też nakładać łyżką stołową lub pędzelkiem do gotowania. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 15-20 minut.
  9. Gotowe danie można rozpoznać po wierzchniej warstwie sera. Jeśli skórka jest złocista, to mięso francuskie jest gotowe.
  10. Wyłącz piekarnik, wyjmij naczynie i pozwól mu ostygnąć przez 10 minut przed podaniem.

Mięso po francusku: szybki przepis z pomidorami

Mięso po francusku, pomimo swojej nazwy, jest typowym daniem radzieckim, które nie ma nic wspólnego z kuchnią francuską, w której nie stosuje się połączenia mięsa i majonezu. Z kolei kuchnia radziecka używała majonezu do dań mięsnych, zup, sałatek i przystawek, czyli dużo i z przyjemnością. W jego poprzedniku, daniu z cielęciny Orloff, zamiast majonezu użyto sosu beszamelowego. To wersja, którą dziś można spotkać tylko w drogich restauracjach. Ale nie rozpaczaj, lepiej jest zrobić niesamowite mięso w stylu francuskim w domu. Powtórzyć szybki przepis z majonezem. W razie potrzeby zastąpić sosem beszamelowym.

Zestaw produktów:

  • 1 kg polędwicy wołowej;
  • 6-8 bulw ziemniaka;
  • 3 do 4 cebul;
  • 200g dobrze roztopionego sera;
  • 3-4 pomidory;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Masło.

Dla sosu beszamelowego:

  • 100g masła;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • 500-700 ml mleka;
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku do smaku.
Francuskie mięso: szybki przepis z

pomidoremInstrukcje gotowania

:
  1. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i lekko posolić.
  2. Dobrze umyte ziemniaki ze skórką wkładamy na 10 minut do wrzącej, osolonej wody.
  3. Następnie wysuszyć, ostudzić i obrać.
  4. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości 1 cm.
  5. Ułożyć ziemniaki warstwami w przygotowanej brytfannie. Przygotuj szybki przepis w wysokim naczyniu.
  6. Opłucz mięso, odetnij błonki lub nadmierne żyłki, inne niesmaczne części, jeśli są.
  7. Mięso kroimy w poprzek na plastry o grubości 1,5 cm.
  8. Pokrój plastry, dopraw solą i pieprzem i ułóż na wierzchu ziemniaków.
  9. Obrać cebulę i pokroić w 1 cm krążki lub półkrążki.
  10. Roztopić 60 g masła na dużej patelni. Podsmażyć cebulę i smażyć przez 5 do 7 minut, mieszając.
  11. Następnie cebulę i masło włożymy do mięsa.
  12. Pomidory umyć, odciąć szypułki. Pokroić w kółka i ułożyć na cebuli.
  13. Na tym etapie można je przygotować na dwa sposoby. Obficie posmarować majonezem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Ewentualnie zrób sos beszamelowy, aby jak najbardziej zbliżyć się do szybkiego przepisu na francuskie mięso.
  14. Aby przygotować sos, rozpuść masło na patelni lub w rondlu.
  15. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać z masłem i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
  16. Stopniowo cienkim strumieniem wlewać mleko, energicznie ugniatając sos, aby nie było grudek. Wlać całe mleko, następnie doprawić solą i pieprzem, dodając ewentualnie startą gałkę muszkatołową. Czosnek wcisnąć do sosu według uznania. Jego obecność będzie miłym akcentem.
  17. Polej sosem wierzch potrawy zamiast majonezu, jeśli chcesz go zastąpić.
  18. Piec w piekarniku przez 40 minut.
  19. Wyjąć blachę, posmarować serem, ponownie zapiekać w piekarniku przez 10 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki na wierzchu.
  20. Gotowe danie podawaj na gorąco, krojąc na porcje i układając je warstwami.

Mięso po francusku: najszybszy przepis

Najszybszy przepis na Mięso a la Francja jest przygotowany bez obfitości warzyw. W tej wersji ekstrawagancka jest tylko cebula. Gotowe do podania jako danie główne, a nie jako uniwersalny, obfity obiad. Dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw, puree ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub innymi zbożowymi dodatkami.

Zestaw spożywczy:

  • 1kg polędwicy bez kości;
  • 4-5 cebul;
  • 100g masła;
  • 200 g majonezu;
  • 1 jajko;
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Francuskie mięso: najszybszy

przepisSposób przyrządzania

:
  1. Mięso opłukać, osuszyć z wilgoci. Kroimy nożem w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Ubijamy kromki tłuczkiem. Przydatna wskazówka: połóż 1-2 plasterki na desce do krojenia, przykryj mięso folią. Podczas procesu krojenia, tworzywo sztuczne zapobiegnie rozpryskiwaniu się wilgoci z mięsa, co znacznie ułatwi późniejsze utrzymanie go w czystości.
  3. Blachę wysmarować olejem słonecznikowym lub wyłożyć papierem z olejem.
  4. Ułóż porcje mięsa na blasze blisko siebie.
  5. Obrać cebulę, pokroić w cienkie półpierścienie po jednej cebuli na raz. Cebulę najlepiej podsmażyć na patelni przed położeniem jej na mięso. W ten sposób warzywa na pewno nie pozostaną surowe, jeśli mięso jest miękkie. W tym celu należy rozgrzać patelnię, dodać masło i wrzucić całą posiekaną cebulę. Smażyć przez 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Masło pokroić na kawałki zgodnie z zalecanymi składnikami. Liczba kawałków powinna być równa liczbie plastrów mięsa. Kromki posmarować masłem.
  7. Rozłóż cebulę na mięsie, układając ją równomiernie na środku każdego plastra, ale z lekkim daszkiem.
  8. Zetrzeć ser na tarce i wrzucić do miski, w której można go łatwo wymieszać. Dodać majonez (można zastąpić śmietaną lub kwaśną śmietaną), wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  9. Na każdy kęs nakładamy łyżeczką nadzienie serowe.
  10. Na blachę do pieczenia wlewamy ½ szklanki wody, aby mięso było soczyste.
  11. Włóż francuski szybki przepis do piekarnika na 30 minut.
  12. Przed wyjęciem z piekarnika oceń wizualnie stopień gotowości. Mięso szybko się upiecze, a na brzegach powinna pojawić się złocista skórka. Serowy "kapelusz" na wierzchu również powinien być zrumieniony.

Ryby Mięso Francuskie

Tradycyjnie danie to przyrządza się z wołowiny lub wieprzowiny. Możesz być zaskoczony, gotując go z rybą stir-fry. Ten szybki przepis piecze się w zaledwie 20 minut. Mięso ryby jest delikatne, soczyste i rozpływa się w ustach. Danie to można podawać jako zimny przysmak na świąteczny stół lub jako ciepły posiłek.

Zestaw spożywczy:

  • 3 polędwice z morszczuka lub mintaja;
  • 2-3 cebule;
  • 130g masła;
  • Sól, pieprz biały, pieprz czarny mielony;
  • Olej słonecznikowy;
  • ½ łyżki sosu sojowego;
  • 150 gr. twardego sera;
  • 2-3 łyżki majonezu (kwaśna śmietana, śmietana);
  • 1 jajko.
Francuskie

mięso rybnePrzygotowanie

:
  1. Filet z białej ryby można zastąpić filetem z łososia. Rozmrozić, wytrzeć wilgoć ręcznikiem papierowym.
  2. Pokroić na 2 lub 3 porcje, w zależności od wielkości.
  3. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem lub wyłóż ją naoliwionym pergaminem.
  4. Ryby układamy w rzędach, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy ulubioną przyprawą (anyż, skórka cytrynowa lub inna).
  5. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
  6. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła (30g), podsmażyć cebulę. Smażyć do momentu, aż stanie się elastyczny (3 do 5 minut).
  7. Rybę polać sosem sojowym.
  8. Masło pokroić w kostkę i położyć równą ilość na każdym kawałku ryby.
  9. Na każdym kawałku rozłożyć cebulę. Jeśli chcesz, możesz na tym etapie dodać do każdego kęsa plasterek pomidora.
  10. Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce. Rozbić jajko, dodać majonez, sól i pieprz i wymieszać.
  11. Łyżeczką nakładać masę serową na każdy kęs.
  12. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  13. Piec przez 20-25 minut.
  14. Upewnij się, że ryba ma pyszną skórkę, podawaj na ciepło lub na zimno.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu