Francuskie mięso: szybkie przepisy
Francuskie mięso to szybki przepis, którym można nakarmić całą rodzinę. Jest to jedno z najsmaczniejszych, najpopularniejszych i najłatwiejszych do wykonania dań mięsnych w kuchni rosyjskiej. Każdy obywatel radziecki wiedział, jak przyrządzić mięso po francusku. Przez dziesięciolecia było to jedno z najpopularniejszych dań pieczonych w rosyjskiej diecie. Proste składniki, szybkie przygotowanie i możliwość łatwego nasycenia gości sprawiają, że jest to popularny przysmak na świątecznym stole.
Historycznie rzecz biorąc, mięso w stylu francuskim, szybki przepis na dzisiejsze ulubione danie mięsne w Rosji, pochodzi z eksperymentów przeprowadzonych przez osobistego kucharza hrabiego Grigorija Orłowa w XVIII wieku. Mistrzowie kulinarni wymyślili Veau Orloff - pieczoną cielęcinę z ziemniakami, grzybami i cebulą w sosie beszamelowym. Uważa się, że jest to prototyp francuskiego mięsa. Veau Orloff został po raz pierwszy podany hrabiemu, kiedy przebywał w Paryżu, prawdopodobnie dlatego wszystkie jego późniejsze wersje noszą nazwę "Meat à la française".
Paradoksalnie Francuzi nie wiedzą, że mięso à la française to szybki przepis, wynalazek Rosjan. Co więcej, większość Francuzów nigdy nie słyszała o tym daniu. Najbliższy francuski odpowiednik pod względem przygotowania i składników to zapiekanka rustykalna Beckoffe, która faktycznie pochodzi z francuskiego regionu Alzacji. Duży wpływ mają na nią niemieckie tradycje kulinarne.
Aby przygotować szybki przepis na mięsną zapiekankę w stylu francuskim, potrzebujesz zestawu dostępnych składników. Podstawowe składniki to schab bez kości, cebula i ser. Często dodaje się ziemniaki i pomidory. Obecność ziemniaków podnosi wartość odżywczą potrawy. Pomidor dodaje akcentu kwaskowatości.
Kolejność warstw może być różna w zależności od upodobań. Spodnią warstwę może stanowić cebula, która stworzy warstwę pomiędzy mięsem a tacą, lub ziemniaki, które nasycą potrawę soczystym tłuszczem. Niektórzy kucharze robią mięsny francuski szybki przepis bez ziemniaków. W tym przypadku kawałki wieprzowiny muszą być większe. Niektórzy nie używają majonezu, ale warstwa sera i majonezu powinna być zawsze na wierzchu. Produkty te tworzą aromatyczną serową skórkę, jak w zapiekance, podczas gdy danie jest zapiekane w piekarniku.
Mięso francuskie z ziemniakami
Najlepsze smaki w tym daniu wydobywają się po upieczeniu w piekarniku. Przystępne, nieskomplikowane składniki połączone razem tworzą wyjątkowy tandem o niesamowitym smaku. Dosłownie oszałamiające w oczekiwaniu są aromaty, które unoszą się w kuchni podczas gotowania mięsa po francusku. Szybki przepis z wieprzowiną, koniecznie zróbcie go dzisiaj, jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście. Spodoba Ci się efekt końcowy.
Zestaw produktów:
- 500 g mięsa wieprzowego o średniej zawartości tłuszczu;
- 600g ziemniaków;
- 300 g twardego sera;
- 4 cebule;
- Sól, pieprz, zioła i przyprawy do smaku;
- 200-250 g majonezu.
ziemniakamiSposób przyrządzania
:- Polędwiczki wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby odciąć tłuszcz. Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
- Każdą kromkę ubić tłuczkiem z obu stron.
- Plastry mięsa układamy na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Posolić i popieprzyć, posypać ulubioną przyprawą (bazylią, musztardą itp.).
- Obrać ziemniaki, cebulę. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Wieprzowinę przykryć równomiernie warstwą krążków cebuli.
- Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cebuli. Posypujemy tę warstwę solą i pieprzem do smaku.
- Posypać cienką warstwą majonezu.
- Pieczemy potrawę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
- Zetrzeć na tarce trochę twardego sera i posypać nim mięso. Następnie posypać obficie majonezem, używając cienkiego plasterka na opakowaniu. Można też nakładać łyżką stołową lub pędzelkiem do gotowania. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 15-20 minut.
- Gotowe danie można rozpoznać po wierzchniej warstwie sera. Jeśli skórka jest złocista, to mięso francuskie jest gotowe.
- Wyłącz piekarnik, wyjmij naczynie i pozwól mu ostygnąć przez 10 minut przed podaniem.
Mięso po francusku: szybki przepis z pomidorami
Mięso po francusku, pomimo swojej nazwy, jest typowym daniem radzieckim, które nie ma nic wspólnego z kuchnią francuską, w której nie stosuje się połączenia mięsa i majonezu. Z kolei kuchnia radziecka używała majonezu do dań mięsnych, zup, sałatek i przystawek, czyli dużo i z przyjemnością. W jego poprzedniku, daniu z cielęciny Orloff, zamiast majonezu użyto sosu beszamelowego. To wersja, którą dziś można spotkać tylko w drogich restauracjach. Ale nie rozpaczaj, lepiej jest zrobić niesamowite mięso w stylu francuskim w domu. Powtórzyć szybki przepis z majonezem. W razie potrzeby zastąpić sosem beszamelowym.
Zestaw produktów:
- 1 kg polędwicy wołowej;
- 6-8 bulw ziemniaka;
- 3 do 4 cebul;
- 200g dobrze roztopionego sera;
- 3-4 pomidory;
- Sól, pieprz do smaku;
- Masło.
Dla sosu beszamelowego:
- 100g masła;
- 2-3 łyżki mąki;
- 500-700 ml mleka;
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku do smaku.
pomidoremInstrukcje gotowania
:- Naczynie do zapiekania posmarować olejem i lekko posolić.
- Dobrze umyte ziemniaki ze skórką wkładamy na 10 minut do wrzącej, osolonej wody.
- Następnie wysuszyć, ostudzić i obrać.
- Ziemniaki pokroić w plastry o grubości 1 cm.
- Ułożyć ziemniaki warstwami w przygotowanej brytfannie. Przygotuj szybki przepis w wysokim naczyniu.
- Opłucz mięso, odetnij błonki lub nadmierne żyłki, inne niesmaczne części, jeśli są.
- Mięso kroimy w poprzek na plastry o grubości 1,5 cm.
- Pokrój plastry, dopraw solą i pieprzem i ułóż na wierzchu ziemniaków.
- Obrać cebulę i pokroić w 1 cm krążki lub półkrążki.
- Roztopić 60 g masła na dużej patelni. Podsmażyć cebulę i smażyć przez 5 do 7 minut, mieszając.
- Następnie cebulę i masło włożymy do mięsa.
- Pomidory umyć, odciąć szypułki. Pokroić w kółka i ułożyć na cebuli.
- Na tym etapie można je przygotować na dwa sposoby. Obficie posmarować majonezem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Ewentualnie zrób sos beszamelowy, aby jak najbardziej zbliżyć się do szybkiego przepisu na francuskie mięso.
- Aby przygotować sos, rozpuść masło na patelni lub w rondlu.
- Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać z masłem i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
- Stopniowo cienkim strumieniem wlewać mleko, energicznie ugniatając sos, aby nie było grudek. Wlać całe mleko, następnie doprawić solą i pieprzem, dodając ewentualnie startą gałkę muszkatołową. Czosnek wcisnąć do sosu według uznania. Jego obecność będzie miłym akcentem.
- Polej sosem wierzch potrawy zamiast majonezu, jeśli chcesz go zastąpić.
- Piec w piekarniku przez 40 minut.
- Wyjąć blachę, posmarować serem, ponownie zapiekać w piekarniku przez 10 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki na wierzchu.
- Gotowe danie podawaj na gorąco, krojąc na porcje i układając je warstwami.
Mięso po francusku: najszybszy przepis
Najszybszy przepis na Mięso a la Francja jest przygotowany bez obfitości warzyw. W tej wersji ekstrawagancka jest tylko cebula. Gotowe do podania jako danie główne, a nie jako uniwersalny, obfity obiad. Dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw, puree ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub innymi zbożowymi dodatkami.
Zestaw spożywczy:
- 1kg polędwicy bez kości;
- 4-5 cebul;
- 100g masła;
- 200 g majonezu;
- 1 jajko;
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
przepisSposób przyrządzania
:- Mięso opłukać, osuszyć z wilgoci. Kroimy nożem w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Ubijamy kromki tłuczkiem. Przydatna wskazówka: połóż 1-2 plasterki na desce do krojenia, przykryj mięso folią. Podczas procesu krojenia, tworzywo sztuczne zapobiegnie rozpryskiwaniu się wilgoci z mięsa, co znacznie ułatwi późniejsze utrzymanie go w czystości.
- Blachę wysmarować olejem słonecznikowym lub wyłożyć papierem z olejem.
- Ułóż porcje mięsa na blasze blisko siebie.
- Obrać cebulę, pokroić w cienkie półpierścienie po jednej cebuli na raz. Cebulę najlepiej podsmażyć na patelni przed położeniem jej na mięso. W ten sposób warzywa na pewno nie pozostaną surowe, jeśli mięso jest miękkie. W tym celu należy rozgrzać patelnię, dodać masło i wrzucić całą posiekaną cebulę. Smażyć przez 3-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Masło pokroić na kawałki zgodnie z zalecanymi składnikami. Liczba kawałków powinna być równa liczbie plastrów mięsa. Kromki posmarować masłem.
- Rozłóż cebulę na mięsie, układając ją równomiernie na środku każdego plastra, ale z lekkim daszkiem.
- Zetrzeć ser na tarce i wrzucić do miski, w której można go łatwo wymieszać. Dodać majonez (można zastąpić śmietaną lub kwaśną śmietaną), wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Na każdy kęs nakładamy łyżeczką nadzienie serowe.
- Na blachę do pieczenia wlewamy ½ szklanki wody, aby mięso było soczyste.
- Włóż francuski szybki przepis do piekarnika na 30 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika oceń wizualnie stopień gotowości. Mięso szybko się upiecze, a na brzegach powinna pojawić się złocista skórka. Serowy "kapelusz" na wierzchu również powinien być zrumieniony.
Ryby Mięso Francuskie
Tradycyjnie danie to przyrządza się z wołowiny lub wieprzowiny. Możesz być zaskoczony, gotując go z rybą stir-fry. Ten szybki przepis piecze się w zaledwie 20 minut. Mięso ryby jest delikatne, soczyste i rozpływa się w ustach. Danie to można podawać jako zimny przysmak na świąteczny stół lub jako ciepły posiłek.
Zestaw spożywczy:
- 3 polędwice z morszczuka lub mintaja;
- 2-3 cebule;
- 130g masła;
- Sól, pieprz biały, pieprz czarny mielony;
- Olej słonecznikowy;
- ½ łyżki sosu sojowego;
- 150 gr. twardego sera;
- 2-3 łyżki majonezu (kwaśna śmietana, śmietana);
- 1 jajko.
mięso rybnePrzygotowanie
:- Filet z białej ryby można zastąpić filetem z łososia. Rozmrozić, wytrzeć wilgoć ręcznikiem papierowym.
- Pokroić na 2 lub 3 porcje, w zależności od wielkości.
- Wysmaruj blachę do pieczenia olejem lub wyłóż ją naoliwionym pergaminem.
- Ryby układamy w rzędach, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy ulubioną przyprawą (anyż, skórka cytrynowa lub inna).
- Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną masła (30g), podsmażyć cebulę. Smażyć do momentu, aż stanie się elastyczny (3 do 5 minut).
- Rybę polać sosem sojowym.
- Masło pokroić w kostkę i położyć równą ilość na każdym kawałku ryby.
- Na każdym kawałku rozłożyć cebulę. Jeśli chcesz, możesz na tym etapie dodać do każdego kęsa plasterek pomidora.
- Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce. Rozbić jajko, dodać majonez, sól i pieprz i wymieszać.
- Łyżeczką nakładać masę serową na każdy kęs.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Piec przez 20-25 minut.
- Upewnij się, że ryba ma pyszną skórkę, podawaj na ciepło lub na zimno.
Darmowa dostawa nawet poza miasto!
Chefmarket udostępnia
produkty z przepisami nałatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.
Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu