Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla wersji smażonej w głębokim tłuszczu. Zdrowotność jest ważną, ale nie jedyną zaletą. W piekarniku na dużej blasze, porcja jest znacznie większa w porównaniu do frytownicy. Jednocześnie ziemniaki stają się tak samo chrupiące, jak po usmażeniu. Tak więc, nie ma kompromisów w kwestii tekstury w imię zdrowych, pieczonych frytek. Ugotuj szynki i podawaj z sosem - czyta się wręcz wybornie!

Gotowanie frytek w piekarniku

Czy frytki z piekarnika są zdrowe? Chcielibyśmy odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ biały ziemniak jest ostatnio mocno spowszedniały. W jego obronie, należy zauważyć, że w umiarkowanych ilościach i przy odpowiedniej metodzie gotowania nawet frytki są dobre dla zdrowia! Warzywo to zawiera błonnik, potas, witaminę C i witaminę B6. Te mikroelementy są niezbędne dla organizmu ludzkiego. A w porównaniu do smażonych, frytki z piekarnika zawierają te elementy i wchłaniają mniej tłuszczu. Dlatego jest zdrowsza od smażonej.

Wymagane:

    600 g ziemniaków; 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin; 1 łyżeczka soli plus więcej do smaku; 1 łyżeczka czosnku w proszku; 1/4 łyżeczki cebuli w proszku; 1/2 łyżeczki koperku; 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu; świeżą pietruszkę, czosnek, tarty parmezan według uznania do posypania ugotowanych ziemniaków.

Przygotowanie:

    Umieść stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej go do 230 stopni. Dużą formę do pieczenia skrop 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek, w razie potrzeby posmaruj ją pędzelkiem, aby równomiernie rozprowadzić oliwę po formie. Obierz ziemniaki lub, jeśli chcesz, usuń skórkę, jeśli chcesz ją pozostawić. Ziemniaki ze skórką są bogate w jod. Pokroić w słupki o szerokości 7 mm. Umieść ziemniaki w dużej misce, a następnie zalej bardzo gorącą wodą tak, aby przykryła ziemniaki na co najmniej 2-3 cm. Pozostawić do namoczenia na 10 minut. Odsącz wodę z ziemniaków, następnie przełóż je na czysty ręcznik i osusz najlepiej jak potrafisz, zmieniając ręcznik w razie potrzeby. Opłucz i osusz miskę, w której moczyły się ziemniaki, a następnie włóż ziemniaki z powrotem do miski. Skropić pozostałą 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek i posypać solą, czosnkiem w proszku, koperkiem, cebulą w proszku i pieprzem. Mogą to być również ulubione przyprawy i posiekane zioła. Możesz też użyć tylko soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj, aby upewnić się, że olej jest równomiernie rozprowadzony. Na przygotowanej blasze do pieczenia ułóż ziemniaki w jednej warstwie. Pieczemy w dolnej trzeciej części piekarnika przez 15-20 minut, aż plasterki ziemniaków będą złociste. Wyjmij blachę z piekarnika i używając dużej, twardej łopatki, ostrożnie wyjmij ziemniaki z dna formy. Zrób to natychmiast po wyjęciu z tacki, w przeciwnym razie ziemniaki stracą swoją pożądaną konsystencję. Najlepiej jak potrafisz, przewracaj kromki dużymi partiami, tak aby dosłownie każda kromka była zrumieniona równomiernie ze wszystkich stron (nie musisz dokładnie przewracać każdej). Palcami (uważaj - blacha jest gorąca) rozłóż ziemniaki w jednej warstwie. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż ziemniaki będą tak złote i chrupiące, jak lubisz, około 5-10 dodatkowych minut. Podsumowując, 30 minut na pieczenie to idealny czas dla miłośników chrupiących frytek. Kiedy frytki są już wyjęte z piekarnika i jeszcze gorące, posyp je dowolnymi dodatkami i odrobiną soli do smaku.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.