Funcho azjatyckie: przepisy kulinarne
Kuchnia azjatycka stale zyskuje na popularności w Rosji i jest to całkiem zrozumiałe. Nie każda kuchnia może pochwalić się taką różnorodnością wszelkiego rodzaju potraw. Każdy ma swoje ulubione azjatyckie danie (najprawdopodobniej nawet więcej niż jedno), a wśród nich zapewne znajdzie się przepis na bazie funchosas.
Jest to specjalny rodzaj makaronu o neutralnym smaku, który stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i owoców morza lub składnik sałatek. Ze względu na swój wygląd (jest przezroczysta jak szkło), funchosa otrzymała drugą nazwę - szklane kluski. Powiemy szczegółowo, jak gotować funchosa w domu i dostać się do stołu oryginalne dania, które mają niepowtarzalny wygląd i smak.
Funchuza z filetem z kurczaka i warzywami
Pożywne, pachnące i zdrowe drugie danie, na którego przyrządzenie poświęcisz nie więcej niż pół godziny swojego czasu. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś dania z funchosa, ten przepis z pewnością Cię zaskoczy.
Potrzebne składniki
Do przygotowania funchosy z kurczakiem będziemy potrzebować następujących produktów:
- Mięso z kurczaka (filet) - 450 gramów;
Makaron funcho - 150 gramów;
Papryka bułgarska - 1 szt;
Marchew - 1 szt;
Zielona cebula - 2-3 gałązki;
Koperek - 2-3 gałązki;
Pory (potrzebujemy tylko białą część) - 1 szt;
Czosnek - 1 ząbek;
Imbir - 25 gramów;
Ziarna sezamu - 2 łyżki stołowe;
Olej roślinny;
Sól i pieprz mielony - do smaku.
Do smażenia poszczególnych składników potrzebny będzie olej roślinny.
Proces gotowania
Sam makaron można przygotować na kilka sposobów. W naszym przepisie będziemy ją moczyć w wodzie, więc zacznijmy od niej:
- Funchozę wkładamy do głębokiej miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy w tym stanie na 35-40 minut. Po tym czasie należy je wyjąć, wysuszyć i pokroić w plastry. W międzyczasie zajmijmy się innymi składnikami.
Paprykę obieramy z szypułek i wnętrzności, a następnie kroimy w cienkie paski. Marchew obrać i przepuścić przez "koreańską" tarkę.
Obie cebule i ząbek czosnku rozdrobnić nożem na małe kawałki. Odłóż każdy składnik osobno.
Mięso z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki w formie słomek. Następnie solimy i pieprzymy je (według uznania) i mieszamy.
Imbir i koperek posiekać nożem i również odłożyć na bok.
Rozgrzewamy patelnię z olejem słonecznikowym i wrzucamy na nią pory wymieszane z czosnkiem. Piecz je przez około dwie minuty.
Następnie wrzuć na patelnię pokrojone filety z kurczaka. Mieszamy i smażymy w tej kompozycji jeszcze 3-4 minuty - aż na kurczaku zacznie pojawiać się lekka skórka.
Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, mieszamy z resztą produktów i smażymy 15 minut.
Kiedy minie kwadrans, dodaj na patelnię ugotowany w wodzie makaron, zieloną cebulę, nasiona sezamu i imbir. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze trochę soli i dobrze wymieszaj. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty i zdjąć z kuchenki.
Funcho z kurczakiem według naszego prostego przepisu jest gotowe - można je podawać natychmiast. Jeśli chcesz, możesz udekorować je drobno posiekanym koperkiem.
Funchuza z małżami i papryczką chili
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni azjatyckiej bez owoców morza. Oczywiście są one również pierwszymi, które przychodzą nam na myśl, gdy zastanawiamy się, jak przygotować funchosę. W naszym przypadku użyjemy omułków. Co z tego wyjdzie, możesz przekonać się sam, jeśli zastosujesz się do naszego przepisu na robienie funchosy krok po kroku. Podpowiemy Ci - będzie bardzo smacznie i pożywnie.
Niezbędne składniki
Lista niezbędnych produktów jest dość spora, ale nie powinna Cię przerazić:
- Makaron Funchusa - 200 gramów;
Małże - 500 gramów;
Czosnek - 4 ząbki;
Chili - 2 strąki;
Cebula - 1 cebula;
Świeży imbir - 20 gramów;
Zielona cebula - 3 gałązki;
Pietruszka - 3 gałązki;
Ocet ryżowy - jedna trzecia filiżanki;
Sos sojowy - 6 łyżek stołowych;
Olej słonecznikowy - 5 łyżek stołowych;
Bulion (na kurczaku) - pół szklanki;
Pieprz mielony - pół łyżeczki.
Jeśli masz problem ze znalezieniem octu ryżowego, można go zastąpić białym wytrawnym winem.
Proces gotowania
Zaczynamy od przygotowania małży, bo trzeba je bardzo dokładnie oczyścić (zbierają w sobie dużo zanieczyszczeń):
- Podczas czyszczenia małży pomagamy sobie nożem, a następnie bardzo dobrze myjemy pod bieżącą wodą.
Pokrój ząbki czosnku na cienkie plasterki, to samo zrób z imbirem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulę i pietruszkę drobno poszatkować za pomocą ostrego noża.
Szklany makaron wsypujemy do głębokiego naczynia i zalewamy niezbyt zimną wodą. Należy ją zaparzać przez 8-10 minut. Pod koniec tego czasu wyjmij go, wysusz i pozostaw, aby czekał na swój czas.
Na głęboką patelnię (taką jak chiński wok) wlewamy olej słonecznikowy i rozgrzewamy go. Dodaj na patelnię papryczki chili oraz zmielony czosnek, imbir i cebulę. Smażyć przez 4-5 minut - cebula i czosnek powinny być złociste.
Gdy tylko nabierze złotego koloru, wlej na patelnię sos sojowy, ocet ryżowy i bulion. Doprawić do smaku (bez soli!), dodać małże i dobrze wymieszać. W tej formie smażymy przez 5-6 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy grzyby, mieszamy je z resztą składników i smażymy jeszcze 5 minut.
Przy podawaniu można udekorować gotowe danie posiekanymi ziołami (jeśli jest taka potrzeba). Ten przepis kuchni funchosa pozwala w pełni odkryć potencjał kulinarny makaronu jako dodatku do owoców morza.
Sałatka warzywna z Funchozą
Wiele osób będzie zaskoczonych, ale "szklany makaron" świetnie wygląda również w sałatkach. Jeśli chcesz szybko zrobić funchosa w domu, oto świetny przepis. W ciągu 15 minut na Twoim stole pojawi się obfita i pyszna sałatka.
Potrzebne składniki
Do tej sałatki warzywnej na pewno będziemy potrzebować:
- Makaron Funchusa - 150 gramów;
Duża marchew - 1 szt;
Papryka słodka (średniej wielkości) - 2 szt;
Cebula - 2 średnie cebule;
Ogórek - 1 szt;
Sos sojowy - 1 łyżka stołowa;
Sól - do smaku.
Również do smażenia poszczególnych produktów potrzebny będzie olej roślinny, a do dekoracji - ziarna sezamu.
Proces gotowania
Będziemy smażyć warzywa (oprócz ogórka), więc zacznijmy od nich:
- Obrać cebulę i pokroić w półkrążki. Marchew można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do sałatki "koreańskiej".
Paprykę umyć, usunąć wszystkie wnętrzności (nasiona i miąższ) i pokroić w cienkie krążki. Następnie mieszamy je z cebulą i marchewką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Smażyć warzywa przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ugotować makaron we wrzącej wodzie. Potrzeba tylko 3 minut, aby makaron był odpowiednio ugotowany.
Gdy makaron jest już gotowy, przekładamy go do głębokiej miski, w której będziemy mieszać sałatkę.
Upieczone warzywa po ugotowaniu dodajemy do makaronu, po czym podajemy ogórek pokrojony w cienkie plasterki.
Składniki sałatki doprawiamy sosem sojowym (w zależności od upodobań) i mieszamy razem.
Przy podawaniu posypać garścią ziaren sezamu. Jeśli nie ma ziaren sezamu, to nie ma problemu - nie zepsuje to wspaniałego smaku sałatki. Teraz już wiesz, jak ugotować funchosa nie tylko smacznie, ale i bardzo szybko.
Funchoza z młodą wołowiną
Powiedzieliśmy już, że azjatyckie "szklane kluski dobrze komponują się z prawie wszystkimi produktami. Ten przepis na przyrządzanie funchosas po raz kolejny potwierdza to stwierdzenie. Jeśli nie wiesz, czym zaskoczyć swoją rodzinę na obiad lub kolację, kup worek makaronu i postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami krok po kroku.
Niezbędne składniki
Do przygotowania trzech porcji obfitego i smacznego gorącego posiłku będziemy potrzebować:
- Schab mięsny (młoda wołowina lub cielęcina) - 0,4 kg;
Makaron Funchusa - 200 gramów;
Marchew (średnia) - 1 szt;
Cebula - 1 cebula;
Imbir (starty) - pół łyżeczki;
Zielona cebula - 4-5 papryki;
Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa;
Sos sojowy - do smaku.
Tradycyjnie potrawy z funchosą ozdabia się ziarnami sezamu. Jeśli masz je w swojej kuchni, świetnie. W przeciwnym razie nic strasznego się nie stanie - brak sezamu nie wpłynie na smak potrawy.
Proces gotowania
Jeśli wszystkie niezbędne produkty są na miejscu, możemy przystąpić do działania:
- Przygotujmy makaron w następujący sposób - zalejmy go wrzątkiem i odstawmy na pięć minut do zaparzenia. Po pięciu minutach wylewamy wodę.
Wołowinę (cielęcinę) pokroić na małe kawałki o swobodnym kształcie (najlepsze są paski).
Rozgrzej głęboką patelnię z olejem słonecznikowym na dużym ogniu i dodaj do niej mięso. Smażyć bez zmniejszania mocy ognia przez 10 minut.
Zieloną cebulę pokroić w plastry o długości około 2 centymetrów. Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Marchewkę pokroić w cienkie paski julienne, wymieszać z cebulą i dodać na patelnię razem z mięsem.
Następnie wsypujemy starty imbir, mieszamy zawartość patelni i dusimy przez 7 minut. Ogrzewanie można zmniejszyć do średnio-niskiego.
Po tym czasie dodajemy orzechy laskowe i doprawiamy sosem sojowym. Wymieszaj ponownie i pozostaw patelnię na kuchence przez kolejne 4 minuty.
Po upływie tego czasu wyłączamy ogień - orzech laskowy z polędwicą wołową jest gotowy.
Gotowe danie rozłożyć na porcje i udekorować (jeśli jest taka potrzeba) ziarnami sezamu.
Dla tych, którzy są poważnie zainteresowani pytaniem, jak gotować funchosa w domu, dajemy jeszcze kilka prostych wskazówek. Po pierwsze, nie mylcie go z makaronem ryżowym - to zupełnie inne produkty, w dodatku funchosa jest dużo zdrowsza. Po drugie, jeśli robisz sałatkę z makaronem z orzechami laskowymi, możesz pozostawić je na jakiś czas w lodówce. Gdy makaron namoknie, smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny.