Funcho azjatyckie: przepisy kulinarne

Kuchnia azjatycka stale zyskuje na popularności w Rosji i jest to całkiem zrozumiałe. Nie każda kuchnia może pochwalić się taką różnorodnością wszelkiego rodzaju potraw. Każdy ma swoje ulubione azjatyckie danie (najprawdopodobniej nawet więcej niż jedno), a wśród nich zapewne znajdzie się przepis na bazie funchosas.

Jest to specjalny rodzaj makaronu o neutralnym smaku, który stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i owoców morza lub składnik sałatek. Ze względu na swój wygląd (jest przezroczysta jak szkło), funchosa otrzymała drugą nazwę - szklane kluski. Powiemy szczegółowo, jak gotować funchosa w domu i dostać się do stołu oryginalne dania, które mają niepowtarzalny wygląd i smak.

Funchuza z filetem z kurczaka i warzywami

Pożywne, pachnące i zdrowe drugie danie, na którego przyrządzenie poświęcisz nie więcej niż pół godziny swojego czasu. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś dania z funchosa, ten przepis z pewnością Cię zaskoczy.

Potrzebne składniki

Do przygotowania funchosy z kurczakiem będziemy potrzebować następujących produktów:

    Mięso z kurczaka (filet) - 450 gramów; Makaron funcho - 150 gramów; Papryka bułgarska - 1 szt; Marchew - 1 szt; Zielona cebula - 2-3 gałązki; Koperek - 2-3 gałązki; Pory (potrzebujemy tylko białą część) - 1 szt; Czosnek - 1 ząbek; Imbir - 25 gramów; Ziarna sezamu - 2 łyżki stołowe; Olej roślinny; Sól i pieprz mielony - do smaku.

Do smażenia poszczególnych składników potrzebny będzie olej roślinny.

Proces gotowania

Sam makaron można przygotować na kilka sposobów. W naszym przepisie będziemy ją moczyć w wodzie, więc zacznijmy od niej:

    Funchozę wkładamy do głębokiej miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy w tym stanie na 35-40 minut. Po tym czasie należy je wyjąć, wysuszyć i pokroić w plastry. W międzyczasie zajmijmy się innymi składnikami. Paprykę obieramy z szypułek i wnętrzności, a następnie kroimy w cienkie paski. Marchew obrać i przepuścić przez "koreańską" tarkę. Obie cebule i ząbek czosnku rozdrobnić nożem na małe kawałki. Odłóż każdy składnik osobno. Mięso z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki w formie słomek. Następnie solimy i pieprzymy je (według uznania) i mieszamy. Imbir i koperek posiekać nożem i również odłożyć na bok. Rozgrzewamy patelnię z olejem słonecznikowym i wrzucamy na nią pory wymieszane z czosnkiem. Piecz je przez około dwie minuty. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone filety z kurczaka. Mieszamy i smażymy w tej kompozycji jeszcze 3-4 minuty - aż na kurczaku zacznie pojawiać się lekka skórka. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, mieszamy z resztą produktów i smażymy 15 minut. Kiedy minie kwadrans, dodaj na patelnię ugotowany w wodzie makaron, zieloną cebulę, nasiona sezamu i imbir. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze trochę soli i dobrze wymieszaj. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty i zdjąć z kuchenki.

Funcho z kurczakiem według naszego prostego przepisu jest gotowe - można je podawać natychmiast. Jeśli chcesz, możesz udekorować je drobno posiekanym koperkiem.

Funchuza z małżami i papryczką chili

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni azjatyckiej bez owoców morza. Oczywiście są one również pierwszymi, które przychodzą nam na myśl, gdy zastanawiamy się, jak przygotować funchosę. W naszym przypadku użyjemy omułków. Co z tego wyjdzie, możesz przekonać się sam, jeśli zastosujesz się do naszego przepisu na robienie funchosy krok po kroku. Podpowiemy Ci - będzie bardzo smacznie i pożywnie.

Niezbędne składniki

Lista niezbędnych produktów jest dość spora, ale nie powinna Cię przerazić:

    Makaron Funchusa - 200 gramów; Małże - 500 gramów; Czosnek - 4 ząbki; Chili - 2 strąki; Cebula - 1 cebula; Świeży imbir - 20 gramów; Zielona cebula - 3 gałązki; Pietruszka - 3 gałązki; Ocet ryżowy - jedna trzecia filiżanki; Sos sojowy - 6 łyżek stołowych; Olej słonecznikowy - 5 łyżek stołowych; Bulion (na kurczaku) - pół szklanki; Pieprz mielony - pół łyżeczki.

Jeśli masz problem ze znalezieniem octu ryżowego, można go zastąpić białym wytrawnym winem.

Proces gotowania

Zaczynamy od przygotowania małży, bo trzeba je bardzo dokładnie oczyścić (zbierają w sobie dużo zanieczyszczeń):

    Podczas czyszczenia małży pomagamy sobie nożem, a następnie bardzo dobrze myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój ząbki czosnku na cienkie plasterki, to samo zrób z imbirem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulę i pietruszkę drobno poszatkować za pomocą ostrego noża. Szklany makaron wsypujemy do głębokiego naczynia i zalewamy niezbyt zimną wodą. Należy ją zaparzać przez 8-10 minut. Pod koniec tego czasu wyjmij go, wysusz i pozostaw, aby czekał na swój czas. Na głęboką patelnię (taką jak chiński wok) wlewamy olej słonecznikowy i rozgrzewamy go. Dodaj na patelnię papryczki chili oraz zmielony czosnek, imbir i cebulę. Smażyć przez 4-5 minut - cebula i czosnek powinny być złociste. Gdy tylko nabierze złotego koloru, wlej na patelnię sos sojowy, ocet ryżowy i bulion. Doprawić do smaku (bez soli!), dodać małże i dobrze wymieszać. W tej formie smażymy przez 5-6 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy grzyby, mieszamy je z resztą składników i smażymy jeszcze 5 minut.

Przy podawaniu można udekorować gotowe danie posiekanymi ziołami (jeśli jest taka potrzeba). Ten przepis kuchni funchosa pozwala w pełni odkryć potencjał kulinarny makaronu jako dodatku do owoców morza.

Sałatka warzywna z Funchozą

Wiele osób będzie zaskoczonych, ale "szklany makaron" świetnie wygląda również w sałatkach. Jeśli chcesz szybko zrobić funchosa w domu, oto świetny przepis. W ciągu 15 minut na Twoim stole pojawi się obfita i pyszna sałatka.

Potrzebne składniki

Do tej sałatki warzywnej na pewno będziemy potrzebować:

    Makaron Funchusa - 150 gramów; Duża marchew - 1 szt; Papryka słodka (średniej wielkości) - 2 szt; Cebula - 2 średnie cebule; Ogórek - 1 szt; Sos sojowy - 1 łyżka stołowa; Sól - do smaku.

Również do smażenia poszczególnych produktów potrzebny będzie olej roślinny, a do dekoracji - ziarna sezamu.

Proces gotowania

Będziemy smażyć warzywa (oprócz ogórka), więc zacznijmy od nich:

    Obrać cebulę i pokroić w półkrążki. Marchew można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce do sałatki "koreańskiej". Paprykę umyć, usunąć wszystkie wnętrzności (nasiona i miąższ) i pokroić w cienkie krążki. Następnie mieszamy je z cebulą i marchewką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć warzywa przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotować makaron we wrzącej wodzie. Potrzeba tylko 3 minut, aby makaron był odpowiednio ugotowany. Gdy makaron jest już gotowy, przekładamy go do głębokiej miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Upieczone warzywa po ugotowaniu dodajemy do makaronu, po czym podajemy ogórek pokrojony w cienkie plasterki. Składniki sałatki doprawiamy sosem sojowym (w zależności od upodobań) i mieszamy razem.

Przy podawaniu posypać garścią ziaren sezamu. Jeśli nie ma ziaren sezamu, to nie ma problemu - nie zepsuje to wspaniałego smaku sałatki. Teraz już wiesz, jak ugotować funchosa nie tylko smacznie, ale i bardzo szybko.

Funchoza z młodą wołowiną

Powiedzieliśmy już, że azjatyckie "szklane kluski dobrze komponują się z prawie wszystkimi produktami. Ten przepis na przyrządzanie funchosas po raz kolejny potwierdza to stwierdzenie. Jeśli nie wiesz, czym zaskoczyć swoją rodzinę na obiad lub kolację, kup worek makaronu i postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami krok po kroku.

Niezbędne składniki

Do przygotowania trzech porcji obfitego i smacznego gorącego posiłku będziemy potrzebować:

    Schab mięsny (młoda wołowina lub cielęcina) - 0,4 kg; Makaron Funchusa - 200 gramów; Marchew (średnia) - 1 szt; Cebula - 1 cebula; Imbir (starty) - pół łyżeczki; Zielona cebula - 4-5 papryki; Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa; Sos sojowy - do smaku.

Tradycyjnie potrawy z funchosą ozdabia się ziarnami sezamu. Jeśli masz je w swojej kuchni, świetnie. W przeciwnym razie nic strasznego się nie stanie - brak sezamu nie wpłynie na smak potrawy.

Proces gotowania

Jeśli wszystkie niezbędne produkty są na miejscu, możemy przystąpić do działania:

    Przygotujmy makaron w następujący sposób - zalejmy go wrzątkiem i odstawmy na pięć minut do zaparzenia. Po pięciu minutach wylewamy wodę. Wołowinę (cielęcinę) pokroić na małe kawałki o swobodnym kształcie (najlepsze są paski). Rozgrzej głęboką patelnię z olejem słonecznikowym na dużym ogniu i dodaj do niej mięso. Smażyć bez zmniejszania mocy ognia przez 10 minut. Zieloną cebulę pokroić w plastry o długości około 2 centymetrów. Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Marchewkę pokroić w cienkie paski julienne, wymieszać z cebulą i dodać na patelnię razem z mięsem. Następnie wsypujemy starty imbir, mieszamy zawartość patelni i dusimy przez 7 minut. Ogrzewanie można zmniejszyć do średnio-niskiego. Po tym czasie dodajemy orzechy laskowe i doprawiamy sosem sojowym. Wymieszaj ponownie i pozostaw patelnię na kuchence przez kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wyłączamy ogień - orzech laskowy z polędwicą wołową jest gotowy. Gotowe danie rozłożyć na porcje i udekorować (jeśli jest taka potrzeba) ziarnami sezamu.

Dla tych, którzy są poważnie zainteresowani pytaniem, jak gotować funchosa w domu, dajemy jeszcze kilka prostych wskazówek. Po pierwsze, nie mylcie go z makaronem ryżowym - to zupełnie inne produkty, w dodatku funchosa jest dużo zdrowsza. Po drugie, jeśli robisz sałatkę z makaronem z orzechami laskowymi, możesz pozostawić je na jakiś czas w lodówce. Gdy makaron namoknie, smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny.