Grillowane warzywa: przepisy krok po kroku

Auchan

Na pikniku, grillowane warzywa stanowią świetny dodatek do mięsa. Szczególnie popularne są przepisy z wykorzystaniem grilla na węgiel drzewny. Niewiele może się równać z aromatem i smakiem potraw przyrządzanych na świeżym powietrzu. Ale aby grillowane warzywa wyszły bez zarzutu, należy pamiętać o kilku niuansach.

To jest interesujące:

Do grillowania wybieraj wyłącznie świeże warzywa, bez śladów zwiędnięcia, wgnieceń. Tylko w ten sposób można uzyskać bogaty, żywy smak.

Wybrane warzywa są starannie myte i skrobane. Jeśli to konieczne, usuń skórkę.

Surowy gatunek kucharza o dużej wilgotności, delikatnej konsystencji. Są to cukinia, bakłażan, papryka i pomidory.

Gęste, bogate w skrobię odmiany wymagają wcześniejszego ugotowania. Popularne są ziemniaki, dynia, marchew, koper włoski i buraki.

Zanim wyślesz warzywa na grilla, przepisy oferują wiele opcji marynowania. Najlepiej jest marynować przetwory nie dłużej niż 30 minut. W przeciwnym razie tekstury będą zbierać zbyt dużo wilgoci.

Grillowane warzywa w stylu prowansalskim

Jeśli wybierasz się na piknik z dużą grupą, zwróć uwagę na ten świetny przepis. Te grillowane warzywa są pachnące, smaczne i pięknie się prezentują. Podana ilość składników wystarczy na 10 porcji.

Będziesz potrzebować:

  • Bakłażan - 560 g;
  • Papryka czerwona - 170g;
  • Papryka zielona - 170g;
  • Cukinia - 560 g;
  • Pomidory - 120 g;
  • Cebula - 230 g;
  • Oliwa z oliwek - 240 ml;
  • Ocet balsamiczny - 15 ml;
  • Czosnek - 60 gr;
  • Rozmaryn - 6 gr;
  • Sól, mielony pieprz do smaku.

Do przygotowania marynaty będziesz potrzebować:

  • Olej słonecznikowy - 240 ml;
  • Sos sojowy - 60 ml;
  • Sok z cytryny - 30 ml;
  • Czosnek - 5g;
  • Nasiona kopru włoskiego - 0,5 łyżki.
Grillowane warzywa w stylu prowansalskimPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować grillowane warzywa, zacznij przepis od marynaty.
  2. Wymieszaj płynne składniki razem w misce.
  3. Obrać i zmiażdżyć czosnek, dodać razem z koprem włoskim do sosu.
  4. Wymieszać składniki, odstawić na bok.
  5. Przygotować warzywa. W tym czasie pozwól, aby marynata trochę się zaparzyła.
  6. Warzywa do grillowania według przepisu umyć w podanej ilości, odciąć korzenie.
  7. Bakłażana i cukinię pokroić w plastry o grubości nie większej niż 2 cm. Plasterki mogą być podłużne, ukośne lub w kształcie koła.
  8. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę.
  9. Cebulę obrać, pokroić w krążki nie grubsze niż 2 cm.
  10. Zalać warzywa marynatą, odstawić na 30 minut.
  11. Grillowane warzywa są łatwe do przygotowania w tym przepisie z fotografiami. Połowę czosnku (30g) w ząbkach włożyć do szerokiej, ale płytkiej patelni.
  12. Wlej oliwę tak, aby przykryła czosnek, nie więcej (około 170ml).
  13. Dodać posiekany rozmaryn i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  14. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  15. Rozgrzać grill. Wyjąć bakłażany, cukinię i cebulę z marynaty. Doprawić solą i pieprzem i posmarować olejem rozmarynowo-czosnkowym. Użyj do tego pędzla do gotowania.
  16. Umieścić warzywa w grillu. Możesz również powtórzyć przepis w piekarniku, jeśli nie masz grilla.
  17. Pieczemy z pierwszej strony na brązowo.
  18. Przewrócić na drugą stronę, smażyć około 3 minuty.
  19. Wyjąć do miski za pomocą szczypiec.
  20. Ułóż teraz całe papryki, obsmażając je równomiernie ze wszystkich stron.
  21. Wyjąć szczypcami na talerz i odstawić na bok.
  22. Kiedy papryka lekko ostygnie, ostrożnie obierz ją z cienkiej skórki i usuń nasiona oraz rdzeń. Pokrój każdą na 4 kawałki i umieść w misce z grillowanymi warzywami. Przepisy w domu są gotowe dość szybko.
  23. Teraz wlej pozostały olej do głębokiego, dużego rondla i dodaj czosnek.
  24. Podgrzać zawartość na średnim ogniu, delikatnie włożyć ugotowane warzywa. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i delikatnie wymieszać. Tekstura nie zostanie zaburzona, ale smaki będą się mieszać i uzupełniać.
  25. Dopasuj zawartość soli i pieprzu oraz dodaj odrobinę octu balsamicznego do warzyw. Na patelni grillowej przepisy nie są tak aromatyczne, ale są równie smaczne. Wystarczy 1-2 minuty i danie można podawać w porcjach lub na wspólnym talerzu.

Szybkie warzywa z grilla

Jest to całkiem realne, aby zrobić szybkie i smaczne warzywa z grilla. Przepisy w domu, na wsi czy w ogródku są przepyszne. Najważniejsze jest, aby proces przygotowania przebiegał prawidłowo.

Będziesz potrzebować:

  • Bakłażan - 1 szt;
  • Papryka słodka - 2 szt;
  • Cukinia - 1 szt;
  • Grzyby - 0,2 kg;
  • Sos sojowy - 200 ml;
  • Olej roślinny - 200 ml;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Przyprawa do grilla.

Na sałatkę z liści:

  • Sałata Romano - 2 pęczki;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Cytryna - ½ dużej;
  • Olej słonecznikowy;
  • Czosnek - 2-3 ząbki.
Szybkie grillowane warzywaPrzygotowanie

:

  1. Warzywa umyć, obrać. Grill przepisy w domu gotowane na specjalnym urządzeniu, grill lub nawet patelni grillowej.
  2. Pieczarki przekroić na pół (użyć pieczarek średniej wielkości).
  3. Cukinię i bakłażana pokroić w krążki o grubości 2 cm.
  4. Obrać paprykę, usunąć nasiona i rdzeń, pokroić na 4 talerze.
  5. Połącz warzywa w misce.
  6. Oddzielnie pokroić sałatę rzymską na pół. Posypać solą i pieprzem.
  7. W 50 ml oleju słonecznikowego ubij czosnek przez praskę.
  8. Połówki sałaty skropić olejem słonecznikowym.
  9. Sól, pieprz, doprawić do smaku na przygotowanych warzywach.
  10. Użyj uproszczonej marynaty w przepisie, aby przyspieszyć gotowanie.
  11. Dodać olej i sos sojowy, wymieszać do połączenia.
  12. Pozostawić warzywa do zamarynowania na 15-20 minut.
  13. W międzyczasie przygotuj grilla i upiecz sałatę rzymską.
  14. Połówki położyć na grillu i grillować aż do uzyskania ładnych smug z każdej strony.
  15. Usunąć sałatę. Umieść plastry warzyw na drucianej półce, grilluj z obu stron, aż będą chrupiące.
  16. Skropić pyszne grillowane warzywa sokiem z cytryny, podawać.

Szybkie warzywa z grilla

Świetny przepis na grillowane warzywa dla tych, którzy nie lubią długiego czasu gotowania. Wszystko, czego potrzebujesz, to świeże, pełne smaku warzywa, niedrogi zestaw przypraw i prosta torebka na pojedynczą porcję. Tak proste, że nawet nastolatek może je zrobić.

Będziesz potrzebował:

  • 1 kg bakłażana;
  • 1 kg papryki;
  • 1 kg. pieczarek lub boczniaków;
  • 60 ml. octu balsamicznego;
  • 190 ml. octu jabłkowego z cydru;
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • 50 ml. sosu sojowego;
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej;
  • Sól do smaku;
  • 5-7 ząbków czosnku;
  • 250 ml. oliwy z oliwek.
Szybkie grillowane warzywaJak

przyrządzać:

  • Aby grillowane warzywa były smaczne, przygotuj przepisy z marynatą. Wymieszać płynne składniki w pojemniku.
  • Obrać czosnek i przecisnąć ząbki przez praskę do płynnych składników.
  • Dodać przyprawy, sól i wymieszać. Pozwól, aby sól się rozpuściła, a smaki połączyły.
  • Warzywa umyć, z papryki usunąć nasiona.
  • Pieczarki przepołowić, paprykę pokroić na 2 lub 4 części. Bakłażany kroimy w krążki lub plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Umieść warzywa w torbie na grillu. Kontynuuj przepis z wesołą marynatą. Zalać marynatą warzywa w woreczku, zawiązując szczelnie brzegi.
  • Delikatnie wymieszaj warzywa w worku.
  • Pozostawić na 10-15 minut, a następnie kontynuować gotowanie na drucianym stojaku.

Z tego przepisu powstaną dobre warzywa z grilla. Resztki marynaty można wykorzystać do namoczenia mięsa przed grillowaniem. Jeśli lubicie cebulę, polecamy zamarynować ją razem z powyższymi warzywami. W takim przypadku należy użyć 0,5 kg bakłażanów i 0,5 kg cebuli lub w proporcjach własnych.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu