Grillowane warzywa: przepisy krok po kroku
Na pikniku, grillowane warzywa stanowią świetny dodatek do mięsa. Szczególnie popularne są przepisy z wykorzystaniem grilla na węgiel drzewny. Niewiele może się równać z aromatem i smakiem potraw przyrządzanych na świeżym powietrzu. Ale aby grillowane warzywa wyszły bez zarzutu, należy pamiętać o kilku niuansach.
To jest interesujące:
Do grillowania wybieraj wyłącznie świeże warzywa, bez śladów zwiędnięcia, wgnieceń. Tylko w ten sposób można uzyskać bogaty, żywy smak.
Wybrane warzywa są starannie myte i skrobane. Jeśli to konieczne, usuń skórkę.
Surowy gatunek kucharza o dużej wilgotności, delikatnej konsystencji. Są to cukinia, bakłażan, papryka i pomidory.
Gęste, bogate w skrobię odmiany wymagają wcześniejszego ugotowania. Popularne są ziemniaki, dynia, marchew, koper włoski i buraki.
Zanim wyślesz warzywa na grilla, przepisy oferują wiele opcji marynowania. Najlepiej jest marynować przetwory nie dłużej niż 30 minut. W przeciwnym razie tekstury będą zbierać zbyt dużo wilgoci.
Grillowane warzywa w stylu prowansalskim
Jeśli wybierasz się na piknik z dużą grupą, zwróć uwagę na ten świetny przepis. Te grillowane warzywa są pachnące, smaczne i pięknie się prezentują. Podana ilość składników wystarczy na 10 porcji.
Będziesz potrzebować:
- Bakłażan - 560 g;
- Papryka czerwona - 170g;
- Papryka zielona - 170g;
- Cukinia - 560 g;
- Pomidory - 120 g;
- Cebula - 230 g;
- Oliwa z oliwek - 240 ml;
- Ocet balsamiczny - 15 ml;
- Czosnek - 60 gr;
- Rozmaryn - 6 gr;
- Sól, mielony pieprz do smaku.
Do przygotowania marynaty będziesz potrzebować:
- Olej słonecznikowy - 240 ml;
- Sos sojowy - 60 ml;
- Sok z cytryny - 30 ml;
- Czosnek - 5g;
- Nasiona kopru włoskiego - 0,5 łyżki.
:
- Aby przygotować grillowane warzywa, zacznij przepis od marynaty.
- Wymieszaj płynne składniki razem w misce.
- Obrać i zmiażdżyć czosnek, dodać razem z koprem włoskim do sosu.
- Wymieszać składniki, odstawić na bok.
- Przygotować warzywa. W tym czasie pozwól, aby marynata trochę się zaparzyła.
- Warzywa do grillowania według przepisu umyć w podanej ilości, odciąć korzenie.
- Bakłażana i cukinię pokroić w plastry o grubości nie większej niż 2 cm. Plasterki mogą być podłużne, ukośne lub w kształcie koła.
- Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki nie grubsze niż 2 cm.
- Zalać warzywa marynatą, odstawić na 30 minut.
- Grillowane warzywa są łatwe do przygotowania w tym przepisie z fotografiami. Połowę czosnku (30g) w ząbkach włożyć do szerokiej, ale płytkiej patelni.
- Wlej oliwę tak, aby przykryła czosnek, nie więcej (około 170ml).
- Dodać posiekany rozmaryn i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
- Rozgrzać grill. Wyjąć bakłażany, cukinię i cebulę z marynaty. Doprawić solą i pieprzem i posmarować olejem rozmarynowo-czosnkowym. Użyj do tego pędzla do gotowania.
- Umieścić warzywa w grillu. Możesz również powtórzyć przepis w piekarniku, jeśli nie masz grilla.
- Pieczemy z pierwszej strony na brązowo.
- Przewrócić na drugą stronę, smażyć około 3 minuty.
- Wyjąć do miski za pomocą szczypiec.
- Ułóż teraz całe papryki, obsmażając je równomiernie ze wszystkich stron.
- Wyjąć szczypcami na talerz i odstawić na bok.
- Kiedy papryka lekko ostygnie, ostrożnie obierz ją z cienkiej skórki i usuń nasiona oraz rdzeń. Pokrój każdą na 4 kawałki i umieść w misce z grillowanymi warzywami. Przepisy w domu są gotowe dość szybko.
- Teraz wlej pozostały olej do głębokiego, dużego rondla i dodaj czosnek.
- Podgrzać zawartość na średnim ogniu, delikatnie włożyć ugotowane warzywa. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i delikatnie wymieszać. Tekstura nie zostanie zaburzona, ale smaki będą się mieszać i uzupełniać.
- Dopasuj zawartość soli i pieprzu oraz dodaj odrobinę octu balsamicznego do warzyw. Na patelni grillowej przepisy nie są tak aromatyczne, ale są równie smaczne. Wystarczy 1-2 minuty i danie można podawać w porcjach lub na wspólnym talerzu.
Szybkie warzywa z grilla
Jest to całkiem realne, aby zrobić szybkie i smaczne warzywa z grilla. Przepisy w domu, na wsi czy w ogródku są przepyszne. Najważniejsze jest, aby proces przygotowania przebiegał prawidłowo.
Będziesz potrzebować:
- Bakłażan - 1 szt;
- Papryka słodka - 2 szt;
- Cukinia - 1 szt;
- Grzyby - 0,2 kg;
- Sos sojowy - 200 ml;
- Olej roślinny - 200 ml;
- Sól, pieprz do smaku;
- Przyprawa do grilla.
Na sałatkę z liści:
- Sałata Romano - 2 pęczki;
- Sól, pieprz do smaku;
- Cytryna - ½ dużej;
- Olej słonecznikowy;
- Czosnek - 2-3 ząbki.
:
- Warzywa umyć, obrać. Grill przepisy w domu gotowane na specjalnym urządzeniu, grill lub nawet patelni grillowej.
- Pieczarki przekroić na pół (użyć pieczarek średniej wielkości).
- Cukinię i bakłażana pokroić w krążki o grubości 2 cm.
- Obrać paprykę, usunąć nasiona i rdzeń, pokroić na 4 talerze.
- Połącz warzywa w misce.
- Oddzielnie pokroić sałatę rzymską na pół. Posypać solą i pieprzem.
- W 50 ml oleju słonecznikowego ubij czosnek przez praskę.
- Połówki sałaty skropić olejem słonecznikowym.
- Sól, pieprz, doprawić do smaku na przygotowanych warzywach.
- Użyj uproszczonej marynaty w przepisie, aby przyspieszyć gotowanie.
- Dodać olej i sos sojowy, wymieszać do połączenia.
- Pozostawić warzywa do zamarynowania na 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj grilla i upiecz sałatę rzymską.
- Połówki położyć na grillu i grillować aż do uzyskania ładnych smug z każdej strony.
- Usunąć sałatę. Umieść plastry warzyw na drucianej półce, grilluj z obu stron, aż będą chrupiące.
- Skropić pyszne grillowane warzywa sokiem z cytryny, podawać.
Szybkie warzywa z grilla
Świetny przepis na grillowane warzywa dla tych, którzy nie lubią długiego czasu gotowania. Wszystko, czego potrzebujesz, to świeże, pełne smaku warzywa, niedrogi zestaw przypraw i prosta torebka na pojedynczą porcję. Tak proste, że nawet nastolatek może je zrobić.
Będziesz potrzebował:
- 1 kg bakłażana;
- 1 kg papryki;
- 1 kg. pieczarek lub boczniaków;
- 60 ml. octu balsamicznego;
- 190 ml. octu jabłkowego z cydru;
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
- 50 ml. sosu sojowego;
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej;
- Sól do smaku;
- 5-7 ząbków czosnku;
- 250 ml. oliwy z oliwek.
przyrządzać:
- Aby grillowane warzywa były smaczne, przygotuj przepisy z marynatą. Wymieszać płynne składniki w pojemniku.
- Obrać czosnek i przecisnąć ząbki przez praskę do płynnych składników.
- Dodać przyprawy, sól i wymieszać. Pozwól, aby sól się rozpuściła, a smaki połączyły.
- Warzywa umyć, z papryki usunąć nasiona.
- Pieczarki przepołowić, paprykę pokroić na 2 lub 4 części. Bakłażany kroimy w krążki lub plastry o grubości ok. 1 cm.
- Umieść warzywa w torbie na grillu. Kontynuuj przepis z wesołą marynatą. Zalać marynatą warzywa w woreczku, zawiązując szczelnie brzegi.
- Delikatnie wymieszaj warzywa w worku.
- Pozostawić na 10-15 minut, a następnie kontynuować gotowanie na drucianym stojaku.
Z tego przepisu powstaną dobre warzywa z grilla. Resztki marynaty można wykorzystać do namoczenia mięsa przed grillowaniem. Jeśli lubicie cebulę, polecamy zamarynować ją razem z powyższymi warzywami. W takim przypadku należy użyć 0,5 kg bakłażanów i 0,5 kg cebuli lub w proporcjach własnych.
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu