Gulasz wieprzowy z sosem: przepis

Auchan

Dla wielu zwykły gulasz wieprzowy jest wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa (często podawano go w przedszkolu i szkole). Dla innych jest to po prostu jedno z ich ulubionych dań. Powiemy Wam, jak ugotować gulasz wieprzowy - mamy w zanadrzu kilka pysznych przepisów. Wychodzi szczególnie delikatny i smaczny, jeśli dodamy do niego koncentrat pomidorowy i odpowiednio dobierzemy pozostałe składniki.

W rzeczywistości można znaleźć wiele przepisów na gulasz wieprzowy. W tym przypadku, między niektórymi z nich nie zauważysz nawet znaczącej różnicy. Wypróbuj proponowane przez nas warianty gulaszu i wybierz najlepszy dla siebie. Jesteśmy pewni, że każdy z naszych przepisów na stałe zagości w Twojej książce kucharskiej.

Pikantny gulasz wieprzowy

Na początek proponujemy wypróbować nasz przepis na gulasz wieprzowy krok po kroku z użyciem specjalnie dobranego zestawu przypraw. Miłośnicy ostrych przypraw pokochają to danie.

Potrzebne składniki

Aby przygotować pyszny sos do mięsa, będziemy potrzebować:

    Mięso wieprzowe (bez kości) - 1 kg; Papryka słodka - 1 duży owoc; Cebula (średnia) - 2 szt; Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa; Woda - 0,4 litra; Olej słonecznikowy - do smażenia; Mieszanka następujących przypraw: po pół łyżeczki kminku i pieprzu czarnego, półtorej łyżeczki papryki czerwonej mielonej i jedna kostka rosołowa; Sól do smaku.

Wybierz wieprzowinę tak, aby miała zarówno mięso, jak i tłuszcz (trochę więcej mięsa).

Proces gotowania

W około 80 minut na Twoim stole pojawi się wspaniały, gorący posiłek na rodzinny lub świąteczny obiad:

    Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Będziemy je smażyć na oleju słonecznikowym na średnio-niskim ogniu. Smażymy dosłownie 3-4 minuty - aż cebula lekko się zrumieni. Mięso umyć i pokroić na małe plasterki. Jak tylko cebula lekko się zrumieni, wrzuć na patelnię wieprzowinę i zwiększ ogień. Smażyć mieszając przez 10 do 12 minut. W około pięć minut po dodaniu mięsa wsypujemy na patelnię mąkę, mieszamy i w takiej kompozycji kończymy smażenie. Po tym czasie przekładamy schab i cebulę do rondla. Zalewamy je wodą, dodajemy przygotowaną mieszankę przypraw i mieszamy. Uważaj na czerwoną paprykę, jeśli nie jesteś fanem ostrych potraw. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, przykryj i trzymaj na małym ogniu przez 35 minut. W tym czasie przygotowujemy paprykę. Obrać i pokroić na małe plasterki. Po upływie wyznaczonego czasu wrzucamy na patelnię i dusimy jeszcze 20 minut.

Gulasz wieprzowy z sosem według naszego przepisu dobrze komponuje się z każdym dodatkiem - czy to ryżem, ziemniakami czy makaronem.

Gulasz wieprzowy z kwaśną śmietaną

Ten przepis jest idealny dla tych, którzy szukają sposobu na delikatny gulasz wieprzowy z sosem. Kwaśna śmietana i kilka łyżek sosu pomidorowego sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.

Niezbędne składniki

Do tego przepisu na gulasz, będziemy potrzebować:

    Schab wieprzowy - 0,5 kg; Cebula - 2 średnie cebule; Sos pomidorowy (bez dodatków) - 2 łyżki stołowe; Kwaśna śmietana - 200 gramów; Mąka pszenna (w/w) - 2 łyżki stołowe; Olej słonecznikowy - 40 mililitrów; Sól i pieprz mielony - do smaku.

Jeśli nie masz sosu pomidorowego lub makaronu, możesz użyć dojrzałych pomidorów (4 średnie owoce). Trzeba je zetrzeć na drobnej tarce.

Proces gotowania

Do smażenia potrzebna będzie głęboka patelnia:

    Po pierwsze, przygotujmy mięso. Mięso wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Najlepiej najpierw pokroić go na stosunkowo cienkie plastry, lekko podsmażając, a następnie pokroić w małe paski. Cebulę obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki krążków. Na patelnię wlewamy olej słonecznikowy, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Na średnim lub umiarkowanym ogniu podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta (nie zapomnij mieszać!). Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę wieprzowinę. Mieszamy go z cebulą i trzymamy na małym ogniu przez 10-11 minut. Po tym czasie wsypujemy mąkę, mieszamy z resztą składników i zalewamy sosem pomidorowym. Ponownie wymieszać i dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać po raz ostatni, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut (nie zwiększać grzania!).

Z tym przepisem na pyszny gulasz wieprzowy nie wstydzi się nawet spotkać drogich gości.

Po prostu pyszny gulasz wieprzowy

Nie zastanawiaj się długo, czym uraczyć swoich bliskich na kolację lub obiad. Nasz klasyczny przepis na gulasz wieprzowy spodoba się każdemu.

Niezbędne składniki

Dla sprawdzonego w czasie "klasyka" będzie to konieczne:

    Wieprzowina (bez kości) - 0,4 kg; Sos pomidorowy (bez dodatków) - 1 łyżka stołowa; Cebula - 1 cebula; Cukier - 1 łyżeczka; Sucha ajika - 1 łyżeczka; Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa; Pieprz czerwony mielony - 0,5 łyżeczki (do smaku); Liść laurowy - 2-3 szt; Olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe; Sól - według własnego uznania.

Z podanej liczby produktów otrzymasz 4 porcje dania dla osoby dorosłej.

Proces gotowania

W przeciwieństwie do innych przepisów na gulasz wieprzowy, w tym przypadku zaczniemy od pieczenia mięsa, a nie cebuli:

    Schab kroimy w drobną kostkę. Przed tym jest dobrze umyte pod bieżącą wodą i wysuszone. Bierzemy głęboką patelnię, wlewamy olej słonecznikowy, wrzucamy pokrojone mięso i smażymy 10 minut. W trakcie nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Wsypujemy też wszystkie przyprawy, sól (według uznania), mieszamy i smażymy 10 minut - aż cebula zrobi się miękka. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy i smażymy. Po około 2-2,5 minuty dodajemy sos pomidorowy i cukier. Wymieszaj ponownie i pozostaw na kuchence przez kolejne 4 minuty. Następnie wlewamy wodę (musi być przegotowana i ciepła). Dodajemy liść laurowy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy (lub gotujemy - co kto lubi) przez pół godziny. Główną oznaką, że danie jest gotowe, jest gęstniejący sos i bardzo miękka wieprzowina.

Pozostaje tylko wybrać ulubioną przystawkę i zaprosić rodzinę na obiad lub kolację.

Gulasz wieprzowy w multicookerze

Dziś w kuchni bardzo wielu gospodyń można znaleźć multicooker. Jednocześnie większość z nich nie zna nawet połowy możliwości tego naprawdę przydatnego aparatu. Gulasz wieprzowy według naszego przepisu w nim okazuje się po prostu rewelacyjny. Po prostu spróbuj i przekonaj się sam.

Potrzebne składniki

W multicookerze ugotujemy gulasz z następujących produktów:

    Wieprzowina (karkówka, bitka) - 0,7 kg; Cebula - 1 średnia cebula; Kwaśna śmietana - 100 gramów; Marchew (świeża) - 1 sztuka (średnia); Mąka pszenna (w/c) - 2 łyżki stołowe; Olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe; Wrząca woda - 200 ml; Sól - 1 łyżeczka; Pieprz mielony - do smaku.

Gulasz wyjdzie bardzo smaczny, a w multicookerze gotuje się go znacznie szybciej.

Proces gotowania

Po pierwsze, włącz tryb "Fry" na multicookerze, wlej olej słonecznikowy do miski i ustaw czas - 10 minut:

    Podczas gdy miseczka się podgrzewa, obierz i posiekaj cebulę. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy do multicookera. Marchewki przepuszczamy przez grubą tarkę i jak tylko cebula lekko się zrumieni, dodajemy do miski. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na 8-10 minut. Umyte mięso umyć, pokroić na małe kawałki i po określonym czasie przesłać do warzyw. Ponownie zamieszać i smażyć jeszcze przez 10 minut. Jak tylko ten czas minie, wsypujemy mąkę, dodajemy mielony pieprz (do smaku) i wszystko dobrze mieszamy. W ciągu 1,5-2 minut wlewamy kwaśną śmietanę, solimy do smaku i ponownie mieszamy. Natychmiast po wlaniu gorącej wody należy ustawić tryb "Stew" i pozostawić naczynie w spokoju na 60 minut.

W tym czasie można szybko przygotować dowolny dodatek - kaszę gryczaną, spaghetti, gotowane ziemniaki lub ryż. Z gulaszem wieprzowym i sosem według naszego przepisu komponuje się każdy z nich.